Iată cele mai frecvente mituri din stomatologie, evident false:

Dacă nu mă dor dinții, nu trebuie să merg la dentist

Mulți dintre noi suntem tentați să credem că dacă nu ne dor dinții nu avem de ce să mergem la dentist, pentru că situația este în regulă. În realitate, fiecare persoană trebuie să meargă la un consult stomatologic cel puțin o dată pe an, pentru că medicul poate detecta carii care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Mai poți avea nevoie și de un detartraj, procedură care îndepărtează placa bacteriană.

Dacă mă dor dinții, iau singur antibiotic

Este adevărat că pentru tratarea unor dureri dentare poate fi nevoie de antibiotic, însă acest tip de medicament se ia doar dacă ai recomandare de la medic.

Programează-te rapid și tratează-te în siguranță la un specialist de la clinica noastră din București. Poți plăti în rate fără dobândă.

Dacă îmi sângerează gingiile, nu trebuie să mă spăl pe dinți

Dacă te confrunți cu sângerare gingivală, periajul dinților nu este contraindicat, ci dimpotrivă, ajută la eliminarea problemei. Gingiile pot sângera din cauza unei igiene dentare efectuate necorespunzător. În cazul în care problema nu dispare, mergi la un consult stomatologic. Te poți programa aici. Gingiile care sângerează des pot indica prezența gingivitei, nu asculta si nu crede aceste mituri din stomatologie.

Gravidele nu pot face tratamente stomatologice

Un alt mit des întâlnit spune că gravidele nu au voie să apeleze la tratamente stomatologice. Adevărul este că femeile însărcinate pot face tratamente stomatologice în timpul sarcinii, însă în anumite condiții. De exemplu, sunt contraindicate unele tipuri de anestezice. Medicul stomatolog este în măsură să decidă ce tratamente îi poate efectua unei femei gravide, în siguranță. Te îndemnăm să nu asculti de aceste mituri din stomatologie.

Și radiografii dentare pot fi făcute în sarcină, însă cu măsuri de precauție suplimentare. De asemenea, este de preferat ca aceste radiografii să fie făcute după ce trece primul trimestru de sarcină.

Un măr poate înlocui periajul dinților

Probabil ai auzit că dacă mănânci un măr după masă nu mai este nevoie să te speli pe dinți, cel putin acesta este unul din multele mituri din stomatologie. Nu este niciun dubiu că merele sunt benefice pentru sănătatea noastră, însă nu le putem folosi în loc de periuță și pastă de dinți. Nici guma de mestecat fără zahăr nu reprezintă o alternativă la periaj. Poți folosi această metodă când nu ai posibilitatea să îți periezi dinții, ca de exemplu după masa de prânz de la serviciu. De asemenea, tot după mesele în care nu ai posibilitatea să te speli pe dinți poți să îți clătești cavitatea bucală cu apă de gură.

Femeile pierd câte un dinte pentru fiecare naștere pe care o au

Unul din cele mai cunoscute mituri din stomatologie care nu are nicio bază reală este cel conform căruia femeile rămân fără un dinte la fiecare sarcină.

Este adevărat însă că femeile însărcinate trec prin modificări hormonale, ceea ce ar putea duce la apariția de sângerări gingivale sau la umflarea gingiilor. Și cantitatea de acid din gură poate să crească din cauza grețurilor matinale, acid care poate să afecteze smalțul dentar. Este important ca pe durata sarcinii femeile să fie foarte atente la igiena orală.

De fiecare dată când ai nelămuriri în legătură cu o problemă stomatologică, îl poți întreba pe medicul tău dentist.