Există câteva măsuri pe care le poți lua atât înainte de plecare, precum și în momentul în care te afli departe de casă și de medicul tău stomatolog.

Fă o programare la medicul stomatolog înainte de plecarea în concediu

Un consult stomatologic făcut înainte de plecarea în vacanță te poate scuti de multe neplăceri. Medicul poate să descopere existența unor carii dentare care pot da dureri de dinți. Un detartraj poate fi, de asemenea, benefic.

Dacă suferi de afecțiuni gingivale este foarte importantă efectuarea unui periaj dentar corect, regulat, de cel puțin două ori pe zi. Este de ajutor și ața dentară pentru că ajunge în zone în care periuța dentară nu poate să pătrundă.

Toate tratamentele de canal radicular trebuie să fie finalizate înainte de plecarea în concediu pentru a evita o eventuală infecție și dureri, mai ales în timpul unui zbor cu avionul, din cauza schimbărilor de presiune atmosferică.

În cazul în care ai dinți sensibili evită să mesteci gheață, popcorn și bomboane tari. Nici măncărurile și băuturile fierbinți sau prea reci nu sunt indicate. Nu îți folosi niciodată dinții ca să scoți un dop de la o sticlă sau pentru a rupe o etichetă din plastic mai ales dacă ai punți sau coroane dentare.

Ce să faci atunci când apar urgențele

  • în cazul în care apare o durere de dinți, nu ai medicamente contra durerii și nu găsești nicio farmacie deschisă, clătește-ți gura cu apă călduță sau cu apă de gură;
  • curăță ușor, cu atenție, spațiul dintre dinți, ca să te asiguri că nu există acolo nici un rest alimentar care să provoace durerea;
  • nu pune medicamente antidurere pisate pe măseaua sau pe dintele cu probleme, căci îți poate afecta gingia (se inflamează și devine dureroasă);
  • imediat ce apare posibilitatea mergi la un cabinet stomatologic local;
  • în cazul unui dinte fracturat clătește gura cu apă călduță pentru a curăța bine zona, aplică gheață sau o compresă cu apă rece pe zona afectată și mergi la un cabinet stomatologic;
  • dacă un dinte a ieșit din sacul alveolar în urma unei traume, clătește-te cu apă călduță și nu atinge rădăcinile rămase. Clătește și dintele și, dacă este posibil, pune-l la loc în sacul alveolar, până când ajungi la un cabinet stomatologic. În cazul în care nu poți pune dintele în sacul alveolar, este indicat să îl pui în lapte și să mergi urgent la dentist. Este important să ajungi la medic în maximum o oră de la incident, pentru ca dintele să mai poată fi salvat.
  • dacă pierzi o plombă este posibil ca zona să devină mai sensibilă. Ca să previi apariția disconfortului și a durerii evită să mesteci alimente în zona cu probleme. Nu sunt indicate dulciurile, alimentele foarte reci, cele fierbinți și gheața.