Proteze dentare fixe, mobile și mobilizabile, totale sau parțiale, fixate pe dinți naturali sau implanturi

Notă: Pentru informații privind tipurile de proteze oferite de clinica noastră precum și prețurile acestora intrați la: Lista de prețuri pentru proteze dentare totale și parțiale

Ca multe aspecte ale vieții, importanța anumitor lucruri ne scapă până în momentul când acestea nu mai sunt. Dacă v-ați pierdut dantura, fie în urma unui accident, fie din cauza degradării dentare sau a unei afecțiuni a gingiilor, înțelegeți exact acest sentiment. Vestea bună este că există opțiuni pentru înlocuirea danturii pierdute. Protezele dentare vă pot reda stilul de viață de dinainte optimizând funcțiile zilnice, de exemplu mâncatul și vorbitul, redându-vă în același timp și încrederea în sine care vine odată cu îmbunătățirea aspectului și recăpătarea zâmbetului.

Cuprins

Executarea unei proteze dentare este un proces care durează în jur de 2-12 săptămâni, dar e de reținut că acest interval variază de la pacient la pacient., depinzând și de tipul și tehnica de protezare abordată de medicul stomatolog. Indiferent ce vei citi pe internet despre protezele dentare este întotdeauna bine să colaborezi cu un medic stomatolog care este capabil să explice și să aplice întreaga sa bază de cunoaștere pe cazul tău particular.

Protezele dentare reprezintă cea mai importantă investiție pe care o poți face pentru persoana ta, mai devreme sau mai târziu în viață. Ideal ar fi să nu ajungi în această situație, dar multe dintre acțiunile tale ajung să fie conștientizate când deja este prea târziu și nimeni nu îți mai poate salva dinții.

Prețul protezelor dentare este, de multe ori, primul criteriu de care un pacient ține cont atunci când ia decizia de a-și reface dantura și de a zâmbi din nou cu încredere. Este normal să fie așa, dar în același timp nu acesta ar trebui să fie principalul aspect al situației, ci faptul că o proteză dentară va imita aproape perfect dantura naturală și va reda posibilitatea de a zâmbi fără reținere, de a săruta fără reținere, de a mușca dintr-un măr cu aceeași încredere ca atunci când pe arcade existau dinți naturali.

Cât costă o proteză dentară

Pierderea totală sau parțială a dinților este unul dintre cele mai grele momente din viața oricărei persoane. Frica față de judecata celor din jur, lipsa de încredere în propria persoană, senzația că nu mai ești atrăgător, toate aceste stări te pot determina să te interiorizezi și să refuzi socializarea. Într-adevăr, pierderea dinților este un moment greu, însă el poate fi depășit cu un anumit efort din partea ta. Vorbim în primul rând despre un efort financiar.

Prețul unei proteze dentare este greu de stabilit fără un consult prealabil, deoarece medicul stomatolog are în vedere mai multe aspecte atunci când stabilește mulajul protezei. De exemplu, prețul unei proteze dentare ar putea crește, dacă este nevoie de anumite proceduri suplimentare, cum ar fi extracția dinților sau tratamente de chirurgie orală.

Materialul din care este realizată proteza dentară și tipul de proteză dentară (proteză dentară totală, parțială, flexibilă sau fixată pe implant) sunt alte criterii care influențează prețul protezei dentare. În plus modul de prindere al protezelor pot să crească considerabil costurile atunci când sunt necesare implanturile dentare. Exemple de prețuri reale pentru diverse tipuri de proteze dentare se pot regăsi la finalul acestei pagini.

Alegerea protezelor dentare potrivite

Protezele dentare fixe

Protezele dentare fixe sunt destinate înlocuirii unuia sau a mai multor dinți lipsă. Aceste proteze se fixează pe dinți naturali prelucrați prin cimentare sau pe implanturi dentare, ele fiind prevăzute cu niște orificii care corespund fiecărui capăt al implantului dentar. Prin aceste orificii medicul va introduce șuruburile cu ajutorul cărora va fi fixată proteza.

Avantajele unei proteze fixe sunt acelea că îmbunătățește foarte mult procesul de mestecare a alimentelor, nu există riscul să se desprindă când mesteci un aliment sau când tușești și are aspect exact ca al dinților naturali. În plus, nu ai nevoie de adeziv care să prindă proteza, previne și pierderea de masă osoasă și pot fi o investiție care durează pentru toată viața dacă este corect întreținută sănătatea orală.

Protezele dentare mobile

Pentru înlocuirea dinților lipsă sunt folosite și proteze mobile. Există proteze mobile totale, care se folosesc în situațiile în care pacientul nu mai are niciun dinte natural, și proteze mobile parțiale, folosite în cazul pacienților care mai au și dinți sănătoși, nu numai spații goale. Spre deosebire de protezele dentare fixe protezele dentare mobile se pot scoate. De altfel, cei mai mulți medici stomatologi recomandă scoaterea protezei pe timpul nopții. Atunci când pacienții nu o poartă, proteza trebuie să fie ținută într-o soluție specială de curățare. Protezele dentare trebuie să fie curățate cu o soluție specială de curățare.

