Halena


Halena sau respirația urât mirositoare apare, de cele mai multe ori, din cauza bacteriilor care se găsesc în cavitatea bucală. Mai mult de 90 de milioane de persoane de la nivelul întregii planete se confruntă cu această problemă.

În cele mai multe dintre cazuri de vină pentru apariția halenei este o igienă orală necorespunzătoare și unele afecțiuni stomatologice, însă există situații când halena poate să apară din cauza unor alte afecțiuni, precum unele infecții respiratorii, unele afecțiuni ale stomacului, dar și din cauza unor schimbări hormonale, cum de exemplu se întâmplă la femeile aflate în perioada menstruației.

Dacă te confrunți cu un miros neplăcut al gurii care persistă și după un periaj corect, de trei ori pe zi, care să dureze de fiecare dată aproximativ trei minute, atunci este important să te prezinți la un consult stomatologic.

Medicul stomatolog, în urma unui consult, este cel care va descoperi o eventuală cauză de ordin stomatologic, pentru ca apoi aceasta să poată fi tratată.

Problemele de ordin stomatologic care pot cauza respirația urât mirositoare pot fi abcesele dentare, cariile, dar și boli gingivale, precum gingivita și parodontoza. Aceste afecțiuni pot crea un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor.

O altă cauză poate fi tartrul, de aceea trebuie să mergi la un consult stomatologic o dată la șase luni, pentru că medicul stomatolog este cel care va descoperi această problemă și îți va recomanda un detartraj.

Cum poți preveni halena

Pentru a preveni halena,este foarte importantă o igienă riguroasă a cavității bucale, care se realizează prin periajul dinților, de cel puțin două ori pe zi, cât și prin folosirea aței dentare, care curăță eficient spațiile dintre dinți, acolo unde periuța de dinți nu poate să pătrundă. Astfel, se vor elimina bacteriile care duc la apariția halenei. De asemenea, este utilă folosirea apei de gură.

Tot pentru prevenirea respirației urât mirositoare, este bine să incluzi în alimentația zilnică fructe și legume proaspete, pentru că ajută la curățarea dinților și a cavității bucale.