Durerile de cap
Durerile de cap pot apărea dintr-o varietate de motive, afecțiunile stomatologice fiind „suspecți” mai puțin comuni. Cu toate acestea, tulburările din sfera stomatologică determină un număr destul de însemnat de migrene sau dureri de cap de intensitate mai slabă care pot dispărea doar prin eliminarea sau gestionarea eficientă a problemei de fond.
Durerile de cap pot fi generate de afecțiuni localizate la nivel dentar, cât și de probleme ale altor componente ale aparatului masticator. Sindromul articulației temporo-mandibulare (ATM), inflamațiile dentare, abcesele, gangrenele, reacțiile adverse ca urmare a unor intervenții chirurgicale orale etc. sunt doar câteva dintre aceste probleme.
Una dintre cele mai complexe este disfuncția articulației temporo-mandibulare, căreia i se asociază și dureri de cap puternice, însoțite de suferințe și la nivelul urechilor și al globilor oculari. ATM este articulația dintre maxilar și mandibulă a cărei disfuncție are consecințe semnificative.
Sindromul ATM poate fi gestionat în multiple feluri, cu scopul de a elimina problema și/sau a gestiona simptomele, inclusiv durerile cronice de cap. Acestea includ intervenții chirurgicale, purtarea unui dispozitiv în timpul nopții care să corecteze obiceiurile parafuncționale, remodelarea dentară, repoziționarea mușchilor maxilari, schimbări de ordin alimentar, hipnoterapii, terapii galvanice etc.
Tulburările de ocluzie pot genera și ele dureri de cap, la fel și edentațiile parțiale care distribuie forța masticatorie doar în anumite zone ale cavității orale, favorizând dezvoltarea dezechilibrată a mușchilor și a tendoanelor.
Dacă vizitele repetate în cabinetele medicilor specialiști nu au dezvăluit o altă cauză a durerilor de cap cu care vă confruntați, nu uitați să treceți pe listă și o vizită la medicul stomatolog. O analiză riguroasă a situației stomatologice vă poate dezvălui adevărata cauza a durerilor de cap de care suferiți și, implicit, modalitățile adecvate de tratament care să ducă la eliminarea sau gestionarea lor eficientă pe termen lung.
sursa foto
8 Comments
Comenteaza
17/04/2023 la 20:30
Buna ziua,
Ma confrunt cu o situatie dificila. Intr-o dimineata m-am trezit cu o durere de cap din senin, durere localizata in special in frunte si piramida nazala, durerea fiind permanenta. Am fost la neurolog, pe RMN nu apare nimic. Am fost la ORL, facut CT, nu am sinuzita.
Tin sa mentionez ca de ceva ani am 4 dinti din fata afectati de carii, sunt plombati insa cariile au ajuns la nerv. Durerea in frunte si piramida nazala e permanenta, a inceput sa-mi scada si vederea dupa cateva luni, ma simt obosit, transpir repede. Poate fi vorba de o infectie dentara? Va rog sa-mi raspundeti, nu gasesc un raspuns nicaieri
17/01/2023 la 03:33
Buna seara am o mica problema cu un dinte din fata am avut durere si mam dus la dentist sa mil curate tot sa mil plombeze si nuj ce mi sa intamplat da la lucrari care le a făcut in dinte ca mio facut ceva pe sistem nervos si de atuncea simt ceva un punt in trunte ca si cum este o taitura inauntru si cand ating acolo ma doare foarte tare si am probleme mai mereu cu durerea acolo de vreo catarva zile nu mai mi a trecut toată problema sa dus de la un dinte din fata care o vrt sa mi la indrepte si eu sunt alergica la anestezie ce tratemet pot sa iau ca mie de doctor imi este frica cum imi este frica de dumnezeu
17/01/2023 la 03:28
Buna seara am o mica problema cu un dinte din fata am avut durere si mam dus la dentist sa mil curate tot sa mil plombeze si nuj ce mi sa intamplat da la lucrari care le a făcut in dinte ca mio facut ceva pe sistem nervos si de atuncea simt ceva un punt in trunte ca si cum este o taitura inauntru si cand ating acolo ma doare foarte tare si am probleme mai mereu cu durerea acolo de vreo catarva zile nu mai mi a trecut toată problema sa dus de la un dinte din fata care o vrt sa mi la indrepte si eu sunt alergica la anestezie
16/11/2022 la 09:05
Buna ziua! este posibil să existe o legătură între erupția măselei de minte și durerea de cap?
15/07/2022 la 00:50
Bună seara! Am și eu o întrebare la dvs Am lucrare fixă sus simt o jena la ultima masea sub lucrare ce radiazo durerea în tâmplă să fie durerea de la masea am senzația că mă doare tot de sub lucrare. Vă mulțumesc!
27/07/2022 la 11:22
Durerea poate varia de la un dinte pe o zona mai mare, dar trebuie evaluata bine situatia. Asta se face in primul rand cu ajutorul unei radiografii recente si in cabinet, sa va vada medicul stomatolog. Va asteptam la o consultatie.
08/06/2022 la 19:10
Buna ziua, Ma confrunt cu o problema de foarte mult timp, si anume cu halena foarte urâta, din punct de vedere stomatologic cred ca am făcut tot ce era posibil( nu am carii netratate, fac detartraj de 2 ori pe an, acum o luna am făcut si chiuretaj subgingival) , am o dantura frumoasa si albă, insa nu îmi explic de unde este problema. Va rog sa-mi spuneți dacă mai pot face ceva deoarece ma afectează foarte tare. Multumesc!
08/06/2022 la 19:15
Buna ziua, din pacate nu pot face mai mult decat sa va redirectionez catre acest articol foarte bine scris: Halena – 5 cauze si 5 tratamente ale respiratiei urat mirositoare