Mandibula reprezintă maxilarul inferior. Durerile acesteia pot fi extrem de severe și pot conduce la întreruperea activităților de zi cu zi, ceea ce devine frustrant.

Este o durere comună ce cauzează un disconfort constant ce îți impactează viața, mai ales prin procesele elementare de a vorbi, a mânca, a dormi sau a te concentra. Pot apărea dureri ale capului și ale feței, în plus veți avea dificultăți în a deschide gura.

Durerile de mandibulă pot fi de două tipuri: acute sau cronice. Acestea nu trebuie ignorate sub nicio formă deoarece, în cele mai multe cazuri anunță o afecțiune gravă care se poate complica în scurt timp. Programează-te acum pentru un control.

Cauzele durerilor de mandibulă

Durerile mandibulare pot avea diverse cauze. Acestea pot fi provocate de afecțiuni precum: gingivite, carii, abcese, infecții sau inflamații dentare sau traumatisme ale dinților, dar mai pot apărea și în urma unei fracturi.

Atenție! În cazul în care durerile mandibulare sunt însoțite de sângerări și nu mai poți închide gura, cel mai probabil este vorba despre o fractură a mandibulei și trebuie sa mergi de urgență la spital. Fracturile apar în special în urma unei traume sau a unui accident.

Alte cauze ale durerilor de mandibulă sunt: afecțiuni ale articulației temporomandibulare, nevralgie de nerv trigemen, nevralgie de nerv facial, procese inflamatorii din vecinătate, bruxism (frecarea dinților) și chiar cancer.

Deși, cel mai frecvent durerile de mandibulă anunță o afecțiune gravă, există și cazuri în care durerea poate iradia din alte regiuni cum ar fi gâtul sau gura.

Știai ca frecvența de apariție a durerilor de mandibulă este mai mare în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani? În cazul acestora, de cele mai multe ori durerile sunt cauzate de artrita, probleme ale cartilajului articulației și dislocații.

Cum se tratează durerile de mandibulă

În momentul în care suferi de dureri de mandibulă se recomandă repaus și analgezice pentru calmarea durerii. Apoi trebuie sa vizitezi de urgență medicul stomatolog pentru a depista cauza și pentru a o trata.

Medicul stomatolog îți va putea prescrie un tratament numai după un control amănunțit. Mai întâi trebuie aflată cauza apariției durerilor, apoi în funcție de motivul pentru care te confrunți cu durerile de mandibulă medicul poate prescrie antialgice (pentru calmarea durerii), antiinflamatoare, antivirale, sedative, corticoizi și chiar tranchilizante.

Programează-te acum o vizită de urgență la medicul dentist dacă:

Simți dureri ale dinților;

Durerea dinților durează deja de o zi sau două;

Durerea este persistentă și insuportabilă;

Ai făcut febră, dacă ai dureri ale urechii, ale mandibulei sau când deschizi gura;

Ai dificultăți în a respira sau a înghiți;

Ți s-a umflat fața, obrazul sau ganglionii limfatici;

Ai avut o infecție la dinte înainte;

– Te simți stresat sau abătut din cauza unor probleme stomatologice;

Angajatorul tău are contract de parteneriat cu noi? Te rugăm să introduci mai sus adresa ta de email de serviciu pentru a accesa beneficiile.