Aparate dentare
Destinate copiilor, adolescenților, dar și adulților, tratamentele ortodontice folosind aparate dentare intră într-o anumită măsură sub incidența esteticii dentare pentru că se adresează pacienților care își doresc un zâmbet perfect și impecabil aliniat. Ortodonția ține însă și de domeniul stomatologiei profilactice: anomaliile pe care le corectează sunt, de cele mai multe ori, pasibile să ducă la complicații mai grave decât cele de natură estetică.
Tratamentele de ortodonție care folosesc un aparat dentar au ca scop corectarea malocluziei (închiderea greșită a gurii) și a malpoziției dentare (poziționarea incorectă a dinților pe arcade) – defecte adesea interconectate.
IVORY oferă servicii de evaluare ortodontică cu metode specifice: examinarea orală, facială și funcțională, mai multe tipuri de fotografii și raze X, cât și modelaje speciale ce reproduc dantura și ocluzia. În urma acestei evaluări vom decide care este tipul de tratament de care aveți nevoie: de exemplu, terapie fixă (aparate dentare cu brackete
) sau aparate dentare mobile (plăci).Tipologia aparatelor pentru corectarea malpoziției
- Brachete – aparate ortodontice tradiționale formate dintr-un arc metalic sau ceramic ancorat pe fiecare dinte individual; în anumite situații există și opțiunea de a ancora arcul pe interiorul danturii
- Alte alternative la aparatul ortodontic tradițional sunt sistemele personalizate de tratament ortodontic (de tip SureSmile), aparate cu acțiune progresivă, transparente și mobile (de tip Invisalign)
- Gutiera ortodontică nocturnă – pentru cazurile mai ușoare, când nu se prezintă nici înclinații, nici rotații severe, există varianta tratamentului pe bază de gutieră, care vă scutește de purtarea aparatului dentar fix.
- Aparate ortodontice post-tratament – la încheierea ciclului de tratament cu brachete, se recomandă adesea folosirea unor aparate de retenție menite să mențină efectul obținut prin tratamentul propriu-zis.
Eficacitatea tratamentelor disponibile pentru corectarea malpoziției dentare
Medicul specialist ortodont trebuie consultat din timp pentru că tratamentele ortodontice aplicate de timpuriu au rezultate mai bune și mai rapide: medicul dumneavoastră poate ghida erupția dinților permanenți în poziția optimă.
Pentru a evita impactarea dinților permanenți, medicul ortodont poate decide extracția anumitor dinți de lapte care ar putea stânjeni alinierea corectă a dinților definitivi. După ce au erupt toți dinții permanenți, corecturile care mai sunt necesare se rezolvă cu diverse tipuri de aparate dentare.
Corectarea malpoziției are totuși o eficiență crescută și în cazul adulților, fiind o anomalie mai ușor de abordat, chiar după maturizarea danturii, decât ar fi, de exemplu, problemele legate de închiderea incorectă a gurii (malocluzia).
Asistență pentru purtarea și îngrijirea aparatelor dentare
Cu toate că durata de tratament s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, procedura standard de tratament ortodontic durează, așa cum e de așteptat, mai mult decât o simplă lucrare restaurativă. Procesul necesită colaborarea pacientului pe termen lung și vizite regulate și mai dese la dentist pentru ajustarea aparatului dentar.
Purtătorii de aparat dentar fără experiență trebuie să ajungă încet să-și cunoască aparatul, să învețe să se adapteze noilor nevoi sporite de igienă și noilor restricții alimentare și de comportament. Îngrijirea aparatului în sine presupune cunoașterea și aplicarea unor tehnici specifice pe care medicul dumneavoastră stomatolog vi le poate explica în detaliu.
Servicii de educare a pacienților aflați în tratament ortodontic
Stăm la dispoziția pacienților noștri cu opinii și soluții pertinente cu privire la corectarea obiceiurilor proaste care pot duce la dezvoltarea unor probleme de natură ortodontică și sfaturi de igienă orală a pacientului cu probleme ortodontice.
Popularitatea crescută a tratamentelor ortodontice
Aparatele dentare ortodontice sau brachetele sunt foarte comune mai ales în rândul copiilor și al adolescenților. Aparatele moderne includ diverse opțiuni de culoare (de la invizibil la multicolor). Devenite mici obiecte de modă, aceste brachete sunt acum foarte populare printre pacienții tineri.
Tipuri de brachete
Cele trei tipuri importante de aparate dentare ortodontice din această categorie sunt:
- aparatul tradițional cu piese metalice – aparatul dentar fix constă din piese metalice, interconectate cu un arc, care se lipesc pe fiecare dinte în parte și exercită presiuni specifice, calculate cu precizie, pentru a forța lent corectarea malpoziției.
- aparatul ceramic / safir (clear brakets) – alternative mai estetice la aparatul tradițional, cu piese ceramice, mai puțin distonante cu nuanța dinților decât aparatul metalic.
- aparate invizibile – se mai numesc și linguale deoarece se fixează pe partea interioară a dinților.
Alternative pentru pacienții cu alergii
Numărul de pacienți alergici la anumite metale din componența aparatelor ortodontice este semnificativ. În general acești pacienți pot beneficia de tratamente stomatologice de toate tipurile, cu materiale personalizate. În mod normal, înainte de efectuarea procedurilor ortodontice specifice, medicul stomatolog va solicita teste de alergii la substanțele cunoscute în acest sens. Dacă știți că sunteți alergic(ă) la anumite metale informați-vă medicul ortodont și discutați cu acesta alternativele.
O paletă largă de opțiuni cromatice
Există o mulțime de variante de culoare din care puteți alege. Dacă aveți dificultăți în efectuarea alegerii, puteți cere sfatul unui stilist, sau sfatul medicului stomatolog.
Avantaje ale tratamentului cu brachete
- Rezultatele acestui tip de terapie sunt foarte rapide în comparație cu soluțiile de acum mai mulți ani.
- Șansele de reușită totală a tratamentului sunt foarte mari la copii și adolescenți.
- Pacientul poate mânca și vorbi nestingherit fără a fi necesară îndepărtarea aparatului.
Dezavantaje
- Tratamentul necesită numeroase vizite periodice la dentist pentru ajustarea aparatului.
- Unii pacienți acuză disconfort moderat în urma procedurii de ajustare a aparatului.
- Tratamentul necesită respectarea anumitor restricții alimentare precum și deprinderea unor reguli de igienă specifice.
Aparatul metalic cu ligaturi
Aparatul dentar metalic cu ligaturi este un tratament ortodontic folosit pentru îndreptarea dinților strâmbi. Face parte din categoria aparatelor dentare fixe, iar termenul ligaturi se referă la interfața dintre dinte și arc, adică la acele bucăți metalice sau elastice legate de suport care iau contact direct cu dintele.
În ciuda faptului că este un aparat învechit, căruia i-au luat fața numeroase alte tratamente moderne, de ultimă generație, încă mai reprezintă o alegere frecventă printre pacienți. Află avantajele și dezavantajele acestui tip de aparat ortodontic!
Avantajele aparatului metalic cu ligaturi
- Este eficient Deși pare mai puțin rezistent decât alte aparate dentare de pe piață, tratamentul ortodontic metalic cu ligaturi este puternic, iar rezultatele sunt foarte bune, chiar dacă este nevoie de ceva mai multă răbdare și mai mult timp pentru obținerea lor.
- Prețul foarte mic al aparatului dentar Acest tip de aparat ortodontic este considerat cel mai ieftin, de aceea, este încă cerut de foarte mulți pacienți cu venituri modeste sau de cei care nu vor sa investească sume foarte mari în acest tip de tratament.
Dezavantajele aparatului metalic cu ligaturi
- Este vizibil și inestetic în ciuda faptului că este eficient și ieftin, aparatul dentar metalic cu ligaturi prezintă numeroase dezavantaje, cel mai important dintre ele fiind de ordin estetic. Nu doar că este metalic și este ușor vizibil, dar ligaturile sunt adesea colorate, ceea ce face aparatul și mai inestetic.
