Alveolita postextracțională
Alveolita postextracțională este o complicație stomatologică rară care, așa cum îi spune și numele, apare în urma unei extracții dentare. Se caracterizează prin formarea unui cheag de sânge, care poate fi purulent sau nu, și principalul simptom care o dă de gol sunt durerile severe, ce debutează brusc la câteva zile de la intervenție. Iată care sunt cauzele, simptomele și tratamentele adecvate care combat acest tip de complicație!
Cauzele alveolitei postextracționale
Inflamația alveolei sau necroza superficială a peretelui osos apărută în urma unei extracții dentare de rutină este influențată de mai mulți mulți factori care conduc la formarea cheagurilor de sânge:
- infecții locale preexistente;
- extracții laborioase sau complicate;
- traumatisme ale pereților osoși sau ale mucoasei în timpul extracției;
- prelungirea menținerii pansamentului compresiv intraalveolar;
- activitate crescută a sistemului fibrinolitic (sistem plasmatic care se activează simultan cu declanșarea coagulării );
- îngrijire necorespunzătoare a danturii după extracție;
Simptomele alveolitei postextracționale
Simptomele acestei complicații stomatologice variază în funcție de tipul de alveolită: umedă (supurată) sau uscată:
- alveolita postextracțională umedă: leziuni inflamatorii la nivelul peretelui alveolar sau la mucoasa adiacentă; cheag purulent, țesut cu aspect de polip gingival; mucoasa tumefiată; pereți osoși moi și infiltrați;
- alveolita postextracțională uscată: nu prezintă cheaguri purulente sau supurații (în unele cazuri, cheagul nu se formează deloc sau este foarte mic), dar se poate observa mucoasă palidă, pereți osoși alveolari albicioși, presărați cu lameliforme, dar și capilare gingivale și osoase blocate (risc de necroză osoasă).
Toate aceste simptome locale pot fi completate și de alte manifestări:
- durerea apare cam după 3-4 zile de la extracția dentară, debutează brusc și sever și iradiază și în alte zone, fără a ceda în urma administrării unor calmante obișnuite;
- febră;
- lipsa poftei de mâncare;
- inflamarea ganglionilor loco-regionali;
- stare generală alterată;
Tratamentul alveolitei postextracționale
Tratamentul complicației depinde de tipul de alveolită, cât și de severitatea simptomelor, însă în principal este orientat în trei direcții: îndepărtarea durerii, combaterea infecției, regenerarea și cicatrizarea țesuturilor afectate.
Medicul chiuretează cheagul infectat și, odată cu el, și partea necrozată din os. Chiuretajul este completat de un tratament cu antibiotice și calmante locale, dar administrate și pe cale orală, precum și de terapii de stimulare a regenerării și cicatrizării tisulare (de ex. vitaminoterapia, terapia cu laser, cu raze infraroșii etc.).
Buna ziua! Acum o saptamana (joi) medicul stomatolog mi-a facut o extractie (premolarul din stanga jos). Dintele avea granulom la radacina. Am facut abces si asa s-a ajuns la extractie. Problema este ca dupa extractie locul doare din ce in ce ma tare. Am inteles ca e normal sa doara cateva zile, insa a 3a zi durerile au devenit groaznice. A 3a zi fiind sambata, cand medicul meu nu lucreaza, am decis (de capul meu) sa iau antibiotic (antibiotic 500g la 8ore), crezand ca am facut o infectie. Gingia era umflata si rosie si durea foarte tare, iar durerea s-a extins la cap,tample, ceafa, ureche, obraz chiar si gat si umar. Marti (la 5 zile dupa extractie) am fost din nou la medic, iar acesta mi-a chiuretat locul extractiei si mi-a prescris alta schema de antibiotic (antibiotic 375g de 3 ori pe zi). La 36ore dupa chiuretare inca doare foarte tare. Gingia e tot umflata si rosie. Dintii vecini dor la atingere. Si am si niste dureri ca niste curenti la aproape toti dintii si sus si jos. Imi e foarte teama sa nu imi afecteze ceilalti dinti si sa se ajunga DOAMNE FERESTE la extractia mai multor dinti sanatosi din cauza acestui loc inflamat. Medicul m-a chemat peste o saptamana la control.
