Dinți lipsă


A trăi cu dinți lipsă nu este ideal. Este bine de știut că este ceva ce se poate corecta. Înlocuirea dinților lipsă îți va înfrumuseța zâmbetul și îți va întări încrederea în tine. Îți vei îmbunătăți inclusiv felul în care vorbești. Există mai multe metode de corectare, respectiv implanturile, mini-implanturile, punți dentare și altele. Discută cu dentistul tău despre opțiunea potrivită ție! Există mai multe situații în care pot să lipsească unul, mai mulți sau toți dinții de pe o arcadă:

  1. Schimbarea dinților de lapte este un fenomen natural în perioada copilăriei, atunci când temporar lipsesc unul sau mai mulți dinți de pe arcade;
  2. Există situația în care anumiți dinți permanenți nu erup niciodată pentru că fie rămân complet în os, migrând pe un traseu nenatural, fie nu înmuguresc niciodată;
  3. Cea mai comună situație este pierderea dinților fie post-extracțional fie pe criterii de boală parodontală ori vârstă înaintată;

Din punct de vedere științific, lipsa unuia sau a mai multor dinți este cunoscută drept hipodonție . Hipodonția poate fi diagnosticată în urma unui control stomatologic și a unei radiografii panoramice. Aproximativ 20% dintre adulți au cel puțin un dinte care le lipsește, cel mai adesea fiind vorba despre măseaua de minte.

Ce se poate întâmpla dacă ai un dinte lipsă?

Spațiul lăsat de un dinte lipsă poate duce la o multitudine de probleme medicale, cu impact asupra sănătății și confortului dumneavoastră. În cazul în care alegeți să nu folosiți un dinte artificial, vă veți găsi într-una dintre scenariile de mai jos. Cu toate că acestea nu acoperă toate posibilitățile, le aproximează pe majoritatea. Programează-te aici la medicul dentist pentru a evita efectele de mai jos:

–   Supraerupția

Supraerupția este ieșirea din os a dintelui antagonist (opus) dintelui lipsă, ce modifică geometria cavității bucale; aceasta duce la infecții ale gingiilor care, în final, atacă rădăcinile dinților inițial sănătoși. Mai mult, inflamația gingiei poate duce la inflamația țesutului osos de sub ea, care creează boala parodontală.

–   Migrarea dinților adiacenți

Cu cât înaintăm în vârstă, dinții din spate tind să se încline și să migreze către partea anterioară a gurii, iar lipsa unui dinte accentuează tendința aceasta. Faptul este ușor observabil la adulții care au pierdut un dinte ca adolescenți. După douăzeci de ani, spațiul este de multe ori aproape inexistent, migrare ce afectează masticația și sănătatea cavității bucale.

–   Pungile parodontale

Un dinte înclinat din cauza unui dinte lipsă învecinat crează o pungă parodontală spre rădăcina din față, loc care nu poate fi curățat corespunzător, iar asta duce la alte probleme stomatologice.

–   Extinderea bolii parodontale

Această boală este invazivă, poate produce stricăciuni mari la nivelul dinților învecinați și opuși celui care a declanșat-o. Infecțiile și cariile înaintează cu efecte similare pe acești dinți, mai ales în cazul în care nu s-a aplicat o igienă corectă, îngreunată de noua poziție atipică a dinților.

În cavitatea bucală, dinții pot fi menținuți sănătoși numai dacă poziția acestora este corespunzătoare, iar asta se întâmplă când un dinte lipsă este înlocuit cu un dinte artificial, iar cel mai performant este rezultatul protezării pe implant dentar.

–   Afecțiuni gastrice

Persoanele care au mai mulți dinți lipsă pot avea probleme cu sistemul digestiv, din cauză că alimentele sunt înghițite fără să fie mestecate corespunzător.

–   Aspect îmbătrânit

Pierderea dinților are consecințe neplăcute în ceea ce privește aspectul unei persoane, pentru că poate adăuga ani buni pe chip. O persoană care are dinți lipsă poate să arate chiar și cu 10 ani mai în vârstă decât este în realitate din cauza schimbărilor de la niveul feței. Ridurile de expresie se accentuează, mușchii feței își pierd din putere, apare aspectul de față “căzută”.  Nasul persoanelor în cauză poate să pară mai mare, din cauză că obrajii se retrag spre interiorul cavității bucale. O altă neplăcere o reprezintă dificultățile de vorbire.

–   Pierdere de masă osoasă

Potrivit unui studiu pe persoane care își pierduseră mai mulți dinți, s-a constatat o pierdere a densității osoase: în primul an de la pierderea unui dinte o scădere a densității osoase cu 25%. Dinții rămași sunt și ei suprasolicitați, de aceea se pot toci sau pot apărea fracturile dentare.

–   Ce alte consecințe mai pot apărea când ne lipsesc dinți?

  • pierderea stimei de sine, jenă socială și dorința de izolare, din cauză că nu te mai simți confortabil, stări de anxietate

Cauze ale pierderii dinților

  • carii dentare netratate;
  • igiena orală precară și lipsa unui consult stomatologic periodic;
  • alinierea incorectă a dinților (malocluzia);
  • fumatul și alcoolul, consumul în exces de băuturi acidulate și de dulciuri;
  • unele boli precum diabetul, infecția cu virusul HIV, malnutriția, artrita reumatoidă, unele afecțiuni cardiace;
  • unele medicamente, dar și tratamente precum radioterapia și chimioterapia pot crește riscul infecțiilor dentare și poate fi nevoie de extracții dentare

Metode de tratament / Soluții

În cazul în care îți lipsesc măselele (molarii) de minte, atunci nici un tratament nu este cu adevărat necesar, deoarece majoritatea oamenilor trec printr-o extracție a măselelor de minte.

Dacă însă îți lipsesc alți dinți sau măsele (premolari, incisivii laterali superiori, incisivii centrali), atunci iată câteva opțiuni de tratament.

  • Un implant care să înlocuiască dintele lipsă este tratamentul recomandat în majoritatea cazurilor. Un implant are o rădăcină care se integrează cu osul maxilarului și cu o coroană care va face dintele implantat să arate exact ca și dintele natural. Timpul care trece până la implantare este și el important: dacă dinții au început deja să se deplaseze, spațiul rămas se micșorează, complicând implantarea. O analiză corectă a etapelor implantării în cazul unui dinte lipsă vă va duce nu numai la optimizare financiară, ci și la o mai bună sănătate orală în anii care vor urma.
  • Puntea dentară, formată din mai multe coroane dentare legate între ele;
  • Obținerea unei proteze parțiale detașabile. Acesta este un aparat pe care îl puteți pune și scoate din gură. Se sprijină pe dinții naturali și pe gingii. Aceasta are o durabilitate între 5 și 10 ani. Dezavantajul în acest caz este că pacienții trebuie să folosească o cremă adezivă.
  • O altă soluție este supra-proteza pe implanturi – cu capse sau cu bară;

 

Programează-te acum o vizită de urgență la medicul dentist dacă:

Simți dureri ale dinților;

Durerea dinților durează deja de o zi sau două;

Durerea este persistentă și insuportabilă;

Ai făcut febră, dacă ai dureri ale urechii, ale mandibulei sau când deschizi gura;

Ai dificultăți în a respira sau a înghiți;

Ți s-a umflat fața, obrazul sau ganglionii limfatici;

Ai avut o infecție la dinte înainte;

– Te simți stresat sau abătut din cauza unor probleme stomatologice;