Există pe piață o gamă extrem de variată de produse pentru igiena dentară. Cum alegem pasta de dinți dintre atâtea opțiuni?

Compoziția pastelor de dinți

Ce sunt și la ce folosesc substanțele conținute în pasta de dinți? Mare parte din conținutul tubului de pastă dentară este ocupată de substanțe abrazive care ajută la eliminarea mecanică a petelor și a plăcii dentare, prevenind formarea tartrului. Pastele de dinți conțin de obicei fluoruri care previn apariția cariilor.

O substanță destul de des întâlnită în compoziția pastei dentare este Sodium lauryl sulfate, care se găsește și în șampon, având rolul de a mări puterea de curățare. Agenții antibacterieni – de exemplu clorura de zinc – ajută la prevenirea gingivitei, reducerea tartrului și a halitozei. Unele paste de dinți conțin agenți de remineralizare. Nitratul de potasiu, prezent mai rar în compoziția pastelor, ameliorează hipersensibilitatea dentară. Unele paste de dinți conțin bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen.

Ingrediente importante din pasta de dinți sunt și substanțele abrazive. Substanțele abrazive au rolul de a lustrui, de a curăța și de a elimina petele de pe suprafața dinților. Niciunul dintre abrazivi nu ar avea efect de curățare asupra dinților fără acțiunea de spălare a unei periuțe de dinți.

Pe lângă substanțele enumerate mai sus, majoritatea pastelor de dinți din comerț conțin coloranți, arome și îndulcitori artificiali. Din dorința de a evita această categorie de substanțe, unele persoane preferă să folosească paste organice, pe bază de ierburi, unde aroma este dată de uleiuri esențiale, eucalipt etc. Pasta de dinți conține desigur și apă.

Alternative la pasta de dinți

Alternativele contemporane la pasta de dinți sunt de-a dreptul impresionante, atât în număr, cât și în gradul de invenție pe care îl afișează. Puteți folosi geluri, creme sau chiar formule lichide pentru a vă curăța dinții în mod regulat. Pe lângă aceste opțiuni, pe care le vom trata cu o altă ocazie, puteți folosi praf de dinți permanent sau împreună cu pasta dumneavoastră de dinți obișnuită.

Cea mai veche soluție pentru spălatul pe dinți, praful de dinți este cunoscut de mii de ani; cu toate acestea, amestecul este foarte important. Din această perspectivă, aveți două opțiuni diferite la îndemână: îl preparați sau îl cumpărați.

Dacă vă decideți să îl preparați, țineți cont că există câteva reguli pe care trebuie să le urmați, indiferent de ingredientele pe care le folosiți:

  • Folosiți numai ingrediente pudră; granulația trebuie să fie cât de fină posibil pentru a reduce natura și așa abrazivă a amestecului final.
  • Dacă nu puteți obține în casă o granulație similară cu cea a făinii de grâu, cumpărați online parte din sau toate ingredientele de care aveți nevoie.
  • Orice amestec ar trebui să conțină o bază, un praf aromat, bicarbonat de sodiu sau alt agent abraziv (sare, cretă) și un ulei esențial. Asigurați-vă că toate ingredientele pe care le folosiți sunt comestibile.

În privința ingredientelor, lista este lungă și atractivă în același timp. Odată ce înțelegeți că pasta de dinți nu e altceva decât praf de dinți hidratat, opțiunile devin evidente: cuișoare, mentă, ștevie, gumă de smirnă, extract de frunze de ceai verde, scorțișoară, etc. Cu cât este mai bogată combinația, cu atât mai impersonale vor deveni gustul și efectul prafului de dinți. Folosiți cel puțin cinci ingrediente diferite dacă doriți să obțineți un praf de dinți profesional.

Prafurile de dinți preparate în casă sunt sigure și mulți oameni le preferă ca variante naturiste pastelor de dinți obișnuite. Cu toate acestea, vizitați stomatologul înainte și la o lună după ce începeți să le folosiți pentru a monitoriza efectele abraziunii asupra smalțului dinților dumneavoastră. În afară de o posibilă abraziune excesivă, nu există contraindicații serioase la această clasă de produse.

Dacă, pe de altă parte, vă decideți să le cumpărați, puteți alege între prafuri de dinți spumante sau nespumante, de foarte multe feluri în ceea ce privește ingredientele și gustul. Schimbați totuși varietatea din vreme în vreme pentru a optimiza procesul de spălare pe dinți.

Prafurile de dinți sunt naturale și potrivite pentru copii, două avantaje foarte mari dacă țineți la sănătatea dinților dumneavoastră.

Controverse legate de pasta de dinți

Există voci ale scepticilor care susțin că toate promisiunile benefice ale pastei de dinți sunt un mit, un vis îndepărtat, sau, chiar mai mult decât atât, că pasta de dinți poate dăuna sănătății dentare. În contextul în care trăim, această afirmație vine cu un anume grad de excentricitate.

Pe ce se bazează aceste afirmații? Firește, pe cazurile de abuz. Persoanele care se spală pe dinți maniacal și necontrolat, agresiv, de foarte multe ori pe zi, ajung inevitabil la hipersenzitivitate dentară, modificarea culorii dinților și uzură exagerată a smalțului. Sunt cercetări recente care susțin că un procent surprinzător de oameni din lumea civilizată folosesc prea multă pastă de dinți (pun pastă pe toată periuța cum văd în reclame și nu știu că trebuie să pună numai o bobiță), își periază dantura mult prea des (merg peste tot cu periuța de dinți în poșetă) și mult prea brutal (chiar dacă periajul nu durează suficient, au grijă să lustruiască energic smalțul dinților cu o periuță abrazivă ca să curețe „eficient”). La acest fapt contribuie cu siguranță campaniile publicitare care inoculează diverse idei greșite.

