Sensibili­tatea dentară

Sensibilitatea dentară nu este cauzată întotdeauna de o afecțiune medicală gravă, care trebuie să te trimită de urgență la medic. Senzația de durere sau disconfort dentar poate apărea și din cauza unor obiceiuri nocive sau a unor alegeri greșite privind pasta sau periuța de dinți. Descoperă opt cele mai frecvente cauze ale sensibilității dinților și care dintre ele trebuie să te trimită de urgență pe scaunul stomatologului!

Cum să descriu durerea?

Durerea de dinți este întotdeauna enervantă și pacienții chinuiți de astfel de simptome care ajung la cabinet în ultima clipă găsesc adesea dificilă sarcina de a răspunde corect la întrebările precise ale medicului stomatolog cu privire la caracterul durerii. Iată câteva sugestii de termeni utili în astfel de situații neplăcute:

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi cu 20% discount la implanturi

 • Durerea severă—este foarte greu de suportat și însoțește de obicei abcesul acut la nivelul apical și inflamațiile pulpare;
 • Durerea surdă—este o durere obositoare care apare în caz de abces, inflamație, sau din cauze mecanice (corp străin, de exemplu mâncare, între dinți); unii pacienți comit imprudența de a trata durea surdă cu analgezice acasă, amânând vizita la stomatolog;
 • Durerea pulsatilă—este durea care zvâcnește; apare în situații de abces apical acut, abces gingival pe fond de boală parodontală, sau inflamații la nivelul camerei pulpare;
 • Durerea ușoară—este suportabilă și nu necesită de obicei folosirea analgezicelor; apare în primele stadii ale fărmării cariilor dentare, abces apical cronic, sau smalț subțiat, demineralizat sau compromis care duce la expunerea dentinei;
 • Durerea intermitentă—este o durere discontinuă care poate caracteriza o mulțime de afecțiuni dentare: carii, inflamații, abcese, cauze mecanice;
 • Durerea persistentă—o durere severă care durează de mult timp, fiind aproape sigur cauzată de abcesul apical acut;
 • Durerea scurtă—nu este o durere deosebit de severă, ci mai mult o stare de disconfort de o clipă, care apare din cauza afecțiunilor periodontului (abces), a expunerii dentinei, sau în fazele incipiente ale formării cariilor; dacă nu dispare cu Sensodyne, este probabil cazul să vă prezentați la cabinet;
 • Durerea de contact—dinții pot durea la contactul cu o serie de stimuli termici, chimici, sau mecanici; durerea de la alimentele reci sau dulci este semn de dentină expusă, carie incipientă sau inflamație a camerei pulpare; durerea de la alimentele foarte calde este un simptom al dinților sensibili, dar indică mai ales o inflamare la nivelul pulpei dintelui sau abces acut la nivelul rădăcinii; durerea la atingere apare de obicei pe fond de abces.

Hiper-sensibilitatea dentară: cauze frecvente

Dinții au o personalitate proprie și sunt ”vii”, la fel ca tine. Așa cum ție nu îți place când, din neatenție, îți frigi degetul pe o plită încinsă, așa nici dinților nu le place când îi agresezi cu diverse alimente sau băuturi. Ți s-a întâmplat să simți o durere acută de dinți în momentul în care ai mușcat dintr-un aliment foarte rece,  când ai consumat o băutură foarte fierbinte, când ai consumat un aliment acru sau când ai pus presiune pe dinți? Aceasta manifestare a dinților semnalează prezența hipersensibilității dentare.

Practic, hipersensibilitatea dentară poate fi definită ca o durere acută care apare după ce dentina (terminațiile nervoase ale dintelui) este agresată de excitanți chimici sau agenți termici.