- Aparatul prezintă opțiunea alegerii ligaturilor transparente, însă ortodonții nu le recomandă, din cauza colorării lor rapide, în urma consumului de alimente și băuturi, care creează un efect și mai inestetic decât “elasticele” colorate.
- Necesită mai multe consultații sau vizite medicale Spre deosebire de alte tipuri de aparate ortodontice metalice sau ceramice, cel cu ligaturi te va trimite de mai multe ori la medic, pentru verificări de rutină.Ortodonții justifică aceste vizite medicale dese pe baza faptului că ligaturile tind să își piardă repede din “forță” și să slăbească puterea aparatului, putând afecta rezultatele tratamentului.
- Necesită o igienă orală mai riguroasă Brackeții aparatului dentar metalic cu ligaturi sunt mai voluminoși decât cei ai altor tipuri de tratamente, ceea ce îngreunează igiena orală corespunzătoare. Va trebui să pierzi mai mult timp pentru curățarea dinților și să insiști asupra îndepărtării resturilor de mâncare, pentru a preveni riscul formării cariilor.
Aparatul ceramic
Avantaje
- Este mai puțin vizibil decât un aparat metalic, deci mai puțin stânjenitor;
- Poate oferi un plus de farmec purtătorului/oarei;
- Are aceeași eficiență precum un aparat metalic;
- Își menține culoarea sau transparența, după caz, dacă pacientul respectă indicațiile medicului ortodont (evitând consumul regulat de alimente care pătează, precum cafeaua);
- În cazul colorării elasticelor, acestea sunt oricum înlocuite la fiecare consultație, astfel că efectul estetic este menținut până la finalizarea tratamentului;
- Permite folosirea periuței de dinți electrice și a aței dentare pentru igienizarea corespunzătoare a danturii și prevenirea formării cariilor.
- Deși aparatul dentar ceramic este puțin mai scump decât cel metalic, avantajele estetice compensează cu brio această diferență
Dezavantaje
- Este mai costisitor decât un aparat metalic din cauza materialelor din care este confecționat, dar și a migalei și atenției sporite cu care trebuie să lucreze medicul stomatolog la montare, reglare, întreținere etc.;
- Fiind confecționat din ceramică, este mai puțin rezistent;
- Riscă să afecteze smalțul dinților antagoniști;
- Durata tratamentului ortodontic cu aparat ceramic este mai mare decât în cazul tratamentului cu aparat metalic;
- Aparatul ceramic nu este recomandat pentru molari, întocmai din cauza fragilității materialului din care este compus.
Aparatul dentar Safir
Este aproape invizibil
Unul dintre principalele criterii pe baza cărora pacienții decid ce aparat dentar să poarte este aspectul estetic. Există atât aparate vizibile (ceramice), cât și invizibile (metalice).
Aparatul protetic Safir face parte din gama celor invizibile, datorită brackeților transparenți ultramoderni- Sunt realizați prin tehnici de ultimă generație, folosindu-se în fabricarea lor cristale de safir prelucrat și șlefuit la temperaturi crescute, astfel încât să imite cât mai fidel culoarea naturală a dinților. Datorită acestor cristale, dinții sunt și protejați de carii sau calcar, întrucât nu permite depozitarea resturilor de alimente pe suprafața lor.
Are un preț mic
Aparatul Safir este unul dintre cele mai avantajoase tratamente ortodontice invizibile de pe piață. Spre deosebire de cele ceramice, care reușesc să rezolve aspectul inestetic al aparatului, modelul Safir are un preț mult mai mic, ceea ce îl face mai atractiv pentru pacienți. Cu toate că are un preț redus, calitatea materialelor utilizate este foarte bună, devenind astfel soluția optimă pentru un raport calitate-preț avantajos.
Aparate dentare invizibile
Aparatele dentare invizibile reprezintă una dintre cele mai eficiente și mai moderne metode de aliniere a dinților. De acum, nu-ți va mai fi rușine să afișezi un zâmbet larg și nimeni nu se va mai uita insistent la aparatul tău metalic.
Ce sunt aparatele dentare invizibile
Aparatele dentare invizibile sunt aparate moderne, care prin metoda de aplicare devin imperceptibile și trec neobservate de persoanele din jur. Cu alte cuvinte, dinții nu mai sunt prevăzuți cu elementele metalice specifice unui aparat dentar clasic.
Pe lângă faptul ca sunt invizibile, aparatele dentare de ultimă generație oferă purtătorului un plus de confort atât atunci când vine vorba despre consumarea alimentelor, cât și atunci când se realizează igiena orală.
Aparat dentar invizibil Invisalign
Aparatul invizibil Invisalign reprezintă un mod revoluționar de aliniere a dinților. Este un aparat de ultimă generație care nu arată deloc precum aparatul cu bracheți metalici, ci este un sistem de gutiere realizate din plastic transparent.
Avantajul major al aparatului invizibil Invisalign este acela că poate fi scos de fiecare dată când mănânci sau te speli pe dinți. Gutiera se aplică pe dinți și devine invizibilă. Doar un ochi avizat va observa aparatul.
Designul revoluționar al aparatului Invisalign nu este singurul său punct forte, întrucât dincolo de aspectul desăvârșit este și foarte eficient. Cu ajutorul lui, dinții se aliniază treptat, datorită forței constante care îi împinge spre poziționarea corectă.
Pe parcursul tratamentului ortodontic, persoanele care aleg Invisalign schimbă mai multe gutiere, fiecare adaptată pentru o nouă etapă de tratament. Gutierele se schimbă din 2 în 2 săptămâni.
Aparatul invizibil Invisalign folosește o tehnologie avansată pe baza unor imagini computerizate 3D. Astfel, fiecare sistem de gutiere este unic, personalizat pentru fiecare dantură în parte.
Din anul 2017 brevetul Invisalign a expirat și pe piața stomatologică au apărut o mulțime de soluții similare care se regăsesc sub denumirea comună de „alignere”.
Aparat dentar invizibil Incognito
Aparatul invizibil Incognito este, de asemenea, un tratament ortodontic revoluționar. Brackeții metalici realizați din aur nu se aplică la fel ca în tratamentele clasice pe suprafața exterioară a dinților, ci pe suprafața interioară, devenind astfel invizibili.
Fiecare aparat dentar invizibil Incognito este personalizat în funcție de dantura pacientului și se realizează după amprenta dentară unică, personală. Deoarece brackeții sunt cimentați în spatele dinților, riscul formării cariilor este minim.
Aparatul Myobrace
Ce este aparatul Myobrace?
Myobrace este un dispozitiv conceput relativ recent, rezultând din simbioza sistemului bracket și a aparatelor miofuncționale. Myobrace este alcătuit dintr-un material plastic la interior, respectiv unul moale, din silicon, la exterior, care favorizează dezvoltarea maxilarelor și alinierea dinților înghesuiți, fără a fi necesare extracțiile dentare și fără ca pacientul să resimtă disconfort. Folosit în mod regulat, conform recomandărilor medicului stomatolog, aparatul Myobrace antrenează și limba, favorizându-i poziționarea corectă.
Beneficiile aparatului Myobrace
Fiindcă nu are brackeți, nici nu implică extracțiile dentare, proceduri de care se tem atât adulții, cât mai ales copiii, aparatul Myobrace reprezintă soluția optimă în cazul problemelor de natură ortodontică ale celor mici, în special, ale căror anomalii minore pot fi corectate cu mai multă ușurință înaintea apariției dentiției definitive.
Poate și mai important este că aparatul Myobrace contribuie la corectarea obiceiurilor miofuncționale incorecte ale copiilor, cum ar fi suptul degetului, poziționarea limbii între dinți, respirația cu gura deschisă etc.
Astfel, între beneficiile purtării aparatului Myobrace se înscriu:
- Confortul la utilizare, întrucât dispozitivul nu trebuie purtat mai mult de 1-2 ore pe zi;
- Conduce la corectarea respirației cu gura deschisă și a poziției defectuoase a limbii;
- Permite înghițirea fără activitatea buzelor;
- Ajută la dezvoltarea facială optimă;
- Aliniază dinții înghesuiți etc.
