CHIRURGIA DENTARĂ ȘI PLASMA BOGATĂ ÎN FACTORI DE CREȘTERE
cele mai noi tehnici chirurgicale sunt disponibile și în țara noastră
Chirurgia dentară a cunoscut în ultima vreme, la fel ca și alte ramuri ale stomatologiei, un progres uimitor. Pe de o parte acest lucru oferă noi șanse de tratament cu rezultate mai bune și mai ușor de suportat de către pacienți, uneori posibilitatea unor tratamente complet noi, inexistente înainte. Pe de altă parte aprofundarea de către medici a noilor metode de tratament este anevoioasă și costisitoare și de obicei nu putem beneficia de aceste tratamente moderne în primul rând pentru că nu aflăm despre ele foarte ușor și abia după aceea din cauza costurilor, de obicei, mai ridicate. Unul dintre aceste tratamente noi constă în confecționarea materialelor chirurgicale din sângele pacientului, spre deosebire de metoda clasică în care se utilizează materiale sintetizate din extracte de animale. Cele mai utilizate și mai scumpe materiale sunt:
- Osul artificial – extras din os de bovine și prelucrat în vederea neutralizării bacteriologice. Doar două grame din acest material pot să coste peste 500 euro.
- Membrana din colagen – confecționată din colagen animal, membrana poate costa și ea între 200 și 400 de euro per intervenție chirurgicală
De ce este nevoie de materiale în intervențiile chirurgicale dentare?
Aceste materiale sunt folosite în operații de sinus lift sau reconstrucție osoasă ghidată, acolo unde osul maxilar s-a atrofiat în urma lipsei îndelungate a dinților naturali. Atunci când dorim să apelăm la implanturi dentare avem întotdeauna nevoie de os maxilar suficient de voluminos și de puternic pentru a putea susține implanturile și lucrările protetice pe implanturi. Atunci când osul este deficitar apare necesitatea îmbunătățirii lui înainte de inserarea implanturilor.
Materialele menționate anterior au rolul de a încărca spațiile care se reconstruiesc cu elementele necesare formării de os nou. Biologia umană este foarte interesantă, în orice plagă din oase sângele care inundă plaga și se coagulează se transformă lent în celule osoase. Granulele de os artificial furnizează un suport pentru fixarea celulelor care se diferențiază din materialul sanguin în așa fel încât rezultatul să fie unul de calitate. În plus membrana este folosită la separarea țesutului moale (gingia) de os pentru că celulele gingiei au tendința să prolifereze mult mai repede și pot să inunde zona operatorie și să compromită formarea corectă a țesutului osos.
Regenerarea osoasă este întotdeauna un proces lent – funcție de volumul vizat poate dura între 6 și 12 luni până ce osul ajunge la o consistență corectă pentru a accepta implanturi dentare. În plus introducerea de materiale străine în corp produce mereu reacții de respingere, manifestate prin inflamații, hematom și durere post-operatorie.
Care sunt avantajele noii tehnologii pe bază de plasmă bogată în factori de creștere?
Noua tehnologie de confecționare a materialelor din sângele pacientului, în timpul operației, tehnologie deja utilizată în clinicile IVORY aduc multe avantaje medicale dar și financiare:
- Se utilizează sângele pacientului care va fi întotdeauna 100% biocompatibil și nu va genera reacții de corp străin post-operator. Pacienții nu mai fac hematom și nu acuză dureri post-operatorii sau durerile, dacă totuși apar, sunt mult mai mici și de mai scurtă durată.
- Separarea fracțiilor din plasmă permite obținerea simultană de membrane de separare bogate în fibrine, precum și obținerea de cheag bogat în factori de creștere a țesutului osos. Acest cheag conține o doză concentrată de factori de creștere care scurtează timpul de generare osoasă la aproximativ jumătate din timpul necesar în mod clasic. Din această cauză cantitatea de os artificial necesară se reduce la un sfert, sau se poate folosi chiar osul pacientului recoltat cu ocazia intervenției chirurgicale, eliminând nevoia de os artificial.
- Sângele pacientului este gratuit! Trusa de laborator și manopera necesară prelucrării sale costă aproximativ jumătate din prețul materialelor sintetice, așa că vorbim nu numai de o tehnologie superioară medical ci și de una care reduce costul intervențiilor.
Durata necesară confecționării acestor materiale este de maxim 35 de minute și orice intervenție în care se utilizează plasmă bogată în factori de creștere extrasă din sângele pacientului începe cu recoltarea acestui sânge.
Cât de greu de suportat este acest procedeu?
Este interesant și faptul că materialul necesar se poate obține din 36 până la 72 ml de sânge, între de 10 ori până la 5 ori mai puțin sânge decât se donează standard la Crucea Roșie. Prin urmare procesul nu este foarte solicitant pentru pacient, recoltarea fiind realizată cu instrumente moderne și de unică folosință!
Cine poate beneficia de acest tratament?
Absolut toți pacienții care pot să efectueze intervenții chirurgicale dentare pot beneficia de aceasta tehnologie. Singura problemă care poate să apară este ca separarea fracțiilor în centrifugă să eșueze, iar acest lucru se petrece dacă nivelul grăsimilor (colesterolului) din sânge este prea mare (mai mare decât 300 ca o regulă simplă). Pacienții cu colesterol prea mare trebuie să aducă situația sub control înainte să se programeze pentru operație.
În cazul în care totuși obținerea fracțiilor eșuează medicul chirurg va fi nevoit să utilizeze materialele clasice, având în vedere că odată începută intervenția chirurgicală trebuie dusă până la sfârșit.
Ce oferte există pe piață și care sunt diferențele dintre ele?
Toate soluțiile care se bazează generic pe plasmă PRP (Platelet Rich Plasma) sunt prezentate cu diverse denumiri precum PRGF (Plasma Rich in Growth Factors) de la BTI sau plasma SPL sau alte denumiri similare. Ele presupun separarea fracțiilor din sângele pacientului prin centrifugare apoi utilizarea lor în formă brută sau prelucrată în cadrul intervențiilor chirurgicale.
Clinica IVORY a ales protocolul dezvoltat de BTI (BioTechnology Institute) din Spania pentru că acest institut de cercetare a dezvoltat o întreagă serie de tehnologii strâns legate între ele pentru a maximiza succesul intervențiilor chirurgicale stomatologice. Astfel din luna mai 2015 clinica IVORY a devenit centru recunoscut de BTI pentru utilizarea întregului protocol de implantologie dezvoltat de acest institut.
Deși fracțiile obținute din plasmă ajută în mod generic osteointegrarea oricărui tip de implant dentar, spre exemplu, implanturile de la BTI sunt special concepute pentru a interacționa cu plasma PRGF și cu sângele pacientului, după cum se poate vedea din clipul video următor.
Comenteaza