Diagnosticarea malpoziției

Diagnosticarea malpoziției

Ce este malpoziția?

Malpoziția (sau poziționarea incorectă a dinților pe arcade sau în alveolă) este o problemă stomatologica des întâlnită.

Care sunt cauzele malpoziției dentare?

Deviațiile dentare, excesele de spațiu, înghesuirea dinților sau chiar lipsa spațiului pe arcadă au uneori legătură cu un anumit decalaj față de momentul optim al schimbării dinților de lapte cu dinții definitivi. În mod normal, tranziția se petrece între 6 și 14 ani. Când această schimbare are loc prea devreme sau prea târziu, ea poate avea ca rezultat modificarea erupției manifestată clinic prin diferite forme: dinți incluși (care rămân în os sau erup parțial), dinți malpoziționați (dinți strâmbi) și incongruențele dento-alveolare, care, ignorate și necorectate, duc în final la trauma ocluzală.

Dinții înghesuiți reprezintă o condiție care survine de regulă ca urmare a insuficienței spațiului pe arcadă – arcada are dimensiune prea mică din cauze genetice sau din cauza înaintării în vârstă etc.

Dinții spațiați se datorează excesului de spațiu pe arcadă ca rezultat al neefectuării lucrărilor restaurative pentru a înlocui dinții lipsă, dimensiunea prea mare a maxilarului/mandibulei etc.

Cele mai frecvente diagnosticuri de malpoziție

Cazurile de malpoziție dentară cele mai frecvente țin de înghesuirea dinților pe arcadă, însă există și altfel de probleme, cum ar fi rotirea dintelui față de ax, poziționarea acestuia prea în față sau prea în spate în alveolă, spațierea excesivă a dinților pe arcadă, etc. Adesea aceste probleme survin interconectat (de exemplu dinți înghesuiți și rotiți în alveolă).

În general, malpoziția unuia sau a mai multor dinți este inestetică și face foarte dificilă procedura de curățare a dinților, de aceea este bine să fie corectată printr-un tratament ortodontic adecvat.