Nu există persoană care să nu treacă, în perioada copilăriei, prin procesul de schimbare al danturii, de la dinții de lapte la cei permanenți. Această transformare este perfect naturală și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Însă, există și situații în care este bine să apelezi la serviciile unui medic stomatolog, pentru a te asigura că dantura celui mic se dezvoltă corect și nu creează probleme. (citește continuarea mai jos…)

Cere rapid în formularul de mai jos o programare la clinica din București – plată și în rate fără dobândă.









1. La ce vârstă începe schimbarea dinților și a măselelor de lapte?

Nu există o vârstă fixă la care încep să cadă dinții de lapte. Însă, în general, primele schimbări apar în jur de 6 ani, iar procesul se finalizează în jur de 12 ani. S-a observat că fetele își pierd mai repede dinții temporari decât băieții.

Pentru cei mici, primii dințișori care cad pot reprezenta un motiv de confuzie, neînțelegând de ce se întâmplă acest lucru. De aceea, este important să îi explici copilului tău că este o situație normală. După terminarea procesului, va avea o dantură nouă, mai puternică, pentru toată viața!

Dureri?

În general, schimbarea dinților de lapte nu este însoțită de dureri, mai ales dacă are loc natural (fără intervenția părintelui sau a medicului stomatolog). Atunci când dinții permanenți sunt formați și se pregătesc să erupă, aceștia dizolvă rădăcina celor provizorii, deci căderea nu ar trebui să provoace disconfort. Însă, după apariția dentiției permanente sau în timpul erupției, gingia se poate inflama și pot apărea mâncărimi sau dureri. Pentru a ameliora aceste simptome, poți folosi comprese reci sau chiar medicamente pe bază de ibuprofen.

În această perioadă, este vital să îl înveți pe cel mic să aibă grijă de dantura sa și să îi explici totul despre igiena orală. Aceste obiceiuri îl vor însoți toată viața și îi pot asigura sănătatea dinților permanenți!

Ivory Kids Club

Pe site-ul Dentfix, ai ocazia să te înscrii în Ivory Kids Club, locul în care poți afla în permanență informații despre igiena potrivită pentru cei mici sau activități ale clinicii dedicate copiilor, dar și despre când este necesar să mergi cu micuțul la mediul stomatolog!

2. Ordinea căderii dinților de lapte

În mod obișnuit, un copil are 20 de dințișori de lapte , câte 10 pe fiecare arcadă. Aceștia vor fi înlocuiți, treptat, de dentiția permanentă, alcătuită din 32 de dinți (dintre care 4 măsele de minte, ce apar după 18 ani). Cei din urmă sunt mai potriviți pentru o alimentație variată, de adult și mult mai puternici.

De obicei, ordinea în care dinții de lapte cad este și ordinea în care cei permanenți cresc:

  • Incisivii centrali – 6-7 ani
  • Incisivii laterali – 7-8 ani
  • Caninii – 9-11 ani
  • Molarii primari – 10-12 ani
  • Molarii secundari – 10-12 ani

Vârsta este orientativă, fiecare copil având ritmul său. Primul semn că schimbarea este pe cale să se întâmple este mișcarea lejeră a unui dinte. De la acest moment până la căderea efectivă, poate trece chiar și o lună, lucru care nu ar trebui să te îngrijoreze. Însă, dacă trece prea mult timp până la pierderea dințișorului, este bine să mergi cu cel mic la un medic stomatolog pediatru. El poate spune dacă este nevoie de o extracție sau dacă se mai poate aștepta.

3. Scoaterea dinților de lapte – modalitatea corectă și recomandări

Foarte mulți părinți se întreabă dacă trebuie să intervină si sa scoata ei dintii de lapte sau nu. Nu există un răspuns general valabil, pentru că fiecare situație este diferită.

În mod normal, dinții de lapte cad singuri în timpul masticației sau în orice alt moment al zilei. În acest caz poți face o vizită la o clinică de stomatologie. Vei beneficia de supravegherea erupției dinților de către un medic specialist, fără a fi nevoie de o intervenție din partea acestuia.

Însă, există și situații în care este recomandat să se facă o extracție dentară, precum:

  • Dintele permanent erupe, însă cel de lapte care îi ocupă locul nu da semne de schimbare
  • Copilului nu i-a căzut niciun dinte până la vârsta de 8 ani
  • Dintele de lapte este foarte dureros atunci când se mișcă
  • Înghesuiri dentare
  • Dintele permanent prezintă riscul de a rămâne definitiv în os sau de a erupe incorect

Dacă nu mergi cu cel mic la medic la momentul potrivit, îl supui riscului de a avea o dantură strâmbă toată viața. Acest lucru provoacă durere și disconfort, atât din punct de vedere estetic, cât și în timpul vorbirii ori masticației. Poate fi corectată doar prin intermediul aparatului dentar.

Micile defecte pot fi reparate mult mai ușor și mai puțin dureros în faza incipientă. Așadar, nu evita controlul de rutină la copii!

Recomandări ale specialiștilor după căderea sau extracția unui dinte de lapte:

  • Nu utiliza pentru clătirea orală lichide ce conțin alcool sau peroxid, pentru că acestea pot provoca dureri în cazul unei leziuni
  • Spălatul de cel puțin două ori pe zi
  • Supravegherea periodică de către un medic dentist
  • După apariția tuturor dinților permanenți, ia în considerare sigilarea dentară, care îi poate proteja celui mic dantura împotriva cariilor.

4. Ce probleme apar dacă dinții de lapte nu cad la momentul potrivit

În cazul unei dezvoltări normale, dintele permanent absoarbe rădăcina celui de lapte. După ce acesta cade, erupe exact în locul care a rămas liber. Însă, atunci când dintele temporar nu cade sau când nu există destul loc pe gingie pentru apariția danturii definitive apar diferite probleme orale.

Cea mai întâlnită este cunoscută sub numele de “dinți de rechin”. În acest caz cel mic poate avea pe una dintre arcade două rânduri de dinți. Acest lucru se întâmplă când dintele permanent crește în spatele celui de lapte sau deasupra. Dacă gingia este îndeajuns de încăpătoare, odată ce are loc extracția dintelui problematic (cel temporar), cel definitiv va ajunge la locul sau.

În situații mai grave, copilul poate avea nevoie, după finalizarea procesului de schimbare a dinților, de tratamente de ortodonție, precum purtarea unui aparat dentar.

Extracția prematură

Mai puțin cunoscut este faptul că și extracția prematură a dinților de lapte aduce după sine afecțiuni dentare. Una dintre acestea este “înghesuirea secundară” care se produce în momentul în care dintele permanent nu are unde să iasă și erupe incorect (strâmb). Asta pentru că există un spațiu prea mare între dinții de lapte și cei rămași își pot modifica poziția,.

Aceste defecte pot duce la apariția cariilor interdentare, pentru că igiena nu poate fi executată corespunzător.

Pentru a evita problemele dentare din perioada schimbării dinților de lapte, este indicat să mergi cu cel mic la controale de rutină!

Sursa foto: www.shutterstock.com