Fațete dentare
Fațetele dentare sunt carapace subțiri, special turnate, care imită aspectul dintelui, fiind cimentate pe dantura naturală cu un adeziv special. Fațetele acoperă suprafața frontală a dintelui, rolul lor ținând mai ales de domeniul esteticii dentare: veți obține un zâmbet mai frumos acoperind dinții strâmbi, informi, uzați sau cu discromii – adică dinții așa-și-așa
. Prin fațetarea danturii se rezolvă și probleme cum ar fi dinții prea spațiați (strungăreața) sau dinții ciobiți. Trebuie remarcat faptul că fațetele dentare nu reprezintă o dantură falsă pentru uz temporar, ci au un caracter permanent odată instalate.Restaurarea estetică în zona frontală este unul dintre cele mai scumpe tratamente stomatologice. Explicația constă în faptul că pentru a obține un aspect natural al zâmbetului, fără a exista în decursul timpului diferențe de culori între dinții vizibili este necesară îmbrăcarea sau acoperirea tuturor dinților din zâmbet cu coroane, dacă dinții sunt devitalizați, cu fațete dacă sunt sănătoși sau cu coroane pe implant dacă există dinți lipsă. Cele trei tipuri de acoperiri trebuie să folosească culori de ceramică diferite care să compenseze efectul luminii atunci când aceasta pătrunde și se reflectă de straturile profunde, translucide, ale ceramicii. Arta de a combina materialele și de a obține rezultatul perfect este foarte laborioasă și, prin urmare, scumpă. A stabili pentru fațete dentare preț corect presupune neapărat o consultație la un medic specialist experimentat în protetică.
Fațete dentare – tipologie
Fațetele dentare pot fi turnate din diverse tipuri de materiale. În principiu, medicul stomatolog vă poate sfătui care este cel mai potrivit material pentru dumneavoastră.
- Fațetele din porțelan – atunci când sunt executate corect, fațetele de porțelan au nu numai forma cea mai naturală a esteticii dentare, dar sunt chiar o parte din personalitatea purtătorului.Scopul producerii fațetelor dentare este că pacientul primește restaurări dentare care sunt produse în armonie cu gingiile și oasele și face imposibil pentru un observator să recunoască acest lucru. Fațetele de porțelan sunt alternativa modernă la coroanele dentare metal-ceramice sau cele ceramice. Dezavantajul coroanelor metalo-ceramice este faptul că metalul poate fi vizibil prin partea ceramică în vecinătatea gingiei, ceea ce poate arăta neatractiv; în plus, se sacrifică mult țesut dentar, ceea ce poate ataca gingiile.Datorită stabilității chimice ridicate, a toxicității reduse de țesut și a riscului redus de sensibilitate sau iritabilitate a gingiilor și datorită suprafeței plane și netede, fațetele de porțelan reduc placa bacteriană care se formează la nivelul dinților.
Fațetele sunt cimentate pe dinte utilizând unele dintre cele mai moderne metode adezive. Fațetele sunt foarte subțiri – maxim 0,5 mm – totuși ele se integrează în structura dinților și sunt foarte rezistente după ce au fost cimentate.
Prin intermediul fațetelor pot fi rezolvate problemele estetice precum dinții ciudați, cu forma incorectă, decolorarea severă (probleme cauzate de tratamentul cu tetracycline, spre ex.), deficiențe de creștere (dinți mai scurți sau mai lungi), fracturi superficiale sau suturi dinte.
Odată cu vârsta, smalțul dinților dentar și dinții obțin o opacitate caracteristică. Fațetele de porțelan pot transforma zâmbetul rapid, fără durere și cu un minim de țesut sacrificat. Este vorba despre dimensiune, armonie, frumusețe, culoare, umbră și aranjament.
- Fațetele din rășini compozite – astăzi, fațetele din compozit oferă o soluție rapidă, ușoară și calitativă pentru majoritatea anomaliilor și dinților din față, indiferent de culoare sau formă.Într-o singură vizită la medicul dentist, poți folosi aceste fațete pentru a rezolva o problemă care te-a deranjat, poate, ani de zile.Partea cea mai bună a acestui tip de tratament este costul redus, acesta fiind mult mai ieftin decât cel pentru fațetele ceramice.Durata de viață a acestora este de până la 6 ani, dacă vorbim despre o îngrijire adecvată (orice băutură sau aliment de culoare închisă pot deteriora culoarea dorită).
