Osteita alveolară

Osteita alveolară definește complicația dezvoltată în urma unei extracții dentare, când plaga secundară acestei intervenții nu se vindecă în mod corespunzător. Această problemă este însoțită de durere intensă și de alte probleme specifice, însă, din fericire, gestionată corect cu ajutorul medicului stomatolog, nu cauzează neplăceri decît pe termen scurt.

Există multiple tipuri de osteită alveolară, cel mai frecvent tip fiind osteita alveolară „șosetă uscată”. În această situație, vorbim despre vindecarea defectuoasă a plăgii extracționale care vizează cheagul de sânge ce se formează, în condiții obișnuite, în urma extracției dentare. Sub influența unor factori diverși si a unor cauze multiple, cheagul de sânge poate dispărea expunând plaga și/sau țesutul de vindecare, ce se formează după resorbția acestuia, nu se dezvoltă în mod corespunzător.

Osteita alveolară: factori de risc și cauze

Specialiștii nu au putut stabili până în acest moment care sunt cauzele exacte ale apariției osteitei alveolare, însă există o serie de factori de risc care măresc considerabil șansele instalării acestei afecțiuni supărătoare. Între aceștia se numără:

  • Fumatul
  • Administrarea de contraceptive orale
  • Igiena orală deficitară
  • Tipul dintelui extras: molar de minte, molari și premolari
  • Diabetul
  • Istoricul de osteită alveolară

Osteita alveolară: simptome

Simptomele osteitei alveolare apar, de regulă, la 2-3 zile după extracția dentară și includ durere severă, care nu cedează la administrarea de analgezice eliberate fără rețetă, ce poate iradia la nivelul urechii și/sau ochilor, halitoză, gust neplăcut, mărirea nodulilor limfatici din zona aferentă etc.

Osteita alveolară: tratament

Osteita alveolară, gestionată în mod corespunzător, nu durează mai mult de câteva săptămâni, dar, în general, dispare după 24-72 de ore. Pentru a grăbi procesul de vindecare și pentru a elimina durerea, medicul stomatolog poate recomanda un tratament cu antibiotice, aplicarea unei creme sedative în zona extracției etc.

Osteita alveolară: măsuri de prevenție

Pentru a reduce considerabil riscul dezvoltării osteitei alveolare, pacientul trebuie să respecte întocmai recomandările medicului stomatolog în urma extracției dentare. Aceste recomandări constituie măsuri preventive eficiente și includ evitarea folosirii unui pai pentru consumul lichidelor (din cauza presiunii negative ce poate favoriza desprinderea cheagului de sânge cu rol protector), consumul de alimente moi, la temperaturi normale (nici prea reci, nici fierbinți), cât și evitarea clătirii cavității orale și a scuipatului. Recomandările sunt valabile timp de 48 de ore de la realizarea extracției dentare.

Tot în scop preventiv, medicul stomatolog poate recomanda administrarea de antibiotice, steroizi, folosirea de materiale resorbabile etc.