Dincolo de cazurile de abuz care pot fi puse parțial pe seama tehnicilor defectuoase și frecvenței exagerate a periajului, care sunt acele caracteristici ale pastei de dinți care își găsesc acum din ce în ce mai mulți adversari? Dacă ne gândim ce este de fapt pasta de dinți, argumentele acestor adversari sunt destul de previzibile. Pasta de dinți este o masă de gel sau alt amestec vâscos în care sunt suspendate particule abrazive. Principiul este foarte departe de a fi blând cu smalțul dentar: fiind zgâriat continuu, acesta se uzează și se subțiază, dentina devine mai vizibilă dând dinților an aspect mai întunecat și mai pigmentat, iar pacientul folosește atunci și mai multă pastă „miraculoasă” lăsându-se prins într-un cerc vicios. Și, în fine, cel de-al doilea argument împotriva pastei de dinți este chiar fluorul: o substanță cel puțin controversată, de care dantura noastră are nevoie, dar care, în exces, poate prejudicia sănătatea și aspectul dinților. Foarte mulți oameni au impresia eronată că fluorul există numai în pasta de dinți, fără să știe că îl luăm chiar și din alimente și băuturi, de exemplu din hrana oceanică și din ceaiul negru.

Fluorurile trebuie dozate cu atenție în cazul copiilor mici, pentru că ingerarea unei cantități mari poate fi toxică. Există paste de dinți pentru copii, care nu conțin fluoruri. Totuși, nici un fel de pastă de dinți nu trebuie înghițită!

Anumite studii sugerează că, în combinație cu apa de la robinet, tratată cu clor, clorura de zinc din pasta de dinți poate deveni periculoasă. Un alt subiect controversat îl reprezintă pastele de dinți cu scorțișoară despre care se crede că pot afecta negativ gingiile. De asemenea, se crede că Sodium lauryl sulfate poate provoca neplăceri la nivelul mucoasei bucale, fiind unul dintre factorii responsabili de alterarea gustului imediat după folosirea pastei de dinți.

Pastele de dinți cu efect de albire conțin de regulă peroxid, însă efectul lor se bazează pe substanțele abrazive. De aceea, uzul excesiv poate slăbi smalțul.

Guma de mestecat, benefică după masă?

În urma reclamelor la guma de mestecat, multe persoane consideră că a mesteca o gumă după terminarea mesei este suficientă, însă adevărul nu este deloc așa. Aceasta ajută la curățarea dinților, însă nu ține loc de periaj.

Guma de mestecat NU este înlocuitor pentru periajul dentar

Guma de mestecat poate fi folosită după o masă luată în oraș, sau la locul de muncă, însă aceasta nu trebuie să înlocuiască periajul dentar.

Organizația Mondială a Sănătății susține clar că guma de mestecat consumata după masă nu trebuie să înlocuiască obiceiurile de igienă dentară. Ideal este ca după o masă să ne periem dinții cu periuța și pasta recomandată de medicul stomatolog, în funcție de nevoile fiecărei persoane.

Când acest lucru nu este posibil (fie că iei masa în oraș sau la serviciu), poți folosi guma de mestecat pentru a scăpa de resturile alimentare dintre dinți și de mirosurile neplăcute.

Alege însă o gumă mentolată, fără zahar, deoarece cele cu zahar nu fac decât să-ți distrugă dantura. De îndată ce ajungi acasă însă, nu uita să te speli pe dinți.

Mestecând gumă scapi de zece milioane de bacterii

Un studiu efectuat în 2015 la Universitatea din Freiburg, s-a demonstrat ca guma mestecată după mese, poate reține până șa zece milioane de bacterii. Deși poate părea un număr foarte mare, acestea reprezintă doar 10% din microbii regăsiți în salivă.

Bineînțeles, trebuie să știm că nu orice gumă are acest efect, ci doar cele mentolate, iar timpul de acțiune al acestora este limitat. Trebuie să știi că după 30 secunde de de mestecat, proprietățile adezive ale gumei scad considerabil, ducând la o capacitate redusă de bacterii absorbție.

Este guma de mestecat bună pentru sănătate?

Deși guma de mestecat nu este un substitut pentru periajul dentar, ea poate contribui la menținerea unei sănătăți orale bune, dacă ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori pe zi.

Guma de mestecat este un bun stimulent al fluxului salivar, iar saliva ajută la eliminarea bacteriilor nesănătoase din gură. Enzimele conținute în salivă sunt capabile să neutralizeze într-o oarecare măsură acizii alimentelor și băuturilor pe care le consumăm peste zi.

Dacă suferi de boli precum sindromul gurii uscate, halena (respirație urât mirositoare) sau bruxism, este important să știi că guma de mestecat poate atenua simptomele specifice pentru o vreme. În cazul persoanelor care suferă de sindromul gurii uscate, chiar este recomandat să consume gumă de mestecat, pentru a procesul de salivare.

Ața dentară și guma nu trebuie să-ți lipsească din geantă

În concluzie, când nu ești acasă și nu ai cum să te speli pe dinți poți apela la guma de mestecat pentru a elimina resturile alimentare și mirosurile neplăcute, dar și o parte din bacterii. De asemenea, este indicat ca pe lângă guma de mestecat să ai la tine și o ață dentară pentru a elimina resturile alimentare dintre dinți, când guma nu este suficientă.