BLOG
Ghidul alimentației corecte
Există categorii de oameni în cazul cărora, se știe, un regim vegetarian nu este neapărat cel mai indicat, de exemplu când organismul este în creștere: la copii și adolescenți. Totuși, de cele mai multe ori, persoanele adulte care adoptă un regim alimentar vegetarian știu destul de multe despre nutriție, iar alegerea lor este una responsabilă.
Educația alimentară
Alimentația sănătoasă joacă un rol important când vine vorba despre sănătatea gingiilor noastre. Probabil știi deja că o igiena orală corectă, alături de o alimentație sănătoasă sunt factorii cheie pentru a avea dinți și gingii sănătoase.
Pe lângă evitarea alimentelor care conțin zahăr și evitarea fumatului, este important să știi că există câteva alimente care ajuta gingiile sa fie sănătoase. Acestea trebuie să se regăsească permanent în alimentația ta.
Regim alimentar echilibrat
Pentru a adopta o dietă sănătoasă, este recomandat consumul a cinci fructe și legume pe zi, a trei produse lactate pe zi, dar și alimente care conțin amidon, carne slabă, carne de pasăre sau pește, o dată sau de două ori pe zi. Se recomandă evitarea produselor bogate în grăsimi, a dulciurilor, a băuturilor carbogazoase și a alcoolului.
Fructele și legumele proaspete sunt ideale pentru sănătatea orală pentru că stimulează producția de salivă, care este necesară pentru menținerea sănătății dinților. Saliva ajută la scăderea acidității ( acidul contribuie la apariția cariilor), dar și la îndepărtarea resturilor de mâncare dintre dinți.
Pentru un regim de viață cât mai sănătos este foarte importantă și hidratarea, fiind recomandat consumul a doi litri de apă pe zi.
Substanțe nutritive importante pentru sănătatea dinților
Există anumiți nutrienți care au un efect protector asupra țesuturilor dentare, cu rol și în prevenția afecțiunilor orale.
- Vitamina A: se găsește în brânză, unt, ouă, morcovi, ficat de porc, ficat de vită, spanac
- Vitamina E: se găsește în uleiurile vegetale, cereale, nuci, alune, migdale, brocoli, avocado
- Complexul de vitamine B: aceste vitamine sunt prezente în special în lapte, produse lactate, carne de curcan, de pui, fasole, ouă
- Vitamina C: se găsește în citrice, pătrunjel, brocoli
- Proteine: prezente în special în carne, ouă, ciuperci și în carnea păsărilor de curte
- Minerale și oligoelemente pentru dinți sănătoși
- Fluorul: este adus în organism de apă, sare fluorurată, lapte, fructe de mare
- Calciu: se găsește în lapte și produse lactate, semințe de chia, brocoli, migdale
- Fosforul: prezent în produse lactate și carne, usturoi, semințe de floarea-soarelui
- Magneziu: se găsește în legumele verzi, carne de pasăre, ouă, nuci, ciocolată, iaurt, pește gras, soia
- Sodiu: se găsește în carne, ouă, produse lactate, morcovi, țelină, pește
- Potasiul: prezent în cele mai multe surse alimentare, printre cele cu o cantitate mare de potasiu fiind lintea, ciupercile, nucile, caisele, anghinarea, cartofii
Alimentația sănătoasă trebuie să fie asociată și cu o igienă orală corectă. Ar trebui ca fiecare dintre noi să ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori pe zi. Folosirea aței dentare și a apei de gură este, de asemenea, indicată. La toate acestea se adaugă și consultul stomatologic, cel puțin o dată pe an, pentru depistarea din timp a unor eventuale carii, dar și pentru un detartraj profesional.
Alimente tari pentru gingii puternice
Este foarte important să nu consumi doar alimente moi, deoarece gingiile tale vor deveni sensibile. Acestea trebuie „antrenate” zilnic, și cum altfel, decât cu alimente tari, care necesita sa mesteci mai mult timp. Nu trebuie să consumi biscuiți sau alte alimente asemănătoare, ci fructe. Fructele recomandate de medici in acest scop sunt: mere, pere, piersici sau portocale.