Pentru a preveni pătrunderea resturilor alimentare sub proteză trebuie ca aceasta să fie fixată cu adeziv special pentru proteze.

Medicii recomandă însă ca proteza fixă să nu fie îndepărtată în prima zi în care a fost montată, pentru că astfel pacientul se va acomoda mai ușor și mai repede cu dispozitivul.

Un alt aspect de care să ții cont dacă trebuie să porți o proteză dentară mobilă este acela că va trebui să faci exerciții de vorbire încă din prima zi în care porți proteza, pentru că este posibil să ai dificultăți în a pronunța cuvintele. Protezele mobile pot fi montate și pe implanturi.

Proteze dentare mobilizabile

Deși se confundă ușor cu protezele dentare mobile, protezele mobilizabile sunt în același timp și fixe și mobile. Atunci când stau prinse de un sistem de bară pe implanturi sau pe capse pe implanturi protezele mobilizabile nu se mișcă și se folosesc la fel ca o proteză dentară fixă, însă zilnic este necesară o etapă de igienizare, când purtătorul poate să extragă proteza din gură la fel ca pe o proteză dentară mobilă, și să o igienizeze. În medicina dentară aceste proteze sunt numite și supraproteze (sau în limba engleza overdenture).

Protezele dentare flexibile

Un alt tip de proteză dentară este cea flexibilă, realizată dintr-un material termoplastic, cu un grad ridicat de elasticitate. Oferă un foarte bun confort pacienților, împiedică depunerea tartrului și este de lungă durată.

Trebuie totuși precizat că protezele flexibile nu pot fi create decât pentru înlocuirea unui număr mic de dinți, pacienții care sunt total edentați – nu mai au nici un dinte pe arcadă – nu pot purta decât proteze rigide din considerente care țin de legile fizicii mecanice.

Pentru o bună întreținere a acestor proteze persoanele care le poartă trebuie să respecte întocmai recomandările medicului stomatolog.

Proteze dentare totale mobile

Procesul de protezare completă a danturii

Protezele dentare complete sunt făcute pe baza unui model al cavității bucale. Medicul stomatolog va lua amprenta exactă a arcadei superioare și a celei inferioare. Această amprentă este trimisă la un laborator dentar.

La următoarea vizită, medicul stomatolog va reține cea mai bună îmbinare a arcadelor în baza mușcăturii inițiale și vă va îndruma în alegerea formei și culorii dinților și a gingiilor. Rețineți că există variații ale culorii gingiilor de la individ la individ. Pentru a obține un efect cât mai natural, dentistul vă va ajuta să alegeți culoarea care vi se potrivește cel mai bine.

În timpul unei alte vizite, medicul stomatolog vă va ajusta ocluzia  (mușcătura), vă va verifica vorbirea, va constata aspectul și funcționalitatea dinților și gingiilor protezei. După ce se ajunge la un rezultat satisfăcător în ceea ce privește potrivirea și aspectul, proteza este trimisă înapoi la laboratorul dentar pentru finalizare.

Complicațiile protezelor dentare

Cu toate că se fac toate eforturi pentru a obține o proteză dentară bună și funcțională, trebuie să rețineți că nu există o proteză perfectă. După aplicarea protezelor dentare în cavitatea orală, se poate să fie nevoie de mai multe vizite la dentist pentru un set de ajustări, până când ajungeți să vă obișnuiți cu proteza și până se așează pe câmpul protetic E de reținut că adaptarea la proteza dentară este un întreg proces; uneori este nevoie de puțin timp pentru acomodare.

O proteză nouă vă poate afecta capacitatea de a mânca și de a vorbi, iar pentru redobândirea confortului e nevoie de exercițiu.

În fine, datorită diferențelor morfologice dintre maxilare și a mișcării viguroase a mușchilor limbii și obrajilor, o proteză pe maxilarul inferior este mai dificil de suportat decât una pe maxilarul superior.

Diferite opțiuni de protezare

Noile tehnologii de protezare dentară sunt foarte avansate. De exemplu, se pot face proteze cu capse susținute de implanturi. Pentru acest tip de  proteză este nevoie ca implanturile să fie făcute în prealabil. După vindecarea osului în urma inserării implanturilor acestea se descoperă și în capătul lor se inserează niște terminații cu bile. Capsele care se fixează în aceste bile se trimit la laborator împreună cu amprenta și proteza se realizează cu acele capse inserate în structura sa. Acest sistem se numește supra-protezare sau overdenture (din limba engleză), termen care se utilizează destul de mult și la noi.

Rezultatul este o proteză stabilă care nu mai necesită cremă adezivă pentru fi controlată în timpul utilizării. Seara ea se scoate pentru asigurarea unei bune igienizări a gingiei și mai ales a implanturilor.

Există o întreagă serie de opțiuni de materiale pentru care pacientul poate opta în vederea unei funcționalități sau estetici mai performante, opțiuni care sunt puse la dispoziția sa de către medic în momentul efectuării planului de tratament.

