Pulpita dentară


Pulpita dentară este o inflamație a pulpei dentare rezultate în urma carii netratate, a unor  traumatisme sau a unor restaurări multiple.

Principalul simptom al acestei neplăceri este durerea. Diagnosticul se bazează pe consultul stomatologic și pe radiografia dentară.

Pulpita poate apărea când:

  • cariile progresează adânc în dentină
  • un dinte necesită mai multe proceduri invazive
  • o traumă care perturbă irigarea cu sânge a pulpei dentare

Pulpita poate să fie reversibilă: pulpita începe ca o inflamatie limitată, iar dintele poate fi salvat printr-o simplă plombare. De asemenea, poate fi ireversibilă: pulpa se necrozează și apar infecțiile.

Pulpita poate să aibă și complicații, și anume parodontite apicale, abces periapical, osteomielita maxilarului. De asemenea, poate să ducă la apariția sinuzitei purulente, a meningitei, dar și  a unui abces cerebral.

Simptome ale afecțiunii

În pulpita reversibilă, durerea apare atunci când un stimul (de obicei, rece sau dulce) este aplicat pe dinte. Atunci când stimulul este îndepărtat, durerea încetează în 1, 2 secunde. Durerile pot apărea, spontan, pe timpul nopții, trezind pacientul din somn.

În pulpita ireversibilă, durerea apare spontan și dureză  minute în șir, după ce stimulul este eliminat. Un pacient poate avea dificultăți în localizarea dintelui de la care provine durerea. Episoadele dureroase vor înceta după câteva zile, când apare necroza pulpară. Infecția însă avansează și se extinde, iar dintele devine extrem de sensibil la presiune și la atingere. Există și situații în care pulpita dentară să nu aibă niciun simptom și să fie descoperită în urma unui control stomatologic de rutină.

Cum se tratează

Tratamentul implică îndepartarea cariilor, refacerea dintelui deteriorat, iar uneori poate să fie nevoie de tratament de canal sau chiar de extragerea dintelui. Medicul va face și un drenaj pentru curățarea canalului.

De asemenea, medicul stomatolog poate să recomande tratamentul cu antibiotice, de exemplu amoxacilină, pentru tratarea infecției.