Îți dorești o dantură superbă și un zâmbet perfect? Poți apela la remodelarea dentară, metodă cunoscută și drept odontoplastie.

Această tehică nu este recomandată doar pentru a îmbunătăți estetica, ci și sănătatea dinților.

Remodelarea cu materiale ceramice poate crea o suprafață mai durabilă a dintelui, dar și mai multă rezistență la pete. Prin această tehnică poate fi modificată lungimea dinților, dar și forma lor. De asemenea, aceștia vor deveni mai strălucitori.

Pentru a determina dacă o persoană poate să treacă printr-o astfel de intervenție de remodelare, medicul dentist va recomanda o radiografie dentară. Astfel, va determina mărimea și localizarea pulpei dintelui (centrul dintelui care conține nervii și vasele de sânge).

Dacă stratul de smalț al dintelui este prea subțire sau dacă pulpa dentară este situată prea aproape de suprafața dintelui, remodelarea nu poate fi utilizată.

Remodelarea dentară poate fi utilizată pentru acoperirea micilor spărturi care pot apărea la dinți pentru a netezi suprafața acestora, pentru a ajusta dinții cu formă neregulată sau pentru a ajusta lungimea unor dinți, în special a caninilor. Odontoplastia poate îmbunătăți starea generală de sănătate dentară prin eliminarea spațiilor dintre dinți, în care placa sau tartrul se pot acumula.

Așadar, remodelarea este folosită pentru probleme stomatologice minore, în alte situații fiind recomandate alte metode, precum fațetările dentare, bondingul dentar ori coroanele dentare. Odontoplastia nu este recomandată în cazul în care dinții au fractură adâncă.

Ce presupune odontoplastia

Medicul șlefuiește suprafețe ale smalțului dinților, pentru a-i pregăti de intervenție. Doctorul care face intervenția va utiliza un disc de șlefuire sau o freză cu diamant fin pentru a elimina cantități mici de smalț dentar. După această procedură, stomatologul va aplica un strat de porțelan laminat pe suprafața dintelui.

Deoarece remodelarea nu afectează pulpa dintelui, nu este necesară anestezia, iar intervenția nu este una dureroasă.