Gingivita

Ce este gingivita?

Gingivita se referă la o formă ușoară a bolii parodontale, în care țesuturile care susțin dinții nu sunt distruse.

Este  reversibilă, atunci când este tratată timpuriu, dar dacă este lăsată netratată, aceasta se poate transforma în periodontită, care este adesea de vină pentru pierderea prematură a dinților la adulți.

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi cu 20% discount la implanturi

În cazul în care inflamația este ușoară, atunci pot să nu apară simptome vizibile, ceea ce înseamnă că doar medicul dentist va putea să observe problema. Din acest motiv, este important să mergi cu regularitate la stomatolog.

Semne și simptome de inflamație gingivală:

 • gingii înroșite sau de culoare violet deschis
 • gingii care dor la atingere și când mesteci alimente
 • umflare a gingiei
 • gingii care sângerează la periaj sau la folosirea de ață dentară
 • respirație urât mirositoare

Cauze care duc la inflamații gingivale

fumatul dauneaza dintilor

Principalul factor al inflamației gingivale este acumularea de placă bacteriană și de tartru între dinți, dar și pe suprafața acestora. Alți factori de risc includ fumatul, schimbările hormonale, istoricul familial, anumite boli și administrarea de medicamente.

Există și alți factori care pot cauza apariția gingivitei sau care pot înrăutăți simptomele. Iată care sunt aceștia:

 • fumatul, căci împiedică țesutul gingival să se vindece.
 • persoanele care au dinții suprapuși sunt mai expuse, pentru că placa bacteriană poate fi mai greu de îndepărtat.
 • schimbările hormonale care apar la pubertate, în sarcină, dar și la menopauză pot favoriza apariția gingivitei.
 • cancerul și tratamentul cancerului pot face o persoană mai sensibilă la infecții și crește riscul de boli ale gingiilor.
 • stresul slăbește imunitatea organismului și îl face mai vulnerabil la invazia bacteriilor.
 • alimentația necorespunzătoare, precum o dietă bogată în zahăr și carbohidrați și săracă în consumul de apă crește riscul apariției plăcii bacteriene. De asemenea, un deficit de nutrienți importanți, precum vitamina C, pot prelungi procesul de vindecare.

Unele studii contemporane indică o legătură directă între consumul de cereale integrale în mod regulat și sănătatea gingiilor. Astfel de studii se bazează pe faptul că fibrele afectează diverse funcții în corp și, în consecință, ar trebui să aibă un efect pozitiv și asupra gingiilor. Cu toate acestea, majoritatea acestor studii sunt statistice și nu reușesc să decripteze până la capăt această legătură. În plus, legătura are limitele ei evidente, știut fiind faptul că, indiferent de cantitatea de mâncare pe care o consumăm, dacă ardem mai multe calorii, mâncarea nu ne poate vindeca de o boală. Dar o poate preveni într-o anumită măsură, și acest detaliu e singurul care contează în contextul de față.

Corelația dintre bolile gingivale (gingivită, periodontită, etc.) și bolile de inimă este bine cunoscută astăzi și se referă la faptul că, dacă aveți una dintre condiții, s-ar putea să o dezvoltați și pe cealaltă. În același timp, s-a demonstrat că consumul regulat de fibre și mesele cu cereale integrale reduc diverse afecțiuni ale inimii; astfel întrebarea care se pune este: în ce măsură afectează cerealele integrale sănătatea gingiilor noastre?

Trebuie menționat în primul rând că cerealele integrale tind să optimizeze nivelul de insulină la om, reducând astfel riscul apariției diabetului și influențând corecta funcționare a inimii. În aceeași măsură, sistemul imunitar este influențat pozitiv de o dietă bazată pe cereale integrale, fapt ce reduce posibilitatea infecțiilor în corp. Consumul de fibre are influență directă asupra metabolizării glucozei, optimizând-o și pe aceasta, și, astfel, reducând probabilitatea dezvoltării ulterioare a bolilor parodontale la pacienții cu diabet.

Mai mult chiar, riscul dezvoltării periodontitei datorat nivelului crescut de zahăr în sânge este real. Legătura dintre realitățile descrise mai sus este, cel puțin la nivelul presupoziției, suficientă pentru a vedea corelarea dintre mâncărurile bazate pe fibre și bolile gingivale.