În urma purtării dispozitivului Myobrace, va rezulta un zâmbet frumos și sănătos, iar obiceiurile miofuncționale deficitare ale copiilor vor disparea. Atunci când aparatul este utilizat în cazul adulților, este posibil să nu dea rezultate la fel de bune, situație în care specialistul poate recomanda intervenții suplimentare – extracții, purtarea unui aparat dentar cu brackeți etc.
Bionatorul Balters
Bionatorul Balters este un tip de aparat ortodontic funcțional, folosit în terapia anomaliilor dentare, în etapa dentiției mixte.
Inclus în categoria aparatelor dentare funcționale, bionatorul Balters este un aparat excelent pentru corectarea problemelor maxilarului ori a mandibulei la copii și tineri.
Tipuri
Bionatorul Balters este clasificat în trei tipuri distincte:
- Tipul I, care este folosit în terapia ocluziei distalizate, în contextul poziției posterioare, joase a limbii și a maxilarului îngust;
- Tipul II, folosit în terapia ocluziei deschise când limba contribuie la deformarea arcadelor;
- Tipul III, folosit în terapia ocluziei mezializate, în contextul unei poziții inferioare și anterioare a limbii.
BIONATORUL BALTERS DE TIP I
Primul tip de bionator Balters este considerat aparatul de bază și este alcătuit din bază și masă acrilică, arc palatinal și arc vestibular. Primul component, baza acrilică, este concepută pentru a se plia pe fața linguală a danturii inferioare, în timp ce masa acrilică interocluzală arată zona în care se pot efectua șlefuiri cu scopul de a dirija malpoziția danturii laterale.
Cât despre arcul palatinal, acesta ajută limba să adopte o poziție superioară și anterioară pentru a contribui la dezvoltarea maxilarului superior, iar arcul vestibular determină îndepărtarea mușchilor obrazului și stimulează închiderea fantei buzelor.
BIONATORUL BALTERS DE TIP II
Similar celui de tip I, bionatorul Balters de tip II este diferit doar prin faptul că baza acrilică formează un scut lingual, fiind mai extinsă în zona frontală.
BIONATORUL BALTERS DE TIP III
În ceea ce privește bionatorul Balters de tip III, acest aparat ortodontic funcțional are un arc palatinal orientat către interior, fapt care favorizează îndreptarea limbii într-o poziție posterioară și superioară, stimulând retropulsia mandibulei, cât și maxilarul superior.
Totodată, baza acrilică a bionatorului Balters de tip III este situată mai departe de fața linguală a arcadei inferioare, în timp ce arcul vestibular se află amplasat la nivelul incisivilor inferiori.
Chirurgia ortognatică
Chirurgia ortognatică reprezintă ansamblul de proceduri de natură chirurgicală care se efectuează cu scopul de a corecta poziția defectuoasă a maxilarului și a mandibulei.
O variantă de luat în calcul doar în cazurile severe, în care un tratament ortodontic cu aparat dentar, spre exemplu, nu poate corecta deficiențele, chirurgia ortognatică este recomandată pacienților abia după încheierea perioadei de creștere, în general după vârsta de 18 ani.
CÂND ESTE INDICATĂ CHIRURGIA ORTOGNATICĂ?
Procedurile specifice chirurgiei ortognatice sunt recomandate doar în situații anume, când alte tipuri de intervenții de natură ortodontică nu sunt eficiente.
În cele mai multe cazuri, chirurgia ortognatică reprezintă soluția pentru problemele severe de malocluzie, care se traduc printr-o poziționare defectuoasă a maxilarelor și, în consecință, o mușcătură necorespunzătoare.
Printre problemele pe care chirurgia ortognatică le remediază se numără overjetul, overbite-ul și ocluzia inversă.
CE PRESUPUNE CHIRURGIA ORTOGNATICĂ?
Chirurgia ortognatică implică așezarea în poziție corectă a oaselor maxilare, prin intervenții ce presupun rearanjarea unuia sau a mai multor segmente ale acestora. Fragmente osoase din mandibulă și/sau maxilar sunt tăiate, repoziționate, iar, la final, legate cu șuruburi și plăcuțe de metal pentru a se osifica în poziție optimă.
BENEFICIILE CHIRURGIEI ORTOGNATICE
Intervențiile ce caracterizează chirurgia ortognatică prezintă o varietate de beneficii pentru pacient. Cele mai importante sunt:
- corectarea malocluziei și, astfel, ameliorarea funcției maxilarelor, cât și prevenirea altor neplăceri ulterioare de natură ortodontică, favorizate de o eventuală igienă defectuoasă ca urmare a poziției nefericite a mandibulei și maxilarului;
- ameliorarea aspectului estetic al feței, grație intervențiilor care aduc maxilarele în poziția corectă;
- ameliorarea vorbirii, atunci când poziția defectuoasă a maxilarelor determină deficiențe de vorbire;
- ameliorarea funcțiilor respiratorii, prin eliminarea unor probleme favorizate de poziționarea incorectă a maxilarelor, precum apneea de somn;
- eliminarea altor probleme neplăcute, determinate de aceleași eventuale decalaje între maxilar și mandibulă, precum traumele periodontale, durerile de cap devenite cronice ori suferințele articulare.
Cine și de ce ar trebui să-și corecteze malpoziția dentară prin purtarea gutierelor ortodontice nocturne?
Cu toate că mulți pacienți ar prefera să poarte aparate ortodontice numai noaptea, fără să fie nevoie să le poarte și peste zi, gutierele ortodontice nocturne nu sunt concepute pentru toată lumea și nu rezolvă orice problemă ortodontică puteți avea. Acțiunea lor terapeutică se limitează la corectarea problemelor de ortodonție minoră. Multor pacienți li se spune să poarte gutiere nocturne după tratamentul ortodontic, care sunt gândite exclusiv pentru stabilizarea și permanentizarea rezultatelor terapiei.
Se poate să trebuiască să purtați o asemenea gutieră nocturnă pentru câteva luni pentru a stabiliza efectele terapiei ortodontice. În general, acestea nu se recomandă pentru perioade mai lungi de timp atâta vreme cât condiția pacientului este stabilă după tratamentul standard.
Un beneficiu suplimentar al gutierelor nocturne este că reduc bruxismul; mulți pacienți care suferă de bruxism și urmează un tratament ortodontic vor înceta să își mai frece dinții peste noapte dacă poartă gutiere ortodontice nocturne.
Cu toate acestea, este recomandat să lăsați medicul ortodont să decisă tipul aparatului post-tratament care vi se potrivește cel mai bine în funcție de condiția dumneavoastră particulară, întrucât dumneavoastră ați putea alege conform confortului propriu, fapt care poate să nu fie în timp cea mai bună soluție medicală.
Aparate ortodontice post-tratament
Cine trebuie să poarte retainer?
Aparatul de contenție este recomandat de medicul ortodont în majoritatea cazurilor după operație sau după îndepărtarea aparatului fix.
După îndepărtarea aparatului fix, rezultatul terapiei trebuie stabilizat, în sensul în care dinții trebuie să „învețe” noua poziție. În această etapă finală, intervine retainerul sau aparatul de contenție care are rolul de a permanentiza schimbarea; cu alte cuvinte, retainerul este un aparat ortodontic de stabilizare și prevenție recomandat la sfârșitul terapiei, pentru a finaliza efectul de reechilibrare ocluzală.
Cât timp trebuie purtat un retainer sau aparat de contenție?
Retainer-ul trebuie purtat pentru a finaliza și stabiliza tratamentul ortodontic timp de câteva luni sau chiar câțiva ani în cazurile de corecții ortodontice mai complexe.
Cum arată aparatul de contenție și care sunt tipurile de aparate disponibile?
