Dinți lipsă

Există mai multe situații în care pot să lipsească unul, mai mulți sau toți dinții de pe o arcadă

 1. Schimbarea dinților de lapte este un fenomen natural în perioada copilăriei, atunci când temporar lipsesc unul sau mai mulți dinți de pe arcade
 2. Există situația în care anumiți dinți permanenți nu erup niciodată pentru că fie rămân complet în os, migrând pe un traseu nenatural, fie nu înmuguresc niciodată
 3. Cea mai comună situație este pierderea dinților fie post-extracțional fie pe criterii de boală parodontală ori vârstă înaintată

Hipodonția

Din punct de vedere științific, lipsa unuia sau a mai multor dinți este cunoscută drept hipodonție.

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi cu 20% discount la implanturi

Aproximativ 20% dintre adulți au cel puțin un dinte care le lipsește, cel mai adesea fiind vorba despre măseaua de minte. De asemenea, la mai mult de 5% din populația Globului lipsește unul sau mai mulți premolari secundari sau incisivi laterali superiori.

Dinții lipsă, problemă mai des întâlnită în cazul dentiției permanente

Hipodonția este mult mai întâlnită în cazul dentiției permanente, spre deosebire de dinții de lapte, când apare la un procent cuprins între 0,5 % și 0,9%.

Hipodonția poate fi diagnosticată în urma unui control stomatologic și a unei radiografii panoramice. Trebuie menționat faptul că erupția dentară poate să întârzie și din cauza unor boli precum hipotiroidismul, avitaminoza A, avitaminoza B, sindromul Down.

Metode de tratament la îndemână

În cazul în care îți lipsesc molarii de minte, atunci nici un tratament nu este cu adevărat necesar, deoarece majoritatea oamenilor trec printr-o extracție a măselelor de minte.

Dacă însă îți lipsesc alți premolari, incisivii laterali superiori, incisivii centrali, atunci există câteva opțiuni de tratament.

Un implant care să înlocuiască dintele lipsă este, probabil, tratamentul recomandat în majoritatea cazurilor. Un implant are o rădăcină care se integrează cu osul maxilarului și cu o coroană care va face dintele implantat să arate exact ca și dintele natural.

Următoarea opțiune ar fi puntea dentară, formată din mai multe coroane dentare legate între ele.

O altă opțiune pentru înlocuirea unui dinte lipsă ar fi obținerea unei proteze parțiale detașabile. Acesta este un aparat pe care îl puteți pune și scoate din gură. Se sprijină pe dinții naturali și pe gingii.

Ce se poate întâmpla dacă ai un dinte lipsă

Spațiul lăsat de un dinte lipsă poate duce la o multitudine de probleme medicale, cu impact asupra sănătății și confortului dumneavoastră. În cazul în care alegeți să nu folosiți un dinte artificial, vă veți găsi într-una dintre scenariile de mai jos. Cu toate că acestea nu acoperă toate posibilitățile, le aproximează pe majoritatea.

Supraerupția

Supraerupția este ieșirea din os a dintelui antagonist dintelui lipsă. Ea modifică într-un mod relevant geometria cavității bucale; aceasta duce la infecții ale gingiilor care, în final, atacă rădăcinile dinților inițial sănătoși. Mai mult, inflamația gingiei poate duce la inflamația țesutului osos de sub ea, care creează boala parodontală.

Migrarea dinților adiacenți

În mod natural, cu cât înaintăm în vârstă, dinții din spate tind să se încline tot mai mult și să migreze către partea anterioară a gurii, atât pe maxilar, cât și pe mandibulă. Lipsa unui dinte accentuează tendința aceasta. Faptul este ușor observabil la adulții care au pierdut un dinte ca adolescenți sau copii. După douăzeci de ani, spațiul este de multe ori aproape inexistent. Această migrare afectează masticația și, în final, sănătatea cavității bucale.

Pungile parodontale

Un dinte înclinat din cauza lipsei unui dinte învecinat crează o pungă parodontală spre rădăcina din față, loc care nu poate fi curățat corespunzător, situație care duce la alte probleme stomatologice.

