Rezecția apicală
Problemele la rădăcina dinților, în special la apexul dentar (vârful rădăcinii dentare), nu ar trebui ignorate, întrucât ele pot fi un semn al bolilor parodontale, care în final pot duce la pierderea dinților.
În cazul în care apare o problemă gravă la rădăcina dinților, stomatologul poate recurge la rezecția apicală, o procedură chirurgicală prin care este extirpat vârful rădăcinii și țesutul osos înconjurător, astfel încât dintele să fie salvat. În cazul în care nu s-ar face rezecția apicală, dintele ar trebui extras.
Ca să înțelegi mai bine, gândește-te la clasicul abces, adică o infecție a rădăcinii dintelui care provoacă o durere acută și constantă, febră și umflarea mandibulei. În general, abcesul apare atunci când ai o carie pe care eviți să o tratezi și care ajunge până la nervul dintelui, în rădăcină. Aici, se formează un chist, care, în funcție de gravitate, poate fi tratat sau poate fi îndepărtat prin rezecție apicală.
Tratamentul afecțiunilor periapicale: rezecția apicală
Rezecția apicală este o procedură chirurgicală prin care se extirpă un țesut de granulație format în os la nivelul apexului radicular (vârful rădăcinii dentare). De obicei, afecțiunea în cauză este o infecție transmisă de la rădăcina dintelui care se localizează treptat în os, delimitându-se sub forma unui chist care, ignorat, se poate extinde la alți dinți sau poate perfora masa osoasă.
De ce și când este necesară rezecția apicală?
În felul acesta se poate salva un dinte pentru care singura alternativă este extracția. Acolo unde metodele avansate de tratament endodontic care pot stopa formarea chistului și determina procesul de vindecare a osului nu pot fi aplicate, rezecția devine o soluție convenabilă.
Medicul dumneavoastră va proceda la rezecția apicală atunci când se infectează țesutul osos din jurul apexului radicular
și se preferă abordarea directă în detrimentul abordării clasice, prin rădăcină: în cazul tratamentelor de canal eșuate din cauza unor particularități anatomice (cum ar fi prezența unor canale radiculare atipice), când accesul la canal poate compromite rezistența unei lucrări protetice (de exemplu o coroană dentară), când canalele sunt blocate de corpi străini (ace de canal rupte, materiale dentare etc.) sau când infecția nu se poate rezolva medicamentos.Trebuie menționată succesiunea corectă a tratamentelor:
- Întotdeauna se efectuează tratament sau retratament endodontic la microscop
- Ulterior se realizează rezecția apicală. Dacă infecția în os este redusă se așteaptă până la 6 luni între cele două etape, iar rezecția se suprimă dacă infecția din os a dispărut sau s-a diminuat considerabil. Dacă infecția este foarte mare, atunci se efectuează rezecție imediat, fără acest interval de așteptare
Cum se desfășoară operația de rezecție apicală?
Medicul începe cu administrarea unui anestezic. Apoi desprinde un fragment din gingie, pentru a descoperi osul.
Odată identificat, țesutul inflamat va fi îndepărtat. Uneori este necesară biopsia pentru a stabili cu precizie natura țesutului extirpat. Această procedură presupune și înlăturarea apexului radicular (porțiunea de la extremitatea rădăcinii), urmând ca bontul rezultat să fie obturat.
Gingia este apoi repoziționată și suturată (cusută). Medicul vă va prescrie un tratament de urmat acasă, iar după o săptămână se pot scoate ațele. Indicațiile postoperatorii sunt destul de asemănătoare cu recomandările care se fac în cazul extracțiilor mai dificile: medicul dumneavoastră vă va informa în detaliu.
Ulterior, se mai face o vizită la câteva luni (6-12) pentru a verifica dacă osul s-a refăcut corespunzător.
Tehnologii moderne
Mai nou există tehnologii de reconstrucție osoasă bazate pe plasmă bogată în factori de creștere obținută chiar din sângele pacientului în timpul operației, prin metode specifice de laborator. Zona afectată la rezecție se va umple cu un cheag obținut din plasmă activată ceea ce va duce la formarea osului mult mai rapid și de o calitate superioară. Un astfel de tratament reduce durata de așteptare pentru vizita de control la numai 3-6 luni.
