BLOG
Strungăreața sau diastema
Strungareata – Ce este?
Diastema (strungareata) este o anomalie de poziție și erupție dentară caracterizată prin existența unui spațiu între incisivii centrali permanenți (situați pe arcada superioară). În cele mai multe cazuri, diastema interincisivă nu ridică probleme de ordin medical, singurul inconvenient putând fi aspectul inestetic. Există însă și situații în care se impune aplicarea unui tratament ortodontic. Iată când este nevoie să corectezi strungăreața și ce tratamente se aplică!
Cauze apariție diastema
Una dintre principalele cauze a apariției acestui spațiu dintre dinți este frenul labial, țesut care s-a dezvoltat mai mult decât trebuie, fiind prea lat. Strungăreața poate să apară și la persoanele care suferă de parodontoză, ca un efect al acestei afecțiuni stomatologice.
O altă cauză a apariției diastemei îl reprezintă un reflex incorect de înghițire a alimentelor. Mai exact, împingem cu limba în dinții din față, iar presiunea în exces pusă pe aceștia poate să ducă la formarea unei strungărețe.
Nu în ultimul rând, diastema poate să apară și din cauza unui tic pe care unii copii îl au, și anume faptul că își sug degetul.
Există și diasteme false, adică strungărețe care apar la copii în perioada de creștere a dinților permanenți. Diastema falsă dispare odată cu încheierea perioadei de creștere a dinților permanenți.
Tratament strungareata
Programează-te rapid și tratează-te în siguranță la un specialist Ivory Dentfix București. Poți plăti în rate fără dobândă.
Aparat dentar
Cei mai mulți pacienți optează pentru tratamentul ortodontic cu aparat dentar pentru corectarea poziției incisivilor centrali permanenți mai mult din considerente estetice, decât medicale. Aparatul dentar ajută la repoziționarea dinților și la reducerea spațiului inter-dentar. Aparatul nu este montat doar pe arcada superioară, acolo unde este localizată strungăreața, ci și pe cea inferioară, întrucât repoziționarea dinților afectează întreaga dantură. Realinierea trebuie coordonată corect, astfel încât să nu apară alte probleme de ordin ortodontic.
Implanturi sau proteze dentare
În situația în care strungăreața s-a format din cauza unui dinte lipsă, care a dus la migrarea celorlalți și la crearea spațiului între incisivi, ortodontul îți va recomanda o schema terapeutică ceva mai complexă. În primul rand, vei avea nevoie de un implant dentar, pentru înlocuirea dintelui lipsă. Tratamentul va fi completat cu punți sau proteze parțiale pentru închiderea adecvată a spațiului, în funcție de recomandările specialistului.
Frenectomie
Strungăreața ar putea apărea și pe fondul unui fren lingual de dimensiuni prea mari, caz în care ortodontul recomandă frenectomia. Este o intervenție chirurgicală prin care se repoziționează sau îndepărtează frenul. Cu toate acestea, frenectomia nu este suficientă pentru corectarea anomaliei, fiind nevoie de purtarea unui aparat dentar.
Tratament pentru parodontoză
Diastema interincisivă se poate forma și din cauza unei boli parodontole, în urma pierderii osului alveolar care determină migrarea dinților. În acest caz, este nevoie de tratarea parodontozei înainte de orice alte măsuri ortodontice.
Unii ar putea considera persoanele cu strungareata au mai mult farmec (vezi aiciVezi preturi si programeaza-te acum la un specialist Ivory Dentfix Bucuresti.
), insa totul intr-o limita foarte discreta. Intreaba medicul daca nu iti poate afecta dantura sau gingia in acea zona, dincolo de aprecierea ta asupra aspectului estetic sau inestetic al acesteia.4 Comments
Comenteaza
15/07/2022 la 14:10
Bună ziua am o problemă la dinţi ..am strungă foarte urâtă şi aş vrea să apelez la aparat dentar se mai poate face cev??
20/07/2022 la 15:33
Sigur ca se poate insa trebuie sa va vada medicul ortodont pentru a stabili exact ce este de facut.
18/05/2022 la 20:09
mi-ar placea sa fiu anuntata prin mail cand apar articole noi,informatii,etc.multumesc!
31/12/2022 la 22:46
puteti bifa casuta de la comentarii care spune “Anunță-mă prin e-mail despre articole noi.”