BLOG
Starea de sănătate orală
Genetica și sănătatea orală
Moștenirea genetica are un mare impact asupra noastră. Aceasta nu își pune amprenta numai asupra aspectului fizic, ci și asupra sănătății, după cum mulți spun. Știai însă că moștenirea genetică îți poate afecta sănătatea dentară, dar și forma dinților?
Așadar, în cazul în care credeai că este suficient să te speli pe dinți de două ori pe zi, să folosești ața dentară și apa de gură, poți ține bolile dentare la distanță, trebuie să știi că nu este suficient. Dacă ești predispus la anumite afecțiuni, o bună igienă nu le va ține la distanță. Printre afecțiunile dentare pe care le poți moșteni pe cale genetică se numără afecțiuni ale gingiilor, predispoziție mai mare la carii dentare, dar și boli mai grave precum cancer dentar.
Iată cum își pune amprenta moștenirea genetică asupra sănătății dentare:
Alinierea dinților și maxilarului
Forma și mărimea maxilarului este determinată de genele moștenite de la părinți. Același lucru se întâmplă și în cazul alinierii dinților. Aglomerarea dinților, sau spațiile dintre aceștia, precum și tipul mușcăturii (încrucișată sau deschisă), sunt puternic influențate de moștenirea genetică.
Aceste probleme nu pot fi rezolvate cu o bună igienă dentară, ci doar cu ajutorul medicului stomatolog care îți poate pune un aparat dentar pentru alinierea dinților.
Carii
Cariile dentare pot fi influențate de moștenirea genetică. Chiar dacă acestea pot fi evitate cu ajutorul unei bune igiene dentare și cu ajutorul unei alimentații adecvate, există persoane care au o predispoziție crescută în dezvoltarea cariilor. Acest lucru se întâmplă în special în cazul persoanelor care au dinții prea apropiați, iar spațiile dintre aceștia sunt greu de curățat.
Boli gingivale
Bolile gingivale precum inflamațiile, sensibilitatea și chiar boala parodontală sunt asociate cu gena FAM5C. În urma unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Medicina Dentară din Pittsburgh s-a descoperit că în cazul persoanelor care sufereau de boli gingivale, gena FAM5C era prezentă într-un număr mult mai mare decât în cazul persoanelor care aveau gingii sănătoase. Aceasta gena este implicata de asemenea, în bolile cardiovasculare, unde inflamația joacă un rol similar.
Persoanele cu un sisteme imunitar slab sunt, de asemenea, predispuse să dezvolte boli gingivale, deoarece organismul lor au nevoie de un timp îndelungat pentru a lupta împotriva bacteriilor.
Unele medicamente pot afecta sănătatea orală
Sindromul de gură uscată
Există un număr destul de mare de medicamente (unele antidepresive, antipsihotice, antihistaminice, unele medicamente pentru tratarea maladiei Alzheimer și a maladiei Parkinson) care pot cauza scăderea producției de salivă, determinând astfel apariția sindromului de gură uscată.
Alterarea gustului
Unele medicamente pot duce la apariția unui gust metalic sau amar în gură sau pot afecta percepția asupra gustului. Aceste manifestări sunt temporare și trec după ce persoana în cauză încetează tratamentul medicamentos. Din această categorie fac parte medicamentele recomandate pentru tratarea bolilor cardiovasculare, antiinflamatoare nesteroidiene, unii corticosteroizi, dar și unele antibiotice.
Eroziunea dentară
Folosirea pe termen lung a unor medicamente poate să determine apariția eroziunii dentare, din cauza afectării smalțului dinților. Este vorba despre medicamente folosite pentru tratarea astmului, dar și despre aspirină, în cazul în care aceasta este mestecată și nu înghițită.
Discromie dentară
Dinții pot suferi modificări de culoare la copiii care nu au împlinit vârsta de opt ani, dar și la fătul a cărui mamă a urmat un tratament cu tetraciclină în sarcină. Dinții pot căpăta nuanțe de gri sau maro.
Carii dentare
Zahărul este un ingredient care se găsește în unele siropuri, dropsuri pentru ameliorarea tusei, vitamine, tablete contra acidității. Persoanele care fac cure pe termen lung cu astfel de suplimente alimentare și medicamente au un risc mai ridicat de a face carii dentare. Este indicată clătirea gurii cu apă după ce este administrat un sirop atât în cazul copiilor, cât și al adulților.
