Granulomul dentar
Ce este granulomul dentar?
Prima reacție a corpului în fața unui obiect străin și/sau a unei infecții interne este de expulzare. Dacă acest proces eșuează din cauza poziției și/sau a mărimii corpului străin, organismul luptă împotrivă prin crearea unei bariere de celule imune, izolându-l. Forma rezultată dintr-un atare proces poartă numele de granulom. În cele mai multe cazuri, granulomul se elimină chirurgical, îndepărtând astfel sursa unei posibile infecții și efectele mecanice pe care granulomul pe poate produce în locul în care a apărut.
Din păcate granulomul dentar nu manifestă simptome și nu poate fi detectat decât prin examene radiologice preventive, efectuate periodic sau și mai bine la indicația medicului stomatolog care este frecventat profilactic din șase în șase luni (de exemplu la fiecare doi ani se poate efectua o radiografie panoramică).
Cum apare un granulom dentar?
Granulomul dentar apare ca urmare a unei infecții netratate a rădăcinii dintelui, care se necrozează (pulpită de la carii sau de la o traumă). Aceasta se întinde în jur la nivelul osului și apare în radiografii ca o pată luminoasă. Cu timpul, acolo se formează un chist periapical care apare ceva mai mare decât granulomul la radiografie, însă nu în mod absolut necesar. Chistul, ca și granulomul, reprezintă o reacție defensivă.
Ai granulom dentar! Cum se tratează?
Granulomul dentar incipient se poate trata endodontic, prin sterilizarea și obturarea canalului radicular al dintelui care este în contact cu granulomul. Noile tehnici endodontice, efectuate sub microscop, precum și noile metode de obturare, cu condensarea unei gutaperci lichide la cald, care aderă foarte bine la pereții canalului radicular, permit o sterilizare foarte bună într-un număr minim de ședințe. Tehnicile manuale endodontice presupun vizite săptămânale pe perioade îndelungate – 2 până la 3 luni, care sunt, în total, mai laborioase și mai scumpe decât un tratament modern, efectuat de un medic specializat în endodonție.
Cu un tratament de canal efectuat în mod corespunzător șansele de resorbție ale granulomului sunt foarte mari.
Granulomul dentar sau apical avansat sau care nu se resoarbe după tratamentul endodontic se tratează chirurgical, prin rezecție apicală. Această operație constă în chiuretarea granulomului de la nivelul osului și tăierea vârfului rădăcinii dentare (cel mult o treime din lungimea acesteia). Medicul stomatolog vă va oferi indicații post-operatorii foarte clare. De regulă se prescrie un antibiotic pentru a evita infectarea locului unde s-a făcut incizia și un antiinflamator pentru edem. Într-o săptămână se produce vindecarea superficială și se pot scoate ațele. Ulterior, se reface și osul. Rezecția apicală se efectuează în conjuncție cu un retratament endodontic pentru că dacă sursa de infecție rămâne activă granulomul va recidiva în osul proaspăt format.
Din păcate, singura alternativă, finală, la rezecția apicală este extracția. Din această cauză se recomandă tratarea timpurie a granulomului. Astfel vă puteți asigura că rezecția apicală va decurge fără probleme (evitând extracția) și că eliminați din corp posibilitatea unei infecții suplimentare, întrucât granulomul are o stabilitate chestionabilă în timp, iar spargerea lui ar cauza probleme adiacente.
23/12/2022 la 10:59
Salutare. Am o problema, am avut o umflatura care m-a durut foarte tare la atingere, era in exteriorul obrazului care s-a spart tot in exteriorul obrazului, a iesit tot puroiul si s-a dezumflat, nu mai doare deloc acum dar nu trece…se umfla putin de tot si scot mereu un lichid apos prin acea gaurica de s-a format cand s-a spart. Nu pot s-o las sa se inchida rana pentru ca se umfla (inestetic din moment ce e in afara obrazului) putin (nu doare deloc) si iese un lichid apos cum am zis. Nu trece deloc, de durut nu ma mai doare nici masea nici nimic.