Acomodarea pacientului cu proteza dentară mobilă este una dintre cele mai importante etape ale acestui tratament protetic. Întrucât proteza mobilă pune presiune pe gingii, te poți confrunta cu o serie de dificultăți temporare de vorbire sau masticație, care pot reprezenta o sursă de stres. Iată câteva sfaturi care te ajută să te obișnuiești mai ușor cu proteza dentară mobilă și să treci mai repede peste perioada de acomodare!

Proteza dentară mobilă este cea mai folosită metodă de înlocuire a dinților lipsă. Se apelează la ea doar în situația în care pacientul nu mai poate beneficia de o proteză fixa, din cauza lipsei “legăturilor” de prindere a protezei fixe.

În primul rând, pacienții care urmează să suporte un astfel de tratament protetic, trebuie să se înarmeze cu multă răbdare pentru a trece de perioada de acomodare, care le-ar putea crea câteva probleme. Printre principalele lucruri de care trebuie sa se țină cont pentru o adaptare mai rapida la proteză, se numără:

Comunicarea cu medicul dentist

Primul secret în reducerea disconfortului cauzat de montarea protezei mobile constă în comunicarea eficientă cu medicul, încă din primul moment în care “faci cunoștință” cu aceasta. Este important să înveți corect pașii de inserție și dezinserție a protezei, pentru a reduce semnificativ din disconfort. Medicul iți va arăta pașii exacți pe care trebuie să-i urmezi, dar este important să iți lămurești toate confuziile cu privire la modul de montare a acesteia.

Alimentație adaptată

Alimentația joacă un rol esențial în reducerea disconfortului apărut în primele zile ale purtării protezei mobile. Pentru a nu pune presiune foarte mare pe gingii și a reduce simptomele deranjante, este indicat ca, timp de câteva zile după montarea ei, să se consume doar alimente moi și nelipicioase, care nu necesită prea mult efort de masticație.

Masticație adaptată

Taie alimentele în bucăți mici și mestecă-le foarte ușor. De asemenea, împarte și mestecă alimentele în mod egal pe ambele părți, întrucât în timpul  masticației, se opune o presiune bilaterală pe proteze, care le oferă stabilitate.

Purtarea continuă a protezei

Chiar dacă scoaterea contantă a protezei este tentantă în primele ore după montare, din cauza disconfortului și a salivației excesive, medicii sfătuiesc pacienții ca în primele 24 de ore să o poarte continuu, întrucât acest efort îi ajută să se acomodeze mai repede cu dispozitivul protetic.

Exerciții de vorbire

Primele zile de purtare a protezei mobile ar putea crea ceva dificultăți de pronunție, însă nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Este normal să apară câteva dificultăți de vorbire, dar cu exercițiu intens și răbdare,  acestea vor fi depășite în doar câteva zile. Specialiștii recomandă exersarea continuă a cuvintelor la care pacientul are probleme de pronunție, încă din prima zi de purtare a protezei.

Acomodarea cu o proteză dentară totală

Se poate spune că acomodarea cu o proteză dentară totală este la fel acomodarea cu o pereche de ochelari de vedere. Așa cum ochelarii sunt incomozi la început și ai impresia că toată lumea se uită la tine, așa și proteza dentară totală este mai dificil de acceptat.

Dar, având în vedere că este singura soluție pentru o viață normală, trebuie să te adaptezi rapid schimbării.

Printre simptomele cu care te confrunți când începi să porți o proteză dentară totală se numără:

  • supra-salivarea
  • disconfortul în timpul consumării alimentelor
  • disconfortul la pătrunderea alimentelor sub proteză
  • micile dificultăți la vorbire
  • schimbarea ușoară a gustului alimentelor

Pentru început, este indicat să porți proteza dentară totală cât mai mult timp, pentru ca acomodarea să fie mai rapidă. Ulterior, în funcție de ceea ce te sfătuiește medicul dentist, poți reduce timpul de purtare a protezei.

Cu toate că proteza dentară totală este rezistentă, este recomandat să nu o forțezi cu alimente dure sau lipicioase, deoarece îi reduci durata de viață.

Îngrijirea cavității bucale și a protezei dentare este esențială, dacă vrei să te bucuri de un zâmbet frumos, astfel că perierea zilnică a dinților falși trebuie respectată ca regulă de aur.

În timp, este posibil ca proteza dentară totală să nu se mai potrivească anatomiei inițiale, deoarece gingia se poate retrage. Este nevoie să mergi la medicul dentist pentru mici schimbări ale protezei sau chiar pentru înlocuirea ei.

Fixatorul pentru proteza dentară totală mobilă

Fixatorul pentru proteza dentară este un produs care contribuie la îmbunătățirea considerabilă a experienței purtării acestui aparat, întrucât elimină riscul apariției iritațiilor gingivale, permițând totodată consumul de alimente dure, cât și practicarea unor sporturi precum înotul.

