Faţetarea danturii pentru dinţi cu aspect impecabil

Faţetarea danturii pentru dinţi cu aspect impecabil

Faţetarea danturii este o soluţie extrem de satisfăcătoare estetic pentru mascarea dinţilor pătaţi care nu răspund la tratamentele de albire, uzaţi, ciobiţi sau spaţiaţi inestetic.


Fațetele dentare sunt carapace subțiri, special turnate, care imită aspectul dintelui, fiind cimentate pe dantura naturală cu un adeziv special. Fațetele acoperă suprafața frontală a dintelui, rolul lor ținând mai ales de domeniul esteticii dentare: veți obține un zâmbet mai frumos acoperind dinții informi, uzați sau cu discromii. Prin fațetarea danturii se rezolvă probleme cum ar fi dinții prea spațiați (strungăreața) sau dinții ciobiți.

Tipologia fațetelor dentare

Fațetele dentare pot fi turnate din diverse tipuri de materiale. În principiu, medicul stomatolog vă poate sfătui care este cel mai potrivit material pentru dumneavoastră.

 1. Fațetele din porțelan
 2. Fațetele din ceramică presată
 3. Fațetele din rășini compozite

Fațetele din porțelan sunt cele mai comune. Porțelanul are un luciu specific, foarte asemănător cu smalțul dinților: veți obține un anume grad de transparență și un aspect mai natural. În plus, porțelanul nu se pătează și nu afectează sănătatea gingiilor.

Tratamentul prin fațetare

În mod normal, este nevoie de două vizite la dentist pentru fațetarea danturii. Dacă dinții trebuie pregătiți pentru procedura de fațetare, la prima vizită dentistul îi va ajusta cu freza, pentru ca fațetele să se fixeze perfect. Apoi va lua amprenta danturii; în acest moment se poate face o fațetare provizorie pentru a proteja dinții. Amprenta se trimite la un laborator dentar unde urmează să fie turnate fațetele. În timpul primei vizite, medicul stomatolog vă va ajuta să alegeți nuanța exactă pentru noile fațete.

De obicei, la a doua vizită se fixează fațetele și, dacă este necesar, se fac ajustările corespunzătoare. Dacă acestea se potrivesc, având totodată culoarea și forma dorită, medicul stomatolog le va cimenta definitiv.

Repararea și îngrijirea fațetelor dentare

Fațetele dentare crăpate sau ciobite nu se pot de obicei repara, de aceea este bine să nu mușcați din acadele, unghii sau pixuri. NU aveți voie nici să mestecați lucruri reci și tari, de exemplu gheață.

Dacă scrâșniți din dinți în timpul zilei sau noaptea, medicul stomatolog vă poate recomanda să purtați o gutieră nocturnă pentru a proteja fațetele dentare de presiune. Gutierele nocturne sunt turnate din plastic și au menirea de a reduce forța mușcăturii. Purtarea unei gutiere nocturne va prelungi rezistența fațetelor dentare.

6 răspunsuri pentru “Fațetarea danturii”

 1. Buna Ziua

  Am o curiozitate, daca doi sau trei dinti sunt putini mai strambi, se poate rezolva ceva prin fatetare? Am purtat aparat dentar 4 ani si nu mi s-au indreptat de tot, ba mai mult incisivii sunt un pic incalecati/

 2. Buna ziua!

  Daca un dinte este tocit si s-a micsorat putin, ce proceduri recomandati pentru refacere?

  Multumesc!

  1. Dupa ce se stabileste cauza micsorarii dintelui, se alege si solutia pentru reconstituirea lui, si anume coroana metalo-ceramica sau din alte materiale sau fatete dentare.

Lasă un Răspuns