BLOG
Ghid general al sănătății dentare pentru părinți și persoanele care au în îngrijire un copil cu nevoi speciale
Printr-o colaborare strânsă între dumneavoastră, medicul pediatru și medicul stomatolog al copilului dumneavoastră cu nevoi speciale, puteți fi sigur ca acesta beneficiază de cea mai bună îngrijire a danturii. Împreună puteți face diferența.
Programarea unei vizite la dentist
Este recomandat ca, la 6 după apariția primului dinte de lapte sau la împlinirea vârstei de un an, toți copiii să fie consultați de un medic stomatolog pedodont (indiferent care dintre cele două evenimente se produce mai întâi).
Cum anume puteți găsi un medic stomatolog:
- Cu ajutorul medicului pediatru, al asistentei medicale sau al terapeutului (terapeut de vorbire, terapeut fizic, terapeut ocupațional, etc.);
- În cadrul unui grup de suport pentru părinți;
- Prin intermediul casei județene de asigurări de sănătate din localitatea de reședință;
Unele persoane consideră că este util să știe ce anume trebuie să spună atunci când se adresează unui cabinet stomatologic pentru a face o programare.
Iată câteva sugestii: [print-me target=”#sugestii” title=”Tipăriți sugestiile (dacă apare o pagină goală închideți și apăsați din nou pe buton)” printstyle=”pom-small”]
Folosiți acest ghid de conversație dacă doriți să vă programați și aveți nevoi speciale
- Bună ziua, mă numesc ___________________________________________________________________________________.
- Vă contactez deoarece doresc să fac o programare pentru fiul/fiica mea ___________________________________________________________________________________.
- Este vorba despre un copil cu nevoi speciale. Suferă de ___________________________________________________________________________________.
- Pot vorbi cu dumneavoastră în legătură cu nevoile speciale ale copilului meu sau este nevoie să mă adresez altcuiva din cadrul clinicii dumneavoastră?
- Copilul meu reacționează cel mai bine/se comportă cel mai bine atunci când ___________________________________________________________________________________.
- Copilului meu îi este frică de ___________________________________________________________________________________.
- Copilul meu se va simți mult mai confortabil în cabinetul dvs. dacă ___________________________________________________________________________________. De exemplu: Aș putea să stau alături de copilul meu pe durata vizitei stomatologice?
- Adresați întrebări legate de nevoile fizice specifice copilului dvs. (De exemplu: Sunt scări? Clinica este dotată cu un ascensor? Există o parcare în vecinătatea sau în incinta clinicii?)
- În trecut, copilul meu a avut parte de un consult stomatologic lipsit de probleme atunci când ___________________________________________________________________________________.
- În trecut, copilul meu a avut parte de un consult stomatologic însă a avut probleme atunci când ___________________________________________________________________________________.
Înainte de vizita la stomatolog
- În cazul în care suferiți de anxietate sau vă este frică de dentist, rugați un membru al familiei sau un prieten să îl însoțească pe copilul dvs. la consultația stomatologică.
- Discutați cu copilul dumneavoastră despre vizita la dentist. Folosiți cuvinte ușor de înțeles și un ton al vocii pozitiv sau neutru. Evitați să folosiți termeni ca injecție sau freză. Uneori utilizarea unor cărți sau imagini este de un real ajutor.
- Puteți oferi sugestii personalului medical, astfel încât vizita la stomatolog să fie încununată de succes. Oferiți indicații clare si exacte în legătură cu ce anume l-ar face pe copilul dumneavoastră să se simtă mai confortabil. Vorbiți despre experiențele pozitive și negative pe care le-ați avut în trecut la dentist.
- Programați, pe cât posibil, vizita la dentist la o oră potrivită pentru copilul dvs.
- Comunicați clinicii numele și adresa cabinetului medicului pediatru în evidența căruia se află fiul/fiica dvs.
- Informați clinica despre faptul că s-ar putea să fie nevoie de mai mult timp pentru a se ocupa de copilul dvs.
- Dacă aveți un copil imobilizat în scaunul cu rotile, informați clinica dacă acesta poate fi tratat în scaunul cu rotile.
- În cazul în care aveți nevoie de ajutor pentru a transporta copilul de la mașină în incinta clinicii sau pentru a-l muta din scaunul cu rotile în scaunul stomatologic, întrebați personalul medical dacă vă poate fi de ajutor.
- Întrebați-l pe medicul stomatolog pedodont dacă puteți să îl aduceți pe copil să viziteze clinica cu câteva zile înainte de consultația propriu-zisă.
- Dacă copilul dvs. necesită premedicație înainte de consultația stomatologică, discutați acest lucru cu medicul stomatolog pedodont.
- În cazul în care copilul dvs. a mai fost supus la alte intervenții stomatologice, inclusiv chirurgicale, trebuie să îl ajutați să își redobândească încrederea în sine.
În ziua programării la stomatolog
- Este indicat să aveți la dumneavoastră o listă cu medicamentele pe care le ia copilul dvs.
- Informați personalul clinicii în legătură cu modalitatea ideală în care poate interacționa cu el.