Un fixator pentru proteza dentară este, de fapt, o pastă care reacționează cu saliva din cavitatea bucală transformându-se într-un adeziv și care fixează aparatul eficient de gingii pentru a împiedica, între altele, accesul, între gingie si proteză, al resturilor alimentare care pot cauza neplăceri.

Acest tip de produs poate fi folosit în mod constant sau la nevoie, în situații specifice, când pacientul dorește să consume alimente precum merele, morcovii etc., dar și când vrea să practice un sport ca înotul. Totodată, fixatorul poate fi utilizat în perioada de acomodare cu proteza dentară sau dacă aceasta se deplasează, ducând la instalarea iritațiilor gingivale.

Cum se aplică fixatorul pentru proteza dentară

Fixatorul pentru proteza dentară, care ia forma unei paste cu sau fără aromă, se aplică pe proteza spălată în prealabil cu o periuță și pastă de dinți. Pacientul trebuie să aplice produsul sub formă de bobițe mici, o cantitate mai mică de fixator fiind recomandată pentru a evita excesul – testarea diferitelor cantități la primele utilizări va duce, într-un final, la găsirea celei optime.

Utilizatorul trebuie să clătească gura bine, după care să fixeze proteza dentară și să o mențină în poziție preț de câteva secunde. Eventualele urme ale excesului de produs pot fi îndepărtate cu apă călduță.

După câteva minute de la aplicare, pacientul poate consuma alimente dure, semințe etc., poate demara activitățile sportive preferate ș.a.

Beneficiile fixatorului pentru proteza dentară

Dat fiind că, deși foarte eficientă și cu un comportament aidoma dinților naturali, proteza dentară nu are parte de forța care îi caracterizează pe cei din urmă, fixatorul ajută la eliminarea imperfecțiunilor și ameliorarea utilizării protezei dentare pentru fiecare pacient în parte. Iată care îi sunt beneficiile:

  • Permite consumul de alimente, altfel, „interzise”;
  • Oferă un plus de încredere în contextele sociale când o proteză mobilă ar putea cauza stânjeneală;
  • Permite practicarea sporturilor preferate, chiar dacă acestea sunt solicitante;
  • Elimină riscul iritațiilor gingivale favorizate de mișcarea ușoară a protezei, dar și de resturile alimentare pătrunse între spațiul dintre gingie și proteză;
  • Asigură integritatea protezei dentare etc.

Proteza dentară totală mobilă și reflexul faringian

Reflexul faringian sau reflexul de vomă este un act ce poate presupune eliminarea conținutului gastric sau doar senzația de iminență a acestui eveniment. În stomatologie, pacienții care se confruntă cu un reflex vomitiv accentuat pot fi mai dificil de tratat și pot întâmpina și greutăți la purtarea protezei dentare.

Aveți sau nu un reflex faringian accentuat?

Vă puteți da seama relativ simplu dacă suferiți de un reflex de vomă accentuat sau sensibil studiindu-vă reacțiile în anumite contexte. Spre exemplu, periajul dentar, cu precădere a dinților aflați în partea din spate a cavității bucale, vă declanșează senzația de vomă iminentă? De asemenea, orice control stomatologic de rutină poate duce la apariția acestei senzații neplăcute, fapt care mărește riscul de a va confrunta cu această problemă și în cazul în care vă doriți montarea unei proteze dentare.

Reflexul faringian și proteza dentară parțială

Reflexul vomitiv se poate declanșa atât în cazul protezelor totale, cât și al celor parțiale. În cea din urmă situație, există o serie de măsuri care pot fi luate pentru a elimina această neplăcere. Pentru început, înarmați-vă cu răbdare: primele zile de purtare a protezei dentare parțiale sunt de acomodare. Astfel că, după această perioadă, este foarte posibil ca reflexul vomitiv accentuat să dispară de la sine.

Dacă senzația nu dispare, puteți încerca utilizarea unui spray care amorțește gâtul. Folosiți-l doar o perioadă, până când remarcați diminuarea și, în cele din urmă, dispariția completă a reflexului de vomă.

Şi acupunctura s-a dovedit a avea rezultate pozitive, la fel și ajutorul oferit de un psihoterapeut. Nu în ultimul rând, o mică ajustare a protezei dentare parțiale sau înlocuirea acesteia cu una fără palat poate fi o soluție viabilă de eliminare a reflexului faringian.

Când proteza dentară agravează reflexul faringian

Un reflex de vomă accentuat poate fi incompatibil cu montarea unei proteze dentare totale. Uneori însă însăși protezele, după fixare, pot duce la agravarea acestui reflex, în situația în care placa de pe vălul palatin se întinde excesiv în spatele cavității bucale sau în cazul în care proteza dentară alunecă în spate. Prima situație riscă să nu poate fi ameliorată, întrucât îndepărtarea unei bucăți mici din proteza dentară, cu scopul de a împiedica declanșarea constantă a reflexului vomitiv, are șanse minime să elimine acest neajuns, iar o eventuală scurtare mai mare a plăcii care acoperă cerul gurii se traduce și printr-o stabilitate mai mică a protezei dentare.