29/08/2022 la 17:16
Buna ziua,
Timp de 2 ani am facut diverse tratamente la maselele 36 si 46 avand infectie osoasa. Din pacate nu a fost cu succes si am ajuns la extractie:
1. pt 46 extractie, +aditie os +implant in 012019, finalizat cu coroana in 112019
2. pt 36 – s-a incercat o rezectie laterala pt a o salva si a curata osul cu aditia aferenta(sfarsitu anului 2018, inceputul anului 2019). Din pacate nu a fost cu succes si in 052019 s-a extras maseaua +curatat zona infectata+aditie de os.
Problema a aparut in februarie 2020 cand am inceput la ambele masele sa resimt o durere ca o presiune iar pe gingia lui 36 a aparut o exostoza. In acest moment durerea in zona maselei 36 s-a accentuat cu radiere ureche si gat….
Multi doctori nu isi pot da seama care este cauza, radiografie efectuata nu arata o infectie
29/06/2022 la 20:54
Bună ziua! Am 15 ani și în urma cu 3 ani am avut probleme cu o măsea cariata, am fost la medicul dentist și mi. a curățat. o și cu un ac mi.a neutralizat nervul maselei apoi mi. a pus o o plomba provizorie cu vata în interior și mi. a spus ca in câteva zile sa ma întorc sa îmi pună plomba definitiva, nu am mai avut posibilitatea de a ma duce sa îmi pun plomba permanenta asa ca am rămas cu cea provizorie aproximativ o săptămână după care a căzut, de atunci am mâncat cu măseaua dar aproximativ după o luna de la căderea plombei mi s. a umflat sub măsea ca un fel de abces dar cu toate dacă îl sparg pana a2. a zi recidivează iar acum mi s. a rupt o bucata de măsea și am observat ca din ia iese ca un fel de nerv umflat pe care dacă îl Intel curge din el sânge dar nu se desumfla nu ma deranjează nici nu ma doare dar as vrea sa știu ce ar trebui sa fac, din exterior nu se vede, nu e tare umflat dar se simte tare la mana. Mulțumesc anticipat!
13/07/2022 la 11:15
Ideal ar fi fost sa nu ramaneti asa mult timp cu “gaura” in dinte pentru ca, mancand si mestecand peste acel dinte se creaza un dop, adica raman colo resturi de mancare cu miliane de bacterii care intra si raman pe canalul dintelui, ca mai apoi sa se formeze abccesul. La o anumita perioada de timp, acest abces perforeaza, adica acea fistula pe care o tot spargeti si de unde iese infectie cu sange, se inchide pentru ca prin acel orificu dreneaza tot ce s-a format inauntru. Daca nu rezolvati problema, veti continua asa si se va ajunge la extractie, partea dura pe care o simtiti nu este ok. Consultati specialistul endodontic, sau va asteptam la o consultatie la clinica noastra.
11/06/2022 la 20:09
Bună ziua!Acum doua saptamani mi-a fost extrasa maseaua de minte si primul molar.Cu maseaua de minte nu am avut probleme dupa extractie dar cu molarul am avut dureri puternice 5 zile.Gaura a fost foarte mare iar acum dupa 2 saptamani simt o bucata de carne moale,gelatinoaza crescuta acolo.Nu ma deranjeaza,doar daca apas tare ma doare.Va rog sa imi spuneti daca face parte din procesul de vindecare sau trebuie sa ma ingrijorez.Va multumesc!
23/06/2022 la 13:57
In acest caz va recomand sa merget la medic pentru control, aleveola in mod normal ar trebui sa se inchida cat de cat in 2 saptamani.
03/05/2023 la 23:33
Va prezint situația unui copil de 4 ani!
Acum 4 luni s a plâns că o doare maseaua, de atunci ne am luptat cu mersul la stomatologie.