Recuperarea după o rezecție apicală
Rezecția apicală este, în general, o procedură rapidă, care începe cu administrarea unui anestezic local. În cazuri speciale se poate administra chiar și un anestezic general. Odată ce substanța își face efectul, zona infectată este îndepărtată chirurgical, după care este curățată perfect, pentru a putea fi sigilată.
Recuperarea după o rezecție apicală este rapidă și fără complicații, însă acest lucru nu înseamnă că nu mai trebuie ai grijă de dinții tăi. Dimpotrivă, este recomandat să ai o igienă orală corespunzătoare, atât pentru a întări dinții, cât și pentru a grăbi vindecarea.
Pentru a evita durerile, complicațiile sau alte disconfort după rezecția apicală, este indicat să renunți măcar pentru două zile la fumat. În cazul în care simți că te confrunți cu inflamații în zona operată, așează un cub de gheață în zona cu probleme. Tot pentru a grăbi vindecarea, este indicat să eviți alimentele tari și crocante.
Recuperarea după o rezecție apicală va fi mult mai rapidă și mai eficientă dacă periezi dinții cu grijă și blândețe, fără să apeși perii pe suprafața dentară, mai ales în zona operată.
La câteva zile de la rezecția apicală, este bine să te întorci în cabinetul medicului dentist pentru îndepărtarea ațelor. Ca măsură de prevenire a apariției altor probleme, este recomandat să-ți programezi câte un consult stomatologic la fiecare 6 luni sau măcar o dată pe an. La aceste vizite, poți afla dacă osul s-a refăcut.
14/04/2023 la 17:21
Bună seara. Mi s-a făcut rezecție la 4 dinți de sus ,tratamentul pe canal s-a făcut în timpul intervenției.Mentionez ca dinții erau mobili. Mi s-a pus și os și membranaAcum la 10 zile de la intervenție unul din dinți este la fel de mobil, și va fi ultimul în lucrare iar doctorul vrea sa facă peste 3 zile o proteza pe 7 dinți . . Nu este prea repede. Va trebui sa mai fac o radiografie?cât v-a rezista lucrarea, sau era mai bine un Implant? Va mulțumesc
.
30/03/2023 la 22:55
Bună seara! Mi au fost îndepărtate 2 chisturi dentare în dreptul caninilor.Inainte de a recurge la aceasta intervenție, am avut niște simptome foarte deranjante iar starea generala de sănătate mi se alterase vizibil.:gust amar, senzația de gura care arde(cerul gurii) inflamarea Ganglionilor. Am urmat după extracție și tratament cu antibiotice și antiinflamatoare. Menționez ca după o luna de la intervenție încă simt ca ma arde tesutul,respectiv cerul gurii și gustul amar încă e prezent. Sunt ok toate aceste simptome chiar și după o luna de la intervenție? Multumesc
04/02/2023 la 07:52
Buna ziua,
In data de 26.01.2023 am suferit o rezectie apicala la unul din dintii frontali. Imediat dupa interventie urmatoarele 4 zile am fost umflat inclusiv in jurul ochiului, nefiind administrat nici un fel de medicament de catre doctor. Dupa 7 zile am fost sa-mi scot firele, iar dupa aceasta la 10 zile de la operatie gingia mea este inca umflata si inflamata iar sub nas, in dreptul narii exista o umflatura care este tare la palpare dar nu doare ci zvagneste, simt ca si cum ar fi un lichid in interior cand apas pe ea. Ce imi recomandati sa fac? Va multumesc!
14/01/2023 la 23:03
Buna ziua
Am efectuat o curarare de canal la unul din canini
Dupa anestezie am simtit o iritatie la nivel nazal si o stare continua de stranut. Mentionez ca urmeaza sa efectuez un implant
Crede-ti ca aceast discomfort continu are vre-o legatura ?
