Cu toate că procrastinarea poate fi considerată cel mai important lucru care duce la intervenții dentare ce ar fi putut fi evitate, greșelile în urma cărora rezultă tratamente scumpe sunt tot atât de diverse pe cât ne putem imagina. Lista de mai jos a fost concepută pentru a vă ajuta să fiți conștienți de riscurile potențiale asociate în mod obișnuit cu câteva obiceiuri comune. Astfel, ea este contextuală și nu este nicidecum completă.

  1. Amânarea tratamentelor. Datorită unui număr mare de motive (lipsa banilor la un anumit moment, frica de tratamente dentare, iresponsabilitatea, lipsa implicării), unii oameni aleg să amâne vizita regulată la dentist. Aceasta este o greșeală majoră, pentru că duce întotdeauna la intervenții mai complexe. În stomatologie, principiul este destul de simplu: cu cât vă rezolvați mai repede problemele dentare, cu atât este mai bine și mai ieftin.
  2. Tratamente de estetică stomatologică, excesive și invazive. Albirea dinților acasă făcută în exces, fără supervizarea unui profesionist este cel mai comun tratament cosmetic ce poate duce la intervenții scumpe nenecesare. În unele țări, aplicarea de fațete dentare este la modă, dar sunt situații când fațetele nu sunt necesare. Cu toate că incidența problemelor dentare asociate cu purtarea de fațete este mică, nu există nici un motiv real de a le purta în afara cazului în care sunt cerute imperativ de rațiuni estetice.
  3. Periaj excesiv. Există pacienți care se spală pe dinți prea mult. Acest fapt duce la deteriorarea gingiilor și poate avea efecte și asupra calității smalțului dentare; ambele condiții duc la infecții locale care, la rândul lor, solicită tratamente medicale.
  4. Prejudecăți legate de sarcină. Lipsa cunoștințelor din aria stomatologiei face ca multe femei însărcinate să evite dentiștii pe durata sarcinii, cu toate că limitările sunt mult mai relative de atât.
  5. Autodiagnostic. Această realitate este mult mai prezentă decât ne-am închipui; pacienții tind să se autodiagnosticheze când e vorba de dinții lor și aceasta este o greșeală majoră pentru că creează o distanță reală între condiția medicală pe care o au și tratamentele pe care le primesc. În acest context, timingul este extrem de important.

Nu evitați dentiștii din asemenea motive; este contraproductiv și nu face altceva decât să ducă la tratamente mai scumpe și mai complexe în viitor. A gestiona problemele dentare atunci când apar reprezintă cel mai bun mod de a menține un echilibru rezonabil între confort și eficiență.