După a aparut covid19… in 4 luni o durea, cand mânca ceva tare, dar trecea după ce limpezeam cu apa, ultimile dati doar la administrarea de nurofen trecea. In urma cu 10 zile i a aparut puroi la măsea, am mers la urgență, i a curățat gingia si maseaua a pus pansament, la nici 2 zile a început a se forma iar, am mers iarăși la curățat., doar ca a lăsat maseaua far vata, o pun eu dimineață, o scot seara. Acum au trecut 4 zile, gingia unde era puroiul se prezintă bine, de durut nu o doare, dar problema.este ca vata după ce o scot miroase. Ma sperie gândul că nu vom scapa de puroi, am vorbit cu medicul, mi a spus că îi ceva normal, ca ise curata maseaua, si mi a sugerat antibiotic de 2 ori pe zi!.
Si la următoarea vizită sa avem si un film facut, pentru ai analiza situatia.
Întrebarea mea, încât timp ar fi normal sa îi treacă infectia?
Mai ales că dorește să îi pun o plomba provizorie. Dar mi frica ca nu cumva sa mai fie prezent puroi si sa îi închidă maseaua.
Si daca puroi mai este îi va scoate maseaua, sa îi scoată maseau in prezenta puroiul îi o procedură bună, nu îi periculos?
Imi spunea ca daca amânăm toata situatia asta, infectia sa nu îi afecteze maseaua definitiva!
Oare sa mai asteptam a se ridici restricțiile, pentru a căuta alt stomatolog?
Sau sau mergem pe mana celui de-acum?
Poate sa dispară și acel miros in 3 zile, atunci avem programarea?
Multumesc!
04/05/2023 la 00:01
Medicul a lasat canalul deschis sa dreneze tot puroiul prin dinte, nu prin gingie. Mirosul inseamna ca functioneaza metoda. Inainte de a plomba dintele se sterilizeaza si medicul stie cand e momentul sa faca asta. Chiar si daca se ajunge la extractie ca sa nu fie afectat mugurele de dinte definitiv, tot va trebui sa acceptati decizia lui. Nu cred ca e cazul sa asteptati ca puteti periclita mai mult viitorul copilului cu asta.
19/04/2023 la 23:59
Bună seara. Am un dinte caruia i s-a pus o plomba definitiva acum aproximativ 3 luni. Initial am avut câteva dureri usoare.Acum aproximativ trei săptămâni am avut niste dureri groaznice si mi-a iesit un abces dentar. Am luat aproximativ o săptămână jumatate amoxicilina,a dat foarte putin înapoi si a revenit. Mai nou, mi-a aparut o umflatura in interiorul maxilarului, deasupra gingiei.Poate fi granulom dentar?
Mulțumesc!
20/04/2023 la 11:45
Granulomul se vvede la radiografie. Daca nu ati avut initial granulom e prea devreme sa se fi format unul. Problema dumneavoastra este ca tratamentul pe canal nu a fost bine facut si infectia a recidivat. Antibioticul poate sa atenueze simptomele la nivelul osului dar el nu poate sa intre in canal sa sterilizeze acolo si de aceea exista doar doua optiuni – sterilizarea mecanica pe canal (adica tratament endodontic, refacut de un medic specialist) sau eliminarea canalului adica extractia dintelui. Acum pe timpul pandemiei nu puteti face decat varianta 2 din pacate pentru ca tratamentele pe canal sunt interzise chiar si la urgente.
08/04/2023 la 00:07
Bună seara.Am un canin care mi sa găurit foarte tare, dar din păcate deasupra caninului lângă nas mi sa format ca o vena mai groasa asa o simt la atingere și ma doare foarte tare.Precizez ca sun însărcinată in 4 luni. Ce as putea face?mulțumesc
08/04/2023 la 11:41
Nu este o vena mai groasa, probabil este punga de puroi. Mergeti la dentist la urgenta in aceasta perioada, aveti nevoie de tratament de urgenta.