Multumesc
15/02/2023 la 07:20
Buna ziua!!Simt o durere la radacina unui canin doar atunci cand apas cu degetul pe zona respectiva!!Caninul e sub lucrare!Am facut radiografie iar medicul a zis ca nu se vede infectie doar ceva pe dinte si m-a programat pt rezectie apicala!!…Mentionez ca nu se umfla…Imi este foarte teama si nu stiu daca sa ma supun unei asemenea interventii sau sa mai astept sa vad evolutia…Multumesc!!
01/03/2023 la 10:41
Nu stiu ce sa va sfatuiesc, va pot spune doar ca nu se face rezectie apicala fara sa se faca tratament pe canal. In fapt in Europa rezectia apicala este deja scoasa din lista tratamentelor eligibile in stomatologie, dar la noi se mai practica.
02/03/2023 la 17:04
Tratamentul pe canal era facut!!Am facut si rezectia,marti dimineata!!Insa a inceput sa se umfle dupa doua zile!Sambata dimineata m-am trzit cu umflatura pana sub ochi si vanata in obraz,iau unde erau atele era foarte umflat!!Am mers acum doua ore inapoi la medic si a zis ca nu se astepta sa se infecteze!!A presupus ca a strans atele prea tare si nu a lasat loc de dren!acum a facut anestezie prin obraz,pe exterior si a scos firele!a pus un pansament pt a se drena infectia!!a zis sa merg maine sa ma vada din nou!!Am inceput sa iau si antibiotic!1Sa vedem ce urmeaza!1Mi-e cam teama!!
10/03/2023 la 18:56
Mergeti, ca cel mai usor scapati daca urmati toate procedurile medicale. Daca tratamentul pe canal era facut – este important sa fi fost facut recent (1-3 saptamani) nu cu mult timp in urma. Daca aveati tratament pe canal vechi se face retratament si apoi rezectie. Retratamentele pe canal exista tocmai pentru ca apar recidive, daca ele apar dupa 5-7 ani se considera un tratament corect efectuat. Daca apare recidiva in 1-2 ani atunci a fost gresit efectuat. Dar oricum ar fi, recidivele sunt cele mai probabile dupa un interval de timp suficient de mare.
18/03/2023 la 19:26
Imi puteti lasa o adresa de mail sa va trimit radiografia pt o parere?Mie nu imi pare ca e reusita rezectia!!Mi-a ramas o umflatura in gingie si mi-a yis ca e priostul si dureaya vreo 3 saptamani pana trece durerea..
08/04/2023 la 11:51
o vindecare finala a plagii operatorii dupa rezectie ar putea fi considerata dupa 2 luni de la operatie
16/09/2022 la 12:31
Buna ziua!
Am suferit o interventie la microscop pe canale, la un molar. Dupa prima interventie a facut reactie – durere, umflatura, punguta de puroi etc. Doctorul a reintervenit si apoi a inchis cu plomba definitiva in speranta ca e ok. Dupa 2 saptamani a reaparut durere, pe film apare din noua punguta de puroi. Doctorul spune ca trebuie sa asteptam 6 luni caci e posibil sa se retraga, ca organismul lucreaza etc…Mai mult e suparat ca nu am incredere in munca dumnealui.
Am mai cerut o opinie. Al doilea medic spune ca e nevoie de rezectie.
Sunt intre doua opinii. Oare cum e mai bine sa procedez?
Multumesc anticipat!
02/10/2022 la 21:48
Un tratament pe canal bine facut (rotative, microscop, gutapefca lichida si medic specialist) elimina in mai mult de 96% din cazuri nevoia de rezectie apicala. Noi nu am facut rezectii in clinica de mai bine de 5 ani de cand am introdus acest protocol endodontic.
