Afecțiuni ale gingiei

Afecțiunile gingiei reprezintă o problemă serioasă ce rezultă de obicei dintr-o igienă orală precară. Inflamarea gingiei poate conduce la distrugerea osului din jurul dinților.

De obicei nu manifestă durere, ceea ce înseamnă că o poți avea fără să știi încă, iar dacă nu o tratezi va duce la pierderea dinților.

Există 2 tipuri principale de afecțiuni ale gingiei: gingivita și parodontoza. Gingivita este cea mai comună, poate afecta până la 70% dintre români, în timp ce parodontoza este mai mult comună în cazul persoanelor de peste 30 de ani, iar ca procent se situează în jurul valorii de 30%.

Bolile gingiei pot fi tratate și este mai bine să fie diagnosticate din timp. Pentru asta este nevoie de vizite regulate la dentist pentru care te poți programa aici, dar și de o grijă aparte igienei tale orale, respectiv periaj corect de două ori pe zi, cât și folosirea aței dentare.

Ce este gingivita?

Gingivita se referă la o formă ușoară a bolii parodontale, în care țesuturile care susțin dinții nu sunt distruse.

Este  reversibilă, atunci când este tratată timpuriu, dar dacă este lăsată netratată, aceasta se poate transforma în periodontită, care este adesea de vină pentru pierderea prematură a dinților la adulți.

În cazul în care inflamația este ușoară, atunci pot să nu apară simptome vizibile, ceea ce înseamnă că doar medicul dentist va putea să observe problema. Din acest motiv, este important să mergi cu regularitate la stomatolog.

Semne și simptome de inflamație gingivală:

 • gingii înroșite sau de culoare violet deschis;
 • gingii care dor la atingere și când mesteci alimente;
 • umflarea gingiei;
 • gingii care sângerează la periaj sau la folosirea de ață dentară;
 • respirație urât mirositoare;

Cauze care duc la inflamații gingivale

Principalul factor al inflamației gingivale este acumularea de placă bacteriană și de tartru între dinți, dar și pe suprafața acestora.

Există și alți factori care pot cauza apariția gingivitei sau care pot înrăutăți simptomele. Iată care sunt aceștia:

 • fumatul, căci împiedică țesutul gingival să se vindece.
 • persoanele care au dinții suprapuși sunt mai expuse, pentru că placa bacteriană poate fi mai greu de îndepărtat.
 • schimbările hormonale care apar la pubertate, în sarcină, dar și la menopauză pot favoriza apariția gingivitei.
 • cancerul și tratamentul cancerului pot face o persoană mai sensibilă la infecții și crește riscul de boli ale gingiilor.
 • stresul slăbește imunitatea organismului și îl face mai vulnerabil la invazia bacteriilor.
 • alimentația necorespunzătoare, precum o dietă bogată în zahăr și carbohidrați și săracă în consumul de apă crește riscul apariției plăcii bacteriene. De asemenea, un deficit de nutrienți importanți, precum vitamina C, pot prelungiprocesul de vindecare.

Alți factori de risc includ istoricul familial, anumite boli și administrarea de medicamente.

Recomandare – cereale integrale

Unele studii contemporane indică o legătură directă între consumul de cereale integrale în mod regulat și sănătatea gingiilor. Astfel de studii se bazează pe faptul că fibrele afectează diverse funcții în corp și, în consecință, ar trebui să aibă un efect pozitiv și asupra gingiilor.

Cerealele integrale mai au un avantaj major: sunt sățioase. După o asemenea masă, nevoia de a consuma dulciuri scade în intensitate, dându-vă posibilitatea să vă controlați mai bine. Deși indirect, acest avantaj este totuși important într-o gândire ce încearcă să găsească un element echilibrul dintre calitatea vieții și sănătatea orală de lungă durată.

Corelația dintre bolile gingivale (gingivită, periodontită, etc.) și bolile de inimă este bine cunoscută astăzi și se referă la faptul că, dacă aveți una dintre condiții, s-ar putea să o dezvoltați și pe cealaltă. În același timp, s-a demonstrat că consumul regulat de fibre și mesele cu cereale integrale reduc diverse afecțiuni ale inimii; astfel întrebarea care se pune este: în ce măsură afectează cerealele integrale sănătatea gingiilor noastre?

Cerealele integrale tind să optimizeze nivelul de insulină la om, reducând astfel riscul apariției diabetului și influențând corecta funcționare a inimii. În aceeași măsură, sistemul imunitar este influențat pozitiv de o dietă bazată pe cereale integrale, fapt ce reduce posibilitatea infecțiilor în corp. Consumul de fibre are influență directă asupra metabolizării glucozei, optimizând-o și pe aceasta, reducând probabilitatea dezvoltării ulterioare a bolilor parodontale la pacienții cu diabet.