Cele mai comune tipuri de retainer sunt gutiera transparentă care se mulează pe dinți și respectiv retainerele fixe, cu plastic și sârmă. Iată cele mai des utilizate aparate de retenție din această categorie:
- Aparate de contenție mobile:
- Hawley—constă dintr-un arc (o sârmă metalică pentru care există acum alternative transparente) care se ancorează pe o parte acrilică mulată pe palat. Acest tip de aparat poate continua terapia începută cu aparat fix, putând fi ajustat să mute în continuare dinții.
- Zendura—este un retainer creat pe bază de presiune, dintr-un material transparent, foarte rezistent.
- Essix—este un retainer creat pe bază de vacuum, din material plastic transparent, similar ca aspect cu aparatele Invisalign, care poate fi conceput pentru a acoperi toți dinții de pe arcadă sau doar caninii și incisivii. Aceste aparate sunt foarte comode, dar mai puțin recomandate pacienților care suferă de bruxism (din cauză că materialul se deteriorează repede).
- Aparate de contenție fixe, cu sârmă, nu pot fi îndepărtate de către pacient, făcând astfel mai dificilă igiena; acestea sunt de regulă prescrise de medicul ortodont atunci când riscul de reversie în urma tratamentului este mare, de exemplu în cazurile când tratamentul a presupus intervenții severe în structura ocluzală a pacientului. De obicei timpul cât trebuie purtate aparatele de contenție fixe este mai îndelungat decât în cazul retainerelor mobile.
Câte ore trebuie purtat aparatul de contenție pe zi?
Uneori este suficient dacă purtați retainerul noaptea, alteori este necesar ca acesta să fie purtat aproape tot timpul. Nu trebuie însă ca pacienții să fie îngrijorați de această posibilitate, pentru că retainerul este mult mai ușor de purtat decât aparatul dentar fix.
Diagnosticarea malocluziei
Ce este malocluzia?
Malocluzia se referă atât la deficiențele poziției statice ale aparatului masticator, atunci când ținem gura închisă, cât și la mișcarea incorectă a mandibulei față de maxilar din timpul masticației. Această anomalie apare pe fondul neconcordanței arcadelor sau al poziționării incorecte a dinților pe arcadă care duce implicit la nepotrivirea acestora în timpul efectuării ocluziei.
Tipuri de anomalii
În ortodonție, armonia feței este privită tridimensional:
- în plan sagital (median) – în paradigma anterior posterior, aceste anomalii includ prognatismul mandibulei (arcada este dezvoltată excesiv), retrognatismul maxilarului sau al mandibulei (arcada este retrasă), endognația maxilarului (îngustarea arcadei) etc.;
- în plan frontal (vertical) – în paradigma superior-inferior, aceste anomalii includ ocluzia deschisă;
- în plan transversal (orizontal) – în paradigma stânga-dreapta, aceste anomalii includ asimetrii în raport cu planul mediosagital, anomalii de contur și anumite cazuri particulare.
Care sunt cele mai frecvente probleme de ocluzie?
Cele mai frecvente probleme de ocluzie pentru care este cazul să cereți sfatul medicului specialist includ situațiile când:
- dinții inferiori sunt mai proeminenți decât cei superiori (ocluzia inversă frontală),
- buzele nu pot acoperi incisivii de sus pentru că aceștia sunt foarte ieșiți în afară (protruzia),
- există un gol între cele două arcade dentare cu toate că ocluzia este complet efectuată (ocluzia deschisă sau incompletă),
- dinții de sus îi acoperă de tot pe cei de jos când gura este închisă (ocluzia adâncă),
- există dinți tociți inegal, asimetrii, înclinații nefirești și orice tip de disproporție între oricare dintre maxilare și restul feței, sau între maxilare, unul în raport cu celălalt, și în oricare alt caz în care dinții de sus nu se întâlnesc corect cu cei de jos.
Cum se stabilește un diagnostic?
Înainte de a vă recomanda tratamentul cel mai potrivit pentru dumneavoastră, medicul ortodont procedează la stabilirea unui diagnostic cât mai exact, obținut prin diverse tipuri de radiografii specifice și modele de studiu.
Diagnosticul include încadrarea anomaliei în clase standardizate, de exemplu:
- Clasa I – când malocluzia este rezultată din malpoziția dinților (înghesuiri, nealinieri, etc.); crossbite (când dinții de pe cele două arcade se petrec nefiresc în plan vertical )
- Clasa II – overjet (dinții de sus din față sunt orientați înainte creând astfel un spațiu mare între dinții de sus și cei de jos la ocluzie complet efectuată); sau mușcătură inversă datorată orientării dinților de sus către interior;
- Clasa III – când poziția dinților posteriori nu corespunde de la o arcadă la alta, iar incisivii de pe cele două arcade se întâlnesc în loc să se acopere parțial.
Diagnosticarea malpoziției
Ce este malpoziția?
Malpoziția este o problemă stomatologica des întâlnită care constă în poziționarea incorectă a dinților pe arcade sau în alveole .
Care sunt cauzele malpoziției dentare?
Deviațiile dentare, excesele de spațiu, înghesuirea dinților sau chiar lipsa spațiului pe arcadă au uneori legătură cu un anumit decalaj față de momentul optim al schimbării dinților de lapte cu dinții definitivi. În mod normal, tranziția se petrece între 6 și 14 ani. Când această schimbare are loc prea devreme sau prea târziu, ea poate avea ca rezultat modificarea erupției manifestată clinic prin diferite forme: dinți incluși (care rămân în os sau erup parțial), dinți malpoziționați (dinți strâmbi) și incongruențele dento-alveolare, care, ignorate și necorectate, duc în final la trauma ocluzală.
Dinții înghesuiți reprezintă o condiție care survine de regulă ca urmare a insuficienței spațiului pe arcadă – arcada are dimensiune prea mică din cauze genetice sau din cauza înaintării în vârstă etc.
Dinții spațiați se datorează excesului de spațiu pe arcadă ca rezultat al neefectuării lucrărilor restaurative pentru a înlocui dinții lipsă, dimensiunea prea mare a maxilarului/mandibulei etc.
Cele mai frecvente diagnosticări de malpoziție
Cazurile de malpoziție dentară cele mai frecvente țin de înghesuirea dinților pe arcadă, însă există și altfel de probleme, cum ar fi rotirea dintelui față de ax, poziționarea acestuia prea în față sau prea în spate în alveolă, spațierea excesivă a dinților pe arcadă, etc. Adesea aceste probleme survin interconectat (de exemplu dinți înghesuiți și rotiți în alveolă).
În general, malpoziția unuia sau a mai multor dinți este inestetică și face foarte dificilă procedura de curățare a dinților, de aceea este bine să fie corectată printr-un tratament ortodontic adecvat.
Tratarea malocluziei
Tipuri de abordări în cadrul tratamentului
Tratamentul ortodontic constă în exercitarea unei presiuni controlate asupra dinților și a maxilarelor, pe o perioadă relativ îndelungată, până se obține un rezultat dezirabil din punct de vedere estetic și funcțional; acest lucru se realizează de regulă cu ajutorul aparatelor dentare specifice: aparate ortopedice dentofaciale și aparate pentru extensia arcadei. Procedurile adjuvante comune pot include la nevoie extracții dentare pentru a face loc reorientării dinților pe arcade.
În unele cazuri, cum ar fi prognatismul sever al maxilarului, al mandibulei, sau al ambelor, este necesară corelarea tratamentului ortodontic (cu aparat fix) cu cel chirurgical (chirurgie ortognatică și diverse oseostomii care au în vedere scurtarea, lungirea sau realinierea maxilarelor) pentru rezultate optime.
Se recomandă în unele cazuri și purtarea gutierelor nocturne.
Eficacitatea tratamentului
Există tratamente ale malocluziei pentru pacienți de toate vârstele, însă reacțiile optime se obțin evident în cazul pacienților cu vârste fragede. În cazul copiilor, neconcordanța arcadelor poate fi corijată eficient în perioada de creștere, din cauza consistenței și a rezistenței osoase. E bine de știut că maxilarele cresc până la 8-10 ani, iar problemele sesizate din timp pot beneficia de tratament interceptiv. Implicit, orice întârziere face anomalia inițială mai dificil de corectat.
