Regenerearea osoasă ghidată


Procedura a fost pentru prima dată examinată în anul 1988, pe cobai șobolani, de către Dahlin C ., apoi a fost implementată și la oameni.

Procedura presupune plasarea unei membrane pe locul unde s-a efectuat o grefă osoasă. Grefa de os poate fi de mai multe tipuri, și anume: autogrefa ( țesutul osos este recoltat de la pacienți), alogrefa (medicul utilizează țesut osos de la un donator uman), xenogrefa ( medicul folosește țesut osos de la animale) și grefe aloplastice ( este vorba despre țesut osos făcut din materiale sintetice).

Membrana de regenerare ghidată care este plasată pe grefa osoasă este făcută din material biocompatibil, are proprietăți ocluzive pentru a preveni invazia de țesut conjunctiv, protejează contra  invaziei bacteriene. Membrana trebuie să izoleze țesutul unde a avut loc grefa osoasă pe toată durata perioadei de regenerare osoasă, care este cuprinsă între patru și nouă luni. Aceste membrane de protecție folosite pentru regenerare osoasă ghidată pot fi resobabile sau neresorbabile. Unele dintre materialele folosite sunt colagenul și titanul, acestea  fiind foarte bine tolerate de către organismul uman.

Situații în care este recomandată regenerarea osoasă ghidată

  • pentru a crește lățimea și înălțimea osului în vederea unui viitor implant dentar;
  • pentru a îmbunătăți osul în zonele de contact ale implantului dentar ;
  • pentru plasarea de grefe în proceduri chirurgicale precum rezecția apicală, îndepărtarea unui chist, pentru elevarea podelei sinusale;

Pentru a putea fi făcut un implant dentar, este nevoie ca persoana care urmează să fie supusă intervenției să aibă un volum suficient de țesut osos. În caz contrar, implanturile nu ar putea fi susținute. Una dintre cele mai eficiente tehnici de a regenera osul, astfel încât operația de implant să aibă loc și în cazul pacienților care au osul afectat, o reprezintă reconstrucția osoasă ghidată, cunoscută drept GBR.

Regenerarea osoasă ghidată este frecvent utilizată ca procedură de reconstrucție a țesutului dur (osul). Astfel, nu numai că se obține un suport pentru un implant dentar, dar ajută și la îmbunătățirea esteticii dentare, cât și la o mai bună igienă a cavității bucale.

GBR este o tehnică folosită pentru a crea un maxilar puternic, în cazul în care investigațiile medicale recomandate înainte de un implant ( radiografie dentară, tomografie) au arătat că la persoana respectivă există o pierdere osoasă care a dus la subțierea maxilarului. Pierderile osoase pot surveni ca urmare a îmbătrânirii organismului, dar și din cauza cariilor dentare, a traumatismelor, a bolilor parodontale, cât și a infecțiilor  și a dinților lipsă.

Pentru succesul intervenției, membrana de regenerare osoasă ghidată trebuie să fie:

  • perfect aplicată pe grefă;
  • situată la distanță de incizii ale clapetei, ca să nu existe nciun risc de eșec;
  • situată la distanță față de dinți; în caz contrar există risc de contaminare bacteriană care duce la eșec al procedurii
  • perfect stabilă, orice mișcare compromite succesul tehnicii; se pot folosi micro-șuruburi și capse  pentru fixare, care se găsesc în truse special concepute pentru astfel de intervenții chirurgicale;
  • perfect acoperită, ceea ce presupune că suturile dintre cele două structuri sunt perfect etanșate.

Pentru ca operația de regenerare osoasă ghidată să aibă succes, se folosește un material de grefare adecvat sau o combinație a materialului de grefă.

Selecția membranei ar trebui să se facă ținându-se cont de biocompatibilitate, ușurința de adaptare, integrarea de țesut, de regiunea reconstruită, de crearea de spațiu pentru regenerarea osului și de biodisponibilitatea în timpul perioadei cruciale de regenerare (6 luni).

Stabilizarea și adaptarea strânsă a membranei la nivelul osului înconjurător poate fi ajutată cu șurub de os sau de aderență. Este importantă și o igienă bucală foarte bine pusă la punct.

Când este necesară intervenția

Regenerarea osoasă ghidată este necesară atunci când există un defect osos al maxilarului. Poate fi vorba despe defecte care înconjoară rădăcinile dinților (defecte parodontale), defecte care apar după o extracție dentară, scădere generalizată a cantității de os maxilarului în caz de traumatism sau de pierdere a dintilor pe termen lung. Mai poate fi necesară când apar probleme în jurul implanturilor dentare, dar și după o operație a unei tumori sau a unui chist.

