Diga se realizează prin izolarea dintelui cu o folie, astfel încât dantura să fie protejată de mediul umed din cavitatea bucală (salivă, sânge). Este cel mai indicat sistem de izolare a dinților, care are cele mai bune rezultate.

Ce este diga

Diga reprezintă un sistem de izolare alcătuit din mai multe componente, și anume cauciucul sau o folie de izolare, cleme de prindere (mai multe modele, care să se potrivească tipului de dinte), un șablon, o ramă și un clește perforator. Rama poate să fie confecționată din plastic sau din metal. Abia după fixarea acestui dispozitiv pot fi efectuate tratamentele dentare.

Cum se utilizează acest sistem

Diga se montează numai de către medicul stomatolog și are loc diferit, în funcție de tipul de clemă pe care îl folosește medicul. Înainte ca diga să fie aplicată, dintele sau dinții care urmează să fie izolați prin intermediul acestui sistem trebuie să fie foarte bine curățați de către medic.

Diga oferă protecție împotriva bacteriiilor existente în cavitatea bucală. Totodată, obrajii, gingiiile și limba pacientului sunt foarte bine protejate în timp ce medicul efectuează tratamentele, astfel încât nu există pericolul ca acestea să fie atinse cu freza. Previne înghițirea, de către pacienți, a unor resturi rezultate în timpul tratamentului (de dinți sau de la materialele folosite de către stomatolog). Diga reduce și din disconfortul pe care pacienții îl pot resimți în timpul tratamentelor.

Medicii dentiști au o mai bună vizibilitate în area în care lucrează, astfel încât ei pot lucra mult mai eficient, ceea ce înseamnă că timpul petrecut de către pacient în cabinetul stomatologic este mai scurt decât dacă nu ar fi fost utilizată diga.

De asemenea, utilizarea acestui sistem oferă protecție și medicului stomatolog, în cazul în care pacientul are o boală infecțioasă, care se poate transmite.