Durata și rezultatul tratamentelor variază în funcție de vârsta pacientului, de gravitatea problemei și de tipul de aparat ales.
Profilaxie și educația pacienților
Când mușcăm, presiunea ar trebui distribuită omogen; în caz contrar, se poate ajunge la complicații ale danturii, ale musculaturii și ale încheieturii mandibulei. Acestea nu numai că afectează mobilitatea, dar cauzează inclusiv neplăceri legate de tratamentele stomatologice uzuale (de exemplu, obturațiile se uzează prematur), dureri de cap, probleme digestive pe fondul dificultății de a mesteca, dificultăți de vorbire etc. Prin urmare, malocluzia este mai mult decât o problemă estetică.
Aparate ortodontice funcționale
Ce sunt aparatele funcționale folosite în ortodonție?
Sunt aparate ortopedice dentofaciale care constrâng și apoi modifică definitiv poziția mandibulei sau a maxilarului, cu precădere în cazuri ortodontice severe.
Tipuri de aparate funcționale ortodontice
Aceste aparate pot fi fixe (pe care le poate îndepărta doar medicul ortodont) sau mobile (care pot fi date jos de către pacient).
- Aparatele mobile sunt de mai multe feluri și se adresează unor probleme variate: reducerea supraocluziei verticale (overbite), extinderea palatului, împingerea în față a mandibulei etc. Unele dintre aceste aparate (headgears) pot fi conectate cu aparatele dentare aplicate pe dinți (braces) pentru a corecta probleme mai severe de malocluzie. De asemenea, aceste aparate pot fi atașate la aparatele de extindere palatală. Măștile ortodontice sunt o soluție adoptată în cazul pacienților aflați în creștere atunci când maxilarul și mandibula nu cresc proporțional unul cu celălalt și se creează astfel un overjet, cât și pentru a face loc altor dinți, etc. Numărul de ore pe zi când trebuie purtate aceste aparate diferă de la caz la caz.
- Aparatele fixe se folosesc pentru a împinge în față maxilarul inferior precum și în corectarea supraocluziilor verticale la pacienții aflați în creștere.
Reintegrarea socială
Pentru pacienții purtători de aparate funcționale fixe, integrarea socială poate fi problematică atât din cauza aspectului foarte vizibil al aparatului cât și din cauza problemelor specifice ale vârstei. Se recomandă părinților să caute ajutor de specialitate pentru a ajuta copilul să treacă mai ușor peste perioada de tratament.
Aparate ortodontice pentru extensia arcadei superioare
Ce este aparatul de extensie palatală?
Aparatul pentru extensie palatală constă într-un arc intra-oral fix sau mobil care aplică o presiune calculată pe dinții laterali pentru a remodela arcada.
Tipuri de aparate disponibile pentru lărgirea arcadei superioare
Atunci când arcada superioară are dimensiuni prea reduse sau este prea îngustă, medicul ortodont vă poate recomanda aparatul pentru extensie cel mai potrivit pentru dumneavoastră. Opțiunile includ:
- aparatul mobil pentru extensia arcadei superioare – necesită reglare cu cheița în mod regulat de către pacient sau un membru al familiei; medicul ortodont vă va da instrucțiuni precise cu privire la frecvența și orarul acestor ajustări și vă va asista periodic pentru a monitoriza tratamentul;
- aparatul Porter și aparatul transpalatal – necesită reglare la cabinet.
Cui se adresează aceste aparate?
Acest tip de modelare/extensie/expansiune/mărire/lățire a palatului este posibilă la copii cu vârste relativ fragede. Din păcate, rezultatele acestui tip de tratament nu sunt spectaculoase la vârstă adultă iar aparatul pentru extensia palatului nu mai constituie o opțiune viabilă după o anumită vârstă, când alternativa de tratament este cea chirurgicală.
Se pot folosi brachetele simultan cu aparatele de extensie palatală?
Da
Care sunt dezavantajele?
- La început, pacienții acuză o senzație de presiune.
- În unele cazuri poate fi afectată temporar abilitatea de a vorbi, până când pacientul se acomodează cu aparatul.
- La fel ca în cazul purtării aparatelor ortodontice pentru îndreptat dinții, există anumite restricții alimentare.
Când este recomandat aparatul dentar
În cele mai frecvente cazuri, aparatele dentare sunt indicate persoanelor care au dinții strâmbi, celor care au strungăreață, cunoscută în termeni medicali drept diastemă, dar și persoanelor ale căror maxilare sunt prea înghesuite.
Aparatul dentar trebuie purtat și în situațiile în care mușcătura nu este egală, fapt care supra-solicită articulațiile mandibulei și care poate duce la dificultăți la mestecarea alimentelor.
Aparatul dentar nu numai că înlătură o problemă de estetică, dar poate preveni și apariția gingivitei, dar și a cariilor dentare, pentru că dinții strâmbi și care nu sunt aliniați corect pot fi foarte greu de curățat, iar o igienă dentară care nu este efectuată corect poate duce la apariția cariilor.
La ce vârstă estre recomandat aparatul dentar
Vârsta nu reprezintă un factor de risc în ceea ce privește purtarea aparatului dentar. Aparatul dentar se montează cel mai frecvent în perioada adolescenței, însă și adulții îl pot purta fără niciun fel de problemă.
După ce montați aparatul, este indicat să mergeți la un control, la un interval de aproximativ patru-șase săptămâni. Este necesar acest lucru mai ales că poate fi nevoie de anumite ajustări ale acestuia. Aparatul poate fi purtat pentru o perioadă cuprinsă între câteva luni și până la doi ani și jumătate.
Există mai multe tipuri de aparate dentare: metalic, ceramic și lingual (invizibil), fiecare cu prețul său, funcție de buget și cerințele estetice. Aparatul lingual este și cel mai estetic, arcurile fiind aplicate pe fața interioară a dinților. Specialiștii spun că acest aparat este și cel mai eficient, pentru că medicii pot ști de la început cum vor arăta dinții.
În ceea ce privește modelele de aparate, acestea sunt disponibile în mai multe variante. Există aparate dentare metalice, însă acestea au dezavantajul de a avea elementele metalice lipite pe suprafața dintelui. Există și aparate dentare ceramice, care au culoarea apropiată de cea a danturii. Mai poți apela și la aparatele dentare linguale invizibile, de tipul aparatului Incognito.
Aparate mobile pentru copii
Un aparat poate fi purtat din jurul vârstei de 4 ani, în cazul în care există probleme ortodontice severe. În situațiile în care cei mici nu au probleme mari de corectat, purtarea aparatului dentar mobil se recomandă după vârsta de 7 ani, după ce se suturile de creștere ale oaselor maxilare se închid. Aparatele fixe sunt indicate după ce apare dentiția permanentă.
Tratamentul ortodontic făcut cu un aparat dentar mobil durează tot între unul și doi ani la fel ca la aparatul fix. Un copil trebuie să ajungă la medicul ortodont pentru prima dată în jurul vârstei de doi ani, când îi apar toți dinții.
Spre deosebire de cel fix, aparatul mobil nu este purtat constant, ceea ce poate duce la o perioadă mai lungă de tratament. Aparatul dentar mobil acționează pentru corectarea anomaliilor doar pe perioada purtării, care trebuie să fie de aproximativ 16 ore pe zi.
Cumpărarea și îngrijirea unui aparat dentar mobil sunt mai ieftine decât în cazul unuia fix.
Atât un aparat dentar fix, cât și unul mobil poate cauza un ușor disconfort la început, în primele zile, însă apoi pacientul se va obișnui cu acesta. Atât aparatul mobil, cât și cel fix trebuie să fie bine curățat după fiecare masă, pentru a nu rămâne resturi alimentare. Apa de gură este recomandată după fiecare masă, datorită calităților antibacteriene.
Cum sesizăm dacă copilul ar putea avea nevoie de aparat dentar?
