Traumatisme dentare

Fiind extrem de rezistent, este nevoie de o forță foarte mare pentru a sparge smalțul dinților. Acest lucru se întâmplă de obicei în accidente: fie mușcăm din ceva foarte dur, fie suferim o lovitură puternică, de exemplu într-o căzătură cu bicicleta. Anumite crăpături fine există mai întotdeauna pe smalțul dinților, dar ele nu prezintă pericol imediat. Tot ce aveți de făcut este să mențineți o igienă orală impecabilă pentru a apăra dantura de acțiunea acizilor. Când crăpăturile sunt superficiale, durerea este de obicei controlabilă cu un simplu analgezic comun, iar dintele poate fi reparat la dentist. În cazul când trauma este mai severă, trebuie să vă adresați de urgență la chirurgie maxilofacială. În cazul când crăpătura este mai adâncă, afectând stratul profund (dentina) structura de rezistență a dintelui este afectată. Uneori trauma poate implica rădăcina. În aceste cazuri, durerea este semnificativă.

Cu cât este tratat mai rapid, cu atât dintele are șanse mai mari.

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi cu 20% discount la implanturi

Ce este de făcut în cazurile de urgență?

  1. Clătiți gura cu apă călduță.
  2. Încercați să opriți sângerarea.
  3. Nu încercați să curățați dintele!
  4. Un dinte scos cu totul din alveolă poate fi ținut în lapte rece sau o soluție salină pentru a menține ligamentele periodontale până ajungeți la cabinet. În primul sfert de oră șansele de reușită a replantării sunt foarte mari.

Fracturi superficiale

Uneori nu este nevoie să alergați de urgență la dentist, pentru că trauma este superficială. În acest caz e bine să menajați dintele ciobit până când ajungeți la cabinet, alegând cu grijă alimentele și încercând să mâncați pe cealaltă parte, pentru a nu agrava situația printr-o ruptură suplimentară.

Tratamente diferențiate pentru adulți și pentru copii

Dentistul dumneavoastră va analiza situația și va decide tratamentul cel mai bun în funcție de gravitatea și profunzimea fisurii. În cazul când pacientul este adult, în principiu este necesară intervenția pe canal. Dacă fractura este superficială, în cazul copiilor se optează pentru o simplă obturație. Uneori dentistul consideră tratamentul pe bază de coroană dentară de preferat obturației, de exemplu când dintele în cauză este un molar care are de suportat presiuni mult mai mari decât un incisiv. Dacă dintele nu are șanse și este total compromis, atunci nu se face nici coroană dentară, recurgându-se la o metodă de protezare care să substituie dintele în totalitate.

Factori de risc

Factorii de risc se referă în primul rând la obiceiurile dumneavoastră alimentare (mâncați alune, bomboane tari, etc.) și la activitățile care vă pun dantura în pericol (sporturi practicate, loc de muncă, etc.).

În al doilea rând, riscul este dat de istoricul dumneavoastră stomatologic. Un dinte pe care au fost aplicate numeroase obturații anterioare are un risc mai crescut de ruptură verticală la nivelul rădăcinii, de infecție la nivelul rădăcinii, este mai sensibil și, în general, mai predispus la diverse afecțiuni.