Extinderea bolii parodontale

Această boală este invazivă și poate produce stricăciuni mari la nivelul dinților învecinați și opuși dintelui care a declanșat-o inițial. Infecțiile și cariile înaintează, cu efecte similare pe acești dinți în cazul în care nu s-a procedat la o igienă corectă, care, oricum, este îngreunată de noua poziție atipică a dinților.

În cavitatea bucală, dinții pot fi menținuți sănătoși numai dacă poziția acestora este corespunzătoare. Un dinte lipsă trebuie înlocuit cu un dinte artificial și cel mai performant dinte artificial este rezultatul protezării pe implant dentar.

Din această cauză, implanturile sunt importante într-un sens preventiv. Mai mult încă, timpul care trece de la extracție la implantare este și el important: dacă dinții au început deja să se deplaseze, spațiul rămas se micșorează, ceea ce complică implicit procedurile de implantare.

O analiză corectă a etapelor implantării în cazul unui dinte lipsă vă va duce, de aceea, nu numai la optimizare financiară, ci și la o mai bună sănătate orală în anii care vor urma.

Afecțiuni gastrice

Persoanele care au mai mulți dinți lipsă pot avea probleme cu sistemul digestiv. Din cauză că alimentele ajung în sistemul digestiv fără să fie mestecate corespunzător, crește riscul apariției unor afecțiuni gastrice.

Aspect îmbătrânit

Pierderea dinților are consecințe dintre cele mai neplăcute în ceea ce privește aspectul unei persoane, pentru că poate adăuga ani buni pe chip. O persoană care are dinți lipsă poate să arate chiar și cu 10 ani mai în vârstă decât este în realitate din cauza schimbărilor de la niveul feței. Ridurile de expresie se accentuează, mușchii feței își pierd din putere, apare aspectul de față “căzută”.  Nasul persoanelor în cauză poate să pară mai mare, din cauză că obrajii se retrag spre interiorul cavității bucale. O altă neplăcere cu care se pot confrunta cei cărora le lipsește o parte din dantură o reprezintă dificultățile de vorbire.

Pierdere de masă osoasă

Potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe parcursul a 25 de ani, participanții fiind persoane care își pierduseră mai mulți dinți, s-a constatat o pierdere a densității osoase. În primul an de la pierderea unui dinte este o scădere a densității osoase de 25%. Dinții rămași sunt și ei suprasolicitați, de aceea se pot toci sau pot apărea fracturile dentare.

Ce alte consecințe mai pot apărea când ne lipsesc dinți

 • pierderea stimei de sine, jenă socială și dorința de izolare, din cauză că nu te mai simți confortabil
 • stări de anxietate, din cauză că această problemă te macină

Cauze ale pierderii dinților

 • carii dentare netratate
 • igiena orală precară și lipsa unui consult stomatologic
 • malocluzia
 • unele obiceiuri nesănătoase, precum fumatul și alcoolul, consumul în exces de băuturi acidulate și de dulciuri
 • unele boli precum diabetul, infecția cu virusul HIV, malnutriția, artrita reumatoidă, unele afecțiuni cardiace pot avea drept consecință pierderea dinților
 • unele medicamente, dar și tratamente precum radioterapia și chimioterapia pot crește riscul infecțiilor dentare și, în consecință, poate fi nevoie de extracții dentare

Îmbătrânirea și dinții

Efectele îmbătrânirii își pun amprenta pe piele, păr, însă și dinții pot fi afectați. Îmbătrânirea este un proces natural al organismului, iar una dintre cele mai întâlnite preconcepții este aceea că în mod automat vine cu multe probleme stomatologice:  de la probleme ale gingiilor, până la pierderea totală a danturii.

Ei bine, nu este deloc așa căci dacă ai grijă constant de sănătatea orală, riscul să apară probleme la bătrânețe este minim. Este importantă rutina de îngrijire a dinților, de la periajul corect, până la vizita, de două ori pe an, la medicul stomatolog, pentru control de rutină.