Dacă urmează să începi un tratament contra cancerului, este bine să ceri și sfatul medicului stomatolog în legătură cu măsurile pe care le poți lua pentru sănătatea dinților, pentru că unele tratamente pot afecta dinții.
Călătoriile cu avionul și sănătatea orală
La altitudini mari, presiunea atmosferică este prea scăzută pentru oameni, dar în aeronavă nivelul acesteia este menținut astfel încât să fie confortabil pentru echipaj și pentru pasageri. Cu toate aceste măsuri, pot apărea modificări de presiune, care ne pot afecta sănătatea orală.
Dacă o persoană are un dinte deteriorat sau infectat și a avut mici dureri sau disconfort, zborul cu avionul poate să fie ca un semnal de alarmă, pentru că simptomele devin mult mai evidente.
În timpul zborului putem suferi de aerodontalgie, o durere dentară asociată cu scăderi ale presiunii atmosferice. Durerea apare mai ales în timpul decolării, iar un grad mai ridicat de risc îl au persoanele care suferă de pulpită dentară, durerea fiind una bruscă, ascuțită, bine localizată. La aterizare pot apărea dureri “surde”, care nu pot fi clar localizate, fiind cel mai adesea cauzate de stimularea terminațiilor nervoase.
Din cauza schimbării presiunii din cabină pot apărea dureri bruște, la persoanele care au restaurări dentare cu lucrări protetice fixe care nu au fost bine executate.
Durerile de dinți, mai intense în avion
Zborul poate fi un adevărat chin pentru cei care suferă de o durere dentară, pentru că aceasta devine, de cele mai multe ori, mai intensă.
Poate că deja bănuiți că tot presiunea aerului din interiorul cabinei este de vină. Deși aceasta este menținută în cea mai mare parte a zborului cu cea existentă în mod normal la sol, pot interveni schimbări, în special în timpul urcării și coborârii, ceea ce ne poate afecta organismul. De aceea, și durerile de dinți se pot intensifica. Dacă suferiți de dureri dentare și știți că aveți programat un zbor, este indicat să mergeți la medicul stomatolog înainte, ca acesta să trateze cauza durerii.
În cazul în care v-ați confruntat cu probleme dentare în timpul unui zbor, nu vă bazați pe faptul că va trece de la sine, ci mergeți la un consult stomatologic.
Instrumente pentru evaluarea sănătății dentare
Aceste instrumente fac parte din instrumentarul obișnuit al stomatologului, folosit în orice consult de rutină. Ele formează trusa minimală de consultație a oricărui dentist, sau instrumentarul de mână. Chiar și kit-urile mai noi pentru îngrijire dentară destinate uzului personal, acasă, includ unele dintre aceste instrumente, pentru auto-examinare. Ele reprezintă un bun punct de plecare în studiul instrumentarului din cabinetul dentar.
Oglinda dentară simplă sau dublă (cu ambele fețe reflectorizante), plană sau concavă, este de obicei rotundă, în capătul unui mâner. Ca orice altă oglindă, poate fi folosită pentru a reflecta lumina, iar unele dintre ele au sursă proprie de lumină. De cele mai multe ori, medicul stomatolog o întrebuințează pentru a vedea acele fațete ale dinților care sunt altfel imposibil sau foarte greu de văzut. Oglinda dentară este mai ales un instrument de examinare, dar poate fi folosită incidental și pentru îndepărtarea obrajilor sau a limbii în timpul diverselor proceduri, pentru vizibilitate și siguranță.
Sonda dentară este un instrument de explorare, simplu sau dublu (cu unul sau două capete de lucru), cu ajutorul căruia stomatologul verifică prin atingere apariția eventualelor carii pe suprafața smalțului dentar, eventualele infiltrări sub obturații mai vechi, încrustații sau pe marginea coroanelor dentare. Cu ajutorul sondei dentare se poate aprecia gradul de sensibilitate/insensibilitate a dintelui, ca factor de control în unele etape ale intervenției pe canalul radicular.
Există și sonde flexibile care sunt ace conice folosite printre alte în tratamentul medicamentos pe canalele radiculare, dar au și roluri evaluative și de diagnostic, cum ar fi reperarea fisurilor de pe tavanul camerei pulpare.