În cel de-al doilea caz, proteza dentară poate fi ajustată de către medicul stomatolog, în așa fel încât aceasta să nu se mai deplaseze favorizând apariția reflexului faringian.

Ghidul utilizării protezei totale mobile

  1. Purtați proteza. O proteză dentară rămâne în mod ideal neschimbată, însă cavitatea bucală se schimbă. Dacă nu purtați proteza o vreme, din diverse motive, veți avea surpriza să constatați că nu se mai potrivește. Pe măsură ce îmbătrânim, gura are tendința să se micșoreze, iar linia gingiei să se retragă. Foarte mulți pacienți fac greșeala să întrerupă purtarea protezei la cel mai mic inconvenient. Dacă vă jenează proteza, mergeți la dentist. Soluția nu este să o puneți în sertar timp de două săptămâni, așteptând ca mica problemă să dispară de la sine. După o astfel de întrerupere, proteza va fi și mai deranjantă și, în plus, va trebui din nou să treceți prin chinul re-adaptării la proteză, pe care l-ați trăit la început.
  2. Mergeți la dentist. Foarte mulți pacienți purtători de proteză totală consideră că dacă nu mai au dinți naturali, nu mai au treabă la dentist. Chiar dacă nu mai aveți dinții naturali, vizitele la dentist nu trebuie să devină istorie. Trebuie să vă mențineți gura sănătoasă și proteza în stare perfectă. Chiar și la o vârstă mai înaintată se poate întâmpla să constatați că arcadele nu se mai aliniază corect. De asemenea, este important să preveniți și tratați iritațiile pe care le poate cauza proteza. Întrebați-vă doctorul cât de des trebuie să reveniți la control.
  3. Schimbați proteza. Proteza are rolul de a îmbunătăți calitatea vieții, nu de a vă chinui. Dacă proteza vă jenează, nu se mai potrivește, joacă, alunecă sau cade, sau pur și simplu nu se simte „cum trebuie”, nu vă resemnați și cereți sfatul medicului stomatolog. Acesta o poate ajusta, repara sau înlocui.
  4. Îngrijiți proteza. Când nu purtați proteza, aceasta trebuie ținută într-un lichid special sau în apă. Nu puneți proteza în apă fierbinte și nu o lăsați să se usuce! Aceasta trebuie curățată zilnic cu periuța. Nu folosiți detergenți duri când vă curățați proteza!
  5. Nu reparați proteza acasă. Aceasta este o greșeală foarte frecventă printre purtătorii de proteză totală. Nu lipiți proteza cu adezivi de la supermarket și nu piliți din proprie inițiativă proteza. Adezivii pot fi toxici, iar dumneavoastră nu aveți expertiza și îndemânarea necesare pentru a repara proteza acasă. Pentru a evita accidentele, adresați-vă medicului stomatolog pentru eventualele restaurări și reparații.

Proteze dentare parțiale

Protezele dentare parțiale înlocuiesc unul sau mai mulți dinți lipsă. Aceste proteze pot fi scoase oricând, având o bază de culoarea gingiilor, cu dinți ficși, atașați pe un suport. Protezele parțiale se fixează pe dantura existentă cu un cârlig sau alt tip de dispozitiv de prindere.

Danturile parțiale se fac după un model al cavității bucale.

Producerea unei astfel de proteze parțiale durează aproximativ 6-8 săptămâni, însă perioada de timp necesară variază de la pacient la pacient. Poate depinde și de tipul danturii, de tehnica folosită de medicul stomatolog și respectiv de tehnicianul dentar.

Tratamentul prin protezare parțială

Într-o primă etapă, sunt pregătiți dinții. În această fază, medicul stomatolog se va ocupa de dinții de suport pe care urmează să se sprijine proteza parțială. Dentistul ia apoi amprenta celor două arcade ale gurii și reface mușcătura cât mai fidel. Modelul este trimis apoi la un laborator dentar.

La următoarea vizită, medicul stomatolog va ajusta mușcătura, se va asigura că proteza parțială nu vă afectează vorbirea și va verifica aspectul și funcționalitatea dinților și gingiilor.

Când s-a ajuns la o formă dezirabilă, obținându-se aspectul și confortul dorit, dantura se trimite din nou la laborator, unde se va face proteza finală.

Complicațiile protezării dentare parțiale

Cu toate că se fac toate eforturile pentru a obține o proteză parțială bună și funcțională, se poate să fie nevoie de mai multe vizite la dentist pentru un set de ajustări, până când ajungeți să vă obișnuiți cu proteza parțială și până se așează. E de reținut că adaptarea la proteza dentară parțială este un proces în sine; uneori este nevoie de săptămâni întregi pentru acomodarea cu dantura parțială.

O dantură parțială vă poate afecta capacitatea de a mânca și de a vorbi, iar pentru redobândirea confortului e nevoie de puțin exercițiu.