Durerea trece cu antibiotic, insa inca de la aparitia abcesului (acum 2 saptamani si un pic) tot bag la antibiotic in mine (2-3 pe zi) plus antibiotice.
Nu inteleg de ce doare in continuare. Am crezut ca odata cu extractia o sa scap de durere. Se pare ca locul nu se vindeca deloc. Am luat antibiotic de 4 zile, m-a chiuretat de aproape 2 zile si inca nu se simte nici o imbunatatire…ce mai e de facut? O parere, va rog mult
Bună ziua! În urmă cu câteva zile, mai precis joia trecută, am fost la dentist pentru a scoate o măsea (partea dreaptă jos). Țin să menționez că măseaua era foarte “mâncată” și crescuse peste ea gingia. S-a scos acea măsea, dar partea cea mai rea este că a rămas rădăcina acolo. După 4 ore de chin pe scaun am reușit sa scoatem și rădăcina. Doctorul mi-a zis sa iau antibiotic și ceva de dureri în caz ca o să apară. Acum am observat că locul a devenit alburiu (atât locul cât și gingia care îl înconjoară). Nu știu dacă zic bine alburiu, dar este o culoare mai deschisa. Cert este ca durerea persista și doar cu pastile o pot diminua. Ce pot face? Credeți ca este ceva grav? S-ar fi putut infecta cu ceva? Nu știu ce sa mai fac. Aștept un răspuns! Mulțumesc!
Bună. As avea si eu o intrebare, de 4 zile mi sa extras o masea si ma doare si acuma, iau antibiotic de 2 ori pe zii si aulin dar noaptea ma trezesc cu dureri mari. Am fumat a doua doua zii dupa extracție si acuma in locul unde mi-a fost scoasă maseaua a aparut deasupra chiagului de sânge ceva alb nu stiu exact ce. Este normal?
Nu e sange alb, ce spuneti seamana cu o infectie uscata (osteita).
Bună dimineața…. am deja 8 nopți de când nu dorm. Mi s-a extras molarul de minte dreapta jos din cauză că îmi era rupt…. după momentul extracției mă doare mult mai rău ca si înainte. Iau medicamente dar par să nu își mai facă efectul… plus de asta simt un gust ciudat în gură si un miros groaznic… ce e de făcut în cazul meu?
Trebuie sa mergeti din nou la medic pentru ca trebuie igienizata plaga si eventual veti primi un tratament functie de starea ei.
Bună ziua, I-am scos băiețelului meu de șase ani jumate incisivul de sus acum patru zile. L-am scos acasă, cu sta, pt că mi se parea că se mișcă tare. Cred că am greșit… A ieșit greu a trebuit să trag de trei ori copilul a plans in fine… Problema este că acum după patru zile, nu se vede un loc gol în gingie, ci un fel de biluta roșie… Sa fie ceva grav? Zice că inca-l mai doare, dar mult mai puțin ca la început..
Mulțumesc pt raspunsuri
Nu e problema, s-a creat un mic hematom care se resoarbe in timp.
Buna ziua. Acum 5 zile,vineri mi-a fost scos un molar, cu dureri mari,inclusiv abces.Am urmat un tratament antibiotic inainte care a continuat si dupa extractie aproximativ 3 zile.In primele 2-3 zile durerile au fost mari, am luat aulin..ieri(luni) durerile au fost suportabile si am luat un antibiotic seara.Astazi simt mai mult o jena, dentistul mi-a spus ca daca ma doare astazi sa merg maine sa puna pansament.Mentionez ca ma doare si capul si ganglionii din partea respectiva. Este posibil sa fie vorba de o alveolita?Sau durerile sunt datorita extractiei?( mentionez ca aceasta s-a realizat foarte dificil,fiind “in ciomag”)
Buna seara. Cum mai sunteti acum?
Am fost la medicul dentist si s-a confirmat diagnosticul de alveolita. Mi-a pus un medicament, in 2 zile consecutive. De asemenea mi-a mai dat 3 zile antibiotic. A trecut deja o saptamana de la tratament, dar zona inca este sensibila,dureri nu am, doar daca apas cu limba spre partea vestibulara, regiunea respectiva fiind inflamata. Alveola este inca rosie, dar mi se pare ca s-a mai astupat gaura. As merge la control, dar domnul doctor este in conceciu. Ar trebui sa merg la altcineva? Mi-e frica sa nu fie un nou abces, deja a trecut aproape o luna de la extractie.