Myth buster: Sonda dentară NU se folosește la înțepat gingiile!
Sonda parodontală este folosită pentru a măsura fanta dintre dinte și gingie. Aceasta nu trebuie să depășească 3mm în adâncime, în caz contrar se pune de obicei diagnosticul de boală parodontală.
Pensa este un instrument cu două brațe active, în diverse unghiuri, cu vârfurile netede sau zimțate, care poate avea diverse utilizări. Se folosește la manipularea obiectelor sterile și a instrumentelor de dimensiuni reduse, cât și la aplicarea și îndepărtarea pansamentelor.
Sfaturi pentru dinți sănătoși
Evitați zahărul
Renunță la zahăr în cafea, ceai și orice gustări dulci! Cu fiecare masă, acizii apar în gură ca un produs secundar al descompunerii carbohidraților. Procesul de neutralizare poate fi accelerat prin perierea dinților sau cu ajutorul unei gume de mestecat. În acest mod este stimulată și salivarea.
Consumat constant, zahărul aduce un nivel tot mai mare de aciditate în gură, dezvoltarea cariilor dentare fiind inevitabilă pe termen lung! Prin urmare, aportul alimentar de zahăr trebuie să fie serios limitat.
Dieta nutritivă și variată face minuni
Fructele și legumele conțin multe fibre care contribuie în mod natural la curățarea mecanică a dinților în timpul masticației. Pe de altă parte, alimentele cu conținut ridicat de zahăr ar trebui evitate cât mai des posibil. Chiar și fără adaos de zahăr, conținutul de carbohidrați al alimentelor noastre este aproape întotdeauna suficient de ridicat. Nu este necesară o renunțare totală, desigur, ci o utilizare conștientă a acestor alimente: ciocolata, batoanele de ciocolată, dulciurile sunt mici bombe de zahăr, care pur și simplu nu ar trebui să explodeze în gură în mod constant.
Înmulțirea mineralelor
Pentru un smalț dentar rezistent, corpul are nevoie de câteva minerale, în special de calciu. Importanți furnizori de calciu sunt produsele lactate, legumele verzi și apa minerală. În contrast, avem cârnații, carnea, ciocolata și alcoolul, așa-numiți “hoți de calciu”.
Înlocuiți zahărul cu xilitol (zahăr din mesteacăn) sau cu alți îndulcitori
Acest tip de zahăr nu este metabolizat de către bacteriile din gură, prevenind astfel formarea de acizi. Conform numeroaselor studii, administrarea regulată de xilitol ajută la prevenirea dezintegrării dinților. Din acest motiv, pasta de dinți poate conține xilitol.
Igienă orală corectă
Ai grijă de sănătatea dinților tăi printr-un periaj efectuat de două ori pe zi, dar și prin folosirea aței dentare și a apelor de gură. Pentru prevenirea cariilor la copii pot fi folosiți și sigilanții dentari. Discută cu medicul stomatolog despre această posibilitate. Pentru vârstnicii din familie poate fi utilă o periuță de dinți electrică.
Periați-vă dinții cel puțin de două ori pe zi
Spălați-vă pe dinți dimineața și seara, dar nu imediat după mese, ci doar după o jumătate de oră.
Nu utilizați o periuță de dinți prea tari
Prea multă presiune va deteriora smalțul, în special zona sensibilă a gingiilor, ducând la gingivită și declinul gingiilor (parodontită).
Periuța de dinți moale (soft) curăță eficient și oferă un masaj de stimulare a gingiilor fără a le deteriora. Deși periuțele de dinți electrice sunt ajutoare utile, ele sunt adesea folosite în mod abuziv. Prea multă presiune conduce la aceleași probleme ca și o periuță de dinți manuală prea tare. Desigur, tehnica de periere potrivită joacă un rol important, fiind preferabile mișcările circulare.
Guma de mestecat
Atunci când nu este posibilă utilizarea periuței de dinți folosiți guma de mestecat.Chiar dacă nu este un înlocuitor pentru pastele de dinți, aceasta ajută la neutralizarea rapidă a acizilor din gură.
Apa de gură
Apa de gură pe bază de bicarbonat de sodiu previne cariile și menține respirația proaspătă.
Perierea interdentară
Folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi.
