Cum ne pregătim pentru o intervenție chirurgicală în general

În ceea ce privește o intervenție chirurgicală stomatologică, poate fi nevoie de intervenții precum extracțiile dentare, rezecții apicale, implanturi dentare, operație de sinus lift sau chiuretaj gingival.

Dacă medicul dentist ți-a spus că este nevoie de o intervenție chirurgicală, este important să știi dinainte la ce să te aștepți, ca să fii pregătit atât pentru procedura în sine, cât și pentru etapa ulterioară de vindecare.

Asigură-te că nu omiți nimic din ceea ce îți spune medicul

Înainte de o intervenția chirurgicală orală va fi nevoie, cel mai probabil, de efectuarea uneia sau a mai multor radiografii dentare. Asigură-te că le ai la tine în ziua intervenției. Atunci când medicul își vorbește despre intervenția pe care urmează să o faci, pune-i toate întrebările pe care le ai, ca să te informezi corect și să nu ai temeri nejustificate.

Spune-i medicului stomatolog despre istoricul afecțiunilor tale, dacă urmezi tratamente medicamentoase, dacă iei suplimente naturale, dacă ai alergii. Acest lucru este util pentru a fi evitate reacții sau efecte secundare neașteptate.

Poate fi nevoie de antibiotic

Înainte de efectuarea unei intervenții precum rezecția apicală sau implantul dentar poate să fie nevoie de administrarea de antibiotice, pentru a preveni apariția unei infecții. Îl poți întreba, de asemenea, pe medic la ce disconfort te poți aștepta după intervenție, dacă va avea anumite restricții, dacă trebuie să urmezi o dietă specială.

Discută cu medicul despre orice preocupări sau temeri pe care le ai, astfel încât medicul dentist să înțeleagă pe deplin îngrijorările tale și nivelul de anxietate și să poată aborda aceste aspecte cu tine și, în același timp, să îți dea sugestii.

În ziua de dinainte de intervenție este bine să nu te gândești cu teamă, ci să faci activități care îți reduc anxietatea, mai ales dacă te confrunți și cu teama de cabinetul medicului stomatolog.

Este bine să rogi un prieten sau o rudă, cu câteva zile înainte de intervenție, să te însoțească la cabinetul medicului stomatolog, pentru că îți va fi de ajutor. Îți va oferi atât suport psihic, dar te va ajuta și în cazul în care te vei simți slăbit după intervenția chirurgicală.

Poartă haine lejere, în ziua intervenției

În ziua intervenției chirurgicale, asigură-te că ai urmat toții pașii prescriși de medicul dentist, în cazul în care ți-a făcut recomandări cu privire la medicație sau la alimentele pe care trebuie să le consumi. Este important să te îmbraci lejer, ca să stai cât mai confortabil pe scaunul medicului dentist.

Tratează totul cu optimism

Ca și în cazul altor tipuri de intervenții chirurgicale, și în cazul celor stomatologice este nevoie de optimism din partea pacientului, trebuie să privești totul pozitiv. Acest lucru te va ajuta și la recuperarea de după intervenția la care ai fost supus, pentru că o viziune pozitivă asupra lucrurilor ajută la o vindecare mai rapidă.

Recomandări utile înainte de tratamentul chirurgical dentar

Înainte de a începe tratamentul implantului dentar vă rugăm să țineți cont de următoarele:

Alimentație

Asigurați-vă că ați mâncat suficient înainte de procedura chirurgicală pentru a vă menține nivelul ridicat de energie. Dacă veți fi supus anesteziei nu mâncați și nu beți timp de 2 ore înainte de operație.

Sedarea

Dacă veți fi supus unui tratament stomatologic ce implică sedare asigurați-vă că veți fi însoțit spre casă de un adult după finalizarea procedurii. Este util să fiți supravegheat și în următoarele 24 de ore. Evitați să conduceți sau să faceți sarcini ce implică atenție sporită. Este posibil să vă simțiți nesigur pe picioare și cel mai bine ar fi să vă odihniți. Pentru a vă asigura că tratamentul este eficace luați o masă ușoară în ziua tratamentului și beți apă înainte cu 2 ore de procedură.

Analgezicele

În mod normal medicul face recomandări precise în ceea ce privește medicația pacienților privind antiinflamatoarele pentru toți pacienții supuși intervenției chirurgicale. Dacă este nevoie de antiinflamatoare acestea se pot cumpăra de la farmacia din apropierea clinicii.

Umflături și vânătăi

Nu putem spune cât de multe umflături sau vânătăi vor exista după operație deoarece reacțiile variază de la un pacient la altul. Cu toate acestea recomandăm tuturor pacienților să aibă pregătită o compresă rece atunci când ajung acasă după operație deoarece este recomandat să se utilizeze acest lucru cât mai curând posibil după tratament.

De asemenea trebuie să fiți conștienți de faptul că vânătăile pot apărea în sus chiar și în jurul ochilor și în jos spre regiunea gâtului timp de câteva zile, în special după procedurile de grefă osoasă sau de sinus lift.

Medicația

Pacienții sunt sfătuiți să își ia toate medicamentele obișnuite înainte de procedura chirurgicală cu excepția cazului în care medicul dentist le recomandă altceva.

