BLOG
Duș bucal și apă de gură
Ce este dușul bucal?
Dușul bucal este un dispozitiv folosit acasă, cu rol în igiena orală, care ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și previne apariția tartrului, acționând pe baza unui jet de apă. Nu este nici pe departe la fel de comun ca periuța de dinți, însă tot mai mulți pacienți înțeleg rolul său complementar.
Cât și cum se folosește dușul bucal?
Mulți pacienți chestionează blândețea cu care acționează jetul dușului bucal asupra gingiei. Este de aceea recomandabil ca presiunea să crească treptat și să se mențină în limitele confortului personal, care variază de la un individ la altul. Cele mai bune rezultate se obțin, conform cercetărilor, prin folosirea dușului bucal la presiune medie sau mare.
Niciodată nu trebuie făcut exces de irigările dentare care ar putea duce la iritarea gingiei.
Cine folosește dușul bucal?
Aparatul este recomandat de unii specialiști mai ales anumitor categorii de pacienți care prezintă un risc general crescut de a dezvolta afecțiuni orale, de exemplu pacienților care suferă de anumite afecțiuni ale gingiei, fumătorilor, gravidelor, diabeticilor, persoanelor care au diverse implanturi, aparate dentare, coroane dentare, punți și alte tipuri de proteze fixe. Se recomandă prudență în folosirea aparatelor pentru irigare dentară în cazul pacienților cu anumite afecțiuni ale inimii, de aceea pentru siguranța dumneavoastră este mai bine să întrebați medicul înainte de achiziționarea unui astfel de aparat, în cazul în care ați fost diagnosticat(ă) cu o astfel de condiție în trecut.
Care sunt avantajele dușului bucal?
În cazul pacienților cu afecțiuni gingivale, statisticile susțin că folosirea regulată a dușului bucal are ca rezultat reducerea sângerărilor asociate cu gingivita.
Unii specialiști îl consideră o alternativă viabilă la ața dentară, însă dușul bucal are avantajul de a curăța mai eficient nu doar spațiile interdentale, ci inclusiv zonele de sub linia gingiei.
Pacienții care folosesc acasă dușul bucal au mult mai puțin nevoie de ședințe de detartraj și chiuretaj subgingival la cabinetul stomatologic.
Cum alegeți dușul bucal cel mai potrivit pentru dumneavoastră?
Aparatele pentru irigări dentare
pot fi electrice sau atașabile la robinet ori la duș. Aparatele electrice au de obicei buton de reglare a presiunii atât pe dispozitivul de bază cât și pe cel mobil (pe care îl țineți în mână). Spre deosebire de aparatele electrice, cele atașabile la robinet nu se pot folosi decât cu apă de la robinet, iar presiunea este mai greu de controlat. Mai există și alternativa aparatelor manuale (sub formă de seringă, tub sau sticluță de plastic), destinate curățării subgingivale, care sunt mai portabile, însă în cazul cărora presiunea este foarte redusă.Capătul este adesea șanjabil, iar unele aparate includ mai multe tipuri de capete în kitul de bază.
Apa de gură
Unul dintre cele mai importante elemente complementare periajului dentar, apa de gură prezintă o serie de beneficii evidente, atât pentru confortul dumneavoastră zilnic, cât și pentru starea generală de sănătate a cavității bucale. Impactul acestor produse este așadar dublu: prin normalizarea echilibrului bacterian din gură ele oferă o respirație proaspătă și ajută, cel puțin parțial, la diminuarea riscului aparițiilor cariilor și, implicit, ale bolilor gingivale.
Tipuri de ape de gură
Ape de gură pentru copii
Există apă de gură cu care copiii își pot clăti gura. Însă folosirea acesteia nu este recomandată mai devreme de vârsta de șase ani, pentru că există riscul crescut ca micuții să înghită lichidul. Apa de gură pentru copii nu trebuie să conțină alcool, este fluorizată , oferind protecție contra tartrului și cariilor.
Apa de gură se folosește după periajul dentar. Cavitatea bucală se clătește cu acest lichid circa un minut.
Ape de gură contra cariilor
Unii oameni sunt mai predispuși la carii dentare, fie din cauza dietei, fie au o predispoziție genetică sau chiar din cauza formei dinților. Adulții au la dispoziție apă de gură contra cariilor, care au proprietăți antiseptice, care previn formarea plăcii bacteriene. Se pot folosi și în cazul unor afecțiuni gingivale.
Există sortimente de ape dentare cu fluor, care ajută tot la prevenția apariției dinților cariați. Acest lucru se întâmplă deoarece întăresc smalțul dinților, oferind o mai bună protecție contra acizilor.
Apă de gură antibacteriană
Placa dentară, formele ușoară de gingivită, pot fi ameliorate cu ajutorul unei ape de gură cu proprietăți antibacteriene. Aceste tipuri de apă de gură conțin o cantitate mai mare alcool, fiind mai eficiente în procesul de reducere a bacteriilor. Un alt tip de apă de gură la care poți apela este cea pentru reîmprospătarea respirației.
Ca să alegi varianta potrivită, este indicat să ceri sfatul unui medic stomatolog, pentru că el știe cel mai bine care sunt problemele cu care te confrunți.
