Gingia și problemele ei


Mini ghid pentru gingii sănătoase

Când vorbim despre sănătatea orală, este important să ai dinți puternici, fără carii, dar și gingii sănătoase. Înroșirea, inflamarea și sângerarea gingiilor sunt printre cele mai frecvente probleme ale acestora.

Detartrajul, foarte important

Dacă gingiile sângerează după fiecare periaj și sunt roșii, poate fi începutul unei parodontite. De aceea, trebuie să iei măsuri din timp, ca afecțiunea să nu avanseze. O soluție de tratament o reprezintă detartrajul, pentru eliminarea plăcii bacteriene. Un chiuretaj subgingival este o altă procedură folosită, pentru a curăța foarte bine tartrul și placa bacteriană de la nivelul rădăcinii dinților. Procedura se poate face și sub anestezie locală, astfel încât pacientul să nu simtă disconfort. Aceste tratamente sunt cele mai eficiente pentru îndepărtarea plăcii bacteriene.

Soluții în caz de gingii retrase

O problemă care afectează un număr mare de persoane este retracția gingivală, care, în timp, poate duce chiar la pierderea dinților. Pentru a stabili tratamentul adecvat, este nevoie de un examen stomatologic în urma căruia să se stabilească factorii care au dus la apariția problemei. Medicul poate să apeleze la grefe de țesut conjunctiv și de gingie, dar și la lambouri pediculate. Cei care suferă de gingii retrase trebuie, de asemenea, să aibă grijă la periajul dentar, să fie făcut cu o periuță de dinți cu peri moi .

Periajul prea energic, efectuat de ani de zile, cu o perie prea tare, poate provoca o retracție a gingiilor în jurul bazei dinților.

Este bine de știut că procedurile  chirurgicale pot rezolva doar parțial recesia gingivală, ceea ce înseamnă că pacientul poate să aibă nevoie și de alte metode de tratament.

Cum păstrezi sănătatea gingiilor

 • un periaj dentar efectuat de trei ori pe zi, care să dureze aproximativ două minute, astfel încât să fie îndepărtată placa bacteriană
 • periuța de dinți trebuie să fie schimbată la una-două luni
 • folosirea aței dentare, înainte de periajul dentar
 • clătirea gurii cu apă de gură, căci ajută la eliminarea bacteriilor

Retracția gingivală

desemnează situația în care gingia începe să se retragă de pe suprafața dinților sau a dintelui.

Cauzele retracției gingivale

Înainte de a afla care sunt cauzele retracției gingivale ar trebui să știi că această afecțiune este periculoasă pentru structura dintelui deoarece lasă la vedere cementul, materialul care acoperă rădăcina dintelui. Cementul este mult mai fragil decât smalțul dintelui, de aceea este și mai predispus la depunerile de tartru.

Printre cele mai comune cauze ale retracției gingivale se numără:

 • vârsta – cu cât înaintezi în vârstă, cu atât șansele de a te confrunta cu retracția gingivală cresc, iar acest lucru este absolut normal, din cauza modificărilor osului care susține dintele.
 • periajul agresiv și incorect – dacă obișnuiești să-ți periezi orizontal dinții și să apeși puternic pe ei, poți favoriza retracția gingivală.
 • depunerile de tartru – placa bacteriană este unul dintre vinovații principali în cazul parodontozei și înlesnește retracția gingivală.
 • obiceiurile proaste – folosire incorectă și abuzul de scobitori, bruxismul, agresarea gingiei cu un obiect dur (unghie, capăt de pix) și alte gesturi care afectează gingia.
 • factorii anatomici – forma dinților, malpoziții dentare, tulburări apărute în timpul erupției etc.
 • lucrări stomatologice necorespunzătoare – plombe nefinisate, lucrări protetice care au contact direct cu gingia, croșete, coroane care pot irita gingia etc.

