Dinte inclus
Incluzia dentară este un fenomen caracterizat prin absența eruperii unui dinte, care este reținut intraosos sau sub mucoasă, după perioada obișnuită de erupție. Fenomenul are cauze multiple și poate afecta diferite tipuri de dinți, astfel că tratamentul implică abordări adaptate fiecărei situații în parte.
Incluzia dentară afectează, în majoritatea cazurilor, molarii de minte sau caninii și poate determina neplăceri severe, însoțite de dureri. Pe lângă tipurile de dinți pe care îi poate afecta, fenomenul poate fi categorisit și în funcție de forma pe care o ia: incluzie parțială, când dintele a perforat mucoasa, fără a ieși însă complet, și totală, când dintele în cauză nu a erupt deloc.
Semne care anunță un dinte inclus
Incluzia dentară totală poate rămâne ascunsă ani de zile, fiind observată adesea accidental cu ocazia unei radiografii panoramice sau a uneia efectuate în zonele adiacente dintelui neerupt ori ca urmare a manifestării unor probleme secundare.
Mai exact, între semnele care anunță prezența unui dinte neerupt se înscriu:
- inflamarea mucoasei
- absența dintelui definitiv, după încheierea perioadei normale de erupție
- spațiu gol pe arcadă care nu a apărut ca urmare a pierderii unui dinte
- deplasarea dinților învecinați
- fistule care nu răspund la tratament etc.
Identificarea cât mai timpurie a unui dinte inclus este de dorit pentru a fi ajutat să erupă și să se dezvolte în mod optim, astfel încât să fie evitate proceduri ca extracția, necesare, printre altele, în cazul caninilor incluși care nu s-au dezvoltat corect și care au fost descoperiți foarte târziu, la vârsta adultă, la mult timp după încheierea procesului natural de erupție dentară.
Cauzele incluziei dentare
Fenomenul este favorizat de o varietate de cauze, generale sau locale, dintre care amintim:
- deficiența de vitamina D
- rahitismul
- anemia
- sindromul Down
- sindromul Tuner
- hipotiroidismul
- nanismul hipofizar
- osteocleroza
- traumatismele la nivelul oaselor maxilare
- necroza
- malformații ale rădăcinii și/sau coroanei dentare;
- inflamații dentare cronice
- factori genetici ș.a.m.d.
Comenteaza