Acestea au și rolul de a stimula circulația sângelui în gingii. Pe de altă parte, ajută la îndepărtarea plăcii dentare, care în timp duce la apariția cariilor.
Carambola sau fructul stea, consumat cu tot cu coajă este cel mai indicat pentru îndepărtarea plăcii bacteriene. Ține cont însă că fructele nu înlocuiesc o igienă dentară bună.
Alimente bogate în vitamina D și calciu
Infecțiile parodontale, precum gingivita, sunt cauzate în mare parte de bacteriile prezente în resturile alimentare dintre dinți. Vitamina D facilitează absorbția calciului și a fosforului, făcând gingiile și dinții mult mai rezistenți la infecții.
Cea mai importantă sursă de vitamina D o reprezintă expunerea la soare, însă există și alimente care au un conținut mare de vitamina D. Printre acestea se numără: peștele gras (hering, somon, macrou, sardine sau ton), ficatul de vită și ouăle.
În schimb, calciul poate fi regăsit în alimente precum: lactate, spanac, năut, calmar, broccoli, varză kale sau tofu.
Vitamina C, pentru a produce colagen
Colagenul este o moleculă proteică, responsabilă pentru păstrarea țesutului gingiilor în stare optimă: ferm și elastic. Totodată colagenul este benefic și pentru pielea de pe întreg corpul, dar și pentru mușchi.
Pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen scade, dar alimentele bogate în vitamina C ne pot ajuta să întârziem cât mai mult acest proces.
Vitamina C poate fi găsită din plin în alimente precum: portocale, lămâie, grapefruit, mandarine, kiwi, ardei roșu, pătrunjel, coacăze negre, brocoli sau papaya.
Toate aceste aceste alimente sunt esențiale pentru o viață sănătoasă. În plus, sunt benefice pentru sănătatea danturii tale!
Lapte și alte produse lactate
Lactatele, dar în mod special laptele, constituie o sursă importantă de calciu, un element esențial pentru repararea smalțului dentar și pentru întărirea acestuia. Iaurtul are și alte beneficii. Pe lângă faptul că este bogat în calciu, iaurtul mai conține și fosfat și cazeină, care contribuie la remineralizarea dinților. Desigur, lactatele sunt benefice atât timp cât nu alegi unele cu zahăr.
Brânza de vaci
Brânza de vaci este o sursă excelentă de calciu pentru dinți și poate fi consumată cu încredere de 2-3 ori pe săptămână. Brânzeturile degresate pot fi și ele consumate, întrucât conțin calciu, dar cu mai multă precauție, deoarece pot avea un conținut caloric mai ridicat decât cel al brânzei de vaci.
Fructe și legume
Fructele și legumele nu trebuie să lipsească din alimentația ta zilnică. Ai grijă însă! Nu exagera cu fructele, deoarece conțin mult zahăr. Poți consuma legume atât crude cât și gătite, iar fructele consuma-le doar la gustările dintre mese. Cele mai bune fructe și legume pentru sănătatea orală sunt: morcovii, merele și țelina. Acestea protejează dinții de placa bacteriană. În plus sunt pline de vitamine necesare sănătății dinților.
Atenție! Evită pe cât posibil fructele închise la culoare, precum fructele de pădure, deoarece acestea duc la apariția petelor pe suprafața dinților, în momentul în care sunt consumate frecvent.
Țelina
Tulpinile de țelină (apio) și rădăcina de țelină sunt două dintre cele mai sănătoase alimente pentru dinți, deoarece anihilează bacteriile din cavitatea bucală și împiedică formarea tartrului și a cariilor. Țelina conține și alte ingrediente benefice pentru dinți: calciu, magneziu, fier, vitamine din complexul B și aminoacizi esențiali.
Ghimbirul
Ghimbirul este un condiment aromat, sănătos și are o acțiune antiinflamatoare , care protejează mucoasa bucală și previne afecțiunile gingivale. Poate fi consumat sub formă de ceai sau poate fi adăugat în diferite preparate. El conține calciu, magneziu și vitaminele A, B și C.