Clasificare

Există mai multe tipuri de recesii gingivale, în funcție de integritatea țesuturilor proximale. Clasa Miller 1 și Clasa Miller 2 cuprind recesiile gingivale în care țesuturile parodontale proximale sunt integre, respectiv nu există pierdere de atașament parodontal. Pronosticul de acoperire este de 100%.

Tratamentul recesiilor gingivale ușoare are ca obiectiv asigurarea regenerării atașamentului parodontal și recrearea unei morfologii funcționale și estetice a complexului mucogingival.

Clasa Miller 3 și Clasa Miller 4 cuprind recesii gingivale avansate, în care țesuturile proximale sunt afectate grav, iar pronosticul de acoperire este rezervat. Tehnicile chirurgicale pot acoperi doar parțial recesia gingivală, de aceea este posibil sa fie nevoie și de metode alternative de tratament, pentru obținerea unor rezultate satisfăcătoare.

Examenul clinic

Recesia gingivală este mai gravă decât retracția, întrucât reprezintă o destrucție a țesuturilor de suport. Această afecțiune parodontală este diagnosticată după ce destrucția deja măsoară destul de mult, deci este indicat să ajungi la doctor în stadiile incipiente ale parodontozei.

Măsurarea unei recesii gingivale se face de la linia de întâlnire a smalțului cu cementul și până la marginea gingivală liberă. Aceasta din urmă acoperă 1-3 mm din coroana dintelui, iar la o recesie de 1 mm, inserția pierdută ajunge să fie de 2-4 mm.

Examenul clinic al recesiei gingivale este vital pentru a putea adopta un tratament adecvat. El trebuie să ofere informații prețioase despre:

 • hipersensibilitatea dentinară
 • abraziunea dentară
 • forma, înălțimea și lățimea recesiei
 • cauzele care au dus la apariția recesiilor
 • pierderea de atașament proximal

Remedii

Retracția gingivală nu este o afecțiune care să poată fi remediată de pe o zi pe alta. Foarte important este detartrajul dentar, prin care este îndepărtată placa bacteriană și tartrul. La fel de important este să îți periezi corect dinții, fără să agresezi gingiile, și să renunți la obiceiul de a apăsa cu diferite obiecte pe gingie.

O altă măsură împotriva retracției gingivale este reprezentată de grefele gingivale, proceduri chirurgicale prin care o porțiune de țesut de pe cerul gurii este aplicată pe locul retracției gingivale.

Dar, cum cel mai bun remediu este prevenirea, pentru a împiedica evoluția retracției gingivale poți încerca următoarele soluții naturiste:

 • gargara cu infuzie de cimbru, miere și tinctură de propolis (trebuie să-ți clătești gura cu această infuzie după fiecare masă și după fiecare periaj)
 • masajul cu lămâie
 • masajul cu aloe vera
 • spălăturile cu ceai de salvie sau troscot

Sângerarea gingiilor

Tuturor ni se întâmplă cel puțin o dată în viață să ne sângereze gingiile. În unele cazuri poate fi vorba doar de un periaj agresiv, însă de cele mai multe ori sângerările ascund afecțiuni grave. Din acest motiv orice sângerare este un motiv de îngrijorare.

Primul pas spre îmbunătățirea sănătății orale este să acordăm o atenție deosebită danturii și gingiilor. În acest fel vei putea înțelege mai ușor cu ce probleme te confrunți. În momentul în care nu acorzi o atenție deosebită igienei și sângerărilor gingivale, riscul să te alegi cu o gingivită și apoi parodontită sunt foarte mari.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci când observi sângerări gingivale este să mergi la medicul stomatolog. Acesta este singurul în măsură să evalueze starea gingiilor și să depisteze cauza sângerării.