Mai mult chiar, riscul dezvoltării periodontitei datorat nivelului crescut de zahăr în sânge este real. Legătura dintre realitățile descrise mai sus este, cel puțin la nivelul presupoziției, suficientă pentru a vedea corelarea dintre mâncărurile bazate pe fibre și bolile gingivale.

Cu toate acestea, majoritatea acestor studii sunt statistice și nu reușesc să decripteze până la capăt această legătură. În plus, legătura are limitele ei evidente, știut fiind faptul că, indiferent de cantitatea de mâncare pe care o consumăm, dacă ardem mai multe calorii, mâncarea nu ne poate vindeca de o boală. Dar o poate preveni într-o anumită măsură, și acest detaliu e singurul care contează în contextul de față.

Legătura dintre gingivită și alte afecțiuni

De asemenea, afecțiunile gingivale pot fi semnul unor boli endocrine sau a altor afecțiuni. De exemplu, gingivita se poate manifesta la persoanele care suferă de leucemie și la cele care au diabet. Și infecția cu ciuperca Candida albicans poate să ducă la apariția gingivitei.

Femeile însărcinate, cât și cele aflate la menopauză sunt, de asemenea, mai predispuse, din cauza schimbărilor hormonale care se produc în organism.

Parodontoza este mai frecventă în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat, de unele afecțiuni cardiovasculare, dar și în cazul infecției cu virusul HIV.

Prevenirea gingivitei

Ca să previi apariția gingivitei trebuie să acorzi o atenție deosebită igienei dentare. În primul rând, pentru a preveni apariția gingivitei, este important un periaj corect al dinților, iar periuța de dinți trebuie schimbată o dată la trei luni.

Este recomandat să te speli pe dinți după fiecare masă principală, pentru a îndepărta bacteriile care duc la formarea plăcii bacteriene. O pastă de dinți care să conțină fluor este recomandată. Fluorul oferă o bună protecție împotriva plăcii bacteriene. Folosirea aței dentare este un alt mod prin care poți preveni această afecțiune gingivală, căci poate îndepărta bacteriile din zonele în care periuța de dinți nu poate să pătrundă.

O curățare a dinților (periaj și folosirea aței dentare) ar trebui să dureze aproximativ cinci minute.

Un alt factor care poate duce la apariția gingivitei este fumatul, de aceea un pas important în prevenție este și renunțarea la acest viciu. Nu în ultimul rând, folosirea apei de gură este recomandată pentru prevenirea gingivitei.

Totodată, este important să mergi la un control la medicul stomatolog o dată la șase luni, pentru identificarea și tratarea din timp a problemelor gingivale. Gingivita se tratează prin îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene. În urma unui astfel de consult, medicul stomatolog poate recomanda un periaj profesional, cât și un detartraj. Persoanele care au un risc crescut de a face gingivită (diabeticii, fumătorii, vârstnicii, persoanele cu un sistem imunitar scăzut) pot avea nevoie de periaj profesional mai des, de aceea poate fi nevoie de vizite mai dese în cabinetul medicului stomatolog. Te poți programa aici pentru un astfel de control.

Pentru prevenție este interesant să știm să interpretăm culorile gingiei:

 • Roz – gingiile ferme, roz sunt un semn al gingiilor sănătoase, bine îngrijite.
 • Maronii – dacă aveți un ten mai întunecat, aceasta ar putea fi culoarea dvs. naturală a gingiei. Gingiile închise la culoare pot apărea, de asemenea, dacă ați petrecut recent prea mult timp la soare, deoarece radiațiile solare pot provoca schimbarea culorii melaninei din gingii. Verificați structura și vedeți dacă marginile dinților dvs. își schimbă culoarea. Gingiile trebuie să fie ferme și netede, indiferent de culoarea lor naturală.
 • Roșii – roșu e un semn de inflamație sau infecție. Este posibil să fie sensibile și chiar pot sângera la periaj. E momentul să mergi la un specialist.
 • Galben – un ton ușor gălbui pe gingie este un semn de gingivită. Gingivita este de obicei asociată cu gingii inflamate și umflate. Această situație poate fi depășită cu o vizită la dentist și printr-o îngrijire orală mai bună. Cu toate acestea, dacă aveți o rană galbenă, acest lucru ar putea fi un semn al unei infecții virale sau al unui ulcer.
 • Vinețiu – …spre negru poate fi un semn îngrijorător, mai ales dacă schimbarea este anormală pentru dumneavoastră. Gingiile vinete sunt legate de consumul de tutun și de utilizarea anumitor medicamente. Medicul dentist vă va examina istoricul medical și vă va oferi sfaturile specifice.
 • Albe – sunt adesea cauzate de unul dintre cele două lucruri – o infecție fungică, care necesită îngrijiri medicale, astfel încât organismul dumneavoastră să poată lupta împotriva infecției sau o infecție virală care, de asemenea, trebuie tratată. Gingiile albe și inflamate, cu răni albe, sunt extrem de sensibile. Consultați imediat medicul stomatolog, programați-vă acum.
 • Gri – Gingiile care par a fi acoperite de un film gri sunt semne ale unui sistem imunitar slăbit. Indiferent dacă sunteți un fumător înrăit sau sunteți într-o perioadă stresantă, gingiile gri sunt adesea asociate cu o infecție bacteriană care trebuie tratată de medicul stomatolog.
 • Decolorare albăstrui-purpurie a gingiilor poate indica o boală parodontală.

