Încrustații dentare (inlay și onlay)


Încrustațiile dentare sunt obturații turnate în laborator. Cavitatea este curățată în prealabil și apoi se ia amprenta dintelui pentru a fi trimisă la un laborator. Locul gol este umplut cu un material provizoriu pentru a evita fracturarea sau deteriorarea dintelui. E bine să nu mestecați pe dintele cu plomba provizorie pentru a nu exercita o presiune prea mare, acesta fiind destul de fragil.

Atunci când laboratorul primește amprenta de la medicul stomatolog, se va putea turna piesa de reconstrucție. Sunt mai multe tipuri de materiale din care se realizează aceste piese.

Încrustațiile din porțelan

Primul tip de material este porțelanul sau materialul ceramic care imită culoarea dintelui. Pe lângă avantajul unui aspect estetic, încrustațiile cu porțelan sau ceramică sunt rezistente și nu se pătează.

Încrustațiile din metal

Al doilea tip de material este metalul, de exemplu aurul. Încrustațiile din metal sunt recunoscute pentru durabilitate.

Încrustațiile compozite

Cel de-al treilea tip este reprezentat de materialele compozite colorate. La fel ca încrustațiile cu porțelan, cele cu materiale compozite sunt foarte reușite din punct de vedere estetic. Toate cele trei tipuri de materiale sunt cimentate pe dinte cu un adeziv special. Este bine să evitați să mâncați pe dintele pe care s-a făcut obturația cel puțin 24 de ore.

Care sunt așteptările în urma tratamentului pe bază de încrustații compozite sau de porțelan?

De foarte multe ori, în urma tratamentului pe bază de încrustații dentare, pacientul resimte un anumit grad de disconfort, fie legat de anestezie, fie de dintele în sine. Pentru a diminua acest disconfort, puteți urma sfatul medicului recurgând la un analgezic care se eliberează fără rețetă, de exemplu ibuprofen. Dacă, însă, simptomele durează mai mult de câteva zile, trebuie să vizitați medicul stomatolog.

Din varii motive, în unele cazuri, încrustațiile dentare se slăbesc. Atunci trebuie să mergeți la dentist.

Trebuie să rețineți că durata de rezistență a acestor obturații depinde în mare parte de igiena orală și de dieta dumneavoastră. Obturația trebuie îngrijită printr-un periaj corect și prin folosirea aței dentare.

Dacă aveți întrebări suplimentare, consultați medicul stomatolog.