Durerea de dinți sau măsele

Durerea unuia sau chiar mai multor dinți este una din cele mai neplăcute pe care o poți simți. Mulți se întreabă cum poate fi atât de gravă, mai ales că pe lângă durere apare si sensibilitatea dinților și mai ales dificultăți în a mânca sau a bea. În plus, îți îngreunează activitatea de zi cu zi, fiind tot mai greu să te concentrezi.

Durerea este cauzată în principal de o inflamație în interiorul dintelui, la nivelul pulpei dentare, acolo unde sunt multe terminații nervoase foarte sensibile la durere. Nu lăsa durerea să persiste, programează-te la un consult acum.

Când este o urgență?

Trebuie să vă programați de urgență la medicul dentist dacă:

  1. Durerea persistă de o zi sau maxim două;
  2. Durerea este extrem de severă, chiar insuportabilă;
  3. Ați făcut febră;
  4. Aveți dureri la nivelul urechii sau când deschideți gura;

Simptome

Simptomele durerii sunt date de inflamație majoră în jurul dintelui afectat, uneori este greu de descris dentistului ceea ce simțiți: uneori ascuțită, monotonă, constantă sau cu pulsații. Uneori durerea se resimte doar la factori externi: presiune, cald, rece sau la mestecat. Există situații în care gingia poate sângera, se poate inflama atât de mult încât afectează și maxilarul. De asemenea poate apărea febră, dureri de cap. Programați-vă de urgență la stomatolog, durerile se vor agrava!

Care sunt cauzele?

Pot fi multe cauze, însă cele mai comune sunt:

  • Cavități dentare în urma degradării dinților (cariile);
  • Fracturi sau ciobituri ale dintelui;

Alte cauze întâlnite au fost cele în care o plombă a fost afectată, dinții sunt foarte sensibili, parodontite, abces, infecție sau uneori gingivita. De asemenea, durerea poate veni de la altă afecțiune din zona maxilarului, dar au fost și cazuri mai rare în care durerea a fost cauzată de sinusuri, ureche sau chiar dureri ale inimii. Cauza sigură o va determina medicul dentist, programează-te acum.

Tratamente

Dentistul dumneavoastră va analiza situația și va decide tratamentul cel mai bun în funcție de gravitate, printre tratamentele comune amintim: plombe, tratament al canalului, extracție dentară și antibiotice sau medicamente împotriva durerii.

Ce vă va întreba dentistul?

Sigur că vă doriți ca durerea să dispară imediat, ceea ce este normal. Pentru a ușura procesul de vindecare, medicul are nevoie de câteva informații din partea dvs., pentru un diagnostic complet și corect, cât și pentru tratamentul adecvat dumneavoastră. Este ideal să aveți pregătite răspunsuri la întrebări despre istoricul medical și despre durerea în sine, cum ar fi:

  • De când a început să vă doară?
  • Cât de severă este durerea?
  • Când simțiți durerea?
  • Ce o agravează și ce o ameliorează?

Programează-te acum o vizită de urgență la medicul dentist dacă:

Simți dureri ale dinților;

Durerea dinților durează deja de o zi sau două;

Durerea este persistentă și insuportabilă;

Ai făcut febră, dacă ai dureri ale urechii, ale mandibulei sau când deschizi gura;

Ai dificultăți în a respira sau a înghiți;

Ți s-a umflat fața, obrazul sau ganglionii limfatici;

Ai avut o infecție la dinte înainte;

– Te simți stresat sau abătut din cauza unor probleme stomatologice;

Angajatorul tău are contract de parteneriat cu noi? Te rugăm să introduci mai sus adresa ta de email de serviciu pentru a accesa beneficiile.