Cerealele integrale mai au un avantaj major: sunt sățioase. După o asemenea masă, nevoia de a consuma dulciuri scade în intensitate, dându-vă posibilitatea să vă controlați mai bine. Deși indirect, acest avantaj este totuși important într-o gândire ce încearcă să găsească un element echilibrul dintre calitatea vieții și sănătatea orală de lungă durată.

Legătura dintre gingivită și alte afecțiuni

De asemenea, afecțiunile gingivale pot fi semnul unor boli endocrine sau a altor afecțiuni. De exemplu, gingivita se poate manifesta la persoanele care suferă de leucemie și la cele care au diabet. Și infecția cu ciuperca Candida albicans poate să ducă la apariția gingivitei.

Femeile însărcinate, cât și cele aflate la menopauză sunt, de asemenea, mai predispuse, din cauza schimbărilor hormonale care se produc în organism.

Parodontoza este mai frecventă în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat, de unele afecțiuni cardiovasculare, dar și în cazul infecției cu virusul HIV.

Gingiile în timpul sarcinii

tratamente in sarcina

Una dintre grijile dentare majore cu care se confruntă femeile însărcinate este legată de gingii. Statistic, oricare ar fi vârsta, zona geografică și, de cele mai multe ori, orice stil de viață ar avea, peste jumătate dintre femei tind să dezvolte în cele nouă luni de sarcină mai multe probleme ale gingiilor decât restul subiecților.

Unele dintre acestea nu pot fi corelate în mod direct cu sarcina, nefiind demonstrată o legătură medicală, chimică, fiziologică sau de altă natură dintre condiția gingiei și sarcină; altele însă sunt relaționate direct. A le cunoaște și, implicit, a le preveni este în ultimă instanță o problemă de responsabilitate, ce vă poate scăpa de multe griji pe termen lung. Iată o listă cu cele mai importante dintre ele:

 • Gingivita de sarcină. Din cauza nivelului crescut de estrogen și progesteron, fluxul sangvin către gingii crește. Acest fapt, cumulat cu prezența resturilor de mâncare dintre dinți și gingii, crește la rândul lui posibilitatea dezvoltării bacteriilor. De aici și inflamarea gingiilor.
  • Trebuie să aveți mare grijă la igienă pentru a preveni degenerarea acestei condiții în afecțiuni mai grave ale gingiei. Atâta vreme cât nu au fost neglijate un timp prea îndelungat, acestea dispar de regulă atunci când se procedează la detartraj și chiuretaj subgingival, fără să fie neapărat nevoie de o intervenție chirurgicală. Continuați să vă spălați pe dinți și să folosiți ața dentară, chiar dacă observați sângerări ușoare.
 • Infecții. Acestea apar de obicei pe fondul unui sistem imunitar slăbit (de sarcină, dar nu neapărat) și se manifestă fie prin inflamarea gingiilor, fie prin dureri acute de dinți.
  • Orice semn de infecție trebuie tratat cu cea mai serioasă responsabilitate; consultați medicul stomatolog în cel mai scurt timp posibil. Netratate, acestea pot degenera, creând alte infecții bucale, chiar cu repercusiuni asupra calității și siguranței sarcinii.
 • Boli parodontale. Acestea sunt de cele mai multe ori efecte nedorite ale gingivitei de sarcină, netratată la timp și se manifestă prin distrugerea totală sau parțială a țesuturilor ce fixează dinții în cavitate.
  • Consultați medicul stomatolog pentru un tratament aplicat cazului dumneavoastră, dacă credeți că aveți așa ceva. Riscurile bolilor parodontale sunt suficient de serioase (în principal naștere prematură și consecințele acesteia) ca să nu întârziați deloc în rezolvarea acestei probleme.
 • Tumori de sarcină. Derivând din bolile parodontale și din gingivita de sarcină, tumorile de sarcină sunt granuloame crescute la nivelul gingiilor. Pe lângă efectele estetice, ele pot duce la dificultăți în masticație și vorbire.
  • Tumorile de sarcină pot fi îndepărtate de dentistul dumneavoastră. Consultați-l pentru a vă oferi informații mai detaliate în această privință și un tratament personalizat.

Prevenirea gingivitei

Ca să previi apariția gingivitei trebuie să acorzi o atenție deosebită igienei dentare. În primul rând, pentru a preveni apariția gingivitei, este important un periaj corect al dinților. De asemenea, periuța de dinți trebuie schimbată o dată la trei luni de zile.