Indicații pentru folosirea apei de gură și a dușului bucal
Pentru a combate halitoza
Halitoza sau respirația urât mirositoare este una dintre cele mai comune afecțiuni. Aceasta este provocată în cele mai multe cazuri de resturile alimentare care intră în stare de putrefacție, deși cauzele apariției acesteia pot fi multiple și trebuie descoperite de medicul stomatolog.
În aceste cazuri, apa de gură este recomandată să fie folosită după fiecare periaj, alături de tratamentul recomandat de medicul stomatolog.
Previne apariția cariilor
Apa de gură previne apariția cariilor, datorită fluorurii de sodiu care întărește smalțul dinților și previne înmulțirea bacteriilor care duc la apariția cariilor.
Sindromul gurii uscate
Persoanele care suferă de sindromul gurii uscate sunt mai expuse infecțiilor bacteriene deoarece cantitatea de salivă este redusă, iar bacteriile se pot înmulți în voie.
Prin urmare, în cazul acestor persoane se recomandă utilizarea apei de gură care, pe lângă împrospătarea cavității bucale, acționează ca măsură preventivă împotriva bacteriilor. Alege o apă de gură bogată în săruri minerale, vitamina E și fluor.
Gingivită și parodontoză
În cazul persoanelor care suferă de tulburări gingivale este recomandată apa de gură fără alcool. De exemplu, se recomandă apa de cură care conține iod, fenoli sau uleiuri esențiale. În cazul parodontitei, se poate folosi și clorhexidină, un antiseptic cu spectru larg, eficient împotriva plăcii bacteriene.
Pentru tratarea aftelor și a rănilor bucale
În acest caz, se recomandă o apă de gură care reduce cantitatea de bacterii. O altă posibilitate care vă ajută la vindecarea rănilor sau aftelor bucale este spălarea gurii cu o soluție de apă cu sare pe care o poți prepara acasă amestecând un pahar de apă și o lingură de sare de masă.
Pentru pregătirea pacientului înainte de intervenții chirurgicale
Datorită acțiunii antibacteriene, antifungice și antiseptice, se recomandă spălarea gurii cu apă de gură timp de cel puțin două săptămâni înainte de intervenția chirurgicală.
Leziuni ale mucoasei orale
În cazul leziunilor mucoasei orale se recomandă utilizarea apei de gură cu clorhexidină, deoarece are o dublă protecție antiplacă și acțiune antibacteriană.
Moduri de folosire
În fapt, apa de gură trebuie introdusă în igiena zilnică după periaj, pentru a-i crește eficacitatea. După încheierea periajului, turnați cantitatea indicată în capac și clătiți gura pentru o durată cuprinsă între 30 de secunde și 1 minut. Cel mai bine este să respectați durata indicată pe ambalaj, în special pentru că aceste produse au grade de aciditate diferite. Procesul clătirii trebuie să aibă două faze:
- Clătirea ca atare. Nu țineți apa în aceeași parte a cavității bucale și încercați o mișcați în gură în așa fel încât să poată ajunge peste tot.
- Gargara. Gargara cu apă de gură ajută la diminuarea numărului de bacterii localizate la baza limbii și în regiunea uvulei.
Apa de gură poate fi combinată în apa din rezervorul dușului bucal. Se toarnă tot un capac de apă de gură după care se folosește dușul bucal în modul obișnuit. Eficiența apei de gură este astfel mărită pentru că ea poate pătrunde mai ușor în zone mai greu accesibile prin simpla clătire.
Beneficiile dușului bucal și a apelor de gură
- Respirație și gust proaspăt. În funcție de apa de gură aleasă, efectele pot dura până la 3, maxim 4 ore. Nu vă lăsați însă înșelați de nivelul de aciditate, întrucât acesta este numai parțial responsabil de eficiența produsului. O apă de gură „sensitive” poate fi la fel de eficace din acest punct de vedere.
- Deși nu înlocuiește periajul, apa de gură ajunge pe toate suprafețele interne ale cavității bucale, fiind astfel direct responsabilă de menținerea echilibrului bacterian.
- Există produse specializate: împotriva tartrului, a gingivitei, a cariilor, ape de gură cu fluor etc. Consultați medicul dumneavoastră pentru a decide cea mai bună alegere în cazul dumneavoastră.
- Deși nu există studii care să certifice acest fapt, mulți dentiști consideră că starea de sănătate a gingiilor poate fi afectată de folosirea apei de gură, explicația fiind reducerea suplimentară a germenilor gingivali.
Controverse și efecte secundare
- Apa de gură cu clorhexidină poate avea ca efect secundar îngălbenirea dinților.
- La fel ca pasta de dinți, apa de gură modifică percepția gustului.
- Se crede că pe termen lung pot exista efecte negative legate de conținutul de alcool din unele ape de gură.
- Folosită excesiv, apa de gură poate duce la dezechilibre bacteriene la nivelul cavității bucale.
2 Comments
Comenteaza
05/05/2023 la 07:50
Mulțumesc.
Foarte bune informații
23/06/2022 la 13:03
Noi multumim, o zi buna!