Fluoroza dentară


Fluoroza dentară denumește fenomenul de intoxicație cu fluor în perioada dezvoltării dentare. Nu este o boală propriu-zisă, cel puțin în primele etape de dezvoltare, ci mai degrabă un proces ce afectează cromatica dentară  la nivelul smalțului, și se manifestă la copiii mici, în primii ani de viață. Majoritatea formelor sunt ușoare și moderate, cu impact minor asupra calității vieții pacienților. Formele grave pot duce la apariția unor adâncituri și la deformarea smalțului dentar.

Fluoroza dentară: cauze

Fluoroza dentară se manifestă atunci când cantitatea de fluor ingerată depășește, pe o perioadă mai lungă de timp, limitele de toleranță a organismului, ducând la intoxicație. În acest sens, aportul excesiv de fluor, de multe ori din pasta de dinți înghițită, nu scuipată, după igienizarea danturii celor mici, este cel responsabil de instalarea fluorozei. Și alte produse concepute pentru igiena dentară – cum ar fi apa de gură – pot spori cantitatea de fluor care ajunge în organism.

În unele regiuni ale lumii, și apa potabilă poate furniza organismului o cantitate prea mare de fluor, așa cum și pesticidele folosite pe scară largă în agricultură pot favoriza fluoroza dentară, ca urmare a infiltrării în pânza freatică.

Fluoroza dentară: simptome

Formele ușoare de fluoroză dentară se identifică adesea abia în cabinetul medicului stomatolog, întrucât nu duc la afectarea vizibilă a smalțului dentar. Pe măsură ce fluoroza progresează, apar puncte sau pete opace, de culoare albă, care se extind la suprafața smalțului, căpătând apoi o nuanță gălbuie, ulterior maronie și, în cele din urmă, cenușie. În forma cea mai gravă a fluorozei dentare, apar adâncituri la suprafața dintelui.

Fluoroza dentară: metode de prevenție

În funcție de cauzele declanșatoare, fluoroza dentară poate fi prevenită astfel:

  • Prin folosirea de produse de igienă dentară fără fluor – pastă de dinți, apă de gură etc. – la copiii cu vârsta sub 8 ani;
  • Prin aplicarea unei cantități mici de pastă de dinți pe periuță (în special când se folosește un produs îmbogățit cu fluor), care să limiteze cantitatea pe care cel mic o înghite;
  • Printr-un aport suficient de calciu cu vitaminele C și D, care reduc absorbția fluorului;
  • Prin verificarea cantității de fluor disponibilă în apa de băut.

Fluoroza dentară: opțiuni de tratament

Formele moderate și severe de fluoroză dentară, cu discromiile aferente, pot fi tratate prin albirea dinților printr-un procedeu de micro-abraziune, respectiv prin reconstrucție dentară cu materiale compozite sau prin aplicarea de coroane ori fațete dentare.