Diferite tipuri de danturi parțiale

Noile tehnologii de protezare dentară parțială sunt foarte avansate. De exemplu, se pot face proteze parțiale susținute de implant. Acest tip de dantură conferă un plus de suport, însă este nevoie ca implanturile să fie făcute în prealabil.

Există și danturi parțiale dintr-un material care se numește Valplast, superioare din punct de vedere estetic. Acest tip de protezare nu include metale în sistemul de prindere, iar cârligele sunt făcute dintr-un material plastic flexibil.

Proteza dentară de tip Valplast este un tip relativ nou de proteză parțială flexibilă, recomandată în cazul pacienților care se confruntă cu edentații parțiale și care nu necesită montarea unei proteze complete și/sau fixe.

De la jumătatea secolului trecut, interesul și nevoia oamenilor de a beneficia de tratamente stomatologice cu o înaltă componentă cosmetică au început să fie transformate în realitate. Evoluția tehnologică, dar și apariția de noi și noi materiale funcționale și estetice deopotrivă a dus la îndeplinirea acestor necesități. Una dintre inovații a luat forma materialelor dentare flexibile, cum este și cazul Valplast, compania din spatele său furnizând astăzi proteze elastice și nu numai la nivel mondial, transformând viețile a mai bine de 2,5 de milioane de pacienți.

Proteza dentară Valplast reprezintă un înlocuitor excelent al protezei tradiționale parțiale, grație materialului hipoalergenic din care este confecționată, esteticii sale sporite și confortului la utilizare. Acestor caracteristici li se adaugă o rezistență foarte mare – poate fi utilizată mai bine de 15 ani fără a suferi deteriorări – și costuri rezonabile, atractive prin raport la cele pe care le-ar presupune un implant dentar ori o proteză clasică, parțială sau totală.

Beneficiile protezei parțiale flexibile Valplast

Proteza dentară de tip Valplast vine la pachet cu o mulțime de beneficii, comparativ cu protezele tradiționale. Între cele mai importante se înscriu:

  • Confortul la utilizare, grație materialului moale și elastic, care se adaptează perfect structurii anatomice a cavității orale; pacientul își poate relua obiceiurile masticatorii la scurt timp după montarea protezei dentare Valplast;
  • Sănătate orală sporită, întrucât flexibilitatea și simplitatea protezei contribuie la distribuirea stresului masticator într-un mod similar danturii naturale; astfel, gingiile și dinții rămași își păstrează sănătatea mai mult timp, spre deosebire de cazurile când sunt montate alte tipuri de proteze;
  • Eliminarea riscului dezvoltării de reacții alergice;
  • Absența croșetelor metalice care pot provoca neplăceri, iritații etc.;
  • Existența unei garanții pe viață, întrucât proteza Valplast este durabilă, deși pare fragilă;
  • Pregătirea în laborator într-un timp foarte redus, de doar câteva ore (în cazurile urgente);
  • Estetica sporită, deoarece proteza este, practic, invizibilă odată ce este montată; de altfel, este disponibilă în 4 nuanțe diferite, tocmai pentru a îndeplini nevoile fiecărui pacient în parte;
  • Eficiența în multiple situații, de la edentații parțiale la pacienți care se confruntă cu resorbția osului maxilar, alergii la substanțe acrilice șamd.

Proteza dentară scheletată

Protezele dentare reprezintă o formă excelentă de mascare a lipsei dinților naturali. Nu îți dorești să ajungi să porți o proteză dentară, însă dacă ți-ai neglijat dantura și ai ajuns să suferi de edentație, probabil că aceasta ar fi cea mai viabilă modalitate de refacere a zâmbetului. Proteza scheletată este în continuare foarte apreciată de medici și de pacienți deopotrivă, deși există metode mai moderne de umplere a spațiilor lipsă de pe arcade.

Ce este proteza dentară scheletată?

În cazul în care te confrunți cu dinți lipsă și iei în considerare folosirea unei proteze dentare, este indicat să discuți cu medicul tău, pentru a stabili împreună ce tip de proteză ți s-ar potrivi cel mai bine în funcție de problemele cu care te confrunți. Proteza scheletată este o soluție foarte bună, mai ales dacă nu ești dispus să investești în implanturi dentare.

O proteză scheletată este alcătuită dintr-un schelet metalic, o bază acrilică care imită culoarea gingiei și dinți artificiali. În ceea ce privește ancorarea pe dinții restanți, aceasta se poate realiza prin mai multe elemente, printre care croșete, pinteni, culise și magneți.

Chiar dacă ai impresia că prin alegerea unei proteze dentare scheletate vei avea de suferit la capitolul estetic, să știi că îți faci griji degeaba, întrucât partea metalică nu va rămâne la vedere. Dimpotrivă, vei obține o dantură la fel de frumoasă precum cea pe care o aveai înainte să-ți pierzi dinții.

Ce beneficii oferă proteza dentară scheletată?