Ca alternativă la folosirea aței dentare, există periile interdentare.
Îndepărtarea bacteriilor de la nivelul limbii
După periaj, multe dintre bacteriile dăunătoare ale dinților, care sunt responsabile pentru respirația urât mirositoare, rămân pe limbă. Remediați cu o “răzătoare” a limbii: o lingură obișnuită, cu mișcări din spatele limbii în față, după perierea dinților.
Gargara cu ulei
O altă modalitate de a contribui în mod natural la sănătatea dentară și la igiena orală este prin așa-numita “gargară de ulei”. Puteți folosi ulei de nucă de cocos, ulei de susan sau ulei de măsline. Avesta se păstrează în gură timp de până la 20 de minute și trasă prin dinți. Uleiul adună bacteriile și toxinele care se colectează între dinți și sunt greu de îndepărtat.
Spălați-vă pe dinți împreună
Când ai copii, momentul dedicat spălării dinților se poate transforma într-o rutină, cel puțin seara, pentru că dimineața totul se face mai în grabă. În plus, părinții pot fi astfel un exemplu de urmat de către cei mici.
Nu te teme de aparatul dentar!
Aparatul dentar nu este destinat numai copiilor, și adulții pot recurge la o astfel de metodă pentru a-și îndrepta dinții.
La medicul dentist, după primul dinte apărut
Copiii ar trebui să meargă la stomatolog încă de la apariția primului dinte, pentru ca părinții să primească atât sfaturi de igienă orală, cât și pentru ca medicul să se asigure că nu există probleme. Dințișorii și gingiile bebelușilor se curăță cu o periuță de dinți special concepută pentru bebeluși sau cu ajutorul unei bucăți de tifon.
Vizite regulate la stomatolog
Nu neglija controalele la medicul stomatolog, controale care ar trebui făcute de două ori pe an. Aceste vizite medicale te pot scăpa de multe neplăceri pe viitor.
Alte lucruri necesare pentru menținerea sănătății orale
Menținerea sănătății orale nu se face doar prin respectarea regulilor de igienă. Pentru a-ți menține dinții sănătoși, lipsiți de carii, fără tartru și fără pete, este nevoie de mai mult de atât.
Există mai multe comportamente distructive, care, în timp, pot afecta dantura. De aceea, trebuie să faci tot posibilul să le elimini, dacă vrei să ai dinți frumoși și sănătoși.
- Scrâșnitul dinților pe timpul nopții, obicei care poartă numele de bruxism. Dacă ai astfel de probleme este bine să porți o gutieră nocturnă.
- Evită să mesteci gheață, bomboane, căci dinții se pot fisura.
- Consumul de dulciuri în exces poate să ducă la apariția cariilor dentare.
- Fumatul poate să favorizeze apariția dinților îngălbeniți, a bolilor gingivale, cât și a cariilor dentare. Totodată, poate fi un factor care să ducă la apariția cancerului oral. De aceea, este bine să renunți la acest obicei.
- Consumul de cafea în exces poate provoca pete pe dinți.
- Deschiderea unor sticle sau a unor ambalaje din plastic cu dinții poate cauza fracturi ale danturii, în special ale danturii frontale.
- Biberonul oferit bebelușilor înainte de culcare poate duce la apariția cariilor. De aceea, este bine să folosești o periuță speciala cu care să le cureți gingiile și dințișorii.
- Excesul de băuturi carbogazoase poate crește riscul apariției cariilor dentare.
- Dacă nu te speli pe dinți după fiecare masă, ești mai predispus la carii și acumularea de tartru. De aceea, folosește măcar apă de gură sau o gumă de mestecat.
- Nu face exces de bomboane gumate, căci pot dăuna smalțului dentar.
- Evită piercingul, căci se poate sparge dinții, poate provoca iritarea gingiilor și crește riscul de infecții orale.
- Tratează bolile gastrice, dar și tulburările alimentare, căci acestea favorizează aciditatea, lucru care dăunează smalțului dinților.
- Nu uita niciodată să te speli pe dinți seara, înainte de culcare.
- Nu îți roade unghiile, pentru că favorizează eroziunea dinților frontali.
- Nu consuma băuturi foarte reci sau fierbinți, pentru că pot duce la apariția unei sensibilități a smalțului dinților.
Comenteaza