Da, mergeti la altcineva, preferabil medic dentist chirurg.
Deci sa înțeleg că este normala acea secreție gălbicioasă? Deoarece nu m-a avertizat sau nimic de genul acesta. Spun că nu este durere deoarece ieri nu prea m-a durut nimic doar alaltăieri sa zicem că le simțeam că pe niște intepaturi mici dar atât nimic insuportabil. Iar acel lichid apare chiar și după igienizare. Mai pot spune că am improvizat cu o oglindă și este o pojghiță alba deasupra și mă gândeam să nu fie puroiul pe dedesupt. Sa înțeleg că toate efectele fac parte din vindecare? Scuzați pentru deranj dar înseamnă foarte mult pentru liniștea mea, mulțumesc încă o data!
Da, face parte din procesul de vindecare. Problema este daca faceti abces, caz in care ati fi avut dureri intense, nu doar niste intepaturi.
Buna dimineața, am scris din nou pt că a apărut o complicație, am avut extracția in urma cu 11 zile cu tot cu scoaterea ațelor(doctorul mi-a spus că zona arată bine și că trebuie clătit cu apa și atât) și acum in acel loc se secreta cred că puroi deoarece când scuip e galben, are gust și miroase urat, de durut pot spune că nu mă doare simt doar deranjari in zona uneori dar acel lichid mă îngrijorează, mă spăl pe dinți de vreo 3 ori cu grija, folosesc și apă de gură , nu mănânc pe acea parte și am grija ca apa ce ajunge in zona sa fie temperată dar nu pot opri procesul și nici nu pot vedea de masea ce am acolo deși la palpare nu pare nimic umflat pe laterale sau să mă doară și nici inflamat nu pare. Am sunat la doctor dar nu am primit niciun un verdict iar la cine merg eu vine o data pe săptămână în oraș și îmi este frica sa mai aștept să nu cumva sa se complice și mai tare. Acum as vrea să întreb, este ceva normal ca după 2 extracții (molar de minte și măseaua de după) sa am acel puroi sau ce o fii? Sau prezintă o urgenta?
Atata timp cat nu doare nu aveti nici o problema. igienizati conform indicatiilor medicului.
Mentionez ca ambele masele au fost incluse*
Buna ziua. Cel mai probabil nu e nimic rau, dar daca durerea devine o problema mergeti mai repede la medic, daca nu marti este foarte bine pentru fire si pentru control.
Buna! Am facut 2 extractii acum 4 zile si ceva (molarul de minte si inca o masea dupa, am dinti supranumerari). Mi-a fost prescris antibiotic si antiinflamator care si-au facut efectul pana in a3a zi cand la amiaza a inceout sa ma doara si pana acum o durere suportabila care apare si dispare. Nu e inflamat, nu sangereaza, arata normal zona cred dar aceasta durere ma ingrijoreaza care nici nu mai trece la luarea antibioticului. O fi vreo complicatie? Trebuie sa astept pana marti pentru scoaterea atelor si nu stiu ce ar trebuii sa fac sau daca este de fapt normala aceasta durere..
Nu pare o complicatie, pare doar hematom postextractional. Se va retrage incet.
Si mie după 1 zi de la extracție mi-a apărut ceva de culoarea aia ,nu am febra ,mă doare toata partea aia care a fost anesteziata
Buna ziua,in urma u 8 zile mi -a fost extrasa maseaua din stanga jos ultima.problema este ca din momentul in care care mi-a trecut anestezia ma doare inncontinu,si analgezicele abia o pot diminua. medicul mi-a zis in urma scoaterei atelor ca totul decurge normal si ca nu se pune problema de infectie.Intrebarea este de ce ma doare si cat o sa ma mai tina
Daca nu este infectie nu aveti alveolita si tesuturile se vindeca bine. Maseaua de minte este deseori in contact cu nervul principal care trece prin acea zona si este posibil sa se fi sensibilizat acel nerv. Insa doar medicul va poate confirma iar tratamentul clasic este vitamina B6 insa rezultatele pot sa apara fie rapid fie dupa multa vreme, uneori doar se diminueaza durerea dar sensibilitatea ramane permanent.
