Proteza dentara totala

Proteza dentara totala este o opțiune la care se poate recurge în cazul edentației complete. Este o variantă excelentă atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic, nu fără a avea însă și un impact asupra cavității orale, consecințele neplăcute fiind vizibile cu precădere la nivelul mucoasei bucale.

Fără a fi vorba neapărat de consecințe care afectează dramatic calitatea vieții pacientului sau, mai ales, sănătatea acestuia, modificările de ordin patologic survenite la nivelul mucoasei bucale sunt neplăcute și presupun keratinizarea acesteia.

Schimbările fac parte, de altfel, dintr-un proces firesc, rezultat ca urmare a influenței solicitărilor mecanice generate de proteza dentară totală.

Cauzele patologiei mucoasei bucale

Pe lângă influența incontestabilă pe care o are asupra mucoasei purtarea zilnică a unei proteze totale, există și o serie de cauze suplimentare care generează schimbările de ordin patologic. Printre acestea se numără:

  • afecțiuni precum diabetul, arterioscleroza, bolile hepatice, endocrine și de nutriție;
  • vârsta;
  • deficiențele de vitamine ș.a.

Influența acestor factori suplimentari determină dezvoltarea inflamațiilor, iritațiilor sau a atrofiei osoase.

Vezi infograficul comparativ între proteze dentare și punți dentare

Semne ale modificărilor de ordin patologic

În momentul în care apar schimbări de ordin patologic la nivelul mucoasei bucale din cauza ca a purtat sau poarta o proteza dentara totala, pacientul va avea parte de o serie de simptome, între care se înscriu:

  • sângerările
  • senzația de jenă
  • durerea
  • senzația de arsură și înțepături ca urmare a consumului de alimente sau băuturi calde ori condimentate
  • gustul metalic
  • uscăciunea gurii etc.

Vezi infograficul comparativ între proteze dentare și punți dentare

Prevenirea modificărilor patologice

Chiar dacă nu pot fi eliminate complet, o bună parte dintre neplăcerile care apar ca urmare a purtării unei proteze dentare totale pot fi reduse considerabil printr-o igienă dentară riguroasă. Mai exact, proteza trebuie îndepărtată după fiecare masă și spălată cu apă și săpun (nu cu pastă de dinți), insistând cu o periuță asupra întregii suprafețe.

Foarte importantă este și păstrarea protezei dentare pe timp de noapte nu în cavitatea bucală, ci într-un pahar cu apă curată sau într-un amestec cu apă și oțet care contribuie la igienizarea eficientă a acesteia.