 1. Periuța de dinți – dacă are perii foarte duri sau dacă apeși prea puternic pe dinți în timpul periajului, există riscul ca, în timp, să manifești o sensibilitate la cald, rece, dulce sau acru. Soluția? Optează pentru o periuță cu peri moi și fii mai blând în timpul periajului.
 2. Alimente foarte acide – dacă ești un împătimit al citricelor sau murăturilor și le consumi frecvent, există pericolul ca smalțul să se erodeze în timp și dinții să devină sensibili la durere. Consumă cu măsură astfel de produse!
 3. Folosirea unei paste de dinți pentru albire – multe dintre pastele concepute special pentru albirea dinților conțin chimicale care pot sensibiliza, în timp, dinții. Alternează pasta de dinți normală sau adecvată danturii tale cu cea pentru albire, pentru a evita problemele.
 4. Bruxismul (scrâșnirea compulsivă a dinților) – de fiecare dată când îți scrâșnești dinții sau îi lovești între ei, le erodezi smalțul și îi sensibilizezi; tratamentul bruxismului diferă în funcție de severitate: echilibrarea ocluziei, aplicarea unei gutiere pe timpul nopții etc.
 5. Folosirea excesivă a apei de gură – nu doar periodicitatea cu care folosești apa de gură influențează gradul de sensibilizare a dinților, cât conținutul ei; produsele cu alcool și chimicale erodează, în timp, smalțul și face dinții să fie mai sensibili la oscilații de temperatură sau gusturi puternice.
 6. Acumularea plăcii bacteriene – periajul și ața dentară nu sunt întotdeauna suficiente pentru a proteja dinții de placă și de carii; de aceea, detartrajul ar trebui realizat de 1-2 ori pe an, în funcție de recomandarea medicului; în caz contrar, în primă fază, apar durerile cauzate de sensibilitatea dentară, apoi își fac loc cariile și problemele gingivale.
 7. Afecțiunile gingivale – retracția gingivală, care apare odată cu îmbătrânirea sau, în caz de parodontoză, poate duce, în timp, la apariția sensibilității dentare.
 8. Cariile dentare – în special cele care se dezvoltă din interior spre exterior și care nu sunt vizibile cu ochiul liber, pentru a-ți da seama că le ai; cu cât sunt mai avansate, cu atât sensibilitatea dentară este mai mare.
 9. Eroziunea dentară
 10. Retragerea gingiei de pe dinte
 11. Albirea dinților
 12. Fractura dentară
 13. Tratamentul de șlefuire a dinților
 14. Infecții sinusale

Când se manifestă hiperestezia?

Hiperestezia dentinară se manifestă cel mai adesea atunci când diverși agenți chimici, fizici sau mecanici intră în contact cu dinții. Printre principalii factori declanșatori ai durerii se numără:

 • alimente foarte reci sau fierbinți
 • alimente acre sau dulci
 • contactul accidental cu un obiect metalic
 • periuța de dinți.

Ce măsuri poți lua pentru a reduce hipersensibilitatea dentară

Pentru a scădea riscul apariției acestei probleme, cât și pentru a limita efectele sale, este important să nu periezi dinții prea puternic, cât și să folosești o periuță cu peri moi.

Evită să te speli pe dinți aproximativ o jumătate de oră după ce ai mâncat alimente acide sau după ce ai consumat băuturi acidulate, căci ele cresc sensibilitatea smalțul dintelui. Periajul dentar ar trebui să se facă vertical, mișcările laterale fiind de evitat.

Utilizează o apă de gură special concepută pentru persoanele care se confruntă cu sensibilitate dentară. De asemenea, este indicat să utilizezi o pastă de dinți care să mențină smalțul dentar sănătos.

Este important să ai o igienă orală corectă și să mergi la un control stomatologic o dată la șase luni.

Elimină produsele de albire a dinților

Produsele destinate albirii dinților (benzile de albire dentară, pasta de dinți) sunt abrazive. Ele care își vor pune amprenta asupra smalțului dinților tăi, așa că, în special vara, este mai bine să le eviți. Nu folosi pastă de dinți dacă aceasta conține printre ingrediente bicarbonat de sodiu sau fosfați, pentru că atacă smalțul dinților.

Nu scrâșni din dinți

Bruxismul sau scrâșnitul din dinți este un obicei ce se produce la nivel subconștient. Acesta face ca gingia să se retragă în timp, lăsând rădăcina dinților descoperită. Folosește o gutieră de protecție pentru bruxism și încearcă să controlezi acest obicei nesănătos.

Acordă atenție alimentației

Pentru a preveni sensibilitatea dentară, este bine să respecți următoarele recomandări:

 • Limitează consumul de alimente acide, băuturi carbogazoase și citrice. Dacă totuși bei băuturi acidulate, folosește un pai pentru a limita contactul cu dinții.
 • De fiecare dată când mănânci alimente acide sau bei acidulat, bea apă sau lapte după aceea, pentru a ajuta la reechilibrarea nivelului de aciditate din cavitatea bucală.
 • Evită să îți periezi dinții imediat ce ai consumat alimente sau băuturi acidulate. Nivelul de aciditate crește și se smalțul dinților este direct afectat fiind susceptibil eroziunii în timpul periajului.
 • Periază dinții de două ori pe zi și folosește ața dentară.