23/11/2022 la 19:50
Buna ziua ma numesc anca am un copil de patru anișori are forte multa energie i place sa alerge foarte mult dar din nefericire pt mn ă căzut si si-a spart gincia foarte tare si sunt foarte speriată ma puteti ajuta cu un sfat va rog frumos
01/03/2023 la 11:07
Mergeti cu el la medic. Daca este doar gingia nu este o problema asa mare, dar sa va asigurati ca dintii sunt in regula.
20/09/2022 la 15:23
Buna ziua, am si eu o intrebare, acuma câteva săptămâni mi sa rupt o măsea si dupaia a căzut toată, iar acuma de 2 zile deasupra la locul liber de unde a căzut maseaua mi-a apărut abces. Momentan iau antiinflamator si antibiotic.
02/10/2022 la 21:42
Trebuie să mergeți la medic, nu vă automedicați.
21/10/2022 la 19:17
Bunā!
În urma cu doar doua luni, mi sa facut tratament de canal la incisivi si pe urma au fost imbracati.
De curând am simtit un incisiv ca se misca putin,nu stiu daca se misca dintele sau coronita
Si am fost la un alt dr pt un control(am si un abces pe gingie la acel dinte dinainte de a face tratamentul pe canal)
Acest doctor nu mi-a făcut decât o radiografie si mi-a dat o trimitere la chirurg pt o rezectie
Oare chiar trebuie sa fac rezectie sau trebuie sa mai astept, daca nu au trecut decat două luni de la tratamente?
21/10/2022 la 21:15
Buna seara. Depinde de modul in care ati primit tratamentul pe canal efectuat. Daca ati fost la un medic specialist endodont si a lucrat la microscop, atunci sunt sanse ca in 6-9 luni granulomul sa dispara. Nu se face rezectie. Daca tratamentul pe canal a fost facut manual si vi s-au pus conuri de gutaperca in dinte, atunci exista un risc mai ridicat ca granulomul sa nu se retraga. Oricum la 6 luni faceti radiografie si daca deja granulomul e semnificativ mai mic sau a disparut scapati de rezectie. In mod normal rezectia nu prea se mai executa ca procedura, endodontia fie rezolva fie daca nu rezolva este deja cazul de extractie.
22/10/2022 la 19:00
Vā multumesc pentru raspuns!
Din pacate tratamentul a fost facut manual si din cate se vede , cred ca nu o sa dispară acel granulom., ţinând cont ca am si acea umflatura pe gingie dinainte de tratament.
Ma gandesc ca ar fi dispărut daca aveam un tratament corect
22/10/2022 la 19:11
Tratamentul la microscop nu este garantat, rezultatul mai depinde si de medic si de protocolul folosit, dar noi, de exemplu, avem rezultate remarcabile in rezolvarea acestui gen de situatii.
23/08/2022 la 01:00
Buna seara ! Am si eu o intrebare : Am o masea care sa rupt un colt , mi.a iesit absces la gingie pe care il am de aproape 2 luni .. il sparg , imi iesa din nou si tot asa … dar nu ma durea maseaua . De 2 zile ma doare maseaua , Nu mai am absces .. si am observat ca am ca o ” bila ” destul de marisoara sub os , inauntru , care la atingere ma doare . . Ce poate fi ??? Multumesc
23/08/2022 la 11:44
Este acelasi puroi care acum nu a mai spart gingia. Trebuie sa mergeti la doctor daca nu vreti sa pierdeti dintele sau dintii. Nu se sta doua luni cu puroi in gura!
26/01/2023 la 21:02
Buna seara am facut o operatie de extragere a granulomului ,a trecut trei zile si am intepaturo din cand in cand si am ceva in jurul operatie ceva alb nu cred ca este de la mancare este normal ? De ce am intepaturi e normal ,medicul mia prescris medicamente
26/01/2023 la 21:57
Se poate sa fie puroi. Luati medicamentele conform indicatiilor si mergeti la control.