De asemenea, este recomandat să te speli pe dinți după fiecare masă principală, pentru a îndepărta bacteriile care duc la formarea plăcii bacteriene. O pastă de dinți care să conțină fluor este recomandată. Fluorul oferă o bună protecție împotriva plăcii bacteriene. Folosirea aței dentare este un alt mod prin care poți preveni această afecțiune gingivală, căci poate îndepărta bacteriile din zonele în care periuța de dinți nu poate să pătrundă.

O curățare a dinților (periaj și folosirea aței dentare) ar trebui să dureze aproximativ cinci minute.

Un alt factor care poate duce la apariția gingivitei este fumatul, de aceea un pas important în prevenție este și renunțarea la acest viciu. Nu în ultimul rând, folosirea apei de gură este recomandată pentru prevenirea gingivitei.

Totodată, este important să mergi la un control la medicul stomatolog o dată la șase luni, pentru identificarea și tratarea din timp a problemelor gingivale. Gingivita se tratează prin îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene. În urma unui astfel de consult, medicul stomatolog poate recomanda un periaj profesional, cât și un detartraj. Persoanele care au un risc crescut de a face gingivită (diabeticii, fumătorii, vârstnicii, persoanele cu un sistem imunitar scăzut) pot avea nevoie de periaj profesional mai des, de aceea poate fi nevoie de vizite mai dese în cabinetul medicului stomatolog.

Pentru prevenție este interesant să știm să interpretăm culorile gingiei:

 • Roz – gingiile ferme, roz sunt un semn al gingiilor sănătoase, bine îngrijite.
 • Maronii – dacă aveți un ten mai întunecat, aceasta ar putea fi culoarea dvs. naturală a gingiei. Gingiile închise la culoare pot apărea, de asemenea, dacă ați petrecut recent prea mult timp la soare, deoarece radiațiile solare pot provoca schimbarea culorii melaninei din gingii. Verificați structura și vedeți dacă marginile dinților dvs. își schimbă culoarea. Gingiile trebuie să fie ferme și netede, indiferent de culoarea lor naturală.
 • Gingiile roșii – roșu e un semn de inflamație sau infecție. Este posibil să fie sensibile și chiar poate sângera la periaj. E momentul să mergi la un specialist.
 • Galben – un ton ușor gălbui pe gingie este un semn de gingivită. Gingivita este de obicei asociată cu gingii inflamate și umflate. Această situație poate fi depășită cu o vizită la dentist și printr-o îngrijire orală mai bună. Cu toate acestea, dacă aveți o rană galbenă, acest lucru ar putea fi un semn al unei infecții virale sau al unui ulcer.
 • Vinețiu – vinețiu spre negru poate fi un semn îngrijorător, mai ales dacă schimbarea este anormală pentru dumneavoastră. Gingiile vinete sunt legate de consumul de tutun și de utilizarea anumitor medicamente. Medicul dentist vă va examina istoricul medical și vă va oferi sfaturile specifice.
 • Gingiile albe sunt adesea cauzate de unul dintre cele două lucruri – o infecție fungică, care necesită îngrijiri medicale, astfel încât organismul dumneavoastră să poată lupta împotriva infecției sau o infecție virală care, de asemenea, trebuie tratată. Gingiile albe și inflamate, cu răni albe, sunt extrem de sensibile. Consultați imediat medicul stomatolog.
 • Gri – Gingiile care par a fi acoperite de un film gri sunt semne ale unui sistem imunitar slăbit. Indiferent dacă sunteți un fumător înrăit sau sunteți într-o perioadă stresantă, gingiile gri sunt adesea asociate cu o infecție bacteriană care trebuie tratată de medicul stomatolog.
 • O decolorare albăstrui-purpurie a gingiilor poate indica o boală parodontală.

Ce este gingivita ulcerativă necrozantă acută

gingivita

Gingivita ulcerativă necrozantă acută este o infecție gravă a gingiilor, necontagioasă. Apare din cauza înmulțirii necontrolate a bacteriilor din cavitatea bucală. Inflamația are un debut brusc și o evoluție galopantă și se manifestă printr-o durere de mare intensitate la nivelul gingiilor.

În afară de durerea intensă, apar  febra, oboseala, senzația de neliniște, gust metalic în gură, dificultăți de respirație. Respirația are un miros foarte neplăcut, iar gingiile sângerează ușor. În timpul masticației și înghițirii alimentelor apare și durerea, iar uneori se pot inflama și ganglionii limfatici situați sub maxilar.