Îngrijire și tratament

În primul rând este nevoie de un control de specialitate la medicul tău dentist la care te poți programa aici, el va fi cel mai în măsură să determine gravitatea afecțiunii tale de la nivelul gingiilor și să îți ofere soluția optimă de tratament.

În general, gingivita în stadiu incipient se vindecă în urma unui proces de îndepărtare a tartrului, în urma unui detartraj dentar făcut în cabinetul medicului stomatolog. Procedura nu este dureroasă, dar poate fi inconfortabilă dacă ai gingiile sensibile. Dacă ai probleme ortodontice, este importantă și tratarea acestora. Medicul dentist mai poate recomanda să îți clătești gura cu produse anti-microbiene, pentru că ajută la îndepărtarea bacteriilor, prevenind infecțiile.

Dacă ați fost diagnosticat cu gingivită și stomatologul v-a spus că ea nu are drept cauză igiena orală defectuoasă, atunci ar trebui să vă evaluați stilul de viață și regimul alimentar. Asigurați-vă că dieta zilnică conține și alimente bogate în vitamina C. Cele mai cunoscute alimentele care prin consum pot aduce un important aport de  vitamina C sunt: portocalele, morcovii, cartofii dulci și ardeii roșii.

Ideal este să vă asigurați necesarul de vitamina C preponderent din fructe și legume proaspete și mai puțin din sucuri de fructe și legume (prin prelucrare termică se alterează). Încercați să utilizați un pai atunci când consumați sucuri de fructe și legume pentru a minimaliza contactul acestora cu suprafața dentară.

Se poate suplini deficitul de vitamine și prin consumul de suplimente alimentare, este de preferat să alegeți suplimente din surse naturale și ușor de asimilat de organism (vezi C300 Plus și C1000 Plus). Pentru copii și persoanele ce nu pot înghiți tablete sau capsule de vitamine poate fi folosită o formă de vitamina C lichidă (vezi Liquid C)

Vitamina C este solubilă și de aici deducem că aceasta nu poate fi depozitată de organism pe perioade mari de timp și că trebuie consumată în fiecare zi. Suplimentele de vitamina C pot fi de un real folos mai ales atunci când urmați o dietă specială sau sunteți bolnavi.

Vitamina C poate fi găsită în suplimente sub forma de suplimente individuale sau pot fi asociate cu alte vitamine și minerale în diferite suplimente complexe. Bărbații peste 18 ani ar trebui sa aibă un aport de circa 90 de mg de vitamina C zilnic iar femeile un aport de peste 75 mg de vitamina C.

Complicații, dacă lași gingivita netratată

 • parodontită
 • pierderea dinților
 • ulcerații ale gingiei
 • abces gingival sau infecție a gingiilor sau a osului maxilarului
 • de asemenea, unele studii au arătat că există un posibil risc de boli cardiovasculare sau pulmonare

Pentru a evita complicațiile și tratamentele invazive, ai grijă să iți menții dinții și gingiile sănătoase  prin periaj de două ori pe zi, prin folosirea aței dentare și prin vizita la medicul dentist în mod regulat, de două ori pe an.

Programează-te acum o vizită de urgență la medicul dentist dacă:

Simți dureri ale dinților;

Durerea dinților durează deja de o zi sau două;

Durerea este persistentă și insuportabilă;

Ai făcut febră, dacă ai dureri ale urechii, ale mandibulei sau când deschizi gura;

Ai dificultăți în a respira sau a înghiți;

Ți s-a umflat fața, obrazul sau ganglionii limfatici;

Ai avut o infecție la dinte înainte;

– Te simți stresat sau abătut din cauza unor probleme stomatologice;

Angajatorul tău are contract de parteneriat cu noi? Te rugăm să introduci mai sus adresa ta de email de serviciu pentru a accesa beneficiile.