Gură uscată

Gura uscată (termen medica – Xerostomie) poate fi deranjantă și inconfortabilă, mai ales când se manifestă cu regularitate. Când senzația de gură uscată nu dispare, înseamnă că ai o problemă în a produce salivă. Toată lumea poate experimenta uneori această senzație, din diferite motive, unele mai comune decât altele. Această stare de gură uscată și lipicioasă este incomodă în special când apare des, și poate fi îngrijorător pentru tine, nu trebuie ignorată, aceasta poate duce la probleme mai serioase.

Simptomele gurii uscate

Cele mai comune simptome ale senzație de gură uscată care persistă este în mod clar senzația de gât și gură uscate și lipicioase, dificultăți la mestecare, la înghițire și la vorbire.

Alte posibile simptome pot fi:

  • Limbă aspră;
  • Buze crăpate;
  • Respirație urât mirositoare;
  • Răni bucale (afte);

Persoanele cu senzația de gură uscată persistentă pot risca degradarea dinților, ceea ce conduce la probleme stomatologice mult mai serioase. De aceea, vizitele regulate la medicul dentist sunt esențiale, programează-te acum.

Cauze ale gurii uscate

Există câteva motive diferite pentru care ai putea suferi de gură uscată, unele mai comune decât altele. Unele dintre acestea pot fi vremea, lipsa hidratării suficiente sau odihna cu gura deschisă. În aceste cazuri, gura uscată va dispărea ușor și poate fi prevenită.

Anumite medicamente pot cauza sentimentul de gură uscată, tratamentul pentru cancer, fumatul sau consumul de metamfetamină. De asemenea, pacienții care suferă de tulburări autoimune precum Sindromul Sjogren sunt mai predispuși la senzația de gură uscată. Boala poate afecta glandele responsabile cu producția de lacrimi (la nivelul ochilor) și de salivă (la nivelul gurii).

O igienă orală corespunzătoare și vizita periodică la medicul dentist vor preveni cu siguranță toate aceste afecțiuni, înainte de a cauza probleme serioase.

 

Programează-te acum o vizită de urgență la medicul dentist dacă:

Simți dureri ale dinților;

Durerea dinților durează deja de o zi sau două;

Durerea este persistentă și insuportabilă;

Ai făcut febră, dacă ai dureri ale urechii, ale mandibulei sau când deschizi gura;

Ai dificultăți în a respira sau a înghiți;

Ți s-a umflat fața, obrazul sau ganglionii limfatici;

Ai avut o infecție la dinte înainte;

– Te simți stresat sau abătut din cauza unor probleme stomatologice;

Angajatorul tău are contract de parteneriat cu noi? Te rugăm să introduci mai sus adresa ta de email de serviciu pentru a accesa beneficiile.