Fațetele din porțelan sunt cele mai comune. Porțelanul are un luciu specific, foarte asemănător cu smalțul dinților: veți obține un anume grad de transparență și un aspect mai natural. În plus, porțelanul nu se pătează și nu afectează sănătatea gingiilor.
Tratamentul cu fațete dentare
În mod normal, este nevoie de două vizite la dentist pentru fațetarea danturii. Dacă dinții trebuie pregătiți pentru procedura de fațetare, la prima vizită dentistul îi va ajusta cu freza, pentru ca fațetele să se fixeze perfect. Apoi va lua amprenta danturii; în acest moment se poate face o fațetare provizorie pentru a proteja dinții. Amprenta se trimite la un laborator dentar unde urmează să fie turnate fațetele. În timpul primei vizite, medicul stomatolog vă va ajuta să alegeți nuanța exactă pentru noile fațete.
De obicei, la a doua vizită se fixează fațetele și, dacă este necesar, se fac ajustările corespunzătoare. Dacă acestea se potrivesc, având totodată culoarea și forma dorită, medicul stomatolog le va cimenta definitiv.
Condiții pentru a beneficia de fațete dentare
După un consult preliminar, în care medicul dentist analizează starea de sănătate a dinților, fațetele dentare îți pot fi recomandate în următoarele situații:
- ca alternativă la aparatele ortodontice pentru îndreptarea sau apropierea dinților (dacă spațierile sau înghesuirile nu sunt prea mari)
- când ai dinții colorați neuniform
- când ai strungăreață
- când ai dinții sparți, fisurați, tociți sau ai obturații mari pe dinții frontali
- când rezultatele unei albiri dentare sau ale unei obturații nu pot oferi un rezultat satisfăcător
- când ai nevoie urgentă de a repara un dinte ciobit (în acest caz fațeta este preparată pe loc, din compozit, dar este o soluție provizorie)
CE CONDIȚII TREBUIE SĂ ÎNDEPLINEȘTI
După cum ai putut afla mai devreme, fațetele dentare sunt recomandate doar în anumite situații. În plus, este bine să știi că poți beneficia de ele doar dacă îndeplinești câteva condiții. De ce este condiționată fațetarea dinților? În principiu, din cauză că fațetele sunt foarte subțiri și nu ar rezista prea mult timp dacă sunt supuse agresiunii. Așadar, pentru a putea beneficia de fațete dentare, ți se impun următoarele condiții:
- să nu suferi de bruxism, deoarece îți vei scrâșni dinții, ceea ce poate duce la spargerea fațetelor
- să ai o mușcătură corectă
- să nu muști alimentele solide, ci să le tai în bucăți mai mici
- să nu ai dinți afectați de boală parodontală
- să nu ai dinți mobili
Avantajele și dezavantajele fațetelor dentare
Avantaje
- Fațetele dentare îmbunătățesc vizibil estetica dentară a pacienților. Acestea pot fi folosite pentru a înlocui o margine ruptă a unui dinte, pentru a umple spațiile dintre dinți, pentru a schimba forma unui dinte sau pur și simplu, pentru a îmbunătăți estetica dinților pacienților.
- Un avantaj al fațetelor dentare îl reprezintă ușurința cu care acestea sunt aplicate, pacientul având nevoie de o singură vizită la medicul stomatolog pentru aplicarea acestora.
- Fațetele dentare pot fi folosite ca alternativă a albirii dentare, având avantajul că nu se colorează în timp de la alimente sau tutun, așa cum se întâmplă în cazul dinților naturali.
- Spre deosebire de coroanele dentare, fațetele se aplică într-un strat subțire care protejează gingia și nu sunt deranjante pentru pacient.
- Fiind personalizate pentru fiecare pacient este aproape imposibil ca cineva să observe diferența dintre acestea și dinții naturali.
