BLOG
Scobitorile pentru dinți și scobitorile medicinale: avantaje și dezavantaje
După fiecare masă, dantura și gingiile au de suferit din cauza resturilor de mâncare, ce rămân inevitabil între dinți. Pentru menținerea sănătoasă a cavității bucale, e obligatoriu să curățați spațiile dintre dinți. În acest articol veți găsi câteva recomandări utile ce vă vor ajuta să vă igienizați dinții în mod corect, fără să riscați să ajungeți pe scaunul dentistului cu sângerări gingivale.
1. Ce sunt, când și de ce se folosesc scobitorile ortodentare?
Cele mai comune instrument pentru curățarea spațiilor interdentare sunt scobitorile din lemn comercializate la scară largă. Numai că aceste mici obiecte, aparent inofensive, pot afecta grav cavitatea bucală. O mișcare greșită poate duce la rănirea gingiilor, iar de acolo există riscul apariției altor afecțiuni dentare, care, netratate la timp, au drept consecință chiar pierderea dinților.
Acesta este motivul pentru care medicii dentiști sunt reticenți în a recomanda folosirea scobitorilor pentru curățarea dinților.
Cu toate acestea, există și scobitori profesionale, care pot fi de ajutor, mai ales atunci când, de pildă, sunteți plecați în călătorie și nu aveți la îndemână toată trusa cu instrumente pentru igienizarea gurii. Atenție, însă, cum alegeți scobitorile ce vă vor ajuta să îndepărtați, în special, bucățile mari de mâncare dintre dinți, astfel încât să vă fie un instrument de ajutor, nu unul de tortură.
- Scobitori de lemn – nu le alegeți pe cele obișnuite, ce se găsesc pe toate rafturile magazinelor. Alegeți scobitori profesionale din lemn, preferabil din bambus, tei sau mesteacăn, șlefuite perfect, ca să nu afectați smalțul dintelui. Le găsiți în farmacii sau drogherii și aveți la dispoziție 3 dimensiuni: subțiri, medii sau mai groase, în funcție de cât de mari sunt spațiile dintre dinți. Dacă medicul dentist vă recomandă să faceți periodic o fluorizare a dinților, atunci puteți opta pentru varianta unor scobitori din lemn care conțin și fluor. Prețurile pentru un pachet de scobitori medicinale din lemn pornesc de la circa 2 lei și pot ajunge până la 10 lei, în funcție de numărul de scobitori din pachet, de producător sau farmacia de unde le cumpărați.
- Scobitori de plastic – acestea sunt cele mai indicate, atunci când decideți să vă curățați dinții cu ajutorul scobitorilor profesionale, pentru că riscul de rănire al gingiilor este redus. Pentru rezultate foarte bune alegeți scobitori interdentare din plastic flexibil și care au și suport de prindere, astfel încât să vă fie mai ușor să curățați dinții din spate. De asemenea, unele scobitori profesionale au și peri la un capăt, ceea ce va duce la o curățare aproape perfectă a spațiilor interdentare. Un alt avantaj al scobitorilor profesionale din plastic este că unele au efect de albire, adică sunt tratate cu o substanță care ajută la albirea dintelui. Și, nu în ultimul rând, scobitorile dentare din plastic se găsesc pe piață și cu diferite arome – scobitori mentolate sau cu aromă de cocos, de exemplu.
VEZI AICI
cum se folosesc scobitorile interdentare- Scobitori de metal sau de os – fac și acestea parte din categoria scobitorilor care ajută la curățarea dinților, însă specialiștii nu recomandă utilizarea acestora, întrucât pot duce ușor la înțeparea gingiilor și, implicit, la infecții în cavitatea bucală. În situația în care sunteți nevoiți să folosiți scobitori ortodentare de metal sau os, pentru că poate sunteți plecat în vacanță într-un loc unde nu aveți acces la un magazin specializat de unde să vă achiziționați produse de îngrijire bucală, iar dinții au nevoie acută de o curățare, puteți să le folosiți. Cu foarte mare grijă, însă și, cel mai important este să nu faceți un obicei din a folosi acest tip de scobitori interdentare.
- Scobitori cu ață dentară – ca să vă fie mai ușor să curățați dinții, puteți alege varianta unor scobitori cu ață dentară. Ața dentară fără ceară este perfect întinsă pe un mâner flexibil – care este, de fapt, scobitoarea – și, astfel, scăpați de efortul de a vă poziționa corect ața între dinți. Scobitorile cu ață dentară le găsiți de cumpărat, atât online, cât și în farmacii, iar prețul este accesibil: în jur de 10 lei pentru un pachet cu 40 – 50 de bucăți.