22/11/2022 la 18:51
Buna seara! Acum 4 ani mi s a facut incorect un tratatament endodontic care a determinat aparitia unui abces la un premolar. Am fost la alt doctor care mi-a recomandat rezectia apicala. Acel doctor este si chirurg dar face si tratatamente endodontice. Nu am mai facut vreo radiografie deoarece am fost plecata din tara. In vara am fost sa-mi tratez cateva carii la sotia dansului dar nu s-a observat nimic in neregula. Am facut rezectia iar acum dupa 2 ani am constatat o mica umflatura unde a fost facuta incizia dar nu pare a fi asemanatoare abcesului trecut. A revenit abcesul precedent? Nu mi-a facut corect rezectia? Ce pot face? Sa merg la acelasi doctor sau sa caut alta parere.
01/03/2023 la 11:35
Trebuie investigat radiologic. O rezectie nu rezolva definitiv o infectie la varful radacinii, ea trebuie combinata cu tratamentul endodontic cat mai bine efectuat. Endodontii invata acum 3 ani de specializare, daca medicul dumneavoastra chirurg nu a luat si a doua specializare in endodontie ar fi frumos sa va trimita la un specialist endodont in situatiile mai complicate.
28/08/2022 la 15:22
Buna ziua, am o complicatie la o masea de minte, chist in sinusul drept, destul de mare (3cm/2cm) si dupa consultatii mi s-a spus ca se va aspira continutul chistului si dupa o perioada de aproximativ 2 luni vor scoate si maseaua de minte. Intrebarea este, daca vor face gaura in os, nu voi ramane cu dureri mari ? De asemenea, daca nu scoate si membrana chistului, ci doar continutul, nu risc sa se umple la loc rapid? Multumesc anticipat!
02/10/2022 la 21:49
Nu există nici un pericol real din ceea ce spuneți.
19/08/2022 la 22:57
Buna seara,
In noiembrie mi-am pus o lucrare la canin si incisiv lateral. Mi-am inlocuit vechea lucrare cu una mai estetica din ceramica cu zirconiu. Mi s-a facut tratament pe canal, totul a decurs bine. Totusi d-na doctor a vazut o infectie a incisivului lateral ce parea a se diminua dupa tratamentul pe canal. D-na doctor a spus ca trebuie sa revin peste jumatate de an cu o radiografie sa vedem daca infectia mai e. A spus ca in cazul in care infectia nu dispare va fi nevoita sa ma trimita la un chirurg insa nu stiu pt ce procedura.
Problema este ca acum, am inceput sa simt o durere vaga a gingiei si cand apas pare sa iasa puroi. Nu e o durere intensa insa cand apas cu limba la baza gingiei simt o jena. Interventia de care spunea d-na doctor era rezectia apicala? Se poate face alt tartament in cazul in care e o infectie. Tinand cont ca e o lucrare recenta, nu as vrea sa o stric. Tratamentul medicamentos nu poate fi o solutie?
Tare mi-e teama sa nu fie o complicatie, e si zona frontala. O sa merg saptamana aceasta sa fac o radiografie si apoi la medic. totusi sunt tare nelinistita.
Astept cu mare interes un raspuns din partea dvs.
Va multumesc.
20/08/2022 la 00:05
Buna seara, probabil pentru rezectie apicala insa daca tratamentul pe canal este efectuat de specialist la microscop nu mai este cazul, la noi toate tratamentele din ultimii 5 ani au fost cu succes. Daca din pacate infectia in os persista rezectia apicala nu este suficienta, trebuie refacut si tratamentul pe canal. Iar pentru aceasta trebuie scoasa coroana, de obicei se face dupa aceea o coroana noua.
25/06/2022 la 15:12
Buna ziua am facut o rezectie apicala la caninul stang am luat tratamentul conform medicului si mi s-a infectat . Am urmat un alt turatament cu antibiotic mi-a rechiuretat ieri zona si azi iarasi m-am umflat si ma doare nasul si gatul .. ce sa fac ?
29/06/2022 la 21:17
Ati facut retratament endodontic pregatitor inainte de rezectie? Daca nu nu e de mirare ca infectia persista, ea emana din canalul radicular netratat.
10/06/2022 la 20:14
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns la 2 probleme.
