Fațete dentare


Fațetele dentare sunt carapace subțiri, special turnate, care imită aspectul dintelui, fiind cimentate pe dantura naturală cu un adeziv special. Fațetele acoperă suprafața frontală a dintelui, rolul lor ținând mai ales de domeniul esteticii dentare: veți obține un zâmbet mai frumos acoperind dinții strâmbi, informi, uzați sau cu discromii – adică dinții așa-și-așa . Prin fațetarea danturii se rezolvă și probleme cum ar fi dinții prea spațiați (strungăreața) sau dinții ciobiți. Trebuie remarcat faptul că fațetele dentare nu reprezintă o dantură falsă pentru uz temporar, ci au un caracter permanent odată instalate.

Restaurarea estetică în zona frontală este unul dintre cele mai scumpe tratamente stomatologice. Explicația constă în faptul că pentru a obține un aspect natural al zâmbetului, fără a exista în decursul timpului diferențe de culori între dinții vizibili este necesară îmbrăcarea sau acoperirea tuturor dinților din zâmbet cu coroane, dacă dinții sunt devitalizați, cu fațete dacă sunt sănătoși sau cu coroane pe implant dacă există dinți lipsă. Cele trei tipuri de acoperiri trebuie să folosească culori de ceramică diferite care să compenseze efectul luminii atunci când aceasta pătrunde și se reflectă de straturile profunde, translucide, ale ceramicii. Arta de a combina materialele și de a obține rezultatul perfect este foarte laborioasă și, prin urmare, scumpă. A stabili pentru fațete dentare preț corect presupune neapărat o consultație la un medic specialist experimentat în protetică.

Fațete dentare – tipologie

Fațetele dentare pot fi turnate din diverse tipuri de materiale. În principiu, medicul stomatolog vă poate sfătui care este cel mai potrivit material pentru dumneavoastră.

  1. Fațetele din porțelan – atunci când sunt executate corect, fațetele de porțelan au nu numai forma cea mai naturală a esteticii dentare, dar sunt chiar o parte din personalitatea purtătorului.Scopul producerii fațetelor dentare este că pacientul primește restaurări dentare care sunt produse în armonie cu gingiile și oasele și face imposibil pentru un observator să recunoască acest lucru. Fațetele de porțelan sunt alternativa modernă la coroanele dentare metal-ceramice sau cele ceramice. Dezavantajul coroanelor metalo-ceramice este faptul că metalul poate fi vizibil prin partea ceramică în vecinătatea gingiei, ceea ce poate arăta neatractiv; în plus, se sacrifică mult țesut dentar, ceea ce poate ataca gingiile.Datorită stabilității chimice ridicate, a toxicității reduse de țesut și a riscului redus de sensibilitate sau iritabilitate a gingiilor și datorită suprafeței plane și netede, fațetele de porțelan reduc placa bacteriană care se formează la nivelul dinților.

    Fațetele sunt cimentate pe dinte utilizând unele dintre cele mai moderne metode adezive. Fațetele sunt foarte subțiri – maxim 0,5 mm – totuși ele se integrează în structura dinților și sunt foarte rezistente după ce au fost cimentate.

    Prin intermediul fațetelor pot fi rezolvate problemele estetice precum dinții ciudați, cu forma incorectă, decolorarea severă (probleme cauzate de tratamentul cu tetracycline, spre ex.), deficiențe de creștere (dinți mai scurți sau mai lungi), fracturi superficiale sau suturi dinte.

    Odată cu vârsta, smalțul dinților dentar și dinții obțin o opacitate caracteristică. Fațetele de porțelan pot transforma zâmbetul rapid, fără durere și cu un minim de țesut sacrificat. Este vorba despre dimensiune, armonie, frumusețe, culoare, umbră și aranjament.