Ai grijă, de asemenea, și la alimentație, căci are un rol important în menținerea sănătății orale. Mai exact, evită alimentele acide și dulciurile și include în alimentație legume și fructe proaspete, pentru că asigură dinților minerale și vitamine de care au nevoie pentru a rămâne puternici.

Îmbătrânirea dinților: cauze

Cu toate aceste metode de prevenție, pe măsură ce înaintăm în vârstă suntem mai predispuși la probleme ale cavității orale. Acestea se pot datora unui sistem imunitar slăbit și capacității din ce în ce mai scăzute a vârstnicilor de a asimila nutrienții din alimentele pe care le consumă.

De asemenea, unele medicamente pe care le iau persoanele în vârstă, de la cele pentru bolile de inimă și hipertensiune, steroizi sau chimioterapia pot afecta sănătatea orală. Dacă există dinți lipsă, se pierde și densitatea osoasă a osului care îl înconjoară, ceea ce înseamnă că va fi mai greu de realizat o procedură precum implantul dentar. Predispuse la probleme dentare odată cu înaintarea în vârstă sunt și persoanele care fac abuz de alcool, de tutun și care au o dietă nesănătoasă. La astfel de probleme mai pot contribui și schimbările hormonale care apar la femei când intră la menopauză.

Semne că dinții sunt afectați de procesul de îmbătrânire:

 1. sângerarea gingiilor
 2. retracția gingivală
 3. apariția mai frecventă a respirației urât mirositoare
 4. pierderea dinților
 5. dinții se cariază mai ușor
 6. dantura capătă o culoare mai închisă, pot apărea pete

Dacă observi astfel de schimbări, nu le ignora, ci mergi la un consult la medicul stomatolog.

Soluții pentru dinți lipsă

Dacă te afli în situația în care ți-ai pierdut toți dinții trebuie să știi că ai la dispoziție mai multe opțiuni de tratament, ca să ai din nou o dantură ca la carte.

Implantul într-o singură zi, o soluție modernă pentru dinți lipsă

soluție maxilar complet cu proteză fixă înșurubată pe 4 implanturi dentare

soluție maxilar complet cu proteză fixă înșurubată pe 4 implanturi dentare

Una dintre cele mai noi metode și mai avansate de tratament este implantul dentar efectuat într-o singură zi.

Cei care apelează la astfel de implanturi trebuie să știe că aspectul dinților este unul cât se poate de natural, iar pacienții pot zâmbi cu încredere.

Un astfel de implant dentar, care este confecționat din titan, are forma unui șurub, iar acesta practic înlocuiește rădăcina dintelui lipsă. După inserarea șuruburilor urmează montarea lucrărilor protetice, care pot fi din porțelan sau din zirconiu. După o astfel de procedură, persoanele în cauză trebuie să respecte cu strictețe recomandările medicului stomatolog. De asemenea, este necesar să meargă la controale stomatologice ori de câte ori este nevoie, tot la recomandarea doctorului.

O altă soluție la această problemă stomatologică este supra-proteza pe implanturi. Această tehnică presupune realizarea unei proteze care să fie susținută de implanturi. În acest caz, există mai multe tehnici la care pot apela medicii stomatologi, în funcție de fiecare pacient în parte. Poate fi vorba despre o supra-proteza cu capse, metoda care presupune prinderea protezei de implanturi cu ajutorul unor capse. De asemenea, se poate apela la supra-proteza cu bară, când locul capselor este luat de bare, care asigură o fixare rezistentă.

Soluția clasică pentru dinți lipsă, proteza dentară

O altă metodă prin care îți poți recăpăta dantura este reprezentată de protezele clasice, făcute din materiale durabile, care țin între cinci și zece ani.

Medicul stomatolog ia amprenta exactă a arcadei superioare și a celei inferioare, ca apoi proteza să fie realizată în laboratorul de tehnică dentară.

Dezavantajul acestei proteze este acela că nu este stabilă, ceea ce înseamnă că persoanele care apelează la această metodă trebuie să folosească o cremă adezivă cu care să fixeze proteza. Este nevoie de o perioadă de adaptare, care diferă de la om la om, pentru ca persoanele care apelează la proteze să se obișnuiască cu acestea.