De ce apare

Forma severă a bolii afectează, de obicei, numai persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Mai predispuși la această afecțiune sunt cei care au o igiena orală deficitară, persoanele cu imunitatea scăzută are suferă de dezechilibre hormonale, nu se odihnesc suficient  și sunt afectate de stres. Gingivita ulcerativă necrozantă acută este mai frecventă la fumători, spre deosebire de persoanele care nu fumeză.

Pentru prevenirea apariției afecțiunii, este indicat un periaj profesional, de câteva ori pe an, efectuat în cabinetul medicului stomatolog și o igienă orală riguroasă.

Diagnostic și tratament

Tratamentul începe cu o curățare minuțioasă, profesională făcută în cabinetul stomatologic, în mai multe ședințe. Medicul poate recomanda un tratament cu antibiotic cu spectru larg.

Clătirea de mai multe ori pe zi, cu apă sărată sau cu o soluție de clorhexidină (are rol antiseptic) poate fi recomandată în locul periajului dentar pentru primele zile, din cauza sensibilității accentuate a gingiilor. Cei afectați pot folosi o periuță de dinți cu peri moi, pentru a peria ușor dinții. Dacă în cavitatea bucală există leziuni, poate fi recomandată și clătirea cu o soluție cu anestezic ușor, pentru a combate durerea. Se recomandă consumul regulat de lichide, legume, fructe, odihnă, cât și evitarea fumatului și alimentelor picante, pe toată durata tratamentului, pentru că pot înrăutăți simptomele.

Îngrijire și tratament

Gingivita în stadiu incipient se vindecă în urma unui proces de îndepărtare a tartrului, în urma unui detartraj dentar făcut în cabinetul medicului stomatolog.

Procedura nu este dureroasă, dar poate fi inconfortabilă dacă ai gingiile sensibile. Dacă ai probleme ortodontice, este importantă și tratarea acestora. Medicul dentist mai poate recomanda să îți clătești gura cu produse anti-microbiene, pentru că ajută la îndepărtarea bacteriilor, prevenind infecțiile.

Dacă ați fost diagnosticat cu gingivită și stomatologul v-a spus că ea nu are drept cauză igiena orală defectuoasă, atunci ar trebui să vă evaluați stilul de viață și regimul alimentar. Asigurați-vă că dieta zilnică conține și alimente bogate în vitamina C. Cele mai cunoscute alimentele care prin consum pot aduce un important aport de  vitamina C sunt: portocalele, morcovii, cartofii dulci și ardeii roșii.

Ideal este să vă asigurați necesarul de vitamina C preponderent din fructe și legume proaspete și mai puțin din sucuri de fructe și legume (prin prelucrare termică se alterează). Încercați să utilizați un pai atunci când consumați sucuri de fructe și legume pentru a minimaliza contactul acestora cu suprafața dentară.

Se poate suplini deficitul de vitamine și prin consumul de suplimente alimentare, este de preferat să alegeți suplimente din surse naturale și ușor de asimilat de organism (vezi C300 Plus și C1000 Plus). Pentru copii și persoanele ce nu pot înghiți tablete sau capsule de vitamine poate fi folosită o formă de vitamina C lichidă (vezi Liquid C)

Vitamina C este solubilă și de aici deducem că aceasta nu poate fi depozitată de organism pe perioade mari de timp și că trebuie consumată în fiecare zi. Suplimentele de vitamina C pot fi de un real folos mai ales atunci când urmați o dietă specială sau sunteți bolnavi.

Vitamina C poate fi găsită în suplimente sub forma de suplimente individuale sau pot fi asociate cu alte vitamine și minerale în diferite suplimente complexe. Bărbații peste 18 ani ar trebui sa aibă un aport de circa 90 de mg de vitamina C zilnic iar femeile un aport de peste 75 mg de vitamina C.

Complicații, dacă lași gingivita netratată

 • parodontită
 • pierderea dinților
 • ulcerații ale gingiei
 • abces gingival sau infecție a gingiilor sau a osului maxilarului
 • de asemenea, unele studii au arătat că există un posibil risc de boli cardiovasculare sau pulmonare

Pentru a evita complicațiile și tratamentele invazive, ai grijă să iți menții dinții și gingiile sănătoase  prin periaj de două ori pe zi, prin folosirea aței dentare și prin vizita la medicul dentist în mod regulat, de două ori pe an.