Probleme ortodontice la seniori

Probleme ortodontice la seniori apar când oasele maxilarului și ale mandibulei se restrâng sau se micșorează pe măsură ce înaintăm în vârstă. Prin urmare, rămâne tot mai puțin loc pentru dinți, iar aceștia pot ajunge să se aglomereze. În mod normal, micșorarea arcadei a fost asociată cu pierderea câtorva dinți naturali – aspect care pare să aibă un rol important în accelerarea procesului de micșorare. Totuși, după ani, oasele ajung să se micșoreze, atât în lungime, cât și în lățime, chiar și la pacienții care prezintă o formulă dentară aproape impecabilă. Aparent nu există vreo legătură între prezența molarilor de minte și apariția fenomenului de dinți înghesuiți; prin urmare, se ridică întrebarea: de ce pățesc acest lucru anumite persoane?

Stranii sunt căile naturii

Oamenii de știință nu cunosc cu precizie motivele pentru care oasele maxilarelor ajung să se modifice cu trecerea anilor. Pacienții mai în vârstă care trăiesc experiența înghesuirii dinților pe arcade trebuie însă să știe că acesta este un proces perfect natural; gravitatea și magnitudinea acestor schimbări ar putea fi legată de moștenirea genetică și de particularitățile anatomice ale fiecărui pacient. Există proceduri stomatologice moderne care pot ajuta la realinierea mușcăturii în aceste circumstanțe.

Programează-te rapid și tratează-te în siguranță la un specialist Ivory Dentfix București. Poți plăti în rate fără dobândă.

De ce au nevoie vârstnicii de tratament ortodontic?

Este adevărat că tratamentele existente nu se adresează tuturor pacienților seniori; uneori, în astfel de cazuri, nici nu este nevoie să se urmeze un anumit tipic sau tratament ortodontic, pentru că schimbările nu constituie un impediment sau un pericol. Trebuie însă reținut că dinții înghesuiți cresc riscul fracturării accidentale a unui dinte și, respectiv, riscul întinderilor musculare (mai ales dacă este afectată calitatea mușcăturii), iar menținerea igienei dentare poate deveni o sarcină dificilă, crescând astfel riscul de carii dentare și probleme ale gingiilor asociate cu igiena defectuoasă. Dacă aveți nelămuriri, adresați-vă dentistului dumneavoastră.

Când au vârstnicii nevoie de tratament ortodontic?

Nu toți pacienții ajunși la o vârstă înaintată prezintă simptomele dinților înghesuiți, și nu toți pacienții cu dinți înghesuiți pe motive legate de vârstă au nevoie de tratament. Uneori, micșorarea gingiei este superficială și foarte greu de observat. Dacă însă mușcătura dumneavoastră suferă schimbări dramatice pe măsură ce îmbătrâniți, iată care sunt semnele și simptomele care indică nevoia de asistență din partea unui specialist:

  • mușcătura dumneavoastră s-a schimbat în așa fel încât afectează calitatea mușcăturii, a abilității de a mesteca și de a vorbi natural;
  • observați că fața sau zâmbetul dumneavoastră are un aspect anomal ca rezultat al modificării mușcăturii.

Care este abordarea standard în ortodonția geriatrică?

Specialistul ortodont va analiza problema dumneavoastră cu ajutorul razelor, al măsurătorilor și al fotografiilor făcute la nivelul cavității bucale și la nivelul feței în ansamblu, alături de care se adaugă o amprentă exactă a danturii. Cu ajutorul acestor mijloace specifice, medicul va putea stabili un diagnostic și va putea concepe o strategie de tratament.

Vezi preturi si programeaza-te acum la un specialist ortodont Ivory Dentfix București.