Merele
Banalele mere sunt excelente pentru sănătatea dinților și acționează ca o pastă de dinți naturală, curățând eficient smalțul și spațiile interdentare. De asemenea, merele stimulează producția de salivă și contribuie la îndepărtarea halenei.
Fructe de pădure
Mulți pacienți interesați să aibă un zâmbet ca la Hollywood cunosc deja efectele formidabile ale căpșunelor în albirea dinților. Însă ce știți despre alte bace și fructe de pădure? Ei bine, se pare că cea mai puternică și mai uimitoare dintre acestea, când vine vorba de sănătatea orală, este, conform specialiștilor, zmeura neagră.
Rolul zmeurei negre în prevenirea cancerului oral
Ultimele cercetări indică faptul că remediile naturale pot influența pozitiv condiția pacienților diagnosticați cu cancer oral. În timp ce procedura standard de tratament implică adesea îndepărtarea chirurgicală a leziunilor canceroase de la nivelul cavității bucale, în unele cazuri, acestea pot recidiva. Se testează acum cu mai mult sau mai puțin succes, eficiența nenumăratelor soluții medicamentoase alternative, bogate în antioxidanți naturali, menite să stopeze sau să încetinească modificarea celulară la pacienții cu cancer oral. Printre aceste soluții alternative, zmeura neagră pare a fi un potențial candidat în abordarea cu succes a anumitor cancere orale.
Gel de zmeură? Pe bune?
Cercetătorii au demonstrat că aplicarea locală a produselor farmaceutice pe bază de zmeură neagră este eficientă în stoparea diviziunii celulelor alterate. Remediul nu funcționează la toți pacienții cu cancere orale, însă majoritatea pot încerca fără a se supune riscurilor, pentru a beneficia de avantajele extraordinare ale unui tratament non-toxic.
Strategia de tratament cu zmeură neagră este bazată pe preparate obținute prin procesul de liofilizare, care permite sublimarea apei din fruct imediat după înghețare (apa trece din stare solidă direct în stare gazoasă); această tehnologie nu este tocmai o noutate și are numeroase aplicații, de exemplu în industria alimentară și în producția de preparate farmaceutice, însă pare să fie cea mai eficientă metodă pentru a obține substanțele necesare din plantă fără a afecta proprietățile active ale acesteia, obținând în același timp concentrația optimă și facilitând absorbția. Deci, da, gelul de zmeură neagră se pare că poate ține cancerul oral sub control.
Ce este zmeura neagră?
Numele latinesc al plantei este Rubus occidentalis; zmeura neagră este o plantă care provine din America de Nord și este înrudită îndeaproape cu zmeura albastră (Rubus leucodermis), cu zmeura roșie europeană (Rubus idaeus) și cu zmeura roșie americană (Rubus strigosus). Rubus occidentalis este un arbust cu frunze căzătoare, cu un aspect foarte asemănător cu murul de cultură, cu zmeurul și ați arbuști înrudiți. Cu toate că fructul este foarte asemănător cu mura, gustul este deosebit și specific.
Fructe oleaginoase și semințe
Fructe oleaginoase și semințele sunt bogate în vitamine și minerale, în special calciu (migdale, alune, fistic) și magneziu (semințe de floarea soarelui, semințe de susan, nuci de pin). Consumă-le crude pentru a beneficia de toate vitaminele și mineralele pe care acestea le conțin.
Alimente bogate în fibre
Alimentele bogate în fibre, precum cerealele integrale, stimulează producția de salivă care ajută la eliminarea plăcii bacteriene. În plus, aceste alimente sunt extrem de sănătoase pentru organism.
Ceai
Ceaiul conține fluor și polifenoli care au acțiune antibacteriană. Este recomandat ceaiul verde, dar și cel negru. Dezavantajul acestora este că, aceste ceaiuri pătează dinții. Așadar consumă cel mult o cană pe zi.