Cum se efectuează procedura

Procedura se efectuează diferit, în funcție de necesități. De exemplu, iată cum se procedează dacă este nevoie de regeenrare osoasă ghidată după o extracție dentară: dintele este îndepărtat, iar locul unde a fost acesta este bine curățat de țesutul inflamat. Apoi, un os este plasat cu mare atenie în priza de extracție. Membrana GBR este adesea plasată peste materialul grefat. Suturile plasate în țesutul gingival permit vindecarea corespunzătoare a țesuturilor moi înconjurătoare.

Postoperator pacientul poate să aibă nevoie de tratament cu antibiotic, pentru a preveni apariția infecțiilor. De asemenea, se recomandă folosirea apei de gură, pentru că are proprietăți antibacteriene. Sutura poate fi îndepărtată în două săptămâni.

Materiale utilizate în regenerarea osoasă ghidată

Reconstrucția ghidată folosește mai multe tipuri de materiale, pentru a înlocui osul lipsă, care se clasifică în materiale autologe și materiale de sinteză.

Reconstrucția ghidată osoasă cu materiale autologe

Materialele autologe sunt cele naturale, fiind considerate cu o rată mare de succes, pentru că nu există riscul să fie respins de organism. Este vorba despre o grefă care va fi luată de la pacient, din diferite zone ale corpului: autogrefa. În general, grefele osoase se iau din zone precum bărbia, osul mandibular sau maxilar, de la minimum 5 mm de rădăcină.

Mai există și varianta ca grefele să fie luate de la alte persoane ( alogrefă), însă implică un cost mai mare și o șansă mai scăzută de reușită, spre deosebire de autogrefă. Și animalele pot fi donatori, grefele care provin de la acestea numindu-se xenogrefe.

Reconstrucția ghidată osoasă cu materiale de sinteză

În realizarea de țesuturi artificiale se utilizează materialele de sinteză. În această categorie se încadrează înlocuitorii de os, cât și membranele de colagen, cu ajutorul cărora se formează un nou țesut tare. Țesutul natural al pacientului va integra aceste materiale în cursul procesului de vindecare care urmează după o procedură de reconstrucție ghidată osoasă.

Înlocuitorii de os, numiți grefe alopatice, pot fi resorbabili și non-resorbabili.

Majoritatea grefelor osoase disponibile implica ceramică, fie singură, fie în combinație cu un alt material (de exemplu, sulfat de calciu, sticlă bioactive și fosfat de calciu  sau o combinație dintre biosticlă și un alt material).  Aceste materiale au un aspect foarte asemănător cu cel al osului uman. Sulfatul de calciu este biocompatibil, bioactiv și este resorbabil, după aproximativ 60 de zile de la procedură.

Mai există și varianta unor grefe osoase care să fie obținute din polimeri degradabili și non-degradabili. Acești polimeri utilizează singuri, fie în combinație cu alte materiale.

Este această procedură dureroasă?

O întrebare care stă pe buzele tuturor, este sau nu această procedură una dureroasă? Răspunul este nu, deoarece această intervenție este efectuată în cabinetul medicului sub anestezie locală sau anestezie generală ocazional, fiind lipsită, deci, de durere. După intervenție, care este destul de dificil de efectuat,  pot apărea însă unele umflături și stări ușoare până la moderate de disconfort. Medicul va prescrie un analgezic oral pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului.

Ce trebuie făcut după intervenție

După procedură, pacientul trebuie să aibă grijă la recomandările medicului. Zona respectivă trebuie să fie păstrată curată, de multe ori cu ajutorul unei ape de gură. Mai pot fi de folos și gelurile care au rol deznfectant și cicatrizant care se aplică local. Vindecarea țesuturilor durează aproximativ șase săptămâni, însă vindecarea totală după o astfel de procedură șine șase luni.

Pentru a grăbi vindecarea, se poate folosi o plasmă cu un conținut mare de trombocite, și anume PRP sau PRGF. În anumite cazuri s-a raportat reducerea durerilor postoperatorii și scăderea intensității acestora. De acest tratament nu pot beneficia însă persoanele care au un nivel crescut de colesterol în sânge. Nu este indicat fumatul, pe toată perioada de vindecare.

Rata de succes a procedurii depinde de mai mulți factori, de la materialul folosit, până la starea generală de sănătate a pacientului.

Înainte de această procedură, medicul recomandă o serie de radiografii, dar poate să ceară și analize de sânge.

În urma intervenției de regenerare osoasă ghidată, la o perioadă de cel puțin cinci luni de zile (perioada în care se formează noul țesut osos), se pot insera cu succes implanturile dentare.

Complicații

Expunerea a membranei în faza de vindecare după o procedură de regenerare  este considerată o complicație.

Odată expuse, membranele neresorbabile trebuie să fie îndepărtate, deoarece acestea sunt expuse la bacterii și se infectează.

Atunci când se folosesc membrane de colagen, o expunere nu duce în mod normal, la infecții osoase. Cu toate acestea, colagenazele bacteriene în zona expusă duc la degradarea prematură a structurii de colagen.