Avantajele fațetelor dentare ceramice
- Sunt permanente – în timp ce unele fațete trebuie scoase sau înlocuite periodic, cele din ceramică prezintă avantajul de a fi permanente. Acest lucru înseamnă că nu este nevoie de scoaterea lor și că funcționează asemenea dinților normali. Rutina zilnică atentă de îngrijire orală este suficientă pentru întreținerea lor.
- Se pun mai repede – spre deosebire de alte tipuri de fațete, cele din ceramică necesită un timp mai scurt de realizare și montare. În cele mai multe cazuri, fațetele ceramice se pun și în două ședințe, însa numărul acestora depinde foarte mult de numărul de dinți pe care vrei să îi îmbraci, de lucrările necesare la dinții care vor fi îmbrăcați etc.
- Nu există risc de alergii – ceramica este un material biocompatibil, ceea ce înseamnă că nu există riscul de apariție a reacțiilor alergice. Este și unul dintre motivele pentru care sunt preferate de mulți pacienți.
- Oferă un aspect natural – fațetele din ceramică oferă o cosmetică aparte a dinților, oferindu-le un aspect estetic, dar totodată natural. Materialul are o textură și transluciditate extrem de similare dinților naturali.
- Nu necesită intervenții majore – pentru montarea fațetelor, este nevoie de șlefuirea suprafeței dinților naturali. În cazul unor fațete, șlefuirea este destul de adâncă, însă în cazul celor din ceramică, este vorba de o intervenție minoră.
- Sunt fizionomice – fațetele din ceramică se apropie cel mai mult de fizionomia naturală a danturii. Respectă îndeaproape toate particularitățile danturii care oferă personalitate zâmbetului tău, intervenind doar în cazul în care este nevoie de corectare.
Dezavantaje
- Dezavantajul de a apela la fațete dentare este faptul ca acestea nu pot fi reparate în momentul în care sunt fisurate. Este necesară îndepărtarea fațetei existente și înlocuirea acesteia cu una nouă.
- Un alt dezavantaj al fațetelor dentare este acela că odată cu trecerea timpului acestea trebuie schimbate, deoarece gingiile au tendința de a se retrage, scoțând la iveală dintele natural.
- Încă un dezavantaj îl reprezintă faptul ca pentru a aplica fațetele dentare este necesară o ușoară șlefuire a dinților naturali. Acest lucru le poate provoca pacienților sensibilitate dentară la cald și rece în primele zile de la aplicare.
În plus, șlefuirea dinților este ireversibilă, iar dintele va trebuie acoperit toată viața cu fațete dentare. - Este important de știut că fațetele dentare nu sunt recomandate persoanelor care suferă de bruxism, celor care au dinții foarte tociți și nici celor care au mușcătura muchie pe muchie, deoarece riscul de spargere este foarte mare.
- De asemenea, fațetele dentare nu pot fi aplicate pe dinții care prezintă denivelări mari, dinții cu plombe sau în cazul celor cu fracturi dentare grave, deoarece, după șlefuire rămâne foarte puțin smalț de care să adere fațeta.
Repararea și îngrijirea fațetelor dentare
Fațetele dentare crăpate sau ciobite nu se pot de obicei repara, de aceea este bine să nu mușcați din acadele, unghii sau pixuri. NU aveți voie nici să mestecați lucruri reci și tari, de exemplu gheață.
Dacă scrâșniți din dinți în timpul zilei sau noaptea (adică dacă suferiți de bruxism), medicul stomatolog vă poate recomanda să purtați o gutieră nocturnă pentru a proteja fațetele dentare de presiune. Gutierele nocturne sunt turnate din plastic și au menirea de a reduce forța mușcăturii. Purtarea unei gutiere nocturne va prelungi rezistența fațetelor dentare.
06/08/2022 la 07:30
Bună dimineața, sunt interesata… Nr meu :0773389832
17/12/2022 la 16:44
Buna ziua! Am o strungăreața care este cauzată de lipsa unui incisiv. Cum as putea sa o acopăr? As putea sa ii incarc sau sa fatetez cei 2 Dinți? O soluție alternativa? Din este posibil sa mi se mărească strungăreața ?
