Evolutie Implant dentar

Evolutie implant dentar, adica un tratament care datează de mii de ani. Tehnica, forma și materialele utilizate în implantologia modernă se datorează lui Per-Ingvar Brånemark. În mod surprinzător s-a dovedit că strămoșii noștri, din perioada vechilor egipteni, chinezi și mayași, au testat tehnica implantului dentar, utilizând o varietate de materiale și punând bazele tehnicii folosite astăzi.

Implantul dentar în antichitate

Au fost descoperite vestigii arheologice potrivit cărora primele încercări de înlocuire a dinților pierduți datează de acum 4000 de ani în China. Materialele folosite variau de la bucăți de rădăcină de bambus la metale prețioase, sculptate pentru a lua forma dinților. Au fost identificate până și rămășițe de implanturi dentare realizate din fildeș sau scoică, așa cum este cazul femeii mayașe (datând din anul 600 î.e.n.), descoperite în Honduras în 1931, a cărei mandibulă includea trei incisivi înlocuiți cu bucăți de scoică, sculptate în formă de dinți. Și mai interesant este faptul că, mulțumită creșterii osoase remarcate în jurul acestor implanturi primitive, s-a constatat că acestea nu serveau doar unor scopuri estetice, fiind și funcționale!

Evoluția implantului dentar modern

Dacă, undeva în secolul al 18-lea, se practica extracția dentară de la tinerii săraci pentru ca respectivii dinți naturali să fie, apoi, implantați celor de viță nobilă și regală (această metodă a fost îndelung criticată însă, din cauza insuccesului general și a bolilor transmise, între care tuberculoza), ulterior implanturile au evoluat (deși materialul era utilizat și în antichitate) spre metale prețioase, ca aurul și platina, fără prea mare succes.

În 1906, a fost introdus implantul din aliaj iridiu-platină sub formă de os. Acesta ar putea fi considerat prototipul implanturilor dentare de astăzi. Ulterior, în anii 30 ai secolului trecut, s-au dezvoltat aliaje precum cobalt-crom-molibden, cunoscut sub denumirea de Vitallium. Acestea au orientat implantologia într-o nouă direcție.

În 1937, la Universitatea Harvard, Strock a reușit primul implant subperiostal. Era obținut dintr-un aliaj iridiu-platină, testând mai tarziu implanturi din Vitallium și documentând efectele acestora.

În 1965, Brånemark a reușit inserarea primului implant din titaniu într-un voluntar uman. Era după ani de cercetări și teste asupra animalelor, fiind cel care a denumit procesul de aderență titaniu-osos „osteointegrare”. Prototipul acestui implant, primul cu filet, fusese conceput încă din 1952.

Din anii 70, au fost dezvoltate o serie de materiale din care au început să fie realizate implanturile dentare, de la carbon la porțelan, sticle bioactive și oxid de aluminiu. De asemenea, tot în această perioadă au început să fie testate și multiple variante de forme pentru acestea.

Implantul dentar azi

Astăzi, implanturile dentare vin sub formă de șuruburi cu laturi paralele, respectiv conice, montate imediat după extracția dentară sau ulterior, după vindecarea osoasă. Cât despre materiale, în prezent, cel mai des folosit material rămâne titaniu, deși zirconiu ar putea reprezenta viitorul în domeniul implantologiei.

 

Programează-te rapid și tratează-te în siguranță la un specialist Ivory Dentfix București. Poți plăti în rate fără dobândă.