Grefarea osoasă este o procedură stomatologică efectuată pacienților care au nevoie de un implant dentar, însă acesta nu poate fi făcut pentru că la pacientul respectiv există pierdere de masă osoasă.

Pierderea de masă osoasă poate să apară din mai multe cauze: parodontoză netratată, în urma traumatismelor ocluzale sau din cauza anomaliilor congenitale.

Grefa osoasă poate să fie recoltată chiar de la pacient, autogrefă, (în special de la tibie și șold), dar poate să provină și de la alte persoane (alogrefă). O altă situație este aceea când grefa de os este obținută dintr-un material artificial, aceste țesuturi fiind cunoscute sub denumirea de grefe aloplastice. De asemenea, mai poate fi efectuată și xenogrefa, procedură care presupune folosirea de țesut osos recoltat de la animale.

Datorită tehnologiei avansate, grefele de os pot fi adăugate oriunde este necesar, fiind recomandate chiar și în cazul fracturilor dentare, nu doar pentru rezolvarea pierderilor de masă osoasă, în vederea unui transplant dentar.

Înainte de grefa de os, pacientul va fi supus mai multor investigații medicale: analize sangvine, radiografii dentare, dar și tomografie dentară (CT). Intervenția este realizată de către chirurgi specializați în chirurgie dento-alveolară sau chirurgie oro-maxilo-facială. Medicul va îndepărta gingia, ca să poată să aibă acces la osul maxilarului, apoi va umple fisurile cu grefa osoasă. După intervenție, pacientul va sta acasă două-trei zile, după care îți va putea relua activitatea.

În urma unei astfel de proceduri pot apărea, izolat, complicații. Printre complicațiile care pot apărea după intervenție sunt infecțiile, sângerarea, durere în acea parte a corpului de unde a fost luată grefa osoasă. În toate aceste situații este nevoie de un tratament prescris de medic.

Recuperarea totală în urma unei astfel de proceduri poate să dureze între trei săptămâni și două-trei luni de zile, în funcție de complexitatea intervenției.

În tot acest timp, pacientul va merge la controale medicale, va păstra o igienă riguroasă a cavității bucale și va respecta întocmai toate indicațiile medicului stomatolog.