01/03/2023 la 10:59
Va recomand sa mergeti la consultatie la medicul dentist ortodont. Acolo veti afla ce se poate face cel mai bine pentru a rezolva problema.
25/02/2023 la 13:27
Cat costa fatetele dentare ?
26/02/2023 la 00:23
Buna ziua, fatetele pot fi din compozit (ieftine) sau din ceramica (scumpe). Preturile sunt afisate mereu la https://dentfix.ro/lista-preturi/
07/07/2022 la 17:28
Buna ziua! Se pot îmbina pe arcada de sus o lucrare de zirconiu care necesita punte si fatetarea celor 2 Dinți din fata si a altor 2 lateral stânga astfel încât sa se obțină un efect estetic dar si calitativ al lucrării. Dinții de jos ar putea fi albiți periodic sau este preferabil sa fie fatetati. Cei 6-8 cuprinși in zâmbet. Mulțumesc!
17/07/2022 la 09:41
Teoretic puteti fateta doar o arcada daca se potrivesc bine culorile. Si se combina fatete si coroane pe aceeasi arcada. Sigur ca tehnicianul si dentistul trebuie sa fie foarte buni pentru ca se folosesc culori diferite in asa fel incat vizual sa para aceeasi nuanta cand zambiti.
31/01/2023 la 01:45
La varsta de 16 ani nu iti poti pune fatede dentare?
26/02/2023 la 17:23
Se pot face la orice vârstă dar atunci când dinții și maxilarul încă mai cresc ele vor trebui înlocuite des și nu prea merită cheltuiala.
15/12/2022 la 17:59
De la cati ani poti sa iti pui fatete dentare?
16/12/2022 la 12:04
Dupa 21 de ani
29/11/2022 la 02:53
Minunat, mi.ati blocat ipul…de ce??
29/11/2022 la 08:17
Avem un soft care blocheaza cam 3000 de atacuri pe luna dupa diverse reguli. Este posibil de exemplu daca gresiti parola de cateva ori sa va blocheze temporar. In afara de aceste situatii justificate serverul nostru mai da niste erori 403 tranzitorii la care lucram. Insa de obicei daca se asteapta 10 secunde si se face refresh la pagina situl functioneaza din nou.
28/11/2022 la 01:58
Buna seara, se poate corecta gummy smile cu fatele??? Da sau nu??? Din cate stiu eu, da…dar medicii din Romania..no comment…as dori un raspuns sincer, multumesc
28/11/2022 la 07:43
Daca doriti o evaluare corecta trebuie sa veniti la o consultatie de specialitate (la medicul protetician). In plus, va rog sa nu va grabiti sa denigrati medicii din Romania. Majoritatea este deasupra mediei europene in ceea ce priveste competenta, inclusiv in randul medicilor dentisti. Si nici nu prea sunt fenomene de medici haiduci care sa faca experimente personale pe pacienti asa cum se mai gasesc pe afara. Exista exceptii din pacate insa nu se pot judeca toti medicii la pachet din cauza unor exceptii.
01/12/2022 la 00:23
Buna seara din nou si mulțumesc de răspuns…Insa eu nu am întrebat de “evaluare corecta”, ci dacă se poate corecta un gummy smile de “gravitate” medie cu fațete :)…Asta vreau sa știu
14/11/2022 la 17:33
Am dintii din fata tociti…abraziune dentara mi sa spus la stomatolog…am intrebat ce solutii sunt si mi sa spus momentan nu exista nimic pt asa ceva….exista vreo sansa pt incarcarea lor???va multumesc
14/11/2022 la 17:40
Sigur ca exista solutii. Problema nu este ca dintii in mod individual s-au scurtat ci ca relatia dintre maxilare s-a schimbat. Ocluzia, daca este nenaturala, poate aduce probleme mai mari de natura parodontala si pentru articulatia temporo-mandibulara. Prin urmare daca ocluzia are deja probleme trebuie sa faceti ceva. Tratamentul se face cu fatete si coroane.