Principalul avantaj al scobitorilor dentare este acela că pot fi folosite aproape oriunde și în orice moment. Trebuie doar să aveți grijă să le alegeți pe cele potrivite și să fiți atenți cum le mânuiți.
Pentru doamne și domnișoare, un alt avantaj al acestor scobitori medicinale este acela că pot fi luate cu ușurință într-un portfard sau chiar într-o geantă plic, de mici dimensiuni. Astfel că vă puteți curăța ușor spațiile dintre dinți și atunci când luați prânzul în oraș la restaurant sau chiar în pauza de masă dintre două ședințe.
Alte avantaje ale folosirii scobitorilor medicinale:
sunt ieftine și se găsesc cu ușurință
pot fi folosite ca tratament: scobitorile cu efect de albire, scobitorile cu fluor sau scobitorile cu ață dentară
pot fi utilizate în orice moment al zilei, în orice loc vă aflați
sunt de real ajutor persoanelor care au spații mai mari între dinți
Desigur că, la fel ca orice alt produs, și scobitorile dentare au dezavantaje. Primele dezavantajate sunt persoanele care au spații mici între dinți. Acestora nu le sunt recomandate scobitorile medicinale, pentru că există riscul distanțării dinților.
Odată apărută această problemă de ordin estetic, distanțarea dinților, este necesară o vizită în cabinetul medicului stomatolog, care, pentru repararea esteticii dentare v-ar recomanda fațete dentare.
Montarea fațetelor dentare este o procedură nedureroasă, prețul variind în funcție de materialul din care sunt confecționate acestea. Avantajul lor este că au o durată de viață de minimum 10 ani și acoperă perfect inesteticele spații interdentare.
Tot la capitolul dezavantaje intră și:
riscul de rănire al gingiilor atunci când scobitorile ortodentare sunt folosite incorect. O rană gingivală poate duce la alte probleme mai grave, cum ar fi infecții în cavitatea bucală sau sângerări permanente
spațiile dentare nu sunt curățate întotdeauna în profunzime, iar ca adjuvant ar trebui folosită o apă de gură
scobitorile interdentare ajută mai mult la eliminarea resturilor mari de mâncare, nu și a celor mici
folosite prea des și pentru curățarea resturilor de mâncare de sub gingii, mai multe tipuri de scobitori medicinale pot duce la retracția gingivală
Așadar, recomandarea specialiștilor e ca scobitorile interdentare să fie folosite cu moderație și cu foarte mare atenție.
2. Îngrijirea dinților copiilor: pro sau contra scobitori medicinale?
Sănătatea și rezistența danturii pe tot parcursul vieții depinde de atenția acordată îngrijirii dinților încă din copilărie. Numeroase studii de specialitate arată că și bebelușii au nevoie de îngrijirea cavității bucale, chiar dacă nu au niciun dinte încă. În farmacii există dispozitive speciale pentru curățarea gingiilor celor mici, un fel de periuțe din silicon, în formă de degetar, cu ajutorul cărora poate fi curățat interiorul gurii și limba.
Odată ce apar primii dinți, curățarea se face cu ajutorul periuței. Specialiștii vă recomandă să alegeți periuțe de mici dimensiuni – în magazinele de specialitate le veți găsi pe categorii de vârstă – confecționate din silicon sau din peri foarte moi, ca să nu răniți gingiile copiilor. Periuțele de dinți se vor schimba pe măsură ce copilul înaintează în vârstă.
Imediat ce copilul are dantura completă, obișnuiți-l cu un ritual de îngrijire al dinților:
- periaj cu pastă de dinți cu fluor – fluorul este cea mai sigură cale de a proteja dinții celor mici de apariția cariilor, așa că nu ezitați să alegeți paste de dinți cu fluor. Utilizați o periuță cu peri moi și periați mai întâi suprafețele interioare ale tuturor dinților, ca să eliminați placa bacteriană. Nu uitați să schimbați periuța celor mici cel puțin odată la 6 luni.
- folosirea aței dentare – medicii dentiști spun că ața dentară poate fi folosită de către copii de la vârsta de 4 ani. Inițial, copiii vor fi ajutați de părinți să își curețe spațiile interdentare cu ajutorul aței dentare, însă studiile arată că până la vârsta de 8 ani, un copil învață singur să folosească acest obiect de igienă bucală.