  2. Fațetele din rășini compozite – astăzi, fațetele din compozit oferă o soluție rapidă, ușoară și calitativă pentru majoritatea anomaliilor și dinților din față, indiferent de culoare sau formă.Într-o singură vizită la medicul dentist, poți folosi aceste fațete pentru a rezolva o problemă care te-a deranjat, poate, ani de zile.Partea cea mai bună a acestui tip de tratament este costul redus, acesta fiind mult mai ieftin decât cel pentru fațetele ceramice.Durata de viață a acestora este de până la 6 ani, dacă vorbim despre o îngrijire adecvată (orice băutură sau aliment de culoare închisă pot deteriora culoarea dorită).

Fațetele din porțelan sunt cele mai comune. Porțelanul are un luciu specific, foarte asemănător cu smalțul dinților: veți obține un anume grad de transparență și un aspect mai natural. În plus, porțelanul nu se pătează și nu afectează sănătatea gingiilor.

Tratamentul cu fațete dentare

În mod normal, este nevoie de două vizite la dentist pentru fațetarea danturii. Dacă dinții trebuie pregătiți pentru procedura de fațetare, la prima vizită dentistul îi va ajusta cu freza, pentru ca fațetele să se fixeze perfect. Apoi va lua amprenta danturii; în acest moment se poate face o fațetare provizorie pentru a proteja dinții. Amprenta se trimite la un laborator dentar unde urmează să fie turnate fațetele. În timpul primei vizite, medicul stomatolog vă va ajuta să alegeți nuanța exactă pentru noile fațete.

De obicei, la a doua vizită se fixează fațetele și, dacă este necesar, se fac ajustările corespunzătoare. Dacă acestea se potrivesc, având totodată culoarea și forma dorită, medicul stomatolog le va cimenta definitiv.

Condiții pentru a beneficia de fațete dentare

După un consult preliminar, în care medicul dentist analizează starea de sănătate a dinților, fațetele dentare îți pot fi recomandate în următoarele situații:

  • ca alternativă la aparatele ortodontice pentru îndreptarea sau apropierea dinților (dacă spațierile sau înghesuirile nu sunt prea mari)
  • când ai dinții colorați neuniform
  • când ai strungăreață
  • când ai dinții sparți, fisurați, tociți sau ai obturații mari pe dinții frontali
  • când rezultatele unei albiri dentare sau ale unei obturații nu pot oferi un rezultat satisfăcător
  • când ai nevoie urgentă de a repara un dinte ciobit (în acest caz fațeta este preparată pe loc, din compozit, dar este o soluție provizorie)

CE CONDIȚII TREBUIE SĂ ÎNDEPLINEȘTI

După cum ai putut afla mai devreme, fațetele dentare sunt recomandate doar în anumite situații. În plus, este bine să știi că poți beneficia de ele doar dacă îndeplinești câteva condiții. De ce este condiționată fațetarea dinților? În principiu, din cauză că fațetele sunt foarte subțiri și nu ar rezista prea mult timp dacă sunt supuse agresiunii. Așadar, pentru a putea beneficia de fațete dentare, ți se impun următoarele condiții:

  • să nu suferi de bruxism, deoarece îți vei scrâșni dinții, ceea ce poate duce la spargerea fațetelor
  • să ai o mușcătură corectă
  • să nu muști alimentele solide, ci să le tai în bucăți mai mici
  • să nu ai dinți afectați de boală parodontală
  • să nu ai dinți mobili

Avantajele și dezavantajele fațetelor dentare

Avantaje

  • Fațetele dentare îmbunătățesc vizibil estetica dentară a pacienților. Acestea pot fi folosite pentru a înlocui o margine ruptă a unui dinte, pentru a umple spațiile dintre dinți, pentru a schimba forma unui dinte sau pur și simplu, pentru a îmbunătăți estetica dinților pacienților.
  • Un avantaj al fațetelor dentare îl reprezintă ușurința cu care acestea sunt aplicate, pacientul având nevoie de o singură vizită la medicul stomatolog pentru aplicarea acestora.
  • Fațetele dentare pot fi folosite ca alternativă a albirii dentare, având avantajul că nu se colorează în timp de la alimente sau tutun, așa cum se întâmplă în cazul dinților naturali.
  • Spre deosebire de coroanele dentare, fațetele se aplică într-un strat subțire care protejează gingia și nu sunt deranjante pentru pacient.
  • Fiind personalizate pentru fiecare pacient este aproape imposibil ca cineva să observe diferența dintre acestea și dinții naturali.