04/11/2022 la 12:08
Buna ziua am patru implanturi in partea de sus,doi dinti dintre ei sunt cu stifturi,din care unul de langa cel canin sa rupt fateda si am ramas doar cu dintele din fier va rog sa -mi spuneti daca pot sa mai repar doar acel dinte fara ami schimba toata lucrarea
04/11/2022 la 12:24
Mergeti la medicul care v-a facut lucrarea pentru a determina solutia potrivita.
28/09/2022 la 12:16
Buna ziua. Am 17 ani si am un dinte care a crescut mai sus decat trebuia. acum, dupa ce s-a terminat cresterea, ajunge cam pe la jumatatea celorlati dinti estetic. as putea sa ii fac cumva o coroana ca sa il mai lungesc sau vreo alta metoda fara a folosi aparat dentar ?
28/09/2022 la 12:35
Da, se ancoreaza cu un aparat dentar si se trage la nivelul ocluziei. Nu cautati alta metoda pentru ca veti afecta sanatatea danturii pe termen lung.
25/09/2022 la 19:41
Buna ziua, am probleme mari cu dintii. Inca am dinti de lapte care nu au cazuti iar in spatele lor sunt crescuti cei de os. Am uitat sa precizez ca am varsta de 30 ani. in cazul in care imi cad dintii de lapte, raman cu spatii libere in fata iar cei de os sunt in spate. pentru aceasta situatie ce imi recomandati? Am auzit de implantul 3D. m-ar putea ajuta?
04/10/2022 la 09:13
Va puteti ajuta de aparat dentar, care sa traga dintii permanenti in ocluzie. Nu este nevoie de nici un implant.
11/09/2022 la 18:52
Buna ziua. Am 32 ani, dinti sensibili la dulce si la rece, uneori, in zonele in care plombele sunt mari. Am cativa dinti strambi. Care solutie e mai buna, aparat sau fatete? Fatetele pt care nu se pilesc dintii fac rau sanatatii dintilor? Adica dintele nu trebuie pilit deloc deloc, iar dupa ce dai jos fatetele dintii sunt afectati de ele chiar si un pic, sau sunt ca si cum ar fi fost fara ele? (se puteau caria si fara ele etc.)
11/09/2022 la 19:09
Buna ziua. Dintii strambi implica doua probleme – cea evidenta este cea estetica, cea mai putin evidenta tine de ocluzie. Orice dinti strambi in ocluzie gresita se vor pierde cu viteza accelerata, de exemplu la varsta de 45 de ani ar putea sa dispara. Din cauza aceasta tratamentul cu aparat dentar este mai bun, el rezolva ambele probleme. Dintii se pot caria cam la fel cu si fara fatete, de oricare tip ar fi ele.
28/07/2022 la 01:07
Buna….am cei 4 dinti frontali imbracati de vreo 4 ani de zile..inainte sa ii pun aveam ocluzie inversa ,aproximativ…odata cu imbracarea lor muscatura mea este cap la cap, ba chiar putin spre normal….dar acum as vrea sa imi pun coroane dentare la toti dintii de sus….ce parere aveti despre asta?..va rezista?…tin sa mentionez ca am avut grija de acesti dinti si sunt intro stare buna…dar se vede diferenta de culoare….multumesc
11/09/2022 la 19:11
Daca acesti dinti sunt in stare buna inlocuirea coroanelor pe ei nu se motiveaza decat intr-un singur caz, atunci cand radacinile lor trebuie sa sustina noua lucrare mai ampla. Daca aveti suficienti stalpi pentru coroanele noi nu are rost sa va atingeti de acesti patru dinti.
26/07/2022 la 14:32
Buna ziua. Am o strunga de aprox. 0.5 cm la care vreau sa renunt, dar mi s-a spus ca, daca voi umple acel spatiu dintre dinti pe care il am de 30 ani pot avea probleme in vorbire- sa pronunt mai greu literele s,t. E adevarat?
Multumesc!
27/07/2022 la 10:59
Este posibil, pe de alta parte chiar daca problemele de vorbire apar asta nu inseamna ca nu va puteti antrena sa vorbiti din nou corect dupa aceea. Puteti consulta si un logoped in aceasta privinta ca sa fiti sigura.