29/04/2023 la 00:24
Acum un an de zile am avut o carie foarte urata cu infectie la care am avut nevoie sa imi fac o curatare de canal (root canal) si dintele de langa ( maseau de minte stanga jos) a fost curata si plombata . Acum dupa un an de zile am inceput sa simt niste dureri foarte urate m-am intors din nou la doctor mi s-au facut radiografii si eu observat ca la maseau de minte care arata impecabil la suprafata am dedesupt o infectie . Am intrebat doctorul cum este posibil asa ceva atata timp cat dintele meu arata impecabil la suprafata . El se scuza ca din vina dintelui lateral care a fost curatat canalul acum un an de zile infectia s-a extins la dintele alaturat(maseau de minte) si o sa am nevoie de o curatare de canal.
As vrea sa aflu daca este posibil ca dupa un an de zile sa ma trezesc cu o infectie la maseau de minte din cauza altei masele care a fost tratata un an de zile in urma.
Sau este vina doctorului pentru ca nu a tratat bine dintele inainte sa il plombeze.
29/04/2023 la 00:29
Este greu de estimat care a fost cauza. Sunt posibile ambele explicații. Insă noi considerăm că măseaua de minte nu merită tratată endodontic, de obicei măselele de minte cu probleme se extrag (și sus și jos în același timp). Desigur, ca în orice domeniu este vorba de cost versus avantaje. Dacă banii nu reprezintă o problemă puteți face și tratamentul de canal la măseaua de minte.
06/02/2023 la 23:54
buna seara, am si o nelamurire. In urma cu 10 ani am suferit un mic accident la dintii frontali de sus , medicul stomatolog descoperind ca am infectie, am decurs la rezectie apicala., dupa vindecare mi-a pus pivot si mi-a imbracat ambii dinti. in urma cu un an se pare ca recidivat si am fost din operata. totul bine si frumos in august am mai avut parte de un nou chiuretaj.. sin pacate se pare ca a recidivat din nou.. ce pot face ? mentionez ca am luat de fiecare data ab si se pare ca nu a avut un efect pozitiv. multumesc mult
07/02/2023 la 00:47
Rezectia apicala nu este suficienta, trebuie si tratament pe canal, de preferinta sub microscop. Apoi nu orice antibiotic obisnuit este bun pentru infectiile in os. De exemplu antibiotic merge bine la tesuturile moi nu insa si in os. Oricum daca infectia a recidivat dupa luni de zile si nu dupa cateva zile inseamna ca antibioticul a functionat pe moment si ca recidiva se datoreaza canalelor radiculare neobturare corect sau care nu au fost reobturate in timp util pentru ca tratamentele pe canal mai vechi trebuie refacute la un anumit interval de timp.
25/01/2023 la 11:51
Buna ziua. Sunt din Piatra Neamt. Eu am un granulom dentar de aproape 4 ani la un dinte care este stalp pentru o lucrare . La cati medici stomatologi am fost, unul mi-a zis ca pot sta cu el fara grija, altu sa nu umblu ca trezesc balaurii, si acum mai nou in octombrie mi s-a facut tratament pe canal sub microscop la acest dinte. Medicul nu mi-a spus clar ca trebuie sa fac rezectie apicala. In acest moment ma chinui cu o masea cu dureri din luna octombrie.La sfarsitul lui decembrie dupa cateva tratamente cu antibiotice pentru cu totul alta zona , 12 radiografii facute pe la diversi stomatologi ca nu isi dadeau seama durerea radia, mi s/a descoperit in partea stanga penultima masea cu infectie. Am facut drenaj si timp de tre saptamani m-am chinuit cu durere in speranta ca poate fi salvata. Saptamana trecuta mi-a fost extresa, mai precis vineri. De luni acuz dureri, stare generala proasta, febra. Doctorul mi-a zis ca nu are ce face si ca va trece in 14 zile. Pana la urma am ajuns la urgenta si mi s/a facut chiuretaj pentru alveolita. Doamna doctor mi-a pus un pansamenr si mi-a zis sa il scot singura. De emotie am uitat sa intreb cat pot tine pansamentul.Va rog sa imi spuneti dupa cate zile se scoate pansamentul? Si ce ma ingrijoreaya acuma dupa ce am citit articolul Dumneavoastra este acel granulom.Granulomul trebuie scos imediat sau dupa atata vreme nu mai este nevoie?