Scopul unei proteze dentare este acela de a-ți reda masticația optimă, dar și de a-ți reda încrederea în aspectul tău fizic. Cu o proteză scheletată obții o mulțime de beneficii, printre care:

  • rezistența în timp, grație suportului din aliaj metalic
  • confort la purtare
  • îmbunătățirea fizionomiei
  • stabilitate excelentă la vorbit și mestecat
  • aspect estetic incontestabil

Cât costă proteza dentară scheletată?

Proteza scheletată are un cost mai mare decât cel al unei proteze dentare clasice, deoarece realizarea ei implică o tehnologie avansată, precum și o pregătire profesională înaltă.

Când se recomandă proteza dentară scheletată?

La fel ca toate celelalte proteze dentare, și cea scheletată are situații în care este recomandată sau în care ar trebui înlocuită cu un alt dispozitiv.

Atunci când pe arcadă mai există dinți, dar poziția lor nu este favorabilă pentru o proteză dentară fixă, medicul poate recomanda proteza scheletată. De asemenea, aceasta poate fi o opțiune bună și în cazul în care nu se pot realiza implanturi dentare din motive de sănătate.

Proteze dentare elastice

Vă atragem atenția că protezele elastice sau flexibile cum mai sunt numite NU POT SĂ FIE TOTALE! Ele se realizează pentru protezarea unui număr mic de dinți lipsă. Nu există proteze totale elastice, nu există proteze elastice pe implanturi și deși știm că mulți pacienți au probleme să suporte protezele totale mobile nu este o soluție ca ele să fie elastice și moi. Pur și simplu legile fizicii mecanice interzic această posibilitate. Soluția este fie în proteze fixe pe implanturi fie în proteze totale mobile dar care să fie foarte bine adaptate și readaptate la intervale regulate de timp și în paralel foarte bine igienizate la domiciliu printr-o igienă orală corecta!

Din ce sunt realizate protezele elastice

Protezele elastice sau protezele flexibile sunt realizate din materiale termoplastice care nu conțin monomeri toxici pentru organism. Aceste materiale sunt deja polimerizate și sunt modelate cu ajutorul căldurii.

În primele decenii ale secolului XX, când a început să fie folosit materialul elastic, protezele dentare flexibile erau folosite în special pentru persoanele defavorizate. În timp, materialul termoplastic a suferit o serie de modificări și de îmbunătățiri, fiind considerat în prezent una dintre cele mai bune alternative pentru realizarea protezelor dentare.

Cele mai folosite materiale pentru realizarea protezelor elastice sunt Flexite-Plus, Flexite Northerm, Flexite Supreme,  Flexite M.P., Flexite Bruxism și Flexite Guard.

Deoarece sunt elastice și flexibile, aceste proteze au o durată de viață mai lungă și o rezistență ridicată. Baza protezelor elastice are o culoare roz deschis, care imită țesutul moale al cavității bucale.

Avantajele protezei elastice

O proteză elastică sau proteză flexibilă prezintă următoarele avantaje:

  • permite o mai bună pronunție a cuvintelor
  • permite o masticație mai bună
  • are o stabilitate bună
  • este tolerată de organism, deoarece nu este toxică
  • împiedică depunerea tartrului
  • este rezistentă în timp
  • nu provoacă leziuni
  • are o estetică superioară
  • suprafața mucozală este perfect netedă și compactă
  • închidere marginală bună

Dezavantajele protezei elastice

La fel ca toate celelalte tipuri de proteze, și protezele elastice prezintă unele dezavantaje:

  • prețul mai mare decât al protezelor clasice
  • au nevoie de o igienă mult mai riguroasă
  • se pot colora în timp (mai ales în cazul fumătorilor și al persoanelor care consumă cafea cu regularitate)

Cine poate folosi proteze elastice

Orice persoană care suferă de edentație poate fi eligibilă pentru purtarea unei proteze elastice. Cu toate acestea, există și mici excepții. De exemplu, persoanele care au suferit recent o extracție sau au dinți din acrilat pe care nu pot fi realizate retenții mecanice.

Persoanele care aleg proteze elastice trebuie să aibă o igienă orală foarte bună, pentru ca investiția lor să își păstreze calitățile mult timp de acum încolo.

Cum se întrețin protezele dentare?

Căptușirea și rebazarea protezei dentare totale

Căptușirea și rebazarea protezei dentare sunt două intervenții necesare, efectuate periodic cu scopul de a ajusta lucrarea protetică la noua conformație a oaselor maxilarului pentru a elimina instabilitatea acesteia, dar și eventualele suferințe sau neplăceri cu care pacientul se confruntă în timpul masticației.

Rebazarea și căptușirea protezei dentare sunt necesare ca urmare a micșorării volumului oaselor maxilare după îndepărtarea dinților naturali și purtarea plăcii o perioadă mai mare de timp. Procesul de resorbție osoasă este mai accentuat în primul an de la extracția dentară totală și debutul purtării protezei și nu se oprește niciodată, fiind un proces perpetuu.