- folosirea apei de gură – la fel ca în cazul aței dentare, apa de gură poate fi folosită începând cu vârsta de 4 ani, când copilul înțelege că acel lichid nu se înghite. Alegeți formule de apă de gură concepute special pentru copii și ajutați-i să o folosească de două ori pe zi.
Cât despre utilizarea unor scobitori dentare pentru curățarea dinților copiilor, specialiștii nu le recomandă, deoarece există riscul mare de rănire a gingiilor. În mod excepțional, puteți alege să folosiți scobitori medicinale din plastic și să îndepărtați resturile de mâncare dintre dinții celor mici cu ajutorul acestora. Mai ales dacă micuții nu acceptă o altă variantă pentru curățarea acestor spații.
Sau puteți apela la scobitori cu ață dentară, pe care să le utilizați în locul clasicei ațe dentare. S-ar putea ca cel mic să fie mai receptiv la designul unor scobitori cu ață dentară și să accepte mai ușor curățarea dinților.
Indiferent ce metodă de curățare a dinților alegeți, nu lăsați să treacă nici măcar o zi fără aplicare rutinei de îngrijire a cavității bucale. În plus, duceți copilul la control stomatologic de 2 ori pe an. În cazul în care apar probleme dentare, medicul poate interveni la timp pentru remedierea acestora.
3. Ce produse nu trebuie să lipsească din trusa de igienizare a gurii?
Fiecare persoană care este atentă la sănătatea sa orală, ar trebui să aibă o trusă destinată îngrijirii gurii. Pe lângă pastă, periuța de dinți și scobitori ortodentare, din această trusă nu trebuie să lipsească cel puțin încă trei accesorii care ajută la menținerea sănătății orale:
Periuța interdentară
La fel ca scobitorile medicinale dentare, periuța interdentară ajută la curățarea spațiilor dintre dinți. Medicii stomatologi o recomandă persoanelor care poartă aparate ortodontice, gutiere sau celor care au spații mari între dinți, pentru că acest accesoriu ajută la îndepărtarea resturilor de alimente. Atenție, însă, cum o mânuiți, pentru că folosirea incorectă a periuței poate duce la rănirea gingiilor, retragerea gingivală sau chiar la apariția pungilor parodontale.
Ața dentară
Ața dentară este folosită tot pentru curățarea spațiilor dintre dinți și, la fel ca și scobitorile dentare, poate provoca infecții ale gingiilor, dacă nu este folosită în mod corect.
Ața dentară se găsește pe piață într-o varietate de culori, materiale și arome, astfel că nu va fi greu să o găsiți pe cea care vi se potrivește. Stomatologii recomandă să folosiți ață dentară mai subțire, întrucât cea groasă poate duce la mărirea spațiilor interdentare. În plus, atunci când curățați dinții, este bine să nu apăsați prea tare pe gingie, ca să evitați sângerarea.
Tot pentru evitarea sângerării, medicii recomandă ața dentară cerată, deoarece alunecă mai ușor și poate fi folosită chiar și de persoanele cu spații mici între dinți.
Apa de gură
Indiferent că folosiți sau nu scobitori medicinale pentru curățarea dinților, din ritualul de igienă nu scoateți acel lichid colorat, frumos mirositor, mentolat sau cu alte arome, numit apă de gură. Avantajul folosirii apei de gură este că ajută la curățarea dinților și a întregii cavități bucale, iar, spre deosebire de scobitori dentare și ață dentară, ajunge în locurile cele mai greu accesibile din gură.
Apa de gură poate fi folosită zilnic, întrucât ajută la prevenirea cariilor și a plăcii bacteriene. Dacă alegeți varianta apei de gură cu alcool, recomandarea specialiștilor este să o folosiți doar o dată pe zi, deoarece alcoolul duce la deshidratarea cavității bucale.
În ultimii ani, au apărut pe piață o mulțime de sortimente de apă de gură pe bază de uleiuri esențiale, astfel că acum este acoperit și segmentul pacienților care caută să introducă în rutina de îngrijire zilnică, doar produse naturale, cât mai puțin procesate sau cu un minimum de ingrediente sintetice.
Nu uitați, datorită cercetărilor și tehnologiei, aveți la îndemână o mulțime de proceduri, instrumente și accesorii care vă ajută să vă mențineți sănătatea gurii și a danturii. Alegeți varianta cu ajutorul căreia rezonați cel mai bine și treceți o dată la 6 luni pe la cabinetul stomatologului ca să vă faceți și o procedură complexă și profesională de igienizare a cavității bucale
, cum ar fi detartrajul, air flow-ul sau periajul profesional.Sursa foto: shutterstock.com
Comenteaza