08/07/2022 la 23:06
Buna seara. Am si eu o intrebare. Am avut dintii din fata cariati si i-am plombat acum un an. Azi mi s-a spart un dinte. Este nevoie sa imi pun fatete pentru toti dintii sau pot sa-mi pun doar o coroana pt cel spart?
09/07/2022 la 06:32
Daca spartura e mica functioneaza si o simpla obturatie, daca nu atunci o coroana. In timp dintii naturali se mai pot colora si vor apare diferente de nuanta. Daca nu va deranjeaza este in regula, daca va deranjeaza puteti face atunci fatete la culoarea coroanei
03/06/2022 la 18:49
Buna seara! Mi s-au sfătuit 20 de dinti pt fatetare am gingiile inflamate pt ca ă trebuit să pătrundă si acolo. Mă dor gingiile foarte rau si sunt roșii… e normal? Precizez ca slefuirea a fost făcută acum 2 zile. Pe 13 urmează să pun fațetele…. sunt nerăbdătoare. După faterare cat timp mai durează durerea? Presupun ca si atunci voi avea gingiile afectate? Multumesc
03/06/2022 la 19:16
Gingiile se vindeca cel mai repede, maxim 10 zile, cu conditia sa nu aveti o boala gingivala activa
18/04/2023 la 02:24
Buna seara, am toti dintii inafara de 3 masele dar cu tartu in spatele celor de jos si carii la 2 dinti pe fata jos langa gingie si ii am galbeni. Dorinta mea este sa ii imbrac pe toti plus pusul maselelor. La cat ajung cu totul ca pret? Multumesc
18/04/2023 la 07:53
Trebuie sa veniti la consultatie pentru ca este nevoie de radiografie panoramica sau chiar CT pentru a calcula un plan de tratament.
14/04/2023 la 14:08
Buna ziua!
Este posibila fatetarea doar a 2 dinti, pentru a masca strungareata?
18/04/2023 la 07:53
Nu, trebuie fatetati 6 sau 8 dinti pe fiecare arcada.
13/04/2023 la 01:18
Buna ziua , am dinții foarte foarte strâmbi , se pot monta fațete ?
13/04/2023 la 05:15
Va recomand sa veniti la o consultatie pentru a intelege mai clar situatia. Uneori inclinarea nenaturala a dintilor poate cauza probleme mai mari decat cele estetice si trebuie vazut ce e de facut ca sa fie bine pe termen lung
28/01/2023 la 00:43
Buna ziua
la mine sunt dintii sanotosi si destui de albi
dar am un dinte de linga primul din fata un pic plonbat si imi strica tot zimbetul
si as vrea sa imi pun fatete pe dinti
dar vreau cit mai albe si bune cal la ce pret ajung si la ce medic sa ma interesez
nu conteaza suma?
28/01/2023 la 01:06
Este posibil, dr. Attila Benedek https://dentfix.ro/echipa/attila/ care este competent si cel mai bine este sa mergeti mai intai la o consultatie sa vada dr. cum stati si sa vedeti si dumneavoastra care sunt optiunile.
26/01/2023 la 19:04
Buna ! Am o problema .mi-am
Pus fațete pe dinții de sus iar după 2 zile a început sân mă doară măselele de sus și de jos.Mentionez ca dinții care mă dor nu sau lucrat la ei
De doua săptămâni iau nurofen de vreo 3 ,4 ori pe zi sa-mi domolească durerea
26/01/2023 la 20:17
Poate ar fi bine sa verificați dacă fațetele nu au deteriorat ocluzia. Oricum trebuie să raportați asta medicului care v-a pus fațetele.
06/02/2023 la 10:55
buna ziua ! Am dintii cam mici de la natura si in plus s-au mai tocit in timp. Se pot pune fatete pe dinti mai mici sau e contraindicat? Multumesc
06/02/2023 la 11:51
Functie de situatie se folosesc fatete sau coroane integral ceramice, la acelasi pret si cu acelasi aspect. Dar trebuie sa veniti la o consultatie de ocluzologie, nu se pot face modificari de ocluzie intamplator.