Operații cu lambou

Operatie

O metodă de tratament a bolilor parodontale avansate o reprezintă operațiile cu lambou. Acestea sunt proceduri invazive, care se folosesc în cazul pungilor parodontale adânci, pentru care nu poate fi folosită o altă metodă de tratament.

De asemenea, operația cu lambou mai poate fi recomandată pacienților care au abcese parodontale, celor care suferă de resorbție osoasă verticală, când se efectuează fără a utiliza un material de adiție, precum și în cazul intervențiilor de regenerare tisulară ghidată, când se efectuează prin folosirea unui material de adiție.

Avantajele intervenției:

  •  îi oferă acces ușor medicului stomatolog în zonele cu probleme
  •  intervenția poate să aibă loc la un singur dinte sau la mai mulți dinți
  •  nu produce tensiune în țesuturi
  • poate să se efectueze și pe întreaga arcadă

Pregătirea pentru intervenție

Înainte de intervenție, medicul stomatolog se va asigura că starea de sănătate a pacientului permite efectuarea unei asemenea proceduri. Apoi, el va face un detartraj și o curățare profesională a dinților, pentru a elimina placa bacteriană.

Cum se face

Pacientului i se va face o anestezie locală, astfel încât în timpul procedurii să nu simtă durere. După ce zona amorțește, medicul va folosi un bisturiu pentru a separa gingia de dinte sau de dinți, pentru ca apoi să ridice gingia sau să o îndoaie sub forma unei clapete. Astfel, medicul va avea o bună vizibilitate și acces direct la rădăcinile și la osul care susține dinții, pentru ca apoi să îndepărteze țesutul inflamat.

După terminarea acestor proceduri, gingiile vor fi plasate înapoi pe dinți și reatașare cu ajutorul suturilor. Unii medici utilizează cusături care se dizolvă singure, în timp ce alții folosesc ațe care trebuie îndepărtate între 7 și 10 zile de le intervenție.

La ce să te aștepți după operația cu lambou

Pacienții pot simți disconfort ușor până la moderat după procedură, iar medicul le poate prescrie medicamente pentru a calma durerea. Este important ca, după intervenție, pacienții să aibă grijă să folosească apă de gură cu proprietăți antibacteriene. Trebuie să își perieze dinții din zona neafectată de intervenție în mod normal și să folosească ață dentară.

Este posibil ca la unele persoane să apară umflături în locul intervenției. Este bine să folosească o pungă cu gheață pe care să o țină pe obraz. În unele situații, antibioticele pot fi prescrise pentru a preveni o infecție, medicamente care trebuie luate conform instrucțiunilor.

Indicații post-operatorii generale

După o intervenție chirurgicală stomatologică (extracții, implant dentar, rezecție apicală, sinus lift, chiuretaj gingival) este nevoie ca pacientul să respecte câteva reguli. Acestea diferă în funcție de fiecare persoană în parte, dar și de complexitatea intervenției.

Pansamentul se menține timp de cinci-șase ore de la intervenție. De asemenea, nu este indicat fumatul timp de cel puțin o zi de la intervenția chirurgicală.

Este important să nu te speli pe dinți și să nu folosești apă de gură timp de 24 de ore după ce a avut loc operația. Abia după aceea poți începe să te speli pe dinți, evitând zona operată.

În majoritatea cazurilor, după o astfel de intervenție pot apărea dureri locale, de aceea medicul îți va prescrie analgezice, pentru a ajuta la calmarea acestora. Unii pacienți pot avea nevoie și de un

tratament cu antibiotice, însă acesta poate fi urmat doar dacă medicul stomatolog îți recomandă acest lucru. Antibioticele sunt indicate pentru a fi evitate eventualele infecții. De asemenea, pot părea umflături ale obrazului în dreptul zonei operate, care vor trece în două-trei zile de la intervenție. O pungă cu gheață sau compresele cu apă rece sunt utile într-o astfel de situație.

Există și reguli de alimentație pe care trebuie să le urmeze pacienții, astfel încât recuperarea să decurgă normal și să nu apară complicații. Astfel, pacienții trebuie să nu consume băuturi foarte

reci sau fierbinți câteva zile de la intervenție. De asemenea, sunt recomandate alimentele moi și supele și ciorbele, în timp ce condimentele trebuie să fie evitate.

Indicații în urma unui sinus lift

În cazul unui sinus lift, persoana care a suferit această intervenție trebuie să evite strănutul ( iar dacă strănută să facă acest lucru doar cu gura deschisă), timp de trei-patru săptămâni de când a avut loc intervenția chirurgicală.

În cazul în care apar sângerări nazale este important ca persoana respectivă să stea întinsă pe spate.

Totodată, persoana care a trecut printr-o astfel de intervenție chirurgicală nu trebuie să sufle nasul timp de două-trei săptămâni. În perioada de recuperare, efortul fizic nu este indicat.

Când trebuie să mergi de urgență la control

Este normal să apară dureri atunci când pacientul deschide gura. În cazul în care cel care a suferit orice tip de intervenție chirurgicală orală și apar sângerări prelungite, dureri bruște, care nu trec, febră, dureri de cap puternice, stări de vomă, frisoane, este importat ca pacientul să meargă de urgență la medic.