- Informați personalul medical în legătură cu anumite reacții ale copilului dvs. și ce anume ar putea să îl facă să se simtă în largul său. De exemplu, dacă trebuie să vă țină de mână sau să țină în brațe un animal de pluș.
- Solicitați să vi se sugereze niște modalități de curățare a dinților, pentru a putea avea grijă mai ușor de sănătatea danturii copilului dvs. la domiciliu. Periuța de dinți electrică ar putea fi prea puternică pentru unii copii. Încercați mai multe tipuri de periuțe și paste de dinți. Sunt copii care nu agreează spuma produsă de pasta de dinți, de aceea ar fi indicat să vă orientați spre una care nu conține lauril sulfat de sodiu.
- Stabiliți o rutină în activitatea zilnică de igienă orală. De exemplu așezați copilul în aceeași poziție, efectuați curățarea danturii la aceeași oră și în același loc.
- Aduceți o listă cu întrebări pe care le aveți în legătură cu dantura copilului dvs.
- Spuneți-i medicului stomatolog pedodont că ați dori să discutați cu el înaintea fiecărui tratament pe care urmează să i-l administreze.
- Informați medicul stomatolog pedodont dacă copilul dvs. este mult mai sensibil decât alții la lumini strălucitoare, sunete, la atingere sau în prezența altor stimuli.
- Întrebați pe cine ar trebui să contactați sau cui trebuie să vă adresați în cazul în care copilul dvs. are o problema dentară, iar clinica este închisă.
- În cazul în care aveți un copil care suferă de anxietate dentară, sugerați personalului medical care este cea mai bună modalitate de abordare a sa.
- Informați personalul medical în cazul în care copilul dvs. este alergic la latex sau la orice alt material.
- În cazul în care copilul dvs. folosește un bronhodilatator sau un autoinjector cu epinefrină, nu uitați să le aveți la dvs. în ziua programării la dentist.
Menținerea sănătății danturii și a gingiilor
- Solicitați dentistului să vă răspundă la toate întrebările pe care le aveți, astfel încât să aveți grijă împreună de sănătatea dinților si a gingiilor copilului dvs.
- Cereți medicului sau asistentei medicale să vă prescrie medicamente care nu conțin zahăr, pentru a preveni apariția cariilor. În cazul în care utilizați medicamente care nu necesită rețetă, orientați-vă spre cele fără adaos de zahăr.
- Încurajați-vă copilul să își clătească gura cu apă de fiecare dată după ce i-a fost administrat un medicament care are ca efect secundar uscăciunea gurii. O gură uscată poate favoriza apariția cariilor.
- Asigurați-vă că totul este în regulă cu dantura copilului. Pentru aceasta trebuie să-i ridicați ușor buzele pentru o mai bună vizualizare a stării de sănătate a dinților și a gingiilor sale. Faceți acest lucru de mai multe ori.
- Urmați un program zilnic de curățare a danturii copilului: spălarea dinților trebuie să aibă loc de două ori pe zi, folosind o pastă de dinți cu fluor. Asigurați-vă că bea apă fluorizată. Folosiți orice alte produse indicate de medicul stomatolog pentru păstrarea unei danturi și a unor gingii sănătoase.
- Nu îi oferiți copilului gustări dulci și băuturi cu adaos de zahăr (sucuri, băuturi carbogazoase) și în niciun caz să nu le folosiți pe post de recompense. Consultați eticheta produselor și evitați-le pe cele care conțin cuvinte cu terminația –oză, cum ar fi fructoză sau sucroză; acestea trebuie să fie consumate cât mai rar cu putință.
- Nu folosiți în comun tacâmuri, veselă sau periuțe de dinți, pentru a evita transmiterea de bacterii care pot cauza apariția cariilor. În cazul în care copilul dvs. folosește suzeta, nu o înmuiați în miere sau zahăr și spălați-o doar cu apă.
- Nu îi oferiți să bea sucuri din biberon, doar din cană. În cazul în care are nevoie de biberon pentru a adormi, umpleți-l doar cu apă.
- În cazul în care copilului dvs. i se desprinde un dinte, încercați să îl puneți imediat la loc în alveolă și adresați-vă unui medic de specialitate. Dacă nu puteți să puneți dintele la loc, introduceți-l într-un recipient cu lapte rece și mergeți de urgență la dentist.
- Utilizați centura de siguranță, casca de bicicletă, porți de siguranță pentru scări și dispozitive de protecție a danturii, pentru a preveni accidentările.
- Duceți copilul la stomatolog pentru o examinare a stării danturii și pentru ședințe de curățare a acesteia în mod regulat sau în funcție de predispoziția sa de a dezvolta carii. Solicitați-i dentistului o sigilare dentară și tratamente de fluorizare pentru a proteja dantura copilului dvs. față de apariția cariilor.
Toate aceste măsuri contribuie la prevenirea aparițiilor cariilor.
Citiți în continuare ghidurile pentru pacienții în îngrijire și care suferă de anxietate / depresie, boli cardiace, astm și alergii, deficiențe de auz sau diabet.
Ne pare rău pentru că în acest moment clinica noastră nu poate gestiona pacienți cu alte genuri de nevoi speciale. Dacă sunteți în această situație vă vom redirecționa către cel mai apropiat centru medical dotat corespunzător.
Comenteaza