Extracția măselei de minte


Al treilea rând de molari, sau măselele de minte, sunt, în mod normal, ultimii dinți care erup. Dacă sunt sănătoși și funcționali, aceștia pot fi utili. Totuși, există câteva motive care fac obligatorie extracția măselei de minte. Se întâmplă și ca molarii de minte să fie sănătoși și totuși extracția să fie necesară din motive de ortodonție.

În cazul în care molarii de minte se dezvoltă normal, în poziție corectă, extracția lor nu este necesară.

Câte măsele de minte avem și când erup acestea?

O persoană poate avea patru măsele de minte, trei, două, una sau niciuna. Cert este faptul că nicio persoană nu are mai mult de patru molari de minte. Aceștia sunt situați simetric, la periferiile arcadelor dentare.  Spre deosebire de alți dinți, vârsta de erupție a măselelor de minte este mai înaintată și se încadrează între 16 și 25 de ani. Există persoane care se pot confrunta cu erupția molarilor de minte și la 40 de ani, dar cazurile sunt rare.

Au molarii de minte vreun rol în masticație?

În prezent, puțin sau deloc. Molarii de minte sunt reminiscențe ale strămoșilor noștri, care  foloseau intens acești dinți pentru a  mesteca hrana fibroasă și tare. Însă pe măsura ce obiceiurile alimentare s-au schimbat, acestea au devenit aproape inutilizabile în mestecarea mâncărurilor.

Cum recunoaștem o infecție la măseaua de minte?

Diagnosticul infecției măselei de minte nu se poate pune doar pe baza unui singur simptom. Există un tablou simptomatologic complex care este luat în considerare la momentul punerii diagnosticului. Așadar, cu cât experimentezi mai multe dintre următoarele simptome enumerate mai jos, cu atât este cazul să te prezinți mai repede la stomatolog, întrucât este vorba de o infecție și ai nevoie de tratament cu antibiotice:

  1. Durere puternică – Infecția la o masea de minte se manifestă prin dureri severe la atingere. Atunci când infecția se extinde în jurul măselei se numește pericoronită.
  2. Gingii înroșite și inflamate – o masea de minte infectată se manifestă prin înroșirea și inflamarea gingiei care o îmbracă; devine dureroasă la atingere.
  3. Febra – este cel mai clar semn de infecție, mai ales dacă este însoțită de dureri și de înroșire sau inflamare a gingiei.
  4. Edem facial – o masea de minte inflamată și infectată poate duce atât la umflarea zonei din jurul maxilarului, cât și a întregii fețe.
  5. Probleme de masticație – atunci când o masea de minte se infectează, există riscul să apară dificultăți în deschiderea gurii, dar și în mestecarea alimentelor în timpul meselor, din cauza durerilor, inflamației și a disconfortului.
  6. Umflarea nodulilor limfatici – glandele limfatice din zona măselei se pot inflama și pot deveni dureroase din cauza infecției instalate.
  7. Puroi – în stadii avansate, infecția la măsea sau la gingia care o împrejmuiește poate duce la formarea unei pungi de puroi, care erupe și secretă o substanță de culoare gălbuie cu gust neplăcut.
  8. Dureri de cap – cu cât infecția este în stadiu mai avansat, cu atât simptomele se extind și pot afecta și alte zone; pot apărea dureri de cap, chisturi sau tumori și poți avea o respirație urât mirositoare.

Programează-te rapid la Ivory București, pentru complicații dispunem de specialiștii de care ai nevoie:









Când se recomandă extracția măselei de minte?

Cel mai probabil tratament al problemelor generate de măseaua de minte este extracția acesteia. Se recomandă acest tratament atunci când:

  1. Crește în poziții anormale În situația în care molarii de minte erup și cresc în poziții anormale, medicul ar putea recomanda extracția lor, pentru prevenirea unor probleme ulterioare apărute la nivelul întregii danturi – migrarea dinților, carii, dureri etc.
  2. Înghesuie ceilalți dinți În cazul în care erupția molarilor de minte determină o incongruență dento-alveolară, adică măselele pun presiune dintre posterior spre anterior și înghesuie dinții adiacenți, medicii ar putea recomanda extracția, pentru prevenirea cariilor și a altor complicații asociate “înghesuirii” dentare.
  3. Nu are loc să iasă Erupția măselelor de minte începe în jurul vârstei de 17 ani și este însoțită adesea de dureri și inflamații locale, care pot fi mai accentuate în cazul în care nu au suficient loc pe arcada pentru a erupe. Extracția molarilor de minte mai este recomandată și în cazul  în care medicii constată că, din cauza unor tendințe filogenetice de micșorare a maxilarelor,  nu au loc să erupă pe arcadă și tind fie să iasă strâmbi, fie să rămână captivi în os.
  4. Determină infecții recurente Molarii de minte pot fi cauza unor infecții repetate (pericoronarite), care se tratează greu și incomplet, acesta reprezentând un alt motiv pentru care medicii decid ca este mai bine ca acestea să fie scoase, pentru prevenirea complicațiilor.
  5. Prezintă risc crescut de carii Medicii pot recomanda extracția molarilor de minte și din considerente profilactice. Măselele de minte se cariază mai des, din cauza locului nefavorabil în care sunt situate în cavitatea bucală, care îngreunează  realizarea corectă a măsurilor de igienă dentară. Cavitățile apărute la nivelul molarilor de minte sunt aproape imposibil de tratat, din cauza că instrumentele nu pot fi folosite corect în zona respectivă. Fiind foarte greu de curățat, molarii de minte se cariază adesea foarte adânc și trebuie scoși. Acestea sunt motivele pentru care alegerea optimă pare să fie extracția.