Buna ziua!
In urma cu aproximativ doua saptamani jumatate am fost operata la doua masele apropiate, penultima si antepenultima, jos, pe partea stanga. Una a fost extrasa, cealalta a avut un chist, pe care medicul stomatolog l-a extras. Mi s-a spus ca toata operatia a fost destul de complicata si mi s-a recomandat un plan de tratament vreme de 10 zile, tratament pe care l-am urmat cu strictete. Dupa aceasta perioada mi-au fost scoase si firele, iar la examinare medicul a spus ca zona arata bine. Problema mea este ca de 5 zile, adica la 2 saptamani dupa interventia chirurgicala, nu mai reusesc sa dorm din pricina durerilor. Nu am avut asemea dureri nici inainte de interventie, nici imediat dupa. Durerile sunt extrem de puternice, uneori nici nu imi pot da seama precis unde sunt localizate. Cert este ca devin insuportabile. Ganglionii sunt si ei mobili si mariti. Sunt disperata. La medic nu voi reusi sa ajung in urmatoarele zile, deoarece ma aflu in alta localitate. Credeti ca poate fi vorba de alveolita in cazul meu, dupa perioada asta de timp? Am o carie extrem de mica la o masea alaturata, insa mi-e foarte greu sa cred ca tocmai aceea ar putea da dureri atat de mari. Va multumesc din suflet pentru raspuns.
Este posibila oricare din variante, ideea e ca trebuie sa va vada un medic dentist. Mergeti la un cabinet in localitatea in care sunteti acum, nu conteaza ce medic vede care este problema. Apoi va sfatuiti cu el cum sa procedati.
Bună ziua!Aș fi foarte recunoscătoare dacă m-ați putea ajuta cu un sfat.Cu 6 zile în urmă, vineri,am fost la medicul stomatolog și mi-a făcut o extracție de rădăcină,la molarul de jos,partea stângă, un alt medic stomatolog mi-a lăsat o rădăcină acolo după extracție. Mi-a scos așadar radacina, procesul a fost greu și a durat destul de mult, gingia era crescută peste rădăcină. Sub efectul anestezicului nu simțeam durere,însă, după aceea a început să mă doară, tot mai tare,până durerea a devenit insuportabilă,miercuri,după 5 zile de la extracție m-am prezentat la medicul stomatolog pentru a vedea care e cauza durerilor. Aveam alveolită, nu știu de care exact,după 3 doze de anestezic a reușit să curețe zona infectată, nu își făceau efectul, mi-a refăcut cheagul,mi-a dat cu ceva tratament, și mi a pus ceva bandaj pe care a trebuit să îl dau jos ulterior. Azi este joi, a trecut o jumătate, durerile sunt mari,observ în zona infectată ceva albicios și negru,îmi e groază, am mâncat numai pe partea opusă, mi-am clătit gura cu apă cu bicarbonat de sodiu și am scuipat saliva multă produsă ieri,și avea un gust neplăcut. Oare fac eu ceva greșit? Nu îmi dau seama,e posibil ca alveolita să fi revenit?Mulțumesc!
Buna ziua, alveolita este o inflamatie care, cu sau fara tratament, dureaza 7 zile. Nu va panicati si tineti locul curat si luati tratamentul prescris.
7 zile după extractie, sau de când începe să doară?
In mod normal nu ar trebui sa faca nimeni alveolita dupa extractie. Aceasta este o consecinta nedorita, o infectie a alveolei fostului dinte. Daca din nefericire apare atunci trebuie tratata
Din păcate mie mi s-a pus diagnosticul de alveolita. Durerea a apărut a 4-a zi după extracție, o tratez, dar as fi vrut sa știu cam cât o sa mă tina. Sau cât este durata maxima “normala” în care ar trebui sa nu intru în panică.
Nu stiu ce sa va raspund pentru ca cel mai in masura sa va lamureasca este chiar medicul care va trateaza. Va dati seama ca nu putem comenta un diagnostic si un tratament stabilite de alt medic fara sa va consulte si un medic de la noi.