Apă
Poate părea ciudat, însă apa este vitală pentru organism, iar asta include și dentiția. În momentul în care organismul nu primește suficientă apă se deshidratează, iar corpul va economisi apă și va produce mai puțină salivă. Aceste persoane au un risc mai mare de apariție al cariilor dentare, dar și de apariție al bolilor gingivale. Asigură-te ca bei zilnic între 1,5 si 2 litri de apă.
Guma de mestecat fără zahăr, dar cu xylitol
Dacă iei masa în oraș, asigură-te că ai întotdeauna o gumă de mestecat la tine. Ai grijă insă ca aceasta să nu conțină zahăr, dar să conțină xylitol. Xylitolul este un îndulcitor natural, extras din lemn de mesteacăn. Acesta are efecte anticariogene ajutând la reducerea bacteriilor orale.
Regimuri vegetariene
În cadrul planurilor nutriționale impuse de diversele regimuri vegetariene pe care le adoptă unii dintre pacienți există destul de multe diferențe. Neconsumând nici un fel de alimente de origine animală, aceștia pot avea diverse deficiențe: de calciu, vitamina D, B2, B12, proteine etc. Aceste substanțe pot fi însă obținute și din consumul de vegetale, însă un vegetarian fără educație alimentară, care nu urmează sfaturile unui nutriționist și nu cunoaște foarte multe despre menținerea echilibrului în nutriția alternativă, se supune pe termen lung unor riscuri serioase referitoare la sănătatea personală, inclusiv la sănătatea orală. Pacientul vegetarian trebuie să învețe să suplinească lipsurile din alimentație fără a-și schimba stilul de viață și obiceiurile culinare, menținând o dietă variată.
Alimentația care pune în pericol sănătatea orală
Riscurile stomatologice ale alimentației vegetariene
Datorită unei anumite predispoziții pentru carența de calciu și vitamina D care poate apărea în cazul pacienților cu un regim alimentar vegetarian, aceștia sunt statistic mai expuși la degradarea danturii și la boala parodontală.
Așa cum este important ca medicul dumneavoastră să fie informat asupra dietelor speciale pe care le urmați, medicul stomatolog trebuie de asemenea înștiințat asupra obiceiurilor alimentare la care aderați pentru că ele au relevanță cu privire la sănătatea danturii. Un aliment deosebit poate perturba obiceiurile metabolice ale organismului, de unde și efectul de lungă durată asupra sănătății dinților.
Statistic, persoanele vegetariene consumă dulciuri mai variate, fapt ce poate duce la toată gama de probleme stomatologice înrudite cu acest tip de alimentație.
Cu toate acestea nu se poate spune că consumul vegetarian responsabil secondat de vizite regulate la dentist afectează sănătatea dentară pe termen lung.
Gustările dulci
Zahărul și amidonul din alimentele dulci sunt transformate în acid prin intermediul bacteriilor din gură. Acest acid poate ataca smalțul în doar 20 de minute – mai cu seamă dacă urșii gummi sau chipsurile de cartofi se blochează între dinți.
Vinul roșu
Vinul roșu conține molecule cromogenice și tanini. Acestea sunt responsabile pentru culoarea sa puternică – dar pot, de asemenea, să decoloreze dinții. Vinul alb nu conține aceste substanțe, dar acidul din ambele vinuri – roșu și alb – dăunează smalțului în aceeași măsură.
Sucul de fructe
Sucurile de fructe sunt pline de vitamine, antioxidanți și, din păcate, de zahăr. Chiar și presupusele băuturi sportive sănătoase au adesea un conținut ridicat de zahăr.
Cafeaua și fumatul
Toată lumea știe că țigările și cafeaua determină decolorarea dinților. Dar produsele din tutun pot aduce mult mai multe daune: fumătorii au un risc mai mare de gingivită. Rezultatul: pierderea dinților. În plus, tutunul poate provoca cancer oral, la nivelul buzelor și al limbii.
Popcornul
Avertizările medicilor stomatologi cu privire la consumul de popcorn s-au dublat în ultimii 3 ani. Aceste gustări crănțănitoare moderne – popcorn-ul sărat sau dulce și cu diverse arome cauzează mai multe probleme decât dulciurile.
