BLOG
Informații despre prognatism mandibular
Prognatismul mandibular este o afecțiune care poate să aibă mai multe cauze, fiind caracterizată printr-o dezvoltare incorectă a mandibulei. Maxilarul inferior sau cel superior al persoanelor afectate de această boală prezintă o anomalie.
Cum se manifestă prognatismul
Prognatismul determină maxilarul inferior să stea în fața maxilarului superior, împingând maxilarul inferior înainte. Prognatismul mandibular poate să cauzeze înghesuirea dinților, iar la unele persoane dinții inferiori pot să acopere dinții frontali superiori. Pot fi observate modificări la nivelul arcadelor, care pot duce la lipsa abraziunii caninilor sau la obturații ocluzale în exces. De asemenea, persoanele care au prognatism pot avea mugurii dentari în poziții anormale. Apar și dificultăți în procesul de mestecare a alimentelor.
Fața unor pacienți poate să pară lungă, din cauza acestor disfuncții. Modificările pot fi cel mai bine observate în urma unor investigații medicale. În primul rând este vorba despre radiografii dentare, iar medicul mai poate recomanda un examen ORL, un examen foniatric, cât și investigații endocrinologice.
Programează-te rapid și tratează-te în siguranță la un specialist Ivory Dentfix București. Poți plăti în rate fără dobândă.
Prognatismul mandibular. Cauze.
Boala poate să aibă cauze genetice, putând fi vorba despre o mutație fenotipică, însă se poate dezvolta și din cauza unor anomalii osteogenetice, din cauza unor factori mecanici ( malocluzia). Cei mai mulți oameni au însă prognatism din cauza mutațiilor la fenotipi. Factorii genetici sunt cei care influențează grosimea osului mandibular, mărimea acestuia, dar au rol și în controlul unghiului mandibular.
Prognatismul asimetric apare atunci când mandibula crește în exces, dar și din cauza unei disfuncții a articulației temporo-mandibulare.
Acromegalia și hipotiroidia, afecțiuni endocrine, pot duce la apariția unui prognatismul mandibular.
Tratamentul chirurgical, eficient
În cazul unui prognatismul este recomandat tratamentul chirurgical. Poate fi vorba despre condilectomie, adică o incizie care se face în cazul prognatiei însoțită de supraocluzie, dar și despre alte tehnici chirurgicale: osteotomie verticală, a unghiului mandibular sau sagitală. Cel care stabilește tipul de tratament este medicul, în funcție de fiecare pacient în parte.
Vezi preturi si programeaza-te acum la un specialist Ivory Dentfix Bucuresti.
Comenteaza