Cauzele sângerării gingiilor

De cele mai multe ori pacienții care se confruntă cu sângerări ale gingiilor suferă de gingivită, o boală inflamatorie a gingiilor, însă sângerările pot fi provocate de o mulțime de factori. Printre aceștia, cei mai frecvenți sunt:

 • Prezența tartrului
 • Modificări hormonale cauzate de sarcină sau pubertate
 • Factori genetici
 • Proteze dentare injectate
 • Spălarea agresivă a dinților (apăsarea cu forță pe periuță sau folosirea unei periuțe tari)
 • Abuzul de ață dentară
 • Utilizarea aparatului dentar
 • Anumite tratamente medicamentoase
 • Deficitul de vitamina K
 • Diabet
 • Anemie
 • Hepatită

Ce trebuie să faci dacă îți sângerează gingiile

După cum am menționat mai sus, primul pas este să mergi la dentist, deoarece este foarte important ca acesta să găsească adevărata cauză a sângerării.

Tratamentul aplicat de medicul stomatolog variază de la pacient la pacient în funcție de motivul pentru care apar sângerările și istoricul medical al acestora. Astfel tratamentul poate fi un simplu detartraj sau se poate ajunge până intervenții chirurgicale în cazuri foarte grave.

Cum poți preveni sângerările gingivale

 • Mergi periodic la un control stomatologic. În acest fel medicul va descoperi ți trata din timp orice problemă, până să se agraveze.
 • O igienă orală bună. Mai exact perieri de minim două ori pe zi, cu o periuță cu peri moi. Atenție, periajul trebuie efectuat cu blândețe. După periaj medicii recomandă folosirea aței dentare pentru a elimina orice resturi rămase printre dinți și apoi clătirea gurii cu apă de gură.
 • Un stil de viață sănătos. O alimentație sănătoasă și evitarea consumului de tutun și alcool vor influența întotdeauna sănătatea orală. Persoanele care duc un stil de viață sănătos au întotdeauna o dantură mai sănătoasă.

Corijarea marginii gingivale

Din perspectiva esteticii dentare, gingiile influențează semnificativ aspectul general al feței. Mai mult, acestea au un impact sporit asupra modului în care zâmbesc oamenii. În general, forma gingiilor și linia gingivală sunt suficient de bune încât să nu solicite un atare tratament. Cu toate acestea, există cazuri când, datorită cauzelor naturale sau unor intervenții medicale anterioare, gingiile nu sunt aliniate sau, și mai grav, acoperă dinții în proporții diferite. Aceste realități duc la două condiții diferite: un zâmbet care descoperă prea mult din gingii sau margini gingivale nealiniate.

Corijarea marginii gingivale este o procedură stomatologică gândită pentru astfel de cazuri; cu toate că este considerată ca aparținând cosmeticii dentare, unii dentiști se folosesc de ea pentru a obține o linie gingivală naturală, îmbunătățind astfel capacitatea pacientului de a se spăla pe dinți corect.

Corijarea marginii gingivale implică una sau două vizite la dentist. În timpul acestor vizite, dentistul dumneavoastră va:

 • analiza forma gingiilor dumneavoastră, fiind atent(ă) la felul în care sunt distribuite de la un dinte la altul. Aceasta ajută la definirea optimă a liniei naturale a gingiilor pe dinți.
 • da o nouă formă gingiilor, folosind tehnologie laser. Cu toate că aceasta nu este singura soluție tehnică, este cea mai bună alternativă cât privește ușurința tratamentului și timpii de vindecare.
 • instrui pacientul să folosească o soluție orală antiseptică timp de câteva zile după procedură.
 • verifica dacă gingiile se vor fi vindecat (la a doua vizită).

Pe lângă estetica dentară de bază, ridicarea marginii gingivale este folosită și ca o procedură secundară în fațetare. Există situații când gingiile nu arată în mod necesar inestetic, dar totuși trebuie realiniate pentru a face loc fațetelor. În acest caz, dentistul vă va spune ce trebuie să faceți.