Daca molaril 17 (dreapta sus) are distala in aer si granulom la distanta, mai poate fi salvata, si daca da care ar fi solutia? Pe 12 octombrie 2018 am facut rezectie apicala la premolarul 15 fara tratament endodontic in prealabil din cauza unui pivot, medicul motivand ca se fractureaza dintele daca scoate pivotul. La 8 luni ma doare locul unde a fost rezectia, doar la atingere. Si acum am pivotul in premolarul 15 dar si un proces deasupra acestuia. Acest dinte mai poate fi salvat? si daca da care ar fi solutia?
Astept cu mult interes opinia dvs. Multumesc anticipat.
10/06/2022 la 20:58
Buna seara, practic nu avem cum sa va oferim un raspuns corect fara sa va vedem in persoana. Tot ce pot sa fac este sa va recomand o consultatie la un endodont foarte bun si in care sa avem maxima incredere atunci cand ne comunica solutia. Rezectia fara tratament endodontic nu este OK fapt pentru care va si doare. Daca dintele este lipsit de valoare protetica (adica coroana sau punte puse pe el nu rezista macar doi ani) atunci deontologic este sa fie extras si sa se stabileasca o solutie protetica cu lipsa respectiva. Dar asta e teorie, nu pot sa spun ca se aplica 100% cazului dumneavoastra.
10/06/2022 la 22:26
Buna seara. Dnul doctor, in cadranul 1, mai am doar pe 11 cu nerv, 12 are tratament de canal dar doare cand apas pe el, caninul l-am pierdut in 1997, premolarii au fiecare cate un pivot pusi in 2000, molarul de 6 ani nu mai e demult iar molarul de 12 ani v-am vorbit despre el in mesajul precedent. Lucrare protetica in cadranul 1 nu mai am din ianuarie 2019.
Am 55 ani si sunt din Tecuci. Va rog recomandati-mi un endodont.
Cu respect, o seara frumoasa.
10/06/2022 la 23:09
La noi sunt doi endodonti buni, dr. Ada Arion si dr. Johnny Caster, mai gasiti endodonti buni la Indent si la Clinica 32
02/06/2022 la 20:04
BUNA ZIUA ACUM 4ZILE AM FACUT OPERATIA DE REZECTIE APICALA LA DINTII DIN FATA(MOLARI).ESTE OK SA SIMT O UMFLATURA SUB GINGIE SI SENSIBILITATE LA ATINGERE LA UNUL DIN DINTI?CAT DUREAZA VINDECAREA? LA CE SA MA ASTEPT?MULTUMESC
02/06/2022 la 23:35
Da senzațiile postoperatorii descrise sunt plauzibile in limitele normalului.
08/12/2022 la 20:04
Buna ziua! Mi s-a facut o rezectie la un incisiv acum aproximativ o luna. Incisivul era sensibil la atingere inainte, iar nervul a fost scos cu 2 luni inainte de rezectie, iar canalul a fost inchis. Incizia s-a vindecat dupa cum vad, dar dintele este in continuare sensibil la atingere. Sa fie oare din cauza ca inca osul nu este vindecat? Sau ce alta cauza credeti ca ar putea fi?
V-as fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde! Multumesc!
10/12/2022 la 23:54
Buna ziua. Osul se vindeca in 4-6 luni. Deocamdata sensibilitatea nu este relevanta.
23/10/2022 la 20:39
Buna spuneti va rod dupa rezectia apicala cit timp simti durere la dinte anume nu la gingie.Multumesc
23/10/2022 la 20:41
Mai mult de cateva zile nu ar trebui sa dureze aceasta durere.
14/02/2023 la 22:25
Buna seara! Am facut o radiografie si mi-a spus ca am un chist la unul dintre incisivii laterali, care afecteaza de fapt 3 dinti. De o saptamana am si dureri foarte mari si mi s-a rexomandat operatia cat mai repede. Spuneti-mi va rog, operatia este singura varianta? Aceasta operatie pentru eliminarea chistului, se poate face cu laser? Va multumesc!
01/03/2023 la 10:43
Daca chistul este mai mare de 1cm trebuie operatie. Dar nu este suficient. Chistul se formeaza din cauza infectiei pe unul sau mai multe canale radiculare. Trebuie neaparat sa faceti si tratamentul endodontic pe canalele infectate, altfel chiar daca va operati chistul va recidiva. Daca chistul este mic se poate rezolva cu tratamentul pe canal la microscop, chistul se va retrage in 6-9 luni.
