Mulți dintre noi facem însă greșeli care contribuie la alterarea sănătății dinților, de multe ori fără să ne dăm seama. Descoperă care sunt greșelile pe care le poți face, greșeli care fac diferența între persoanele care au un zâmbet frumos și sănătos și cele care au probleme cu dantura.

Periajul incorect al dinților

Una dintre erorile pe care le putem face, de multe ori tocmai din dorința de a avea dinți perfecți, este periajul dinților cu mișcări prea energice. Un periaj efectuat cu mișcări bruște, foarte apăsate, poate să contribuie la apariția sensibilității dentare din cauză că este afectat smalțul dinților, înveliș care are rol de protecție.

Nici periuțele de dinți cu peri foarte duri nu sunt recomandate, pentru că și în astfel de cazuri există riscul să fie afectat smalțul dentar, mai ales la persoanele care au o anumită sensibilitate a dinților.

Un periaj dentar corect se face cu mișcări blânde, repetitive, care să nu afecteze smalțul dinților. Este recomandat ca periajul dentar să se facă de cel puțin două ori pe zi, după ce ai luat masa. Periajul dentar trebuie să aibă o durată de aproximativ trei minute. Este important, de asemenea, să îți schimbi periuța de dinți o dată la trei luni și de fiecare dată după ce ai suferit de o infecție respiratorie.

Ronțăitul alimentelor tari

Ai obiceiul să ronțăi bomboane sau să spargi nuci ori alune în coajă cu dinții? Află că acest obicei este unul care poate să aibă efecte extrem de neplăcute asupra danturii tale. Asta deoarece în timp ce încerci să spargi cu dintele o nucă sau când ronțăi bomboana poți să îți ciobești dintele sau să îl fisurezi.

Unele persoane au obiceiul de a ronțăi un creion ori un pix sau să își roadă unghiile, mai ales cu dinții din față, este un gest care le ajută să se elibereze de stres. Acest obicei este însă unul nociv, pentru că poate să contribuie la tocirea dinților.

La fel de dăunător pentru dinții tăi este să ronțăi gheață sau să îți folosești dinții pentru a scoate dopul de la sticle.

Lași cariile netratate

Ai observat că ți-a apărut o carie dentară abia vizibilă, însă nu mergi la dentist, mai ales că aceasta nu te supără. Cu timpul, acea carie va avansa, căci se va pierde din țesutul dentar, iar structura acestuia poate să fie grav afectată, ducând până la pierderea lui. În plus, lăsată fără tratament, caria poate să favorizeze apariția unei infecții dentare. Cel mai bun lucru pe care poți să îl faci este să mergi la medicul stomatolog imediat ce ai observat că ți-a apărut o carie.

Unele carii însă nu pot fi detectate decât în urma unui consult stomatologic, de aceea este foarte important să mergi la stomatolog cel puțin o dată pe an. Identificarea unei carii dentare în fază incipientă permite și rezolvarea mult mai rapidă a problemei în cabinetul medicului stomatolog.