Cu toate că intervenția nu creează prin ea însăși un disconfort (se folosește anestezic), există câteva elemente care vă pot solicita atenția:

 1. Uneori, o soluție antiseptică ușoară nu este suficientă, și dentistul vă poate prescrie ceva mai puternic. Chiar și așa, întrucât sunt aplicate local, astfel de medicamente au efect imediat.
 2. Puteți avea o senzație ușoară de disconfort (în special dacă aria înlăturată a fost semnificativă sau dacă gingiile au fost groase). În acest caz, analgezicele vor rezolva problema.

În funcție de condiția dumneavoastră, dentistul vă poate sfătui să apăsați gingiile de câteva ori pe zi după intervenție, întrucât acestea vor tinde să reacopere dintele în timpul procesului de vindecare.

Evicțiunea gingivală

Evicțiunea gingivală este o tehnică stomatologică realizată cu scopul obținerii unei amprente dentare corecte și de bună calitate. Amprenta dentară este folosită în tratamentele de restaurare protetică, iar obținerea ei necesită mai multe proceduri, una dintre ele  fiind evicțiunea gingivală, care asigură spațiul corespunzător aplicării materialului pentru amprentarea sub-gingivală.

Tipuri de evicțiune gingivală

Evicțiunea gingivală se poate efectua prin mai multe tehnici,  însă doar două dintre ele sunt folosite mai des în cabinetele stomatologice:

Tehnica mecanică – prin amplasarea unui fir din bumbac în șanțul gingival din spațiul unde se va lua amprenta sau prin aplicarea unei spume speciale.

Tehnica chemo-mecanică – folosește tot șnur din bumbac amplasat în șanțurile gingivale, însă care este impregnat în prealabil într-o soluție specială astringentă (clorură de aluminiu, sulfat de fier sau epinefrină), care are rolul de a controla fluidele orale, dar și de a realiza o hemostază mai bună (oprirea sângerării în cazul lezării țesuturilor).

Metoda chemo-mecanica este cel mai des folosită în cabinetele stomatologice, întrucât este mai practică și asigură un câmp de lucru mai uscat, scăzând astfel riscul obținerii unei amprente necorespunzătoare.

Firele din bumbac utilizate pentru asigurarea spațiului corespunzător aplicării materialului pentru amprentare pot fi de mai multe feluri. Medicii optează cel mai adesea la firele goale pe interior, întrucât  sunt mai ușor de introdus în șanțul gingival. În plus, au capacitatea de a absorbi mai multă substanță (în cazul tehnicii chemo-mecanice) cu rol în controlarea fluidelor.

Există și metode alternative pentru realizarea evicțiunii, însă sunt evitate adesea de medici, din cauza contraindicațiilor și a riscurilor pe care unele dintre ele le ridică. Dintre aceste tehnici, se remarcă:

 • tehnica laserului;
 • tehnica electro-chirurgicală;
 • chiuretajul rotativ.

Tehnica de evicțiune gingivală se realizează întotdeauna pe câmp uscat. În acest scop, medicul stomatolog controlează fluidele orale prin izolarea cavitații cu tampoane sau rulouri de vată și prin amplasarea unui aspirator de gură.

Gingivectomia

Gingivectomia este o procedură chirurgicală minoră ce presupune îndepărtarea unei mici porțiuni a gingiei din jurul unui dinte sau al mai multora.

Gingivectomia, deși este o intervenție puțin invazivă, este indicată abia după ce au fost epuizate alte tratamente non-chirurgicale. Totuși, acest tip de metode este recomandat doar în cazul afecțiunilor minore, înainte ca boala parodontală sa pună în pericol integritatea danturii, prin distrugerea ligamentelor sau a suportului osos.

Când este necesară

Cea mai comună cauză de afectare a țesutului gingival este o igienă orală necorespunzătoare. Precaritatea acesteia determină apariția gingivitei care, în timp, se poate agrava ducând la necesitatea unei intervenții chirurgicale, gingivectomia.

Alte afecțiuni gingivale care necesită o intervenție chirurgicală sunt diastema, existența epiteliului pungii gingivo-parodontale între dinți și gingii, cât și a surplusului de țesut gingival în jurul dinților.