Va multumesc anticipat pentru raspuns si va marturisesc ca sunt psihic afectata de relatia mea cu medicii stomatologi. Nu mai am incredere si nu sunt sigura ca tratamentele pe care mi le fac sunt bune.
25/01/2023 la 13:35
Pansamentul poate fi scos dupa cateva ore. Granulomul este periculos pentru ca acolo tesutul osos este moale. Daca el creste in dimensiuni si cuprinde inaltimea maxilarului practic se poate fractura osul acolo, un eveniment deloc fericit. Daca el apare doar de cativa milimentri in jurul varfului radacinii si nu evolueaza nu e pericol asa de mare. Daca e mic oricum un tratament pe canal bine facut, la microscop, ar trebui sa il reverseze, adica in 9-12 luni sa se vindece. Daca il aveti de 4 ani inseamna ca tratamentul pe canal de acum 4 ani nu a sterilizat bine zona. Trebuie sa intelegeti ca nu exista sterilizare perfecta. La microscop se poate obtine un grad mai bun de sterilizare decat la tratamentul clasic. Ideea e de a prinde acea bariera peste care organismul e capabil sa elimine microbii complet de unul singur. Daca ati facut acum din nou tratament pe canal (manual sau la microscop) va trebui sa mergeti la control dupa 6 luni sa vedeti daca granulomul a evoluat sau involuat. Rezectia apicala este o masura radicala insa din ce in ce mai putin recomandata, de cand exista tratament pe canal mult mai performant. Daca se poate evita e bine sa se evite, un dinte cu radacina rezecata are clar un timp de viata mai scurt decat unul lasat doar cu tratamentul pe canal.
26/01/2023 la 07:38
Va multumesc pentru raspuns. Am citit ca pentru disparitia granulomului tratamentul pe canal ar dura 3 luni, Mie in doua sedinte cu distanta de 2 saptamani intre ele mi.a fost reyolvata problema. Acum dupa raspunsul Dumneavoastra sunt un pic linistita. Am sa merg la control dupa 6 luni. Nu mi-am scos pansamentul pentru ca ieri am fost la urgenta unde mi s-a facut chiuretajul si mi-a zis ca o sa cada singur, Astazi ma duc la un alt medic sa vad ce parerea are pentru ca simt ca mai am infectie acolo.Mie frica sa imi scot pansamentul singura. Regretul meu este ca nu pot veni la Dumneavoastra. Multumesc inca odata pentru raspunsul clar si profesionist, mii de multumiri.,,,
26/01/2023 la 08:49
Nu am mai auzit de tratament timp de trei luni. La noi cel mai adesea se face totul intr-o singura sedinta de doua ore.
21/12/2022 la 17:35
Hallo , sunt Adrian,,un dinte tratat opturat de 6 luni ( partea de jos din fatä stänga ,un dinte mic),a inceput sä doarä din nou , am fost la medic si mi-am fäcut radiografie (nu se vede nici un Granulon pe radiografie canalul a fost curätat si opturat pänä la capät) mi-a fost curätat din nou canalul si mi sa pus dezinfectant , sau medicament, acuma trebuie sa astept 10 zile. treaba este cä dintele doare foarte tare la atingere, cum pun limba pe el, o durere ca o intepäturä au trecut deja cäteva zile si durerea nu se lasä, ce se intämplä ??