Cum se efectuează extracția măselei de minte?

3D CT impacted wisdom  tooth by Coronation Dental Specialty Group – Own work. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons

Intervenția poate fi făcută într-un cabinet stomatologic sau la spital, dacă există un risc crescut de complicații. Dacă ai o infecție în organism extracția molarului de minte va fi amânată până când infecția a fost tratată, în urma unui tratament cu antibiotice.

Înainte de extracție, pacientul va fi supus unei anestezii locale, pentru a amorți zona. În anumite situații, se poate impune și efectuarea unei anestezii generale. Înainte de extracție, pacientului i se pot recomanda investigații precum radiografie panoramică sau tomografie dentară.

Cu 48 de ore înainte de intervenție este bine să se evite fumatul.

După ce dintele este eliminat, s-ar putea să fie nevoie de copci. Unele copci se dizolvă în timp, în timp ce altele trebuie să fie îndepărtate după câteva zile de la procedură.

După intervenție, pacienții se pot aștepta la disconfort și dureri care pot dura câteva zile, de aceea li se vor prescrie analgezice. De asemenea, pot fi recomandate și antibiotice, pentru prevenirea apariției infecțiilor. De asemenea, zona se poate umfla, iar tumefacția se va retrage definitiv în trei-patru zile.

În primele 24 de ore de la intervenție, poți pune gheață pe obraz, pentru a reduce din umflătură. Este important ca pacienții să se odihnească după extracție și să nu facă efort fizic, pentru a evita deschiderea suturilor și apariția sângerărilor. Nici fumatul nu este recomandat cel puțin 24 de ore de la efectuarea intervenției. Evită să atingi cu limba zona intervenției. Totodată, consumă lichide și alimente moi.

Care sunt posibilele complicații în urma extracției maselei de minte?

La fel ca oricare altă procedură stomatologică, extracțiile dentare pot avea complicații specifice. Trebuie să știți că există o oarecare posibilitate de infecție, sensibilitate crescută, hemoragie, alveolită uscată și slăbirea obturațiilor, coroanelor ori dinților de lângă extracție. Dacă apar sângerări care nu pot fi oprite în primele 24 de ore de la germectomie, trebuie să anunțați de urgență medicul.

La ce vârstă trebuie extrasă maseaua de minte?

Nu există un răspuns unic pentru toată lumea; dacă, însă medicul stomatolog vă spune că acești dinți sunt potențial problematici cel mai bine este ca extracția să se facă cât mai curând.

Sfatul acesta se bazează pe faptul că organismele tinere se vindecă mai rapid. Cu cât amânați mai mult extracția unui molar de minte problematic, cu atât prelungiți posibilitatea complicațiilor în timp.

Extracția măselei de minte poate fi o experiență dureroasă determinată în principiu de un singur factor, anume acela că mergi la un dentist obișnuit în loc să mergi la un specialist în chirurgie care cunoaște cum să intervină și are și instrumentar specializat pentru a ușura o astfel de operație. Dacă vrei să compari medici compară numai dentiști specializați în chirurgie dento-alveolară sau chiar chirurgi OMF.

Masea de minte. Mituri

Dinții cu probleme sunt ereditari – greșit!

Este adevărat că unii factori precum grosimea smalțului sau poziția dinților sunt determinați genetic, însă dinții bine îngrijiți sunt protejați de cariile dentare, îngrijirea fiind responsabilitatea proprie fiecărei persoane în parte.

Toți oamenii au maseaua de minte – greșit!

Maseaua de minte este al treilea și, totodată, ultimul molar care apare pe arcada dentară, după primul molar, care erupe la vârsta de șase ani, și după cel de-al doilea, care apare în jurul vârstei de 12 ani. O persoană poate avea patru, trei, două, una sau, surpriză, nicio măsea de minte. Un procent de 35% din populația globului nu dezvoltă măsele de minte. Cercetătorii încă dezbat dacă este vorba despre evoluție sau dacă este vorba despre o problemă de folosire a mandibulei în funcție de cultură. Potrivit oamenilor de știință, în unele zone din Asia de Est, este mult mai comun să întâlnim oameni fără măsele de minte.

Molarii de minte ne predispun la diferite boli – greșit!

Secretul sănătății dentare și a întregului corp constă în tipul de nutriție folosit. Medicii stomatologi susțin ideea că, pe fondul unei alimentații adecvate, osul maxilarului poate susține fără probleme toți cei 32 de dinți apăruți, inclusiv molarii de minte.

Masea de minte: apare atunci când devenim mai înțelepți – greșit!

Măseaua de minte începe să se dezvolte în apropierea vârstei de zece ani și erupe între 17 și 25 de ani, iar rolul ei este de a mesteca și de a fărâmița alimentele. Deoarece la această vârstă suntem considerați maturi, adică mai înțelepți, mai cu minte, al treilea molar a fost poreclit măseaua de minte, chiar dacă nu are nicio legătură cu înțelepciunea!

Maseaua de minte: trebuie extrasă automat – greșit!

Dacă măselele de minte sunt sănătoase, erup în totalitate, sunt poziționate corect și mușcătura cu dintele opus se face în mod corespunzător, atunci extracția lor nu este necesară. Însă, de multe ori, măseaua de minte nu găsește spațiu pentru a crește cum trebuie și poate cauza mari probleme: gingii inflamate, deteriorarea altor dinți, probleme cu sinusurile etc.

Maseaua de minte: Erupția este însoțită de durere – corect!

Inflamația și durerea gingiei, dureri de cap, modificări de gust, respirație urât mirositoare sau chiar dificultatea de a deschide gura corespunzător sunt simptome comune erupției măselei de minte.