18/07/2022 la 21:13
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele 2 probleme:
1.La molarul 25, in urma cu 10 ani pe langa extractie de nerv si obturatie clasica de canal, adica nu la microscop, a fost montat un pivot+coronita. In urma cu cateva luni mi s-a format un abces care la cetava zile se umple cu puroi dupa care se sparge. Medicul care a facut interventia de acum 10 ani mi-a recomandat scoaterea coronitei si a pivotului, plus o noua obturatie de canal, iar daca este necesar, trebuie facuta si o rezectie apicala. De asemenea, a mentionat si faptul ca este posibil sa fie necesara extractia.
Dupa cele auzite mai sus, am consultat inca 2 medici: primul mi-a recomandat doar o rezectie apicala pluriradicular + con colagen; al doilea mi-a spus ca trebuie scoasa coronita si pivotul dupa care sa facem o noua obturatie de canal la microscop cu ajutorul unui medic endodont. Care dintre procedurile de mai sus se impune in cazul meu?
2.La molarul 46 (scos nerv + obturatie de canal clasica acum 4 ani si imbracat cu coroana ceramica) acum 2 luni, timp de 3 zile pentru aprox. 2 ore/zi am avut mici dureri pulsatile. Dupa o radiografie se pare ca si aici am o mica infectie dar fara a avea un abces. Dureri de atunci nu am mai avut. Aici mi-a fost recomandat: ablatie coroana; tratament de canal pluriradicular intr-o sedinta; o noua coroana ceramica. Credeti ca este necesar sa fac aceasta interventie sau trebuie sa mai fac o radiografie pentru a vedea daca mai am infectie?
Va multumesc.
18/07/2022 la 21:25
1. Corect este cum vi s-a recomandat de catre primul medic. Si al treilea a spus acelasi lucru dar nu a mai mentionat extractia si are dreptate ca la microscop rezultatul ar fi mai bun. Al doilea nu are dreptate, sa faci rezectie fara sa retratezi endodontic inainte este considerata o forma de malpraxis in unele state europene.
2. Da, trebuie sa tratati canalul acum, nu mai tarziu. Cu cat asteptati cu atat creste riscul de extractie. Si dupa extractie protezarea este mai problematica, trebuie eventual implant, etc. Se intra in alta liga…
19/07/2022 la 09:49
Va multumesc pentru raspunsul foarte rapid.
Considerati ca aceste infectii au aparut ca urmare a faptului ca tratamentul de canal nu a fost efectuat la microscop?
19/07/2022 la 09:57
Un dinte cu nervul compromis mai devreme sau mai tarziu va recidiva. Tratamentele de canal se refac periodic chiar daca nu apare o noua infectie, tocmai din acest motiv. Tratamentele facute la microscop si mai ales urmand protocoalele moderne (cum procedeaza medicii cu specializare in endodontie) necesita retratament mult mai rar decat tratamentele clasice, facute manual. Nu doar microscopul conteaza, medicul conteaza mai mult. Insa protocoalele moderne nu se pot face fara microscop pentru ca in dinte, pe langa canalele cunoscute, pot sa mai existe canale suplimentare, subtiri si invizibile cu ochiul liber care daca raman neobturate sunt cauza de recidiva rapida a infectiei.
30/08/2022 la 17:19
Buna ziua.
Revin cu rugamintea de ma ajuta cu inca un sfat. La molarul 46 au fost retratate canalele si infectia s-a retras. In schimb, la molarul 25, nu s-a intervenit nici pana acum, deoarece opiniile medicilor sunt diferite. Medicul endodont spune sa facem rezectie apicala pentru ca exista riscul ca atunci cand scoatem pivotul sa se sparga dintele si e important sa il pastrez cat de mult timp posibil. De asemenea, medicul chirurg spune ca trebuie sa retratam endodontic, apoi putem discuta de rezectie. Imi puteti spune spune daca este corecta abordarea medicului endodont si ce anume ar trebui sa fac?