Rebazarea și căptușirea reprezintă două intervenții distincte, realizate asupra protezei dentare: în timp ce căptușirea vizează adăugarea de material acrilic moale sau dur pe suprafața plăcii, rebazarea presupune schimbarea completă a bazei acrilice a acestei lucrări protetice, cu păstrarea dinților artificiali.

Rebazarea protezei dentare este un proces mai complex decât cel de căptușire și este efectuat doar în condițiile în care dinții artificiali sunt în continuare buni, chiar dacă placa s-a deteriorat sau nu se mai potrivește pe câmpul protetic. După amprentarea câmpului protetic, un tehnician dentar înlătură o parte din materialul acrilic al protezei și adaugă unul nou, în conformitate cu amprenta obținută.

Rebazarea nu este un proces infailibil, astfel că nu poate fi efectuată la nesfârșit. Când situația o impune, medicul stomatolog poate recomanda realizarea unei noi proteze dentare.

Cât despre căptușire, aceasta poate fi directă, obținută prin aplicarea de acrilat moale, respectiv indirectă, cu acrilat dur. Prima variantă este considerată o soluție mai degrabă provizorie, întrucât materialele moi, biodegradabile utilizate devin spongioase la circa 2-3 luni de la aplicare, favorizând înmulțirea bacteriilor și problemele conexe (gust și miros neplăcut, infecții, dezlipiri etc.). Cea de-a doua variantă presupune amprentarea câmpului protetic și implică folosirea unui material mai rezistent decât în cazul căptușirii directe cu acrilat moale.

Atât căptușirile, cât și rebazarea protezei dentare sunt intervenții necesare purtătorilor întrucât, în absența lor – în special atunci când placa dentară este purtată în permanență -, fizionomia suferă modificări ireversibile. Pentru a evita problemele ulterioare, se recomandă pauza peste noapte de la purtarea protezei dentare, cât și căptușirea acesteia la 2 ani și înlocuirea totală la fiecare 5-7 ani.

Cum trebuie să îngrijești proteza totală?

De fiecare dată după ce iei masa, trebuie să te speli pe dinți cu o periuță de dinți cu peri moi, care să nu dăuneze protezei.  Astfel, nu doar că se elimină resturile de mâncare, ci și placa bacteriană, care poate să ducă la formarea tartrului. Resturile alimentare se pot îndepărta și dacă scoți proteza și o ții sub un jet de apă.

Protezele dentare trebuie dezinfectate în fiecare zi, cu ajutorul unei soluții speciale. Astfel, este prevenită apariția unor inflamații și a gingivitei din cauze bacteriene. După ce ai scos proteza, trebuie să te clătești cu apă de gură sau doar cu apă, pentru o mai bună protecție a cavității bucale.

Pe timpul nopții, proteza dentară este îndepărtată. Aceasta se ține într-un recipient cu apă. Explicația: dacă nu este ținută într-un mediu umed, proteza își poate pierde forma și se poate deteriora, astfel încât să fii nevoit să o înlocuiești. Înainte să o reintroduci în cavitatea bucală, trebuie să o treci pe sub un jet de apă.

Dacă porți proteză dentară trebuie să știi că foarte utilă este și utilizarea unei ape dentare cu proprietăți antibacteriene.

Nu uita, de asemenea, să mergi la control la medicul dentist, cel puțin o dată pe an. În cazul în care proteza se deteriorează, nu încerca să o repari singur. Trebuie să îți faci imediat o programare la medicul stomatolog, singurul în măsură să se ocupe de acest lucru.

Evită băuturile foarte reci și pe cele foarte fierbinți, căci pot dăuna protezei dentare. De asemenea, este de evitat pasta de dinți pentru albirea dinților.

Cum se întrețin protezele dentare fixe?

Reguli de bază

Perierea regulată a dinților, chiar și atunci când vorbim despre proteze dentare fixe, este esențială pentru evitarea problemelor de sănătate la nivelul cavității bucale și nu numai. Periajul efectuat de două ori pe zi, cu mișcări de sus în jos, respectiv cu mișcări înainte-înapoi la nivelul molarilor, plus folosirea apei de gură contribuie eficient la igienizarea protezei și a întregii guri.

Igienizarea cu dușul bucal

Dușul bucal este un dispozitiv eficient pentru igienizarea protezei dentare fixe. Acesta acționează printr-un jet de apă cu substanțe antiseptice, fiind destinat curățării coletului dentar, a spațiului dintre proteză și gingie și al celui inter-dentar.

Igienizarea cu periuță interdentară

Periuța interdentară este un instrument lung și subțire care trebuie introdus sub proteză cu scopul de a elimina resturile alimentare. Periuța interdentară se folosește adesea în combinație cu alte metode de igienizare a protezelor.

Igienizarea cu Superfloss

Superfloss este un tip de ață dentară conceput special pentru a ajuta la igienizarea lucrărilor protetice fixe. Este compus dintr-un filament dur, ață dentară spongioasă și ață dentară obișnuită. Superfloss-ul poate fi inserat sub proteză pentru a curăța până în cele mai mici amănunte spațiul dintre aceasta și gingie.