Avantajele fațetelor dentare ceramice

  • Sunt permanente – în timp ce unele fațete trebuie scoase sau înlocuite periodic, cele din ceramică prezintă avantajul de a fi permanente. Acest lucru înseamnă că nu este nevoie de scoaterea lor și că funcționează asemenea dinților normali. Rutina zilnică atentă de îngrijire orală este suficientă pentru întreținerea lor.
  • Se pun mai repede – spre deosebire de alte tipuri de fațete, cele din ceramică necesită un timp mai scurt de realizare și montare.  În cele mai multe cazuri, fațetele ceramice se pun și în două ședințe, însa numărul acestora depinde foarte mult de numărul de dinți pe care vrei să îi îmbraci, de lucrările necesare la dinții care vor fi îmbrăcați etc.
  • Nu există risc de alergii – ceramica este un material biocompatibil, ceea ce înseamnă că nu există riscul de apariție a reacțiilor alergice. Este și unul dintre motivele pentru care sunt preferate de mulți pacienți.
  • Oferă un aspect natural – fațetele din ceramică oferă o cosmetică aparte a dinților, oferindu-le un aspect estetic,  dar totodată natural.  Materialul are o textură și transluciditate extrem de similare dinților naturali.
  • Nu necesită intervenții majore – pentru montarea fațetelor, este nevoie de șlefuirea suprafeței dinților naturali. În cazul unor fațete, șlefuirea este destul de adâncă,  însă în cazul celor din ceramică, este vorba de o intervenție minoră.
  • Sunt fizionomice – fațetele din ceramică se apropie cel mai mult de fizionomia naturală a danturii. Respectă îndeaproape toate particularitățile danturii care oferă personalitate zâmbetului tău, intervenind doar în cazul în care este nevoie de corectare.

Dezavantaje

  • Dezavantajul de a apela la fațete dentare este faptul ca acestea nu pot fi reparate în momentul în care sunt fisurate. Este necesară îndepărtarea fațetei existente și înlocuirea acesteia cu una nouă.
  • Un alt dezavantaj al fațetelor dentare este acela că odată cu trecerea timpului acestea trebuie schimbate, deoarece gingiile au tendința de a se retrage, scoțând la iveală dintele natural.
  • Încă un dezavantaj îl reprezintă faptul ca pentru a aplica fațetele dentare este necesară o ușoară șlefuire a dinților naturali. Acest lucru le poate provoca pacienților sensibilitate dentară la cald și rece în primele zile de la aplicare.

    În plus, șlefuirea dinților este ireversibilă, iar dintele va trebuie acoperit toată viața cu fațete dentare.
  • Este important de știut că fațetele dentare nu sunt recomandate persoanelor care suferă de bruxism, celor care au dinții foarte tociți și nici celor care au mușcătura muchie pe muchie, deoarece riscul de spargere este foarte mare.
  • De asemenea, fațetele dentare nu pot fi aplicate pe dinții care prezintă denivelări mari, dinții cu plombe sau în cazul celor cu fracturi dentare grave, deoarece, după șlefuire rămâne foarte puțin smalț de care să adere fațeta.

Repararea și îngrijirea fațetelor dentare

Fațetele dentare crăpate sau ciobite nu se pot de obicei repara, de aceea este bine să nu mușcați din acadele, unghii sau pixuri. NU aveți voie nici să mestecați lucruri reci și tari, de exemplu gheață.

Dacă scrâșniți din dinți în timpul zilei sau noaptea (adică dacă suferiți de bruxism), medicul stomatolog vă poate recomanda să purtați o gutieră nocturnă pentru a proteja fațetele dentare de presiune. Gutierele nocturne sunt turnate din plastic și au menirea de a reduce forța mușcăturii. Purtarea unei gutiere nocturne va prelungi rezistența fațetelor dentare.