Procedurile

Gingivectomia este o procedură rapidă, minoră și nedureroasă, ce are o durată de maximum o oră. Această intervenție chirurgicală se efectuează fie cu ajutorul unui bisturiu, fie cu o unitate cu laser, întotdeauna sub efectul unui anestezic local.

Inițial, se realizează o mică incizie, urmat de îndepărtarea țesutului gingival problematic. La final, se folosește un pansament chirurgical în zona în care s-a efectuat gingivectomia cu scopul de proteja gingiile și dinții de eventuale infecții.

Îngrijirea post-gingivectomie

Ca parte a îngrijirii post-gingivectomie, pansamentul chirurgical trebuie păstrat până la 10 zile. În acest răstimp, pacienții nu au voie să consume alimente dure, sfărâmicioase, iuți ori condimentate, nici să bea lichide carbogazoase. În schimb, pot consuma alimente moi, bine mărunțite.

Periajul în zona în care s-a efectuat gingivectomia trebuie evitat preț de câteva zile. Pentru a păstra igiena în zona respectivă, se poate folosi o apă de gură antiseptică. Gingiile supuse gingivectomiei se vindecă în totalitate după 2-3 luni de la efectuarea intervenției.

Creme pentru gingie

Crema pentru gingie este un produs care completează ritualul de curățare și îngrijire a cavității bucale. În prezent, există mult mai mulți factori care influențează sănătatea bucală, începând de la alimentația săracă în substanțe nutritive și terminând cu obiceiurile proaste, printre care fumatul, consumul de alcool sau consumul de băuturi carbogazoase. Toți acești factori au un impact negativ nu doar asupra dinților, ci asupra întregului ansamblu bucal, în special asupra gingiilor.

Sănătatea gingiilor nu se poate întreține doar cu o pastă de dinți, de aceea pe piață există diferite mărci de creme pentru gingie, cu acțiune antiinflamatoare și antiseptică. Ele previn bolile dinților și gingiilor și sunt o soluție eficientă pentru scăderea riscului de rezecție apicală sau extracție.

Cum te ajută o cremă pentru gingie

Dinții se dezvoltă din gingii și pe parcursul vieții vor depinde de sănătatea acestui țesut care le protejează rădăcinile. Igiena necorespunzătoare și ignorarea gingiilor pot duce în timp la apariția bolilor parodontale și a infecțiilor la nivelul rădăcinii dinților, la inflamații gingivale și, în final, la pierderea dinților.

Înainte de ultimul pas, medical dentist poate hotărî dacă problemele gingivale și dentare impun o rezecție apicală sau dacă va recurge la măsura extracției.

Cum toate aceste probleme sunt extrem de neplăcute, cea mai bună soluție este prevenirea lor. Iar crema pentru gingie exact de acest aspect se ocupă.

Crema pentru gingie protejează cavitatea bucală de:

 • sângerări locale
 • gingivită
 • stomatită
 • afte bucale
 • parodontoză

Odată prevenite aceste probleme, șansele de a fi nevoie de o rezecție apicală scad dramatic, astfel că este recomandat să optezi pentru acest tratament de profilaxie.

Cum se folosește crema pentru gingie

Crema pentru gingie completează ritualul de igienă orală. O cantitate mică de cremă se aplică pe gingii cu un deget curat, prin masaj delicat, după periajul dinților și clătirea cavității bucale cu apă de gură. Crema pentru gingie are un efect anti-microbian, antiseptic și antiinflamator, astfel încât previne inflamațiile și are grijă de sănătatea dinților și gingiilor.

O cremă pentru gingie ar trebui să aibă în compoziție ingrediente active naturale, deoarece nu va fi clătită, ci, întru-un final va fi înghițită odată cu saliva. Printre ingredientele active cele mai eficiente din crema pentru gingie se numără:

 • salvia
 • propolisul
 • smirna
 • florile de gălbenele
 • scorțișoara
 • cimbrul
 • mierea
 • rășina de brad