Popcorn-ul s-a aflat mereu printre cele 5 cauze ale dinților rupți. În ultimii ani însă incidența accidentelor dentare cauzate de popcorn a crescut exponențial. Cauza creșterii consumului acestei gustări este percepția falsă a opiniei publice ce a catalogat-o ca fiind una sănătoasă. Până acum cinci ani 1 din 20 de cazuri de dinți rupți era provocat de popcorn, iar în ultimii trei ani 1 din 10 cazuri de dinți rupți este provocat de popcorn.
S-a dovedit în timp că popcorn-ul, chiar dacă nu conține atâta grăsime ca chipsurile nu este chiar sănătos pentru dinții noștri. În plus incidentele sunt nu numai dureroase, dar ulterior și foarte costisitoare.
Cum ne afectează popcorn-ul dinții
Aromele dulci de caramel sau cocos și bucățile insuficient coapte crează adevărate tragedii printre dinții și măselele noastre. Strecurate în cele mai mici cavități acestea sunt foarte greu de îndepărtat în urma periajului sau chiar a folosirii aței dentare. Astfel nu fac decât să agraveze starea dinților.
În plus, foarte mult rău fac cojile subțiri. Fiind foarte dure ajung sub linia gingiilor și provoacă inflamații severe și uneori chiar abcese. Dacă acestea nu sunt tratate în timp se dezvoltă gingivita cu urmări din cele mai grave pe termen lung – boala parodontală.
Medicii stomatologi au subliniat că atunci când urmărim un film suntem absenți și deconectați de la ceea ce facem. Faptul că mestecăm floricele de porumb ne pune dinții în pericol. Dinții noștri pot aluneca și bate împreună provocând fisuri și fracturi. Incidentele ce pot să apară, adesea rămân o problemă acută săptămâni sau luni după eveniment.
Tratamentul stomatologic în astfel de situații trebuie aplicat în cel mai scurt timp. Acesta poate implica o gamă variată de proceduri, de la plombare până la coroană sau chiar implant.
Tulburări ale alimentației
Un comportament alimentar deranjat afectează întregul corp, inclusiv dinții. Cei afectați de tulburări de alimentație sunt cei care mănâncă mult. Acest aport alimentar excesiv și nediscriminatoriu poate dăuna grav dinților. Tulburările de alimentație, cum ar fi bulimia, au de asemenea un efect negativ asupra sănătății dentare: vărsăturile conțin acizi puternici, care atacă smalțul.
Din cauza insuficienței de vitamine și minerale, care însoțește adesea tulburările de alimentație, precum și a excesului de acid gastric, pot apărea carii, sensibilitate dentară, dar și alte probleme.
Bulimia favorizează cariile dentare
O persoană care suferă de bulimie are episoade în care consumă alimente în exces, într-o perioadă foarte scurtă de timp, ca după aceea să își provoace vărsături, pentru a elimina alimentele consumate cât mai repede.
Tulburarea are urmări nefaste asupra organismului, de la probleme cardiace, disfuncționalități hormonale, tulburări ale ciclului menstrual până la probleme stomatologice grave.
Vărsăturile repetate fac ca acidul gastric din stomac să ajungă și în cavitatea bucală, ducând, în timp, la erodarea smalțului dentar și la apariția cariilor dentare. De asemenea, dinții se pot îngălbeni și pot deveni mult mai sensibili, persoana afectată simte disconfort când consumă alimente reci sau fierbinți.
Anorexia și afecțiunile stomatologice
În cazul celor care suferă de anorexie, pot exista deficiențe de calciu, fier, complexul de vitamine B. O cantitate insuficientă de calciu poate să favorizeze apariția cariilor dentare și a afecțiunilor gingivale. Chiar dacă au suficient calciu, este nevoie și de vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul. Insuficiența fierului poate favoriza apariția aftelor bucale, în timp ce deficitul de vitamina B3 ( niacină) duce la probleme precum aftele și mirosul neplăcut al respirației. Gura poate deveni extrem de uscată, din cauza deshidratării, iar gingiile se pot inflama și se înroșesc.