Multumesc.
08/09/2022 la 19:52
Da, chirurgul are dreptate. Rezectie se face numai cu un canal bine curatat si obturat, altfel plaga se umple de microbi proveniti din canal. Poate ca endodontul are un punct de vedere logic intr-un fel insa nimic nu poate justifica efectuarea unei proceduri gresite. Endodontii, prin natura lucrurilor, pentru ca ei salveaza dinti, uneori se hazardeaza si salveaza dinti care nu mai sunt viabili si care in mod normal ar fi trebuit extrasi. Ganditi-va ca daca endodontul recomanda extractia (si o face cand nu mai are incotro) el nu castiga nimic pentru ca nu mai are nimic de tratat.
De aceea e bine sa mergeti in grija medicului protetician, el decide cel mai bine si ce sa faca endodontul si ce sa faca chirurgul.
08/02/2023 la 08:41
Unii endodonti recomanfa extratie si cand sunt depasiti de caz si nu vor sa recunoasca ca un alt coleg ar fi mai priceput.. Sunt medic si in calitate de pacient m-am fript cu un astfel de specimen. Acest forum este fenomenal, m-a invatat sa selecionez ce alternativa de tratament propusa a fot corecta in cazul meu.O zi buna, domnilor colegi!
01/03/2023 la 10:47
Iti multumim Gabriel pentru aprecieri. Incercam sa oferim tot ce am invatat noi mai bine, cu prudenta si consideratie pentru bolnavi.
30/06/2022 la 00:54
Buna.In urma cu 7 saptamani am facut o rezectie apicala la un dinte frontal jos.A fost totul ok pana in urma cu o saptamana cand mi-am extras ultima masea de minte dreapta jos.Din acel moment am inceput sa am iar dureri mari la dintele cu rezectie apicala.Este o coincidenta?Sau se poate sa fii deranjat vreun nerv sau osul probabil doare?
Sper sa imi raspundeti!Multumesc!
01/07/2022 la 17:59
Maselele de minte de jos sunt foarte apropiate de nervul principal si orice deranj la nerv va sensibiliza toate punctele nevralgice ale maxilarului. Puteti sa faceti o cura cu vitamina B complex (de exemplu Milgamma).
19/06/2022 la 11:50
Buna ziua!
Am facut doua rezectii apicale- 2008 – 2011, la incisiv lateral jos, ieri mi-a fost facuta o alta – m-a durut dintele la atingere vrei 4 zile – o d-na stomatolog m-a intepat de doua ori pe viu ca sa aiba pe unde sa se dreneze puroiul, am plecat pt. o alta opinie la un bun chirurg, iar dr. chirurg a zis ca nu e cazul sa imi fac griji pentru implant dentar, cum au zis doua dentiste cu ceva zile in urma. Mi-a scos puroiul, a cimentat locul si a zis ca singurul risc este sa se rupa dintele,si pana sa ajunga sa se miste mai este…Facandu-se a treia oara puroi acolo, poate se va mai face din nou…daca imi fac radiografie de 2 ori pe an pentru a vedea daca nu cumva e afectat osul este in ordine? e amarat saracul dinte, mai ales ca e fara nerv, insa nu se misca si tot vreau sa il pastrez pana cand CHIAR nu se mai poate face absolut nimic.
Multumesc!
19/06/2022 la 12:00
dr. chirurg s-a uitat pe o radiografie panoramica, iar dentista pe dintele respectiv; si eu am putut observa un cerc rotund negru in jurul dintelui, care a ajuns un pic si la celalalt – deci aceea o fi infectia?
01/07/2022 la 18:02
Da, petele negre pe radiografii arata tesut cu densitate redusa, consistent cu efectele infectiilor in os.
01/07/2022 la 18:04
Dintele poate fi reparat doar dupa ce eliminati definitiv infectia. Probabil trebuie sa refaceti tratamentul pe canal daca este unul mai vechi, aproape sigur aceea este sursa de infectie din os.