Extracția unui implant dentar
Eșecul unui implant dentar poate fi cauzat de o poziționare nefavorabilă, ca urmare a unei planificări greșite a medicului implantolog. În plus, eșecuri ale unui implant dentar pot fi determinate de unele boli ale gingiilor, de pierderi osoase sau de o infecție care a apărut în urma implantului. Există, de asemenea, situații în care implantul dentar este respins de organism. În cele din urmă, un implant dentar de succes dar care și-a împlinit speranța de viață și acum nu mai corespunde trebuie, poate, înlocuit în noile condiții clinice ale maxilarului. Și acum vine întrebarea firească a unui pacient aflat în aceatsă situație: ce este de făcut?
În astfel de cazuri, implantul dentar trebuie îndepărtat. Însă îndepărtarea implanturilor dentare eșuate poate fi o procedură dificilă, nu este o operațiune stomatologică simplă. Acest lucru este cauzat de faptul că implanturile dentare sunt adesea integrate și au fuzionat cu osul înconjurător. Astfel, medicul care va face intervenția de extracție de implant dentar trebuie să rupă această legătură, în scopul de a elimina implantul sau implanturile, căci pot fi mai multe.
Tehnici de îndepărtare ale implantului dentar
Pentru îndepărtarea implantului dentar, exstă două tehnici pentru îndepărtarea implanturilor dentare care nu au reușit.
Prima abordare presupune utilizarea unui tip de instrument de tăiere special, o freză cu care medicul implantolog va tăia osul din jurul implantului vindecat. Procedura presupune tăierea a unei porțiuni cuprinse între 0,5 și 1 mm de os, din jurul implantului. Astfel, implantul se va slăbi treptat, ceea ce va permite îndepărtarea acestuia.
După ce implantul este îndepărtat, zona este bine curățată de către medicul stomatolog și apoi va fi evaluată foarte bine zona, în vederea unei posibile grefări osoase, pentru a repara orice defecte osoase. De asemenea, poate fi nevoie și de îndepăratea unor bucăți mici de os sănătos. Procedura de îndepărtare a osului sănătos poate fi considerată una dificilă, pentru că se poate produce căldură excesivă, care afectează vitalitatea osului. Pentru că este eliminat os sănătos vital,poate fi nevoie de grefare osoasă după această procedură.
Îndepărtaea se poate face și printr-o tehnică mai nouă
Îndepăratrea implantului dentar se poate face și utilizând o tehnică nouă, minim invazivă. Aceasta se bazează pe instrumente care vor limina implantul chiar de pe os. Chirurgul utilizează un adaptor cu care atașează un instrument cu care este îndepărtat implantul dentar. Cu ajutorul acestui instrument folosit de către medicul chirurg se poate face îndepărtarea implantului fără a fi eliminat niciun os vital, ceea ce va face mult mai ușor un viitor implant dentar.
La persoanele care au osul foarte dens sau implanturi extrem de strânse poate fi nevoie de tăierea a câțiva milimetri din os.
După vindecarea locului unde a avut loc operația de extracție, medicul poate să reia procesul de implantare de la capăt. Procesul de vindecare a locului unde a fost implantul dentar poate să dureze până la un an de zile. Abia după ce ocul este vindecat, medicul poate să facă o evaluare, astfel încât să înceapă o nouă procedură pentru a îndepărta un nou implant dentar.
Contraindicații ale unui implant dentar
Există anumite persoane pentru care implanturile dentare nu sunt indicate. Este vorba despre:
- persoanele care suferă de diabet de tip 2
- persoanele care suferă de insuficiență cardiacă severă, valvulopatie
- cei care suferă de infecții gingivale, boală parodontală, pot face implantul însă numai după vindecare