Carențele de vitamine
Carența de vitamina A
Vitamina A este un element vital în formarea smalțului, astfel că un aport optim în etapa de dezvoltare a fătului, dar și în primii ani de viață ai copilului este esențial. Această vitamină are implicații în funcționarea optimă a epiteliului adamantin ale cărui celule specializate determină formarea matricei smalțului ce, printr-un proces ulterior de mineralizare, va duce la formarea scheletului smalțului dentar adult.
Carența de vitamina A poate determina, în acest context, afectarea procesului natural de erupție dentară, mineralizarea defectuoasă a dinților și a dentinei, iar, în general, vindecarea lentă a leziunilor de orice tip, inclusiv a celor localizate în cavitatea orală.
Un aport generos de vitamina A poate fi asigurat prin consumul de legume și fructe de culoare portocalie/galbenă (ticsite cu betacaroten, precursorul vitaminei A), cât și prin cel de ficat.
Carența de vitamina C
Vitamina C (acidul ascorbic) contribuie la sintetizarea colagenului, influențând astfel sănătatea osoasă, musculară, a cartilajelor și a vaselor de sânge. O carență de vitamina C duce la afectarea dentinei,a pulpei dentare și a parodonțiului marginal, cât și la sensibilizarea gingiilor, inflamarea și sângerarea acestora. Deficitul sever de vitamina C – scorbutul – poate duce la edentație.
Carența de vitamina C poate fi prevenită sau corectată printr-un consum generos de citrice, căpșune, kiwi și roșii.
Carența de vitamina D
- Vitamina D este esențială pentru starea de sănătate a oaselor și pentru mineralizarea dinților. Importanța sa este atât de mare încât copii care nu își iau necesarul de vitamina D sunt de două ori mai predispuși la carii dentare. Asigurați-vă că corpul dumneavoastră primește destulă vitamina D și puteți reduce riscul de a dezvolta carii dentare sau de a vă cădea dinții cu până la jumătate! O carență instalată de timpuriu poate afecta dezvoltarea dentară, mergând până la rahitism care, dacă nu este corectat în timp util, poate duce la probleme de ocluzie, precum și la sindrom cu compresie de maxilar. Acestor probleme li se asociază și fragilizarea osoasă generală.
- Întârzierile de erupție dentară cauzate de deficiență de vitamina D. Acest fapt nu poate fi corelat direct cu deficiența de vitamina D, întrucât cazurile remarcate în acest context au fost cazuri de copii care aveau și alte deficiențe în corp. Cu toate acestea, reducerea deficienței de vitamina D va reduce implicit riscul întârzierilor de erupție dentară.
În cele mai multe situații, o dietă sănătoasă combinată cu expunere regulată la soare ar trebui să rezolve problema: dar datorită faptului ca cei mai mulți oameni nu urmează un astfel de program cu copiii lor, medicii prescriu vitamina D în primii trei ani de viață ai copiilor, cu accent special pe perioada de iarnă. Carența poate fi corectată și prin consumul regulat de lactate, ouă, pește și cereale.
Carența de vitamina K
Vitamina K intervine în procesul de coagulare sangvină, astfel că deficitul poate interfera cu vindecarea optimă a leziunilor orale și determina sângerări abundente după o extracție dentară, dar și după o procedură de rutină, cum este detartrajul.
Deficitul de vitamina K poate fi corectat sau împiedicat prin consumul de alimente precum ouă, lapte, carne de vită, varză de Bruxelles, broccoli, spanac, pătrunjel, fasole verde, mazăre, muștar, morcovi etc.
Obișnuiți să deschideți cu dinții ambalajele sau sticlele?
Dacă deschideți cu dinții sticlele sau ambalajele din plastic, acestea se pot sparge. Chiar și mușcătura creioanelor sau cuburile de gheață pot deteriora dinții.
Piercing-uri
Fie că este vorba despre limbă, buze sau bărbie – metalul piercingului din gură afectează atât dinții, cât și gingiile. În cel mai rău caz, rezultatul este pierderea dinților. În plus, corpurile străine din gură sunt “raiul” bacteriilor și cresc riscul de infecție.
Comenteaza