Desigur, recomandarea vine de la medicul ortodont însă următoarele semne ar trebui să determine părinții să aducă copilul la control:
- dinții poziționați incorect
- copilul mestecă alimentele cu dificultate
- cariile dentare
- copilul scrâșnește din dinți pe timpul nopții, afecțiune dentară cunoscută drept bruxism
- copilul își mușcă frecvent obrazul
- copilul își suge des dințișorii, chiar dacă a depășit vârsta la care era normal acest obicei
- expresia feței este una asimetrică
- pierderea prematură a dinților de lapte sau, dimpotrivă, căderea întârziată a acestora (poate ascunde probleme stomatologice serioase, care necesită monitorizare medicală constantă și luarea unor măsuri ortodontice timpurii)
- respirație pe gură (din cauza dispunerii anormale a danturii superioare sau inferioare)
- suptul degetelor (copilul continuă să-și sugă degețelul, deși a depășit cu mult vârsta la care ar fi trebuit să renunțe)
- dificultăți la mușcarea alimentelor și la mestecarea lor
- încleștări ale dinților
Controale periodice, în ambele cazuri
Atât pacienții care au aparat dentar mobil, cât și cei care au apelat pentru cele fixe trebuie să se prezinte periodic la consult stomatologic. Astfel, medical va putea urmări evoluția tratamentului ortodontic.
În cazul purtării aparatelor dentare mobile trebuie ca persoana respectivă să nu întrerupă nici măcar o zi purtarea aparatului.
Disjunctorul maxilar
Disjunctorul maxilar este un tratament ortodontic menit să corecteze problemele care apar în creșterea sau alinierea dinților. Este un aparat dentar fix, care se aplică pe arcada superioară, cu rolul de a stimula creșterea osoasă și a mări spațiul pentru creșterea și alinierea corectă a dinților. Lărgirea arcadei dentare este stimulată printr-un șurub special, care trebuie învârtit de pacient, de două ori pe zi (2-4 săptămâni la rând), pentru a stimula expansiunea bolții palatine și a face loc pentru creșterea corespunzătoare a dinților.
Când este indicată purtarea disjunctorului maxilar?
Montarea și purtarea disjunctorului maxilar are loc adesea în copilărie, în timpul erupției dentiției definitive, când procesul de creștere osoasă nu s-a terminat. Însă nu toți copiii trebuie să poarte acest tip de aparat. Doar cei care au maxilare mici și înguste, care determină creșterea înghesuită a dinților și încălecarea acestora, ceea ce poate conduce la o aliniere incorectă a danturii.
Necesitatea unui disjunctor maxilar este stabilită doar de către stomatolog, în timpul consultațiilor periodice obligatorii/ Specialistul constată dacă dantura superioară a copilului crește corect sau dacă spațiul este prea îngust, situație în care recomandă consultul ortodontic.
Disjunctorul maxilar poate fi aplicat și la adulți, dar doar pana la vârsta de 18-20 de ani, în situația în care prezintă:
- înghesuire dentară (din cauza compresiei de maxilar sau a diferenței dintre dimensiunea maxilarului și cea a restului dinților)
- ocluzie încrucișată
- probleme respiratorii cauzate de o aliniere incorectă a dinților superiori
- relație molară (corectarea clasei I și a II a molară)
Ce reacții secundare apar imediat după montare?
Aplicarea disjunctorului maxilar presupune același tip de disconfort ușor pe care îl poți simți și după aplicarea unui aparat dentar metalic sau ceramic. Deși nu sunt obligatorii, există și alte senzații sau reacții secundare, în special în primele zile după montarea lui:
- dureri de dinți sau de cap
- dificultăți de masticație și vorbire
- creșterea secreției salivare
- leziuni superficiale ale limbii
- senzații de tensiune imediat după învârtirea șurubului
Cât trebuie purtat disjunctorul maxilar?
Disjunctorul maxilar trebuie purtat cel puțin 3 luni. După această perioadă, ortodontul recomandă adesea montarea unui aparat de contenție, care ajută la menținerea rezultatului obținut în urma disjuncției și la stimularea creșterii corecte a dinților în copilărie.
Alimentația în timpul purtării unui aparat ortodontic
Ce alimente sunt permise când porți aparat dentar
Aparatul dentar impune mai multe reguli alimentare pe durata tratamentului ortodontic, însă acestea sunt mai numeroase în primele zile de la aplicarea acestuia, când abia te acomodezi cu aparatul ortodontic și ai putea resimți un disconfort ușor la masticație ori o sensibilitate gingivală ceva mai crescută:
- consumă alimente moi, cu textură ușoară și semi-lichidă
- taie alimentele în bucăți mici
- mestecă încet și cu atenție
Pe parcursul tratamentului ortodontic, de îndreptare a dinților, este indicat sa ții cont de câteva sfaturi alimentare esențiale, pentru a preveni spargerea sau desprinderea brackeților și dezvoltarea cariilor dentare:
- evită cât poți de mult alimentele lipicioase sau caramelizate (bomboane, caramele etc.)
- limitează porțiile de dulciuri (alimente bogate în zahăr)
- evită băuturile acidulate și sucul de fructe (erodează dinții)
- evită ori mestecă atent alimente tari precum nuci, migdale, alimente crocante etc., care pot sparge brackeții.
Fructe precum pere, banane, portocale, căpșuni, pepene, kiwi, fructe uscate, mere. Mare atenție! Fructele tari nu trebuie mușcate direct, ci tăiate bucăți, apoi mestecate în măsele.
Lactatele sunt și ele permise atunci când porți aparat dentar. Astfel că alimentele precum iaurt, lapte, brânză,
smântână, cașcaval pot fi păstrate în meniu. De asemenea, poți consuma carne, fie că este vorba de vită, porc, pasăre (fără oase), pește sau fructe de mare.
Legumele și salatele trebuie consumate sub formă de suc sau fierte – cele tari (morcovi, brocoli etc.), crude – cele moi. Persoanele cu aparat dentar pot consuma și dulciuri în continuare, însa nu în exces.
Alte alimente pe care le puteți consuma fără grijă în continuare sunt: ouă, supe, orez, pâine, gumă de mestecat (deși nu este aliment) etc.
Alimente interzise când porți aparat dentar
Pentru o anumită perioadă, persoanele care poartă aparate dentare trebuie să facă însă și câteva modificări în alimentație pentru a evita îndoirea sârmelor.
Până la demontarea aparatului dentar, sunt interzise în primul rând alimentele dure, cum ar fi alunele, floricelele de porumb, morcovii, măslinele cu sâmburi etc.. Și pâinea prăjită crocantă, chipsurile tari, crackers etc. – ar trebui evitate toate, deoarece pot îndoi sârmele sau dezlipi brackeții.
Alimentele lipicioase – caramele, bomboane gumate (jeleuri) etc. – pot rămâne printre brackeții favorizând apariția cariilor sau chiar le pot dezlipi.
Persoanele care poartă aparat dentar trebuie să renunțe la obiceiuri cum ar fi ronțăirea pixurilor, unghiilor sau a gheții (deși nu sunt alimente), care sunt dăunătoare tuturor persoanelor, nu doar celor cu aparat dentar.
Complicații de ortodonție
Tratamentele de ortodonție care utilizează aparate dentare pot fi lipsite de efecte secundare nedorite doar atunci când sunt executate de un medic cu experiență și când pacientul știe cum să micșoreze riscurile complicațiilor.
Lucrările de ortodonție care implică și purtarea unui aparat dentar pot expune dinții unor pericole pe termen mediu și lung. Urmând recomandările medicului stomatolog cu privire la rutina de igienă dentară, complicațiile tratamentelor ortodontice devin mai ușor de evitat.
Cele mai periculoase complicații ale tratamentelor de ortodonție
Pe termen scurt și mediu, aparatele dentare pot cauza depuneri de resturi alimentare, care se transformă rapid în placă și devin un mediu propice de dezvoltare al bacteriilor. Chiar dacă lucrarea de ortodonție respectă toate standardele din domeniu, riscul de carii și boli ale gingiilor crește atunci când urmezi rutina de igienă orală obișnuită.