Am suferit o extractie de masea de minte in data de 21. extractia a fost simpla , fara complicatii si a durat foarte putin. insa astazi, 23 , m-am trezit murdara de sange la gura si cu niste dureri ingrozitoare. am fost la cabinet, mi s-a spus ca mi-a cazut cheagul format si durerea iradiaza si de acolo , dar,avand maseaua de langa cea extrasa foarte cariata,mi-a fost curatata si mi-a fost extras nervul. dar durerea este in continuare puternica. mentionez ca mi s a dat tratament cu antibiotic..
Urmati tratamentul medicamentos si dati timp tesuturilor sa isi revina dupa inflamatie. Este posibil sa dureze 3-5 zile intregul proces inflamator.
Buna dimineata.Am avut o extractie complicata de rest radicular la nr 44 si dupa acea,m-am trezit cu o frumoasa alveolita la cateva zile dupa.Am revenit la urgente,unde mi s-a facut un chiuretaj si mi s-a aplicat direct in alveola un pansament cu o substanta(iodizata cred)si peste mi s-a suturat plaga.Respectand iarasi indicatiile medicului,totusi durerile mari nu au trecut si nici inflamatia obrazului si a gingiei de sub alveola cu pricina nici dupa 3 zile de la interventie.Cat timp trebuie sa mai astept ca durerile,pulsatia si inflamatia sa dispara,desi iau antibiotice si antalgice si fac spalaturile delicate cu Paroex,mananc si beau doar ce este permis si totul este pe partea opusa extractiei?
Apogeul este la 72 de ore. De acum simptomele ar trebui sa scada in intensitate pana la disparitie
Imi cer scuze pt incoerenta, nu sunt chiar linistita acum cand scriu mesajul. Am recitit si nu stiu cat de explicita am fost: lichidul urat murositor si durerile acute indica o infectie postoperatorie? Presupusa infectie se poate plimba si cuprinde restul dintilor? Maseaua tratata care are infectie la radacina se poate trata in asa fel incat sa se vindece complet si sa nu afecteze osul deja spart? Multumesc frumos!
Pentru linistea dumneavoastra, o infectie nu se poate deplasa la toti dintii de la o zi la alta. Infectia de la a doua masea a durat ani de zile sa se formeze in modul in care o aveti acum. Cel mai probabil este faptul ca s-a creat presiune in locul respectiv (de la hematom) si aceasta presiune apasa undeva pe un nerv. Pentru reducerea presiunii trebuie folosite pungi cu gheata, maxim 5 minute pe obraz si obligatoriu minim 10 minute fara gheata – cu mare atentie sa nu raciti.
Va rog ajutati-ma cu un sfat, sunt disperata! Acum 8 zile am facut o operatie de mases de minte care nu imi iesise dar era formata. Operatia a fos f dificila, radacinile erau curbe si adanc infipte in os. De aceea chirurgul a gaurit osul, a indepartat o portiune insemnata si scos maseaua intacta. Nu am avut infectie, era necesar sa o scot pt a nu impinge o viitoare lucrare. Postoperator am facut temp, m-am umflat f tare, am urmat 5 zile cu antibiotic oxacilina 500/ 8 h si ketorol (2-3/ zi). Insa dupa 5-6 zile durerile s-au acutizat, acum sunt insuportabile si din locul operat curge un lichid urat mirositor. Medicul a spus ca nu este infectie, dar durerea s-a extins la baza dintilor iar lichidul sarat si urat mirositor este de 4 zile ( desi acum 2 zile mi-a scos firele). Va rog sa ma ajutati, simt ca nu mai rezist, durerile sunt din ce in ce mai acute si mai intepatoare care a cuprins toti dintii. Intrebarea este, daca am infectie este posibil ca infectia sa se plimbe si sa afecteze si restul dintilor? Mentionez ca la a doua masea din apropierea maselei de minte (nu cea de langa operatie, urmatoarea) am infectie la radacina. Intamplator la radiografia premergatoare operatiei a fost cuprinsa si acea masea, care era tratata, plombata si se vede infectie la radacina. Pentru aceasta infectie am inteles ca trebuie sa se intervina pe canal de multimple ori. Aceasta interventie va afecta si ea osul deja spart, care este in vecinatate?
Va multumesc si astept sfaturile dumneavoastra!
Tratamentul endodontic sau infectia de la a doua masea nu au cum sa afecteze plaga operatorie de la maseaua de minte.