31/12/2022 la 13:01
Ati facut obturatiile la microscop? Daca nu va recomand sa cautati un specialist cu microscop pentru ca sunt cazuri in care canalul mai are ramificatii foarte mici care nu se vad cu ochiul liber dar suficiente ca sa intretina o flora microbiana si sa faceti din nou abces. Trebuie depistate si obturate toate aceste canale.
14/12/2022 la 12:15
Buna ziua,
Am o lucrare pusa acum 7-8 ani(dreapta sus), intamplator sub ea se afla canin dreapta cu care am inceput sa am probleme din luna august a acestui an. Am facut abcese repetate si mi s-a facut tratament pe canal, insa cum se cimentuieste canalul, incepe sa colecteze, ma umflu, fac temperatura. Lucrarea se misca pe o mare parte din dinti, nici medicul nu poate sa imi spuna daca se misca dintele ori lucrarea, oricum aceasta din urma este fixata foarte bine doar pe ultima masea de sus si rezista cu incapatanare, deci trebuie indepartata prin taiere. Recent mi-a fost cimentuit canalul si am trecut prin clipe de groaza, m-am umflat, nu mai suport antibioticul pe cale bucala, fac penicilina si mi s-a facut drenaje repetate. Totusi, va intreb de ce dupa ce abcesul s-a retras acum, au inceput dureri in gat, inflamatii ale ganglionilor, nu pot inghiti, ma trezesc cu dureri de cap. Are asta legatura cu infectia pe canin, poate fi rezectia apicala o solutie?Poate fi vizibil un granulom dentar intr-o radiografie dupa retragerea abcesului?
Va multumesc!
15/12/2022 la 21:34
Granulomul trebuia sa se vada si inainte de tratamentul pe canal, el se dezvolta lent si nu are cum sa apara in doar cateva saptamani. Daca era granulom atunci prima incercare este tratamentul pe canal. Ati facut acest tratament la medicul specialist cu microscop? Daca aveti canale subtiri care nu se vad cu ochiul liber si nu sunt tratate atunci ele pot intretine o astfel de infectie si dupa obturarea canalului principal. Sigur, radiografia e cea mai importanta metoda de verificare, daca ea arata bine atunci poate ca ar trebui lasat canalul un timp deschis ca sa dreneze tot ce se acumuleaza in interior, si abia apoi sa fie obturat. Oricum, daca nu mergeti deja la un medic specialist endodont va sfatuiesc sa cautati unul.
19/11/2022 la 07:03
Buna ziua! In urma cu o zi mi-a fost extrasa o masea(dreapta sus) care avea la radacina mai multe granuloame. Inainte de extractie ma durea foarte rau capul si imi mirosea gura ingrozitor de la infectie.Am luat antibiotic 7 zile inainte de extractie si d-l doctor mi-a mai recomantad inca trei zile dupa, plus un antiinflamator puternic. Acum, la o zi de la extractie nu ma mai doare, dar tot imi mai miroase gura. Este normal?
19/11/2022 la 07:35
Va rugam sa mergeti si la consultatie la parodontolog. Mirosul mai poate avea si alte surse, nu doar acel granulom
15/11/2022 la 14:10
buna ziua, in urma ct-ului (atasez imagine), dr la care am fost mi-a spus ca am un chistsi ca singura solutie este extractia dintelui, ceea ce nu vreau pt ca este incisivul de jos si e vizibil. dintele este usor mobil, probabil ca am muscat ceva tare si spune ca acest chist s-a format in timp, insa eu am fost la medic doar cand am avut durere la dinte si un mare abces. mi-a spus ca dintele a fost mortificat si am facut gangrena, mi l-a tratat pe canal inainte de ct fara a-mi pune plomba definitiva. eu am o problema de oase de sticla, sunt sensibile si pana la pubertate am avut multe fracturi si mi-e teama de o lucrare cu punte pt ca dintii stalpi poate nu vor rezista. intrebarea este daca pot avea si o alta solutie?
19/11/2022 la 07:34
V-am raspuns offline.