BLOG
Protejarea smaltului
Protejarea smaltului
Până să vorbim de protejarea smaltului, trebuie să știm ce este acesta. Smalțul este învelișul exterior al dinților și acela care oferă o protecție eficientă împotriva atacului bacteriilor din cavitatea bucală. Și, deși este cel mai dur țesut al organismului uman, fără o igienă adecvată și o îngrijire pe măsură, smalțul se deteriorează iremediabil și lasă dinții vulnerabili.
Pentru a-ți menține smalțul intact și a asigura sănătatea dentară până la vârste înaintate, sunt esențiale o igienă corectă, o alimentație corespunzătoare, cât și evitarea ori corectarea altor factori ce favorizează deteriorarea, puse în practică de la cele mai mici vârste sau la scurt timp după identificarea lor.
Programează-te rapid și tratează-te în siguranță la un specialist Ivory Dentfix București. Poți plăti în rate fără dobândă.
CAUZE ALE DETERIORĂRII SMALȚULUI DENTAR
Din păcate, există o mulțime de factori care contribuie la deteriorarea ireversibilă a smalțului, atât de important pentru a avea dinți sănătoși și puternici. Între cei mai comuni se înscriu:
- consumul de alimente acide, cum sunt murăturile și citricele;
- consumul de băuturi carbogazoase, ticsite cu zaharuri care “alimentează” bacteriile din cavitatea bucală și accelerează demineralizarea dinților, favorizând apariția cariilor;
- bolile digestive, de tipul refluxului gastroesofagian, care permit pătrunderea acizilor gastrici, ce atacă smalțul, în cavitatea bucală;
- periajul excesiv și/sau prea dur, cu periuțe nepotrivite;
- bruxismul nocturn care duce la tocirea smalțului, dacă nu este tratat;
- expunerea regulată la clorul din apa piscinelor, care contribuie la deteriorarea smalțului;
- xerostomia sau “gura uscată”, o cantitate prea mică de salivă favorizând înmulțirea bacteriilor care erodează smalțul.
MĂSURI DE PROTECȚIE A SMALȚULUI DINȚILOR
Măsurile de protecție a smalțului dentar variază de la o igienă corespunzătoare la alegerea alimentelor potrivite, care întăresc țesutul ce acoperă dentina, și la evitarea și corectarea tuturor factorilor menționați anterior.
Periajul dinților trebuie să fie realizat de două ori pe zi, cu mișcări scurte dinspre gingie înspre vârful dinților, evitând însă igienizarea danturii imediat după consumul de produse acide sau dulci. De asemenea, igiena trebuie să fie cu atât mai riguroasă în cazul purtătorilor de aparat dentar.
Cât despre alimentele recomandate pentru protejarea smalțului dinților, acestea includ produsele bogate în calciu, cum sunt lactatele, dar și suplimentele pe bază de fluor. Nu în ultimul rând, trebuie avute în vedere și metode specializate, de tipul reconstituirii preventive cu rășini sau al sigilării smalțului cu lacuri și cimenturi protectoare.
Vezi preturi si programeaza-te acum la un specialist Ivory Dentfix Bucuresti.
Comenteaza