În unele cazuri de ortodonție pediatrică, aparatul dentar fix poate duce la dezvoltarea incorectă a rădăcinii dinților. Pe termen lung, această problemă sduce la o stabilitate mai redusă a dinților, în special în cazul unei traume puternice. Din fericire, acest tip de complicație este rar.
Cele mai des întâlnite probleme apar tocmai la pacienții care nu urmează cu atenție instrucțiunilor medicilor stomatologi după un tratament ortodontic. În cel mai rău caz, problema corectată temporar, fie malocluzie, fie malpoziție dentară, poate reveni.
Cum previi complicațiile cauzate de tratamentele ortodontice?
Urmarea fidelă a indicațiilor medicului stomatolog poate ajuta la prevenirea celor mai multe complicații legate de ortodonție. Instrucțiunile pot include sfaturi despre alimentație, despre igienă orală, dar și despre frecvența controalelor necesare.
De cele mai multe ori, se recomandă evitarea mâncărurilor cu conținut ridicat de zahăr și carbohidrați rafinați, de la dulciuri până la produse de patiserie. Guma de mestecat, caramelele și alte dulciuri lipicioase sunt deosebit de problematice, deoarece pot lăsa urme între aparatul dentar și suprafața dintelui. Consumul de alimente cu o textură foarte dură, ca floricelele de porumb și alunele, contribuie la riscul de complicații.
La recomandarea medicului, noua rutină de igienă dentară include în general o pastă de dinți cu fluor, o periuță de dinți cu peri moi și folosirea regulată a aței dentare. Atunci când dinții nu pot fi curățați după fiecare masă, clătirea energică a gurii cu apă este minimul necesar pentru a micșora riscul unor complicații de ortodonție.
Cum te pregătești pentru montarea unui aparat fix?
Nu te aștepta să te prezinți prima oară la ortodont și să ți se și monteze aparatul! Până să ajungi la aplicarea brackeților, dantura ta trece prin cercetări minuțioase. În plus, există și câteva trucuri la care poți apela pentru a scăpa de teama de dureri și a suporta mai bine procesul de montare a aparatului ortodontic!
Fă-ți un detartraj și periaj profesional!
Până să ajungi în cabinetul medicului ortodont, pentru montarea aparatului, fă o vizita stomatologului tău și curăță-ți dinții de orice urmă de tartru, prin efectuarea unui detartraj și periaj profesional. Aceste proceduri sunt importante, întrucât în urma lor, medicul poate descoperi carii sau alte probleme gingivale ori stomatologice care trebuie investigate și tratate cu atenție.
Fă-ți o radiografie și tratează-ți eventualele carii!
Stomatologul te va îndruma să faci o radiografie pentru depistarea eventualelor carii dentare care se dezvoltă în interiorul dinților și nu se văd cu ochiul liber. Aparatul dentar nu se montează decât pe dinți perfect sănătoși, lipsiți de orice urmă de carie, pentru evitarea complicațiilor și a compromiterii rezultatelor tratamentului ortodontic.
Documentează-te și învinge-ți temerile legate de durere!
Mai ai ceva timp până să ajungi pe scaunul ortodontului, însă nu-ți poți învinge deloc temerile legate de durerea pe care ai putea-o resimți în timpul montării brackeților. Citește materiale medicale de specialitate legate de modul în care sunt montate aparatele, urmărește clipuri și vei afla din surse sigure că durerile sunt aproape inexistente. Este vorba mai degrabă de un ușor disconfort, însă nicidecum de dureri atroce, cum iți poți imagina.
Crește frecvența periajului dentar și a folosirii aței dentare!
Ți-ai făcut detartraj, ți-ai tratat cariile, acum este timpul sa-ți menții dinții în formă și sănătosi pentru momentul aplicării brackeților. Periază-ți dinții după fiecare masă, folosește mai des ață dentară, dar și apă de gură, pentru a elimina orice risc de depunere a bacteriilor care atacă smalțul dinților.
Răsfață-te cu mâncărurile preferate!
După aplicarea aparatului ortodontic, vei avea parte de câteva restricții alimentare. În primele zile, vei fi nevoit să mănânci alimente cu textură ușoară – piureuri, iaurturi, legume fierte, supe etc. Nici disconfortul pe care-l vei resimți la nivel gingival nu te va lăsa sa adopți o dietă bogată în alimente cu textura tare, acre sau foarte dulci. Dieta ușoară și evitarea alimentelor tari sau lipicioase (nuci, migdale, jeleuri, bomboane gumate etc.) vor trebui respectate pe toată durata tratamentului, de aceea, este indicat să te răsfeți mai mult cu ele înainte de montarea aparatului.
Aparatele dentare și îngrijirea orală
Purtătorii de aparate dentare sunt de regulă pacienți tineri, interesați de sănătatea lor dentară. Urmând terapie fixă sau mobilă, aceștia trebuie să urmeze câteva reguli simple de conduită dentară pentru ca tratamentul ortodontic să nu le afecteze sănătatea dinților.
Obiceiurile alimentare
Pacienții care poartă aparate dentare sunt de regulă sfătuiți să evite alimentele foarte tari sau crocante, extra aderente sau lipicioase: caramele, covrigi, bomboane, nuci și morcovi. Nu mestecați nici gheață, nici gumă, mai ales dacă sunteți purtători de aparat!
Periajul și curățarea
Pacienții care folosesc aparate ortodontice știu deja cât de ușor se acumulează în jurul acestora placa bacteriană. Firește, este extrem de important să vă spălați pe dinți după fiecare masă, folosind o periuță moale; de asemenea, este esențial să folosiți ața dentară, periuța interdentală și o apă de gură. Dușul bucal este o altă idee excelentă!
Nu curățați numai dinții, curățați și aparatul! Periați și clătiți aparatul de fiecare dată când vă spălați pe dinți. În plus, puteți să folosiți pentru aparatele ortodontice o soluție de curățat protezele dentare care se dizolvă într-un pahar cu apă călduță.
Ața dentară
Există dispozitive speciale care vă ajută să folosiți ața dentară mai eficient în cazul în care purtați aparat ortodontic.
- Firul în formă de ac de cusut. De exemplu, există filamente din material plastic flexibil, în formă de laț sau de ureche de ac. Treceți firul de ață dentară prin acest ochi, exact cum ați băga ața în ac. Introduceți capătul filamentului pe sub aparat și trageți ușor până reușiți să poziționați ața. Firește, vă puteți descurca și fără acest filament, introducând ața direct, dar unii pacienți găsesc această procedură dificilă și enervantă, mai ales cu degetele umede.
- Ață dentară cu vârful rigid. Există pe piață ață dentară special concepută pentru utilizatorii de aparat dentar, care are unul dintre capete rigid pentru a putea fi mai ușor de introdus pe sub sârma aparatului. Aceasta este de obicei gata tăiată și nu trebuie desfăcută de pe o rolă, așa cum procedăm cu ața dentară obișnuită. Aceasta este mai comodă și mai rapidă decât filamentul în formă de ac de cusut.
Gutiere pentru sportivii purtători de aparat ortodontic
Pentru practicanții sporturilor cu grad mai pronunțat de pericol de accidente dentare, există gutiere speciale pentru protejarea dinților, gingiilor și obrajilor. Gutierele comode, concepute anume pentru purtătorii de aparte ortodontice pot fi extrem de eficiente în prevenirea accidentelor inutile.
Ceara ortodontică
De obicei, atunci când primiți aparatul dentar, medicul stomatolog vă recomandă ceara ortodontică, cel puțin pentru primele zile, până vă obișnuiți cu aparatul. Acest produs vă va fi util ulterior, de oricâte ori aparatul vă jenează, și mai ales dacă se întâmplă să gliseze capătul ligaturilor metalice sau se deplasează arcul în timp ce mâncați sau vă spălați pe dinți. Până când ajungeți la dentist pentru a rezolva problema, ceara ortodontică vă poate scuti parțial de disconfort. Dacă din cauza aparatului au apărut leziuni superficiale, puteți folosi o soluție antiseptică sau apă cu sare pentru a clăti.
Cele mai frecvente mituri despre aparatele dentare
De-a lungul timpului, au circulat o sumedenie de mituri legate de purtarea unui aparat dentar, de aceea multe persoane cred că purtarea acestuia este un lucru dificil.
Ei bine, pentru a înțelege ce înseamnă acest tratament ortodontic, iată care sunt cele mai frecvente mituri despre purtarea aparatului dentar și realitatea din spatele acestora:
Mit: Aparatele dentare sunt doar pentru copii.
Realitate: Potrivit reprezentanților Asociației Americane de Ortodonție, unul din cinci pacienți care corectează problemele dentare cu ajutorul unui aparat ortodontic este adult. Niciodată nu este prea târziu pentru a corecta problemele, cum ar fi dinții înghesuiți, strâmbi, pe cei care au o poziție incorectă, dar și mușcătura incorectă. Aparatul dentar este o metodă de corectare a acestor probleme stomatologice care funcționează nu doar la copii, ci și la adulți. Este adevărat că purtarea aparatului dentar poate să fie de mai lungă durată în cazul adulților, față de adolescenți și față de copii.
Mit: Aparatele dentare au un aspect inestetic.
Realitate: Realitatea este cu totul alta, căci s-au dus vremurile când aparatul dentar avea un aspect nu tocmai plăcut. Aparatele folosite în prezent sunt aproape invizibile. Bretele cu care se fixează aparatul pot fi de culoarea dintelui sau transparente, astfel încât ele trec neobservate.
Mit: Bretelele aparatului dentar trebuie să fie strânse foarte bine, astfel încât purtarea aparatului este dureroasă pentru adolescentul sau pentru adultul care a recurs la această metodă.
Realitate: Într-adevăr, poate să existe un mic disconfort în primele zile de purtare a aparatului dentar, însă odată ce organismul se va obișnui, bretelele acestuia aproape că nu își vor mai face simțită prezența.
Mit: Purtarea aparatului dentar face imposibilă practicarea unor sporturi
Realitate: Persoanele care poartă aparat dentar pot practica fotbal sau sporturi de contact, pentru că medicul dentist sau ortodont le poate recomanda o mască de protecție.
Mit: Persoanele care poartă aparat dentar se hrănesc doar cu lichide
Realitate: Purtarea aparatului dentar nu împiedică procesul de masticație, așadar persoanele cae fac un astfel de tratament ortodontic nu trebuie să mănânce doar supe și ciorbe. Acesta nu este decat un mit, căci persoanele cu aparat dentar nu au mari restricții alimentare. Este adevărat că pacienții nu au voie să consume e alimente precum bomboanele gumate, caramele sau alte alimente lipicioase, cât și fructe tari, pentru că pot dezlipi brațele cu care este prins acest dispozitiv, însă restricțiile nu sunt foarte multe.
Mit: Tratamentul cu aparat dentar este prea costisitor
Realitate: purtarea la timp a unui aparat dentar va minimiza prețul pe care îl vei plăti în contul tratamentelor dentare de care ai fi avut nevoie în cazul în care amâni tratamentul ortodontic. Necorectarea ocluziei atunci când este cazul poate duce în final la tocirea dinților, la spargerea ceramicii coroanelor puse pentru corectarea dinților tociți și, în final, la probleme grave ale articulației temporo-mandibulare.
21/11/2022 la 00:29
Bună ziua. Astăzi mi s-a rupt gutiera, o am de aproximativ două luni. Totuși încă o pot purta chiar și așa ruptă. Se poate intampla ceva daca continui sa o port asa?
05/05/2023 la 22:10
Buna seara!Acum doua saptamani am pus aparat fix metalic.Dupa 2 zile mi-a iesit sarma de la spate si din pacate medicul ce l-a pus plecase in concediu.Am aplicat ceara si tot m-am ales cu rani ,Dar intrebarea mea este daca afecteaza aparatul faptul ca a iesit sarma si am stat atat cu ea iesita ?Cand puneam ceara am simtit tensiune pe dintele din fata. Multumesc.
02/10/2022 la 22:09
Cateva zile nu reprezinta o problema in afara pericolului de ranire. Peste doua saptamani poate incepe sa fie o problema.
11/03/2023 la 01:01
Poti face radiografie daca ai retainer?
02/10/2022 la 22:10
Nu este un pericol pentru sănătate, dar trebuie văzut daca radiografia poate fi citita pentru scopul pentru care a fost solicitata.
18/02/2023 la 19:56
Buna ziua!
Mi s-a dezlipit retainerul fix si abia dupa 2 zile am reusit sa-mi fac o gutiera. am observat ca mi s-a deplasat un dinte de la locul lui desi port gutiera destul de mult. credeti ca mai este o sansa sa-mi se indrepte acel dinte?
02/10/2022 la 22:11
Buna seara, mergeti la medicul ortodont care v-a tratat pentru a afla raspunsul corect la aceasta intrebare.
07/01/2023 la 14:14
Buna ziua,
Dintii pot recidiva chiar daca am contentie fixa? Este posibil ca aceasta sa se dezlipeasca in unele locuri fara sa imi dau seama? Observ o modificare usoara a danturii fata de cum arata dupa ce mi-am scos aparatul dentar.
Multumesc
07/01/2023 la 22:16
Buna seara. Este greu de crezut. Nu puteti merge la o evaluare la medic sa va spuna exact?
24/11/2022 la 00:03
Buna seara! Mi-am dat aparatul jos acum 5 luni si in momentul in care mi-am vazut dintii nu am fost ft incantata ,pt ca aveam de ceva timp gingiile inflamate si rosii. Cu timpul gingiile au ramas la fel sunt ft rosii,nu sunt roz cum erau odata.(ma spal pe dinti,folosesc ata dentara si apa de gura).care ar putea fi motivele ?
cand mi-a dat aparatul jos cu clestele acela ,dintii mei s-au fisurat/crapat si la lumina se vad pe toti dintii acele linii(inclusiv pe masele).aveti vreun sfat ?
Dupa 5 luni inca am impresia ca dintii mei se misca….
02/10/2022 la 22:12
Gingiile se inflameaza daca exista contaminanti sub nivelul radacinilor, gen tartru subgingival. Puteti merge la un parodontolog sa va evalueze situatia.
24/08/2022 la 02:58
Bună ziua, am o problemă. Port gutieră transparentă pe timpul nopții și nu înțeleg de ce pe partea din spate, stângă nu prea stă.
24/08/2022 la 05:02
Cel mai probabil nu este bine adaptata. Nu puteti merge la control?
24/08/2022 la 00:14
Buna seara!Port aparat dentar de un an de zile.Voi avea control Sambata si este posibil sa mil indeparteze.Imi puteti spune ce se intampla cu aparatul dupa indepartare?Deoarece am o prietena care a lucrat ca asistenta la cabinetul la care merg si mia spus ca pot pastra aparatul sau daca nu il patrez mi se va inapoia jumatate din suma achitata.Mi se pare putin ciudat si as vrea sa stiu ce se intampla cu aparatul de fapt.Va multumesc!
24/08/2022 la 05:01
Din pacate partea cu returnatul nu cred ca este adevarata. Piesele aparatului, dupa purtare, nu valoreaza nici pe departe jumatate din suma achitata pe el, asa ca daca reusiti sa recuperati acesti bani in vreun fel faceti un deal exceptional. In plus mi se pare dubios ca un medic ortodont sa monteze altcuiva un aparat deja purtat, indiferent cat l-ar steriliza. Aparatul este al dumneavoastra si in mod normal plecati cu el acasa in cutie.
24/08/2022 la 06:12
Va multumesc pentru raspuns. 🙂 Si mie mi se parea dubios dar am vrut sa ma asigur sa nu raman cu indoieli.Nu as fi avut curaj sa intreb pe domnul ortodon consideram ca mas fi facut de ras.Va multumesc din suflet!
02/09/2022 la 08:32
Buna am purtat și eu aparat dar după câteva luni dori iar au plecat ce e de făcut
08/09/2022 la 19:55
Ati purtat gutiera de contentie? Daca nu e normal ca dintii sa se mai miste dupa ce ati scos aparatul.