Remodelarea smalțului este o procedură de estetică dentară ce presupune șlefuirea smalțului cu scopul de a îmbunătăți aspectul dinților. Este o tehnică minim invazivă, de regulă nu necesită anestezie și poate oferi rezultate spectaculoase.

Când putem recurge la remodelarea smalțului

Remodelarea smalțului este un procedeu destul de nou, cunoscut și sub denumirea de odontoplastie, și implică intervenții minore asupra lungimii, formei și, per total, asupra aspectului dinților. În general, această tehnică poate fi o soluție foarte eficientă, rapidă și nedureroasă de intervenție în cazuri precum:

  • Modificarea lungimii dinților prin aducerea lor la același nivel cu restul danturii;
  • Repararea unor fisuri, spărturi, denivelări etc. mici de la suprafața dintelui;
  • Sculptarea dentară cu scopul de a oferi dinților o formă mai armonioasă – la nivelul caninilor, spre exemplu;
  • Corectarea minoră a dinților înghesuiți etc.

Ce presupune procedura de remodelare a smalțului

Remodelarea smalțului este o procedură simplă, dar care se poate efectua, de regulă, pe dinții sănătoși, stabili, care nu riscă să fie și mai mult sensibilizați de o astfel de intervenție. De pildă, în eventualitatea în care o radiografie dezvăluie că smalțul dentar este foarte subțire ori că pulpa (rădăcina) dentară poate fi afectată, remodelarea smalțului nu va mai fi posibilă.

Când procedura poate fi pusă în aplicare, medicul stomatolog va interveni asupra dinților corectând, prin șlefuire, micile imperfecțiuni, după care va aplica geluri cu fluor. În urma acestei proceduri, ar putea fi necesare câteva fluorizări dentare pentru ca dinții remodelați să nu aibă de suferit.

Uneori, remodelarea smalțului este doar un pas dintr-o serie mai vastă de tratamente dentare și poate precede, de pildă, fațetarea sau bondingul dentar. Aceste două proceduri sunt recomandate când problemele de natură estetică nu pot fi corijate doar cu ajutorul remodelării smalțului. Pentru ca pacientul să știe care va fi rezultatul acestei intervenții minore asupra smalțului, dentistul poate realiza o simulare computerizată a aspectului dentar final.

Precauții la efectuarea remodelării smalțului

Deși este o procedură puțin invazivă, remodelarea implică totuși îndepărtarea unui strat subțire de smalț dentar care, pe termen lung, poate favoriza îmbolnăvirea dinților și cauza hipersensibilitatea acestora. Astfel, chiar și în cazul unei danturi perfect sănătoase, decizia de a apela la tehnica remodelării